Ухвала
від 04.07.2018 по справі 628/1991/18
КУП'ЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 628/1991/18

Провадження № 2/628/1096/18

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

04 липня 2018 року місто Куп'янськ

Суддя Куп'янського міськрайонного суду Харківської області Демченко І.М., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1, ОСОБА_2 до територіальної громади в особі Куп'янської районної державної адміністрації, третя особа: Петропавлівська сільська рада Куп'янського району Харківської області про встановлення факту володіння на праві власності спадкодавцем нерухомим майном, визнання права власності на житловий будинок та земельну ділянку в порядку спадкування за законом

В С Т А Н О В И В :

Представник позивачів ОСОБА_3, яка діє на підставі довіреності, звернулася до Куп'янського міськрайонного суду Харківської області в інтересах ОСОБА_1 та ОСОБА_2 з позовною заявою про встановлення факту володіння та користування на праві власності спадкодавцем ОСОБА_4 (батьком позивачів), який помер 11.03.2013, житловим будинком № 7 по вулиці Студентській села Петропавлівка Куп'янського району Харківської області, а також земельною ділянкою площею 0,25га за цією ж адресою за набувальною давністю; визнання права власності у рівних долях за позивачами в порядку спадкування за законом після смерті батька на зазначений житловий будинок та земельну ділянку.

Перед відкриттям провадження у справі суд перевіряє додержання вимог ст.ст. 175, 177 ЦПК України.

Відповідно до п.п.3,5,8 ч.3 ст. 175 ЦПК України позовна заява повинна містити зокрема: зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини.

Позовна заява, яка надійшла до суду, взагалі не містить визначеної ціни позову.

Статтею 176 ЦПК України передбачено, що ціна позову визначається: у позовах про визнання права власності на майно або його витребування - вартістю майна; у позовах про право власності на нерухоме майно, що належить фізичним особам на праві приватної власності, - дійсною вартістю нерухомого майна, а на нерухоме майно, що належить юридичним особам, - не нижче його балансової вартості.

Будь-яких відомостей щодо дійсної вартості житлового будинку та земельної ділянки до суду не надано, довідка-характеристика житлового будинку складена у 1993році та не відображає реального стану нерухомого майна, у зв'язку з чим суд позбавлений можливості у відповідності до вимог ч.2 ст. 176 ЦПК України попередньо визначити суму судового збору, який підлягає сплаті позивачами при зверненні до суду.

Частиною 4 статті 177 ЦПК України визначено, що до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Відповідно до вимог ст. 9 Закону України Про судовий збір суд перед відкриттям провадження у справі перевіряє зарахування судового збору до спеціального фонду Державного бюджету України.

Частиною 8 статті 6 вищезазначеного Закону визначено, що розподіл судового збору між сторонами та перевірка повноти сплати судового збору здійснюються відповідно до процесуального законодавства.

Відповідно до ч.6 ст. 6 ЗУ Про судовий збір у разі якщо позов подається одночасно кількома позивачами до одного або кількох відповідачів, судовий збір обчислюється з урахуванням загальної суми позову і сплачується кожним позивачем пропорційно долі поданих кожним з них вимог окремим платіжним документом.

У разі коли позов немайнового характеру подається одночасно кількома позивачами до одного або кількох відповідачів, судовий збір сплачується кожним позивачем окремим платіжним документом у розмірах, установлених статтею 4 цього Закону за подання позову немайнового характеру.

Розмір судового збору, який підлягає сплаті при зверненні до суду з позовною заявою, визначено Законом України Про судовий збір . Пунктами 1.1 та 1.2 ч.2 ст. 4 цього Закону передбачено, що за подання фізичною особою до суду позовної заяви немайнового характеру сплачується судовий збір, виходячи зі ставки 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, а позовної заяви майнового характеру - 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява подається до суду.

При зверненні до суду з вищезазначеною заявою на підтвердження сплати судового збору надано квитанції № 19 та № 20 від 11.06.2018, видані відділенням АТ Ощадбанк , про сплату ОСОБА_1 судового збору у розмірі 704,80грн. та 352,40грн.

Таким чином, доплаті підлягає судовий збір за подання ОСОБА_1 та ОСОБА_2 (кожним з них)позовної заяви, поданої з вимог немайнового характеру - встановлення факту належності на праві власності спадкодавцю нерухомого майна та при визначенні ціни позову - з вимог майнового характеру у розмірі, визначеному п.1.1 ч.2 ст. 4 вищезазначеного Закону.

При цьому, судовий збір з 02.07.2018 підлягає сплаті за такими реквізитами: отримувач коштів : Куп`янське УК/мКуп`янськ/22030101; код отримувача (код ЄДРПОУ): 37813292; банк отримувача: Казначейство України (ЕАП); код банку отримувача (МФО): 899998; рахунок отримувача: 31211206020013; код класифікації доходів бюджету: 22030101.

Позивачами ставиться вимога про визнання права власності на земельну ділянку, яка знаходиться у комунальній власності Петропавлівської сільської ради Куп'янського району Харківської області, однак до участі у справі сільську раду залучено у якості третьої особи.

Згідно роз'яснень ВССУ, наданих 16.05.2013 у листі за № 24-753/0/4-13 Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування право власності спадкоємця на спадкове майно підлягає захисту в судовому порядку шляхом його визнання у разі, якщо таке право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності (ст. 392 ЦК України). При вирішенні спорів щодо спадкування права власності на нерухоме майно слід застосовувати норми цивільного законодавства, які діяли на час виникнення права у самого спадкодавця та на час відкриття спадщини.

Підстава виникнення права власності у спадкодавця на житловий будинок та земельну ділянку не конкретизована. З доданої до позовної заяви довідки КП Куп'янське БТІ вбачається, що житловий будинок по вулиці Студентській села Петропавлівка Куп'янського району Харківської області на праві колективної власності належить колгоспу Петропавлівський , інші документи стосуються колгоспу Шлях Леніна Куп'янського району Харківської області.

Стаття 19 Житлового Кодексу України , яку виключено на підставі Закону

№ 3187-12 від 06.05.93 передбачала, що управління громадським житловим фондом здійснюється органами управління колгоспів та інших кооперативних організацій, їх

об'єднань, органами профспілкових та інших громадських організацій відповідно до їх статутів (положень).

Копія акту про передачу спадкодавцеві ОСОБА_4 житлового будинку, як голові родини, який прибув за переселенським білетом, не відображає та не містить посилання на дату складання цього акту, однак саме що має значення для вирішення питання, яке саме законодавство підлягає застосуванню до спірних правовідносин та підстави його застосування, адже Порядок ведення погосподарського обліку в сільських радах протягом різних років визначався Вказівками по веденню книг погосподарського обліку в сільських Радах народних депутатів, затвердженими наказом Центрального статистичного управління СРСР від 13 квітня 1979 року № 112/5, а згодом - аналогічними Вказівками по веденню погосподарського обліку в сільських Радах народних депутатів, затвердженими Центральним статистичним управлінням СРСР 12 травня 1985 року за № 5-24/26, та Вказівками по веденню погосподарського обліку в сільських Радах народних депутатів, затвердженими постановою Державного комітету статистики СРСР від 25 травня 1990 року № 69, якими визначався правовий статус житла колективної власності колгоспу.

Рішення органів управління колгоспу Петропавлівський про передачу житлового будинку та рішення Петропавлівської сільської ради про передачу земельної ділянки у власність чи користування до суду не надано.

Статтею 95 ЦПК України визначено, що письмовими доказами є документи, які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору. Письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього. Копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством. Учасник справи, який подає письмові докази в копіях, повинен зазначити про наявність у нього або іншої особи оригіналу письмового доказу. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який заходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення, що представником позивачівне дотримано.

Крім того, частиною 1 статті 177 ЦПК Україн визначено, що позивач повинен подати до позовної заяви її копії та копії всіх документів, що додаються до неї, відповідно до кількості відповідачів та третіх осіб.

При зверненні до суду, представником позивачів подано копію свідоцтва про смерть ОСОБА_5 в одному екземплярі, яка не зазначена у додатку до позовної заяви, та копію свідоцтва про смерть ОСОБА_4 в двох екземплярах.

Без усунення вищезазначених недоліків позовної заяви, вирішення питання про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі неможливе.

Відповідно до ч.1 ст. 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п'яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Керуючись ст. 175,177, 185 ЦПК України, суддя

П О С Т А Н О В И В:

Позовну заяву ОСОБА_1, ОСОБА_2 до територіальної громади в особі Куп'янської районної державної адміністрації, третя особа: Петропавлівська сільська рада Куп'янського району Харківської області про встановлення факту володіння на праві власності спадкодавцем нерухомим майном, визнання права власності на житловий будинок та земельну ділянку в порядку спадкування за законом - залишити без руху.

Повідомити позивача про необхідність виправити зазначені в ухвалі недоліки заяви у 10-деннний строк з дня вручення ухвали про залишення заяви без руху.

Роз'яснити, що в разі невиконання ухвали суду в зазначений строк позовна заява буде вважатися неподаною та повернута позивачеві.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання суддею, заперечення на неї можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя Куп'янського міськрайсуду

Харківської області ОСОБА_6

СудКуп'янський міськрайонний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення04.07.2018
Оприлюднено05.07.2018
Номер документу75105245
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —628/1991/18

Рішення від 25.09.2018

Цивільне

Куп'янський міськрайонний суд Харківської області

Демченко І. М.

Рішення від 25.09.2018

Цивільне

Куп'янський міськрайонний суд Харківської області

Демченко І. М.

Ухвала від 16.07.2018

Цивільне

Куп'янський міськрайонний суд Харківської області

Демченко І. М.

Ухвала від 04.07.2018

Цивільне

Куп'янський міськрайонний суд Харківської області

Демченко І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні