Ухвала
від 02.07.2018 по справі 760/16612/18
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Провадження №1-кс/760/8755/18

Справа 760/16612/18

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

02 липня 2018 року, слідчий суддя Солом`янського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання прокурора Київської місцевої прокурати № 9 ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей та документів на підставі матеріалів досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 08.06.2018 за №32018100090000036, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.205-1 КК України,-

В С Т А Н О В И В:

прокурор звернувся з клопотанням про тимчасовий доступ до речей та документів, а саме до поточного рахунку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ), який відкритий у АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (МФО НОМЕР_2 ).

Слідчий просив проводити розгляд клопотання без його участі про що надав відповідну заяву та виклику особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, оскільки наявні достатні підстави вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення даних речей і документів.

Суд визнав за можливе провести розгляд даного клопотання без виклику особи, у володінні якої знаходяться документи, оскільки детективом було доведено наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів.

Згідно ч.4 ст.107 КПК України фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження не здійснювалось.

Відповідно до ч. 1 ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Пунктом 5, 6 частини 2 ст. 131 КПК України передбачені такі види заходів забезпечення кримінального провадження, як тимчасовий доступ до речей і документів і тимчасове вилучення майна.

Відповідно до ч. 3 ст. 132 КПК України застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, прокурор не доведе, що: 1) існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження; 2) потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора; 3) може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, прокурор звертається із клопотанням.

Згідно ч. 1 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Згідно ч. 2 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Клопотання обґрунтовується тим, що Київською місцевою прокуратурою №9 здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32018100090000036від 08.06.2018,за ознакамикримінального правопорушення,передбаченого ч.2ст.205-1КК України, досудове розслідування якого проводиться СУ ФР ДПІ у Солом`янському районі ГУ ДФС у м. Києві.

Досудовим розслідуванням встановлено, що громадянин ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , діючи за попередньою змовою з невстановленими слідством особами вніс в документи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код НОМЕР_4 ), які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації, завідомо неправдиві відомості.

У подальшому, досдовим розслідуванням встановлено, що гр. ОСОБА_4 , не має жодного відношення до фінансово-господарської діяльності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 ».

Тому, виникла необхідність у розкритті банківської таємниці, отриманні тимчасового доступу до речей та документів, які знаходяться у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (МФО НОМЕР_2 ), які належать ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Відповідно до баз даних ДФС України встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » у своїй господарській діяльності використовують рахунки відкриті в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (МФО НОМЕР_2 ).

Таким чином, з метою всебічного та об`єктивного дослідження обставин кримінального провадження, встановлення руху коштів та обсягів проведення безтоварних або транзитних операцій ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та усіма контрагентами, виникла необхідність у розкритті банківської таємниці, а саме: поточного рахунку, який належить ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та який відкритий у АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (МФО НОМЕР_2 ), а саме:

-ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »№ НОМЕР_5 .

Відповідно до ст. 60, 62 Закону України «Про банки та банківську діяльність», інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку у процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третім особам при наданні послуг банку і розголошення якої може завдати матеріальної чи моральної шкоди клієнту, є банківською таємницею. Інформація щодо юридичних та фізичних осіб, яка містить банківську таємницю розкривається банками за рішенням суду.

Таким чином, отримати в інший спосіб інформацію щодо господарської діяльності, перерахунку коштів та фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку у процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третіми особами при наданні послуг банком неможливо.

Крім того, при зверненні до суду з клопотанням органом досудового розслідування враховано, що на даний час:

- потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи;

- буде виконано завдання, для виконання якого слідчий звертається з клопотанням, а саме: вбачається наявність достатніх підстав вважати що вказані речі і документи мають суттєве значення для встановлення істини та важливих обставин у кримінальному провадженні, а також можуть бути доказами у кримінальному провадженні.

Дослідивши матеріали клопотання, приходжу до наступноговисновку.

Відповідно до вимог ст.ст.131,132 КПК Українизаходи забезпеченнякримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження. Заходами забезпечення кримінального провадження є, зокрема, тимчасовий доступ до речей і документів.

Відповідно до ч. 5ст. 163 КПК Українислідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Згідно з ч. 7ст. 163 КПК Українислідчий суддя в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Тому слід зазначити, що клопотання в частині вилучення речей є достатньо вмотивованим.

Враховуючи що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані речі мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні вважаю, що клопотання підлягає задоволенню з урахуванням вказаних обставин і визначенням обсягу і меж тимчасового доступу до речей.

За викладеним, керуючись ст. ст.159,160,162-164 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В:

клопотання - задовольнити.

Надати тимчасовий доступ до речей і документів по поточному рахунку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ), який відкритий у АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (МФО НОМЕР_2 )прокурорам Київськоїмісцевої прокуратури№9 ОСОБА_3 , ОСОБА_5 , слідчим ІНФОРМАЦІЯ_6 ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 та іншим уповноваженим особам за дорученням, з можливістю вилучити наступні оригінали документів:

-документів, наданих службовими особами підприємства для відкриття рахунку:

-ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »№ НОМЕР_5 його обслуговування, ідентифікації уповноважених осіб;

-карток із зразками підписів керівників та відбитком печатки;

-листів, заяв, повідомлень та інших документів, направлених банком службовим особам підприємств; усіх договорів та додатків до них; листів, заяв, доручень та інших документів, наданих службовими особами підприємств щодо надання повноважень іншим особам подавати до банківської установи платіжні доручення, отримувати кошти, виписки банку;

-виписок про рух грошових коштів по поточному рахунку:

-ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » № НОМЕР_5 за період з 16.08.2016 по теперішній час, на носіях CD-R та паперових носіях, з інформацією про: точний час надходження, включаючи години, хвилини та секунди та перерахування грошових коштів по вказаному рахунку; залишок грошових коштів на кінець та початок банківського дня; призначення платежів; розрахункові (поточні) рахунки юридичних (фізичних) осіб - контрагентів та банківські установи, в яких вони відкриті; назви юридичних (фізичних) осіб контрагентів, їх коди ЄДРПОУ;

-заявок на видачу готівки; заяв на отримання чекових книжок;

-договорів, платіжних доручень, інших фінансових документів, які стали підставою для руху коштів по рахунку;

-документів, які містять інформацію щодо проведення моніторингу по операціям, що йому підлягають з доданням підтверджуючих документів, які були отримані від клієнта в ході проведення;

-вхідну та вихідну кореспонденцію між банківською установою та клієнтами банку; кредитні та депозитні справи; інших документів, що свідчать про операції, які були проведені на користь чи за дорученням клієнтів, містять відомості стосовно комерційної діяльності клієнтів чи комерційної таємниці.

Документи надати в оригіналах та в повному обсязі. При відсутності будь-яких з вище перелічених документів, зазначити письмово про причину не надання документів.

У разі відмови виконувати ухвалу слідчий суддя має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення02.07.2018
Оприлюднено22.02.2023

Судовий реєстр по справі —760/16612/18

Ухвала від 02.07.2018

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Криворот О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні