Рішення
від 02.07.2018 по справі 345/2148/18
КАЛУСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №345/2148/18

Провадження № 2/345/1076/2018

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

З А О Ч Н Е

02.07.2018 року м.Калуш

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області в складі головуючого судді Юрчака Л.Б., з участю секретаря судового засідання Бандури Г.М. , розглянувши у відкритому заочному судовому засіданні порядку спрощеного позовного провадження з викликом сторін в залі суду в місті Калуші справу за позовом представника позивача ОСОБА_1 - ОСОБА_2 до Товариства з обмеженою відповідальністю Фірма Варіація про визнання трудових відносин припиненими ,-

в с т а н о в и в

Представник позивача звернувся до суду з зазначеним вище позовом і доповнивши позовні вимоги просить : визнати трудові відносини з відповідачем припиненими з 16 лютого 2018 року у звя зку зі звільненням ОСОБА_1 з посади директора за власним бажанням на підставі ч. 1 ст. 38 КЗпП України ; визначити наступний порядок виконання рішення: після набрання рішенням законної сили, направити його до Управління Центр надання адміністративних послуг у м. Калуші Калуської міської ради для виключення з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців запису про керівника (директора) Товариства з обмеженою відповідальністю "ВУДТРЕЙДІФ" - ОСОБА_1 І , у зв'язку із його звільненням з посади директора 16 лютого 2018 року шляхом проведення реєстраційної дії за судовим рішенням.

В обґрунтування позову зазначив, що за наказом №1-к від 26.01.2016 року ОСОБА_1, прийнято на роботу на посаду директора ТОВ ВудТрейдІф (код за ЄДРПОУ 40232178), місцезнаходження: вул.Мазепи, 168 м.Івано-Франківськ. Єдиним учасником і засновником цього товариства є ТзОФ Фірма Варіація з місцезнаходженням: м.Бориспіль Київська область вул.Привокзальна,52 (п.1.5 Статуту ТОВ ВудТрейдІф ). Згідно з п.п. 8.2 п.8 Статуту ВудТрейдІф до компетенції загальних зборів учасників товариства належить припинення повноваження директора ТОВ ВудТрейдІф . Письмовою заявою від 02.02.2018 року (засвідчена приватним нотаріусом ОСОБА_3, зареєстровано в реєстрі за № 83), ОСОБА_1 повідомив уповноважений орган ТОВ ВудТрейдІф , єдиного засновника ТОВ Фірма Варіація , про своє бажання звільнитися за власним бажанням в порядку, передбаченому ст.38 Кодексу законів про працю України, з 16.02.2018року. Наказом №9 від 06.03.2018р. дитектора ТзОВ ВудТрейдІф , керуючись ч.3 ст.61 ЗУ Про господарські товариства , п.7.5 Статуту Товариства, з врахуванням мінімальних строків, встановлених ч.5 ст. 61 ЗУ Про господарські товариства та п.7.5 Статуту, вирішено скликати позачергові загальні збори учасників Товариства ВудТрейдІФ ; проведення позачергових загальних зборів провести за адресою: 76026, Івано-Франківська обл., місто Івано-Франківськ, вул.Гетьмана Мазепи, будинок 168, кабінет директора о 11:00 годин 12 квітня 2018 року; порядок денний проведення позачергових загальних зборів учасників ТОВ ВудТрейдІФ : прийняття рішення щодо звільнення з роботи директора ТОВ ВудТрейдІФ ОСОБА_1 згідно попередньо поданої ним заяви від 02 лютого 2018 року. Про часта місце проведення зборів повідомити учасника Товариства - ТОВ Фірма Варіація . . Останнього було повідомлено про дату та місце проведення зборів шляхом розміщення оголошення в газеті Урядовий кур'єр (№50 (6166) від 15.03.2018р.). 12.04.2018р. на 11год було призначено/скликано позачергові загальні збори учасників ТОВ ВудТрейдІФ , на які представник відповідача (єдиного учасника) не зявився та не повідомив про причини неявки. Тому через неявку учасника збори не відбулися. Питання про його звільнення з посади директора до цього часу не вирішено. Така поведінка відповідача є грубим порушенням його трудових прав, гарантованих Конституцією України та іншими законодавчими актами, а тому представник позивача змушений звернутися до суду з даним позовом.

У судове засідання представник позивача ОСОБА_2 не з явився, однак подав суду заяву, в якій доповнені позовні вимоги підтримує повністю , просить позов задоволити, а справу розглядати у його відсутності , не заперечує проти заочного розгляду справи.

Представник відповідача про дату, час і місце судового засідання повідомлявся належним чином шляхом надіслання судових документів за адресою реєстрації , однак у судове засідання не з'явився, причини неявки суду не повідомив, відзиву на позовну заяву та заяви про розгляд справи за його відсутності не надав.(а.с.38)

Враховуючи клопотання представника позивача, суд вважає можливим провести слухання справи за відсутності відповідача та ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів у відповідності до ст. 280 ЦПК України .

Вивчивши матеріали справи, дослідивши надані суду докази у їх сукупності, суд прийшов до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню з таких підстав.

В Україні визнається і діє принцип верховенства права (ст. 8 Конституції ).

Відповідно до ч. 1 cт. 4, cт. 5ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Згідно ч. 1 ст. 3 КЗпП України законодавство про працю регулює трудові відносини працівників усіх підприємств, установ, організацій не залежно від форм власності, виду діяльності і галузевої належності, а також осіб, які працюють за трудовим договором з фізичними особами.

Законодавство про працю складається з Кодексу законів про працю України та інших актів законодавства України, прийнятих відповідно до нього (cт. 4 КЗпП України ).

Частиною 1 ст.9 ЦК України встановлено, що положення цього Кодексу застосовуються до врегулювання відносин, які виникають у сферах використання природних ресурсів та охорони довкілля, а також до трудових та сімейних відносин, якщо вони не врегульовані іншими актами законодавства.

За приписами ст. ст. 15 , 16 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства. Кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути: визнання права; визнання правочину недійсним; припинення дії, яка порушує право; відновлення становища, яке існувало до порушення; примусове виконання обов'язку в натурі; зміна правовідношення;припинення правовідношення; відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди; відшкодування моральної (немайнової) шкоди; визнання не законними рішення, дій чи бездіяльності органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб.

Суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом.

Судом встановлено,що відповідно до наказу №1-к від 26.01.2016 року позивача ОСОБА_1, прийнято на роботу посаду директора ТОВ ВудТрейдІф (код за ЄДРПОУ 40232178), місцезнаходження: вул.Мазепи, 168 м. Івано-Франківськ (а.с.19).

Як видно з витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (а.с.14-16) місцезнаходження ТОВ ВудТрейдІф є м. Івано-Франківськ , вул.Мазепи ,168 ; єдиним учасником (засновником) є ТзОВ Фірма Варіація з місцезнаходженням: м.Бориспіль Київська область вул. Привокзальна,52 ,ОСОБА_4 , Україна,м.Кмїв, вул.. Володимирська,26 є кінцевим бенефіціарним власником (контролером) юридичної особи. Органом управління юридичної особи є загальні збори учасників і директор; керівник Товариства - ОСОБА_1 з 26.01.2016р.

Відповідно до ст. 58 , ст. 62 ЗУ Про господарські товариства , ч. 2 ст. 97 ЦК України органами управління товариства є загальні збори його учасників і виконавчий орган, який може бути колегіальним (дирекція) або одноособовим (директор).

Відповідно що ст. 145 ЦК України та ст. 58 Закону України Про господарські товариства вищим органом товариства з обмеженою відповідальністю є загальні збори учасників.

Пунктом 3 ч. 4 ст. 145 ЦК України передбачено, що до виключної компетенції загальних зборів учасників товариства з обмеженою відповідальністю належить створення та відкликання виконавчого органу товариства.

Згідно Статуту Товариства з обмеженою відповідальністю ВудТрейдІф (далі Статут а.с.8-13), єдиним учасником Товариства є ТзОВ Фірма Варіація (код ЄДРПОУ 24744490, місце знаходження: м.Бориспіль Київська область вул.Привокзальна,52 ).

Розділом 7 Статуту визначено, що вищим органом Товариства є загальні збори його учасників.

До виключної компетенції загальних зборів учасників товариства, відповідно до розділу 7 Статуту, є обрання і відкликання директора Товариства.

Відповідно до розділу 8 Статуту у Товаристві створюється одноособовий виконавчий орган, який очолює директор, який вирішує усі питання діяльності товариства , за винятком тих , що належати до виключної компетенції зборів учасників і є підзвітним загальним зборам його учасників і організовує виконання їх рішень.

Отже, суд приходить до висновку, що між ТзОВ ВудТрейдІф і ОСОБА_1 , відповідно до ст. 24 КЗпП , укладений безстроковий трудовий договір. Звільнення (відкликання) директора Товариства відноситься до виключної компетенції Загальних зборів учасників товариства. Відповідно для звільнення позивача з посади директора ТОВ ВудТрейдІф необхідно, щоб загальні збори товариства прийняли таке рішення.

Статтею 36 КЗпП визначені підстави припинення трудового договору, якими, в тому числі, є розірвання трудового договору з ініціативи працівника(статті 38,39).

Судом встановлено, що позивач ОСОБА_1 звернувся до засновника, як єдиного учасника Товариства, з заявою про звільнення за власним бажанням з 16 лютого 2018 року, яку направив на адресу юридичної особи Товариства (а.с.21-23).

Також позивач , як директор товариства , наказом №9 від 06.03.2018р. керуючись ч.3 ст.61 ЗУ Про господарські товариства , п.7.5 Статуту Товариства, з врахуванням мінімальних строків, встановлених ч.5 ст. 61 ЗУ Про господарські товариства та п.7.5 Статуту, вирішив скликати позачергові загальні збори учасників Товариства ВудТрейдІФ ; проведення позачергових загальних зборів провести за адресою: 76026, Івано-Франківська обл., місто Івано-Франківськ, вул.Гетьмана Мазепи, будинок 168, кабінет директора о 11:00 годин 12 квітня 2018 року; порядок денний проведення позачергових загальних зборів учасників ТОВ ВудТрейдІФ : прийняття рішення щодо звільнення з роботи директора ТОВ ВудТрейдІФ ОСОБА_1 згідно попередньо поданої ним заяви від 02 лютого 2018 року. Про часта місце проведення зборів повідомити учасника Товариства - ТОВ Фірма Варіація . Останнього було повідомлено про дату та місце проведення зборів шляхом розміщення оголошення в газеті Урядовий кур'єр (№50 (6166) від 15.03.2018р.). (а.с.22-28). 12.04.2018р. на 11год було призначено/скликано позачергові загальні збори учасників ТОВ ВудТрейдІФ , на які представник відповідача (єдиного учасника) не зявився та не повідомив про причини неявки. Тому через неявку учасника збори не відбулися, питання щодо звільнення позивача з посади директора Товариства до цього часу не вирішено. (а.с.29).

Як вбачається із матеріалів справи , позивач самостійно звертався до Управління ЦНАП у м. Калуші з наявними в нього документами для внесення змін до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, проте йому було відмовлено, оскільки пройшов з часу звільнення триденний строк для подачі документів, щодо внесення змін до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, а саме виключення/включення відомостей про директора підприємства.

Відповідно до положень пункту 4 частини 1 статті 1 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань від 15.05.2003 № 755-IV державна реєстрація - це офіційне визнання шляхом засвідчення державою факту створення або припинення юридичної особи, зміни відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, про юридичну особу.

У разі подання документів для проведення реєстрації змін до відомостей щодо юридичної особи заявником відповідно до норм пункту 8 частини 1 статті 1 Закону № 755-IV є уповноважений представник юридичної особи.

Згідно з положеннями пункту 5 розділу II Порядку державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 09.02.2016року № 359/5 , у разі подання заяви уповноваженою на те особою державний реєстратор перевіряє обсяг повноважень такої особи за документом, що підтверджує її повноваження діяти від імені іншої особи.

Положеннями статей 41 , 59 Закону України Про господарські товариства передбачено, що повноваження щодо утворення і відкликання виконавчого та інших органів товариства належать до виключної компетенції вищих органів акціонерних товариств, товариств з обмеженою чи додатковою відповідальністю і не може бути передано іншим органам товариства.

Для того, щоб зміна директора (керівника) юридичної особи (підприємства/товариства/тощо) була зареєстрована в Єдиному Державному Реєстрі (ЄДР), потрібно внести необхідні зміни до відомостей про юридичну особу, які знаходяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. Відповідно до Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань потрібно подати вичерпний перелік документів.

Моментом прийняття заяви та документів відповідно до пункту 6 розділу IV Порядку формування та зберігання реєстраційних справ, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 18.11.2016року № 3267/5 (далі - Порядок № 3267/5), вважається дата і час реєстрації заяви у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань (далі - ЄДР).

Згідно з положенням частини 4 статті 11 Закону № 755-IV за результатами проведення реєстраційної дії формується виписка.

Відповідно до положень пункту 10 частини 2 статті 25 Закону № 755-IV та пункту 15 розділу II Порядку державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 09.02.2016 року № 359/5 (далі - Порядок № 359/5), у разі подання заяви про державну реєстрацію у паперовій формі результатом проведення реєстраційних дій є видача за бажанням заявника виписки з Єдиного державного реєстру у паперовій формі за підсумками проведеної реєстраційної дії з проставленням підпису та печатки державного реєстратора або печатки, визначеної Законом України Про нотаріат (у випадку якщо державним реєстратором є нотаріус).

Згідно з положеннями абзацу 4 частини 3 статті 29 Закону № 755-IV та абзацу 2 пункту 16 розділу II Порядку № 359/5 суб єкт державної реєстрації, який провів реєстраційну дію та не наділений повноваженнями із зберігання реєстраційної справи, протягом трьох робочих днів з дня її проведення надсилає документи, подані для проведення реєстрації, відповідному суб єкту державної реєстрації, уповноваженому зберігати реєстраційні справи відповідно до Закону № 755-IV .

Документи для державної реєстрації у паперовій формі згідно з абзацом 1 пункту 16 розділу II Порядку № 359/5 долучаються до реєстраційної справи, сформованої після внесення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію створення юридичної особи, громадського формування, що не має статусу юридичної особи, державну реєстрацію фізичної особи - підприємця або державну реєстрацію включення відомостей про юридичну особу та фізичну особу - підприємця.

Статтею 43 Конституції України передбачено, що кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується.

Статтею 38 КЗпП України передбачено, що працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це власника або уповноважений ним орган письмово за два тижні. У разі, коли заява працівника про звільнення з роботи за власним бажанням зумовлена неможливістю продовжувати роботу (переїзд на нове місце проживання; переведення чоловіка або дружини на роботу в іншу місцевість; вступ до навчального закладу; неможливість проживання у даній місцевості, підтверджена медичним висновком; вагітність; догляд за дитиною до досягнення нею чотирнадцятирічного віку або дитиною-інвалідом; догляд за хворим членом сім'ї відповідно до медичного висновку або інвалідом I групи; вихід на пенсію; прийняття на роботу за конкурсом, а також з інших поважних причин), власник або уповноважений ним орган повинен розірвати трудовий договір у строк, про який просить працівник.

Позивачем ОСОБА_1 02 лютого 2018 року була подана заява про звільнення, на підставі неї були вчинені всі дії для зібрання зборів учасників, зроблені відповідні записи до трудової книги тощо, тому вчинені всі дії, щодо звільнення його з посади директора. Але, не проведення відповідних реєстраційних дій порушують права позивача.

Відповідно до п.2 ст. 22 КЗпП України відповідно до Конституції України будь-яке пряме або непряме обмеження прав чи встановлення прямих або непрямих переваг при укладенні, зміні та припиненні трудового договору залежно від походження, соціального і майнового стану, расової та національної приналежності, статі, мови, політичних поглядів, релігійних переконань, членства у професійній спілці чи іншому об єднанні громадян, роду і характеру занять, місця проживання не допускається.

Відповідно до ст. 265 КЗпП України посадові особи органів державної влади та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, винні у порушенні законодавства про працю, несуть відповідальність згідно з чинним законодавством.

Судові рішення згідно ст. 129-1 Конституції України , є обов язковими до виконання на всій території України. Виконання рішення суду є невід ємною частиною права на справедливий суд.

Виключення з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, запису про директора ОСОБА_1І ТОВ ВУДТРЕЙДІФ - можливо лише за рішенням суду.

Відповідно до п. 1 ст. 25 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань : Державна реєстрація та інші реєстраційні дії проводяться на підставі:

1) документів, що подаються заявником для державної реєстрації;

2) судових рішень, що набрали законної сили та тягнуть за собою зміну відомостей в Єдиному державному реєстрі, а також що надійшли в електронній формі від суду щодо: зобов'язання вчинення реєстраційних дій.

Відповідно до підпункту 3 п. 3 ст. 25 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань : Суб єкт державної реєстрації не пізніше наступного робочого дня з дати отримання судового рішення: проводить відповідну реєстраційну дію шляхом внесення запису до Єдиного державного реєстру.

У звязку з тим, що Загальними зборами учасників відповідача не було прийнято рішення про звільнення позивача з посади директора, а також враховуючи, що трудові права позивача є порушеними з підстав нереагування відповідача на заяву позивача про його звільнення з посади директора товариства, вони підлягають захисту у судовому порядку.

Оцінюючи зібрані докази в їх сукупності,суд приходить до висновку,що вимога позивача про визнання його звільненим з посади директора ТОВ ВудТрейдІф та зобов язання виключити з реєстру запис про керівника (директора) товариства є обґрунтованою підлягає задоволенню.

На підставі ст. 141 ЦПК України з відповідача на користь держави слід стягнути судовий збір в сумі 1762,00 гривень.

Керуючись ст. 43 Конституції України , ст.ст. 24 , 36 , 38 КЗпП України , ст.ст. 58 , 62 Закону України Про господарські товариства , ст.ст. 92 , 145 ЦК України , ст.ст. 76-81 , 141 , 263-268 , 273 , 354ЦПК України , суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити.

Визнати припиненими трудові відносини між ОСОБА_1 (реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_1) та Товариством з обмеженою відповідальністю ВУДТРЕЙДІФ (код ЄДРПОУ 40232178, вул.Мазепи, 168 м.Івано-Франківськ) з 16 лютого 2018 року, у зв'язку із звільнення ОСОБА_1 за власним бажанням на підставі ч.1 ст.38 КЗпП України.

Визначити наступний порядок виконання рішення: після набрання рішенням законної сили, направити його до Управління Центр надання адміністративних послуг у м.Калуші Калуської міської ради для виключення з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців запису про керівника (директора) Товариства з обмеженою відповідальністю ВУДТРЕЙДІФ (код ЄДРПОУ 40232178, вул.Мазепи, 168 м.Івано-Франківськ) - ОСОБА_1 (ІНФОРМАЦІЯ_1, зареєстроване місце проживання: ІНФОРМАЦІЯ_2), у зв'язку із його звільненням з посади директора 16 лютого 2018 року шляхом проведення реєстраційної дії за судовим рішенням.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Фірма Варіація (код за ЄДРПОУ 24744490, вул.Привокзальна, 52 м.Бориспіль Київська область) судовий збір в дохід держави в сумі 1762грн.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Апеляційного суду Івано-Франківської області, шляхом подачі через Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області апеляційної скарги на рішення суду протягом тридцяти днів з дня його складення. Учасник справи, якому рішення не були вручені у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому рішення суду.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом вищевказаних строків не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Суддя

СудКалуський міськрайонний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення02.07.2018
Оприлюднено05.07.2018
Номер документу75086472
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —345/2148/18

Рішення від 02.07.2018

Цивільне

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Юрчак Л. Б.

Ухвала від 05.06.2018

Цивільне

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Юрчак Л. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні