Постанова
від 31.08.2010 по справі 2а-3629/10/2570
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 2а-3629/10/2570

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

31 серпня 2010 р. м. Чернігів

Чернігівський окружний адміністративний суд в складі:

головуючого судді Сорочко Є.О.,

при секретарі Сердюк Д.О.,

з участю представника прокуратури ОСОБА_1,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду справу за адміністративним позовом прокурора Козелецького району Чернігівської області в інтересах держави в особі державної податкової інспекції в Козелецькому районі Чернігівської області до фізичної особи - підприємця ОСОБА_2 про стягнення податкового боргу, -

В С Т А Н О В И В:

Прокурор Козелецького району Чернігівської області звернувся до суду в інтересах держави в особі державної податкової інспекції в Козелецькому районі Чернігівської області (далі - ДПІ у Козелецькому районі) з адміністративним позовом до фізичної особи - підприємця ОСОБА_2 (далі - ФОП ОСОБА_2Ю.) про стягнення за рахунок активів податкового боргу з єдиного податку в розмірі 1100 грн. Свої вимоги обґрунтовує тим, що відповідно до п. п. 5.4.1 п. 5.4 ст. 5 Закону України Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами узгоджена сума податкового зобов'язання, не сплачена платником податків у визначені законом строки, визнається сумою податкового боргу. Відповідач несвоєчасно і не в повному обсязі сплачує податки до бюджету.

Представник прокуратури в судовому засіданні позов підтримав та просив його задовольнити в повному обсязі, посилаючись на обставини, викладені в позовній заяві.

Представник позивача, відповідач в судове засідання не з'явились, про дату, час та місце розгляду справи повідомлялись в установленому порядку, причини неявки суду не повідомили.

Розглянувши подані сторонами документи і матеріали, заслухавши пояснення представника прокуратури, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

ФОП ОСОБА_2 (ідентифікаційний код НОМЕР_1) зареєстрований Козелецькою районною державною адміністрацією 25.05.2008 року та взятий на податковий облік в ДПІ у Козелекому районі 27.05.2008 року за № 4626, що підтверджується копією свідоцтва про державну реєстрацію відповідача та довідкою податкової інспекції про взяття на облік платника податків.

Відповідно до ст. 4, п. 2.3. ст. 9 Закону України Про систему оподаткування , суб'єкти підприємницької діяльності зобов'язані подавати до державних податкових органів та інших державних органів відповідно до законів декларації, бухгалтерську звітність та інші документи і відомості, пов'язані з обчисленням і сплатою податків і зборів (обов'язкових платежів), сплачувати належні суми податків і зборів (обов'язкових платежів) у встановлені законами терміни. Згідно ст. 11, вищевказаного Закону, відповідальність за правильність обчислення, своєчасність сплати податків і зборів та додержання законів про оподаткування несуть платники податків відповідно до законів України.

Відповідачем подано заяву про застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності на 2009 рік та отримано свідоцтво платника єдиного податку, згідно якого вид діяльності зазначено - надання інших комерційних послуг.

Відповідно до п. 2 Указу Президента України Про спрощену систему оподаткування обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва від 03.07.1998 року № 727\98 ставка єдиного податку для суб'єктів малого підприємництва - фізичних осіб встановлюється місцевими радами за місцем їх державної реєстрації залежно від виду діяльності.

Рішенням сесії Козелецької районної ради Про ставки єдиного податку для суб'єктів підприємницької діяльності - фізичних осіб від 30.05.2008 року до відповідача застосовано ставку в розмірі 100 грн.

Згідно п. 2 Указу Президента України Про спрощену систему оподаткування обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва суб'єкт підприємницької діяльності - фізична особа сплачує єдиний податок щомісяця не пізніше 20 числа наступного місяця на окремий рахунок відділень Державного казначейства України.

ФОП ОСОБА_2 не сплачено єдиний податок за січень - листопад 2009 року, в зв'язку з чим станом на 02.07.2010 року відповідач має заборгованість зі сплати єдиного податку в розмірі 1100 грн.

Відповідно п. п. 6.2.1. п. 6.1. ст. 6 Закону України Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами у разі коли платник податків не сплачує узгоджену суму податкового зобов'язання в установлені строки, податковий орган надсилає такому платнику податків податкові вимоги.

Відповідачу рекомендованою кореспонденцією було надіслано першу податкову вимогу від 26.01.2009 року № 1\57 та другу податкову вимогу № 2\163 від 04.06.2009 року, які відповідач отримав, однак заборгованість в добровільному порядку не сплатив.

Згідно п. п. 5.4.1 п. 5.4 ст. 5 Закону України Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами узгоджена сума податкового зобов'язання, не сплачена платником податків у строки, визначені цією статтею, визнається сумою податкового боргу платника податків.

У відповідності до п. п. 6.2.4 п.6.2 ст. 6 Закону України Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами Податкова вимога вважається надісланою (врученою) фізичній особі, якщо її вручено особисто такій фізичній особі або її законному представникові чи надіслано листом на її адресу за місцем проживання або останнього відомого місця її знаходження із повідомленням про вручення.

Як вбачається з матеріалів справи, податкові вимоги відповідачем в межах подальшої процедури апеляційного оскарження чи в судовому порядку не оскаржені, а податковий борг не сплачено.

У відповідності до п. 1.3 ст. 1 Закону України Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами , податковий борг (недоїмка) - це податкове зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгоджене платником податків або узгоджене в адміністративному чи судовому порядку, але не сплачене у встановлений строк, а також пеня, нарахована на суму такого податкового зобов'язання.

У відповідності до п. п. 3.1.1 п. 3.1 ст. 3 Закону України Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами активи платника податків можуть бути примусово стягнені в рахунок погашення його податкового боргу виключно за рішенням суду.

Враховуючи вищевикладене, позовні вимоги прокурора Козелецького району Чернігівської області в інтересах держави в особі державної податкової інспекції в Козелецькому районі Чернігівської області до фізичної особи - підприємця ОСОБА_2 є обґрунтованими та підлягають задоволенню, а заборгованість зі сплати єдиного податку стягненню з відповідача.

Керуючись ст.ст. 122, 158 - 163, 167, Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов прокурора Козелецького району Чернігівської області в інтересах держави в особі державної податкової інспекції в Козелецькому районі Чернігівської області до фізичної особи - підприємця ОСОБА_2 - задовольнити в повному обсязі.

Стягнути за рахунок активів з фізичної особи - підприємця ОСОБА_2 (ідентифікаційний код НОМЕР_1) податковий борг з єдиного податку в розмірі 1100 (одна тисяча сто) грн. до Державного бюджету Козелецького району, банк отримувача ГУДКУ в Чернігівській області, р\р 34120999700163, код 22824138, МФО 853592.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку на подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлений строк. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Постанова може бути оскаржена до Київського апеляційного адміністративного суду протягом десяти днів з дня її проголошення, а в разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови, за правилами, встановленими ст. ст. 185-187 КАС України, шляхом подання через суд першої інстанції апеляційної скарги.

Дата виготовлення та підписання постанови в повному обсязі - 03 вересня 2010 р.

Суддя: Сорочко Є.О.

Дата ухвалення рішення31.08.2010
Оприлюднено04.07.2018
Номер документу75072680
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-3629/10/2570

Ухвала від 13.07.2010

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Сорочко Є.О.

Постанова від 31.08.2010

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Сорочко Є.О.

Постанова від 31.08.2010

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Сорочко Є.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні