Рішення
від 26.06.2018 по справі 904/1332/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49600

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26.06.2018м. ДніпроСправа № 904/1332/18 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Геосистема плюс"

до Департаменту по роботі з активами Дніпровської міської ради

про стягнення 69 168,60 грн. за Договором №11/9 про розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок від 16.11.17р.

Суддя Юзіков С.Г.

При секретарі судового засідання: Кулебі Т.Ю.

Представники:

Позивача - ОСОБА_1 дов. № б/н від 27.03.18р.

Відповідача - ОСОБА_2 дов. № 10/3-67 від 20.11.17р.

СУТЬ СПОРУ:

Позивач просить стягнути з Відповідача 69 168,60 грн. боргу за Договором №11/9 про розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок від 16.11.17р., мотивуючи порушенням Відповідачем договірних зобов'язань у частині оплати.

Відповідач позов заперечує, мотивуючи тим, що 20.12.17р. Відповідач звернувся до начальника ГУДКСУ у Дніпропетровській області з листом №7/2-2144 в якому зазначалася проблема, з якою зіткнувся Позивач, а саме, що Позивачем виготовлені всі проекти землеустрою щодо відведення земельних ділянок згідно із Завданням на виконання. Також Позивач, відповідно до вимог ст. 186-1 ЗК України та згідно з процедурою погодження, за принципом екстериторіальності (постанова КМУ від 30.08.16р. №650 "Деякі питання реалізації пілотного проекту із запровадження принципу екстериторіальності погодження проектів землеустрою щодо відведення земельної ділянки територіальними органами Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру") отримав позитивні висновки від органів Держгеокадастру. Позивачем подані до Держгеокадастр (м. Дніпро) заяви про реєстрацію земельних ділянок у Державному земельному кадастрі разом з проектами землеустрою, але з вини Держгеокадастру, реєстрація земельних ділянок, як об'єктів права, відповідно до постанови КМУ від 17.10.12р. №1051 "Про затвердження Порядку ведення Державного земельного кадастру" Державним кадастровим реєстратором не здійснено. Після надходження заяви разом з проектом (паперовий та електронний примірник) у строк, що не перевищує 14 робочих днів кадастровий реєстратор повинен зареєструвати земельну ділянку або надати мотивовану відповідь про відмову. Крім того, у листі зазначалося, що підрядна організація не може нести відповідальність за терміни виконання послуг (згідно п.5.2 договору Сторона, яка порушила зобов'язання, звільняється від відповідальності за порушення зобов'язання, якщо вона доведе, що це порушення сталося не з її вини), що виконуються сторонніми (державними) організаціями. Крім того, у зв'язку з ненаданням на підписання Акту приймання-передачі виконаних робіт (послуг) та не погодженням Органом Казначейства продовження строку дії договору, а також у зв'язку із закінченням бюджетного року, Відповідач листом від 29.12.17р. №7/2-2198 повідомив Позивачеві про розірвання Договору в односторонньому порядку, Тільки 01.03.18р. Відповідачеві Позивачем передано Акт приймання-передачі документації із землеустрою, проекти землеустрою у кількості 20 шт. (паперовий та електронний примірники) та ОСОБА_1 з Державного земельного кадастру разом з супровідним листом від 01.03.18р. вих. №565 (вх.12/692 від 01.03.18р.). Тобто, всі земельні ділянки були зареєстровані у Державному земельному кадастрі, про що до копій проектів землеустрою надані ОСОБА_1 з Державного земельного кадастру.

Також Відповідач у відзиві зазначає, що листом від 14.03.18р. №7/3-433 він повідомив Позивачеві, що відповідно до листа від 01.03.18р. вх. №12/692 та акту приймання-передачі документації із землеустрою Позивачем Відповідачеві передано розроблені проекти землеустрою щодо відведення земельних ділянок у кількості 20 штук, разом з витягами з Державного земельного кадастру про земельну ділянку та електронними документами, що містять відомості про результати робіт землеустрою (файл обміну інформацією встановленого формату) на жорсткому носії. Враховуючи зазначене, Позивачем виконано умови Договору. Надана документація із землеустрою відповідає умовам Договору та при перевірці достовірності акту в частині наданих послуг зауважень не виявлено. У цьому ж листі Відповідач також зазначив, що на даний час не може оплатити роботу Позивача, оскільки термін дії Договору закінчився 29.12.17р.

У відповіді на відзив та письмових поясненнях Позивач зазначив, що проаналізувавши відзив Відповідача, вважає, що Відповідач не заперечує проти дійсних обставин справи, викладені у позовній заяві. Тобто Відповідач визнає, що Позивач виконав договірні зобов'язання у повному обсязі, документація цілком відповідає умовам Договору і Відповідач не має жодних зауважень із приводу наданої послуги. Крім того, не допускається одностороння відмова Замовника (Відповідача) від виконання взятих на себе договірних зобов'язань, у іншому порядку та випадках, аніж передбачено Договором. Оскільки Відповідач (Замовник) не заявляв зауважень щодо якості наданої послуги, жодних недоліків не виявив, відповідно до п.3.3. Договору та ст. 907 ЦК України, Відповідач не має права відмовитись від даного Договору в односторонньому порядку. Даним спростовується твердження Відповідача, що термін дії Договору закінчився 29.12.17р., у зв'язку з чим не вбачається можливим здійснити оплату за виконану послугу. Нездійснення Відповідачем оплати за надану за Договором послугу, тобто невиконання договірних зобов'язань, суперечить загальним поняттям інституту виконання договірних зобов'язань галузей цивільного і господарського права.

Розгляд справи відкладався.

У судовому засіданні досліджено надані сторонами докази.

У судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши представників сторін, господарський суд

ВСТАНОВИВ:

16.11.17р. сторонами укладено Договір №11/9 про розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок (далі Договір), за п.1.1. якого Виконавець (Позивач) зобов'язується надати наступну послугу: послугу з розробки проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок учасникам АТО та членам їх сімей (далі - Послуга) у кількості 20 (двадцять) проектів, код ДК 021:2015:79420000-4 Управлінські послуги.

Етапи та строки надання Послуги визначаються погодженим Сторонами Календарним планом надання послуги (додаток 1) (п.1.2. Договору).

Відповідно до п.1.4. Договору Виконавець повинен надати Замовнику (Відповідачеві) Послугу, якість яких відповідає умовам, визначеним чинним законодавством щодо такого роду послуг, державним стандартам та технічним вимогам.

Загальна вартість наданої Послуги (ціна договору) за цим Договором становить 69 168,60 грн. без ПДВ.

Загальна вартість наданої Послуги визначається згідно з протоколом погодження договірної ціни наданих послуг (додаток 2), що складається на підставі наданого Виконавцем кошторису наданих послуг (додаток 3) (п.2.1. Договору).

Згідно з п.2.3. Договору розрахунок за надану Послугу здійснюється на підставі підписаного уповноваженими представниками обох Сторін акта приймання-передачі послуг протягом 10 робочих днів з дня надходження коштів на рахунок Замовника, при цьому Виконавець погоджується на можливий термін відстрочки платежу до 90 календарних днів.

Приймання документації із землеустрою за цим Договором оформляється актом приймання-передачі документації із землеустрою (далі - Акт).

Акт підписується уповноваженими представниками Сторін. Власниками наданої Послуги є учасники бойових дій, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередньо участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення або члени сімей загиблих учасників (п.3.1. Договору).

Відповідно до п.3.2. Договору по завершенню виконання наданої Послуги, протягом 3-х робочих днів Виконавець готує Акт і надає його Замовнику разом з переліком учасників АТО та членів їх сімей з вказаною адресою земельних ділянок. Замовник протягом 3-х робочих днів перевіряє достовірність Акту в частині наданої Послуги, підписує в межах цього строку.

Згідно з п.3.3. Договору у разі виявлення недоліків у наданій Виконавцем Послузі Замовник письмово повідомляє Виконавця про такі недоліки з мотивованими запереченнями проти його підписання.

Усунення недоліків здійснюється Виконавцем за власний рахунок протягом десяти робочих днів, якщо інший строк не погоджений сторонами.

У випадку повторної відмови Замовника від підписання Акту з причини наявності недоліків у наданій Послузі або виявлення інших недоліків, Замовник має право:

- або вимагати повторного усунення таких недоліків у зазначений Замовником строк;

- або відмовитись від Договору в односторонньому порядку на підставі ст. 907 Цивільного кодексу України. В такому випадку Замовник має право вимагати у Виконавця повернення всіх сплачених коштів Виконавцю з нарахованими штрафними санкціями, а саме: втратами, пов'язаними з інфляційними процесами, а також 10% річних від суми оплати.

Надання Послуги, передбаченої п.1.1. цього Договору, здійснюється поетапно, відповідно до Календарного платну надання послуг (додаток 1), але не пізніше 29.12.17р. (п.4.1. Договору).

Відповідно до п.4.2. Договору датою початку надання послуг відповідно до ст. 253 Цивільного кодексу України є наступний день за днем передачі Замовником Виконавцю документів визначених законодавством для розроблення проекту землеустрою.

За невиконання чи неналежне виконання зобов'язань за Договором Сторони несуть відповідальність згідно із законодавством та цим договором (п.5.1. Договору).

Відповідно до п.5.2. Договору Сторона, яка порушила зобов'язання, звільняється від відповідальності за порушення зобов'язання, якщо вона доведе, що це порушення сталося не з її вини.

Припинення (розірвання) Договору можливе у випадках прямо передбачених цим Договором та чинним законодавством України (п.6.1. Договору).

Відповідно до п.9.1. Договору Договір набирає чинності з моменту його підписання і діє до 31.12.17р., але у будь-якому випадку до повного виконання Сторонами передбачених ним зобов'язань.

Листом від 19.12.17р. вих. №527/19-12-17 "Про виконання робіт згідно з договором", Позивач проінформував Відповідача про повне виконання землевпорядних і топографо-геодезичних робіт з розробки проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок учасникам АТО та членам їх сімей у кількості 20 шт., а також про подання відповідного пакету документів для здійснення державної реєстрації земельних ділянок в Державному земельному кадастрі у кількості 20 шт. (відповідно до додатків №1,2 до ОСОБА_3). Також Відповідач був проінформований про строки здійснення цієї державної реєстрації земельних ділянок і подальшої видачі ОСОБА_1 з Державного земельного кадастру.

Листом від 18.01.18р. "Про виконання робіт згідно з договором", Позивач повідомив Відповідача про те, що станом на 18.01.18р., з огляду на проведення процедури державної реєстрації земельних ділянок та видачі відповідного ОСОБА_1 територіальним органом Держгеокадастру, Витяги з ДЗК на земельні ділянки отримано лише у кількості 5 шт.

Відповідно до листа Позивача від 08.02.18р. Позивач повідомив про те, що станом на 09.02.18р. державна реєстрація територіальним органом Держгеокадастру земельних ділянок здійснена на проекти землеустрою у кількості 18 шт.

ОСОБА_3 від 01.03.18р. вих. №565 Відповідачеві повідомлено про виконання замовлених робіт (послуг з розробки проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок учасникам АТО та членам їх сімей) у повному обсязі у кількості 20 шт. станом на 01.03.18р. та направлено акт приймання-передачі, проект землеустрою у кількості 20 штук, витяг з Державного земельного кадастру у кількості 20 штук, копії довідки про наявність у Державному земельному кадастрі відомостей про одержання у власність земельної ділянки у кількості 20 штук, електронний документ на жорсткому носії, акт приймання-передачі виконаних робіт у двох примірниках, рахунок на оплату), який Відповідач держав 01.03.18р. за вх. №12/692.

У зв'язку з ненаданням Акту приймання-передачі послуг з розробки проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок станом на 29.12.17р., Відповідач листом від 29.12.17р. вих. №7/2-2198 повідомив Позивача про розірвання Договору №11/9 від 16.11.17р.

Акт прийому-передачі документації із землеустрою 01.03.18р. підписано повноважними представниками сторін і скріплено печатками. Після одержання документації із землеустрою і підписання акту прийому-передачі документації із землеустрою, на виконання п.2.3. Договору Сторонами укладено Акт прийому-передачі виконаних робіт (послуг) згідно з договором №11/9 від 16.11.17р.

14.03.18р. Відповідач Позивачеві направив листа №7/3-433, в якому зазначалося, що Позивач виконав умови Договору та, що надана документація із землеустрою відповідає умовам Договору та при перевірці достовірності акту в частині наданих послуг зауважень не виявлено. Однак здійснити оплату на даний час не вбачається можливим, оскільки термін дії Договору закінчився 29.12.17р.

З наведеного вбачається, що Відповідач, одержавши документацію із землеустрою, обумовлену Договором суму (69 168,60 грн.) Позивачеві не сплатив.

Наведені обставини стали причиною звернення Позивачем з позовом та є предметом спору у даній справі.

Відносини, що виникли між сторонами у справі на підставі Договору, є господарськими зобов'язаннями, тому, згідно зі ст. 4, 173-175 і ч. 1 ст. 193 ГК України, до цих відносин мають застосовуватися відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей передбачених Господарським кодексом України.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 11 ЦК України підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини.

За договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов'язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов'язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором. Положення цієї глави можуть застосовуватися до всіх договорів про надання послуг, якщо це не суперечить суті зобов'язання (ст.901 ЦК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 903 ЦК України якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов'язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, строки та в порядку, що встановлені договором.

Статтею 193 ГК України визначено, що суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону та інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу.

Відповідно до ст. 525, 526 ЦК України одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Статтею 610 ЦК України передбачено, що порушенням зобов'язання є його не виконання або виконання з порушенням умов, які визначені змістом зобов'язання. Договір є обов'язковим для виконання сторонами (ст. 629 ЦК України).

Згідно з ч. 1 ст. 530 ЦК України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до ч. 1 ст. 612 ЦК України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Статтею 599 ЦК України встановлено, що зобов'язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Відповідно до ст. 74, 77 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Як вбачається з матеріалів справи, а саме п. 9.1. Договору передбачено, що Договір набирає чинності з моменту його підписання і діє до 31.12.17р., але у будь-якому випадку до повного виконання Сторонами передбачених ним зобов'язань. Крім того, п. 5.2. Договору обумовлено, що сторона, яка порушила зобов'язання, звільняється від відповідальності, якщо вона доведе, що це порушення сталося не з її вини.

Дослідивши надані сторонами документи, судом встановлено, що Позивач направив Відповідачеві листа, у якому інформував останнього про те, що роботи за Договором виконано та подано пакет документів для проведення державної реєстрації земельних ділянок у Державному земельному кадастрі у кількості 20 штук. Також Відповідач був повідомлений про строки здійснення державної реєстрації земельних ділянок і подальшої видачі ОСОБА_1 з Державного земельного кадастру, передбачені законодавством. Зауважень Позивачеві з цього приводу не надходило, що свідчить про погодження сторонами продовження строків виконання робіт.

01.03.18р. сторонами без зауважень підписано Акт прийому-передачі виконаних робіт. Крім того, Відповідач Позивачеві направляв листа №7/3-433 від 14.03.18р., в якому зазначив, що Позивач виконав умови Договору та, що надана документація із землеустрою відповідає умовам Договору та при перевірці достовірності акту в частині наданих послуг зауважень не виявлено. Однак здійснити оплату на даний час не вбачається можливим, оскільки термін дії Договору закінчився 29.12.17р. Однак, умовами Договору, а саме п. 3.3. Договору передбачено, що одностороння відмова від Договору можлива лише у разі наявності недоліків.

З наведеного вбачається, що Позивач виконав роботи (надав послуги) з перевищенням встановлених Договором строків через обставини, які від нього не залежали. Крім того, Відповідач своїми діями погодив подовження строку на виконання робіт та прийняв виконані робити без заперечень.

З урахуванням викладеного, беручи до уваги, що Відповідач прийняв виконані роботи без зауважень та заперечень, що підтверджується підписаним Актом приймання-передачі виконаних робіт, суд вважає, що позов підлягає задоволенню.

Згідно зі ст. 129 ГПК України господарські витрати у справі слід покласти на Відповідача.

Керуючись ст. 2, 73, 74, 76, 77-79, 86, 91, 129, 233, 238, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України, суд

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити.

Стягнути з Департаменту по роботі з активами Дніпровської міської ради, 49000, Дніпропетровська обл., м. Дніпро, пр-т Дмитра Яворницького, будинок 75 (код ЄДРПОУ 37454258) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Геосистема плюс", 49000, Дніпропетровська обл. м. Дніпро, вул. Січеславська Набережна, будинок 29-А, офіс 511 (код ЄДРПОУ 39433617) 69 168,60 грн. - основного боргу, 1 762, 00 грн. - судового збору.

Видати наказ після набрання судовим рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів, з дня його проголошення. Оскільки в судовому засіданні проголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повне рішення складено 05.07.2018

Суддя С.Г. Юзіков

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення26.06.2018
Оприлюднено05.07.2018
Номер документу75108265
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/1332/18

Судовий наказ від 26.07.2018

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Юзіков Станіслав Георгійович

Рішення від 26.06.2018

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Юзіков Станіслав Георгійович

Ухвала від 13.06.2018

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Юзіков Станіслав Георгійович

Ухвала від 16.05.2018

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Юзіков Станіслав Георгійович

Ухвала від 16.04.2018

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Юзіков Станіслав Георгійович

Ухвала від 04.04.2018

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Юзіков Станіслав Георгійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні