Ухвала
від 05.07.2018 по справі 740/3384/17
НІЖИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 740/3384/17

Провадження № 2/740/216/18

УХВАЛА

05 липня 2018 року м.Ніжин

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області в складі:

судді Олійника В.П., за участі секретаря судового засідання Шадура І.Ю.,

позивача ОСОБА_1 та її представника-адвоката ОСОБА_2,

розглядаючи у відкритому засіданні справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_3 підприємства Ніжинські аграрні інвестиції , третя особа-Комунальне підприємство Ніжинське міжміське бюро технічної інвентаризації Чернігівської обласної ради, про визнання договору недійсним та скасування рішення про державну реєстрацію права,

встановив:

Позивачем ОСОБА_1 заявлені вимоги про визнання недійсним договору оренди землі від 23 серпня 2016 року щодо земельної ділянки, площею 4,7340 га, кадастровий номер 7423381700:02:001:0006, укладеного між ОСОБА_1, як орендодавцем, та ПП Ніжинські аграрні інвестиції , як орендарем, та скасування рішення про державну реєстрацію права оренди. Підстава позову-відсутність волевиявлення позивача, як власника земельної ділянки, на укладення вищезазначеного договору, вказаний договір позивач не укладала і не підписувала.

Відповідачем до відзиву на позовну заяву додана засвідчена 26 грудня 2017 року копія вказаного договору оренди від 23 серпня 2016 року (а.59-63).

В порядку ч.ч.5, 6 ст.95 ЦПК України учасник справи, який подає письмові докази в копіях (електронних копіях), повинен зазначити про наявність у нього або іншої особи оригіналу письмового доказу. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який знаходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення. Якщо подано копію (електронну копію) письмового доказу, суд за клопотанням учасника справи або з власної ініціативи може витребувати у відповідної особи оригінал письмового доказу.

В судовому засіданні 13 лютого 2018 року представником позивача адвокатом ОСОБА_2 заявлене клопотання про призначення судової почеркознавчої експертизи щодо договору оренди землі від 23 серпня 2016 року, у зв язку з чим та витребуванням оригіналу договору в порядку ст.95 ЦПК України розгляд справи відкладено.

В подальшому під час розгляду справи представником відповідача ОСОБА_4 зазначено про відсутність оригіналу вищезазначеного договору у відповідному структурному підрозділі відповідача, вказані обставини у встановленому порядку відповідними доказами не підтвердженні, доказування не може грунтуватись на припущеннях.

В судовому засіданні представником позивача адвокатом ОСОБА_2 заявлене клопотання про витребування від відповідача оригіналу договору оренди, який є предметом спору, у зв язку з об єктивними труднощами в його отриманні під час розгляду справи.

Статтею 84 ЦПК України визначено, що учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Із врахуванням предмету позову та характеру спірних правовідносин сторін, права позивача на проведення експертизи у встановленому порядку, в судовому засіданні встановлені підстави для витребування оригіналу договору, який є предметом спору, в порядку ст.84 ЦПК України.

Також судом враховується, що кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов'язаних із вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій. Учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях. Суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов'язків щодо доказів. Учасники судового процесу та їхні представники повинні добросовісно користуватися процесуальними правами, зловживання процесуальними правами не допускається.

Неявка представника відповідача в судове засідання, із врахуванням встановлених в судовому засіданні обставин, не є перешкодою для вирішення питання про витребування доказів згідно ст.84 ЦПК України.

Керуючись ст.ст.84, 95 Цивільного процесуального кодексу України, суд,

у х в а л и в:

Витребувати у відповідача ОСОБА_3 підприємства Ніжинські аграрні інвестиції , місцезнаходження-17600, Чернігівська область, Варвинський район, смт.Варва, вул.Комарова, 59, 16624, Чернігівська область, Ніжинський район, с.Вертіївка, вул.Леніна, 126, код ЄДРПОУ 35195150, оригінал договору оренди землі від 23 серпня 2016 року, укладеного в с.В.Кошелівка Ніжинського району Чернігівської області між орендодавцем ОСОБА_1 та орендарем ОСОБА_3 підприємством Ніжинські аграрні інвестиції . Оригінал договору надати суду до 10 серпня 2018 року.

Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов'язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п'яти днів з дня вручення ухвали.

У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов'язку подати витребувані судом докази.

Відкласти розгляд справи до 09-30 год. 14 серпня 2018 року.

Копію ухвали для виконання надіслати відповідачу.

Ухвала оскарженню окремо від рішення суду не підлягає.

Суддя В.Олійник.

Дата ухвалення рішення05.07.2018
Оприлюднено06.07.2018
Номер документу75127961
СудочинствоЦивільне
Сутьдержавну реєстрацію права

Судовий реєстр по справі —740/3384/17

Рішення від 29.12.2018

Цивільне

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області

Олійник В. П.

Ухвала від 29.12.2018

Цивільне

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області

Олійник В. П.

Ухвала від 09.11.2018

Цивільне

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області

Олійник В. П.

Ухвала від 14.08.2018

Цивільне

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області

Олійник В. П.

Ухвала від 05.07.2018

Цивільне

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області

Олійник В. П.

Ухвала від 08.09.2017

Цивільне

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області

Олійник В. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні