Постанова
від 25.06.2018 по справі 910/9326/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про визнання боржника банкрутом

25.06.2018Справа № 910/9326/16

За заявою Публічного акціонерного товариства "Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Капромбуд" (ідентифікаційний код 37982640)

про банкрутство

Суддя Чеберяк П.П.

Представники:

Від заявників Ракітін П.С. - представник

Від боржника не з'явилися

Розпорядник майна Бандола О.О.

Обставини справи:

У травні 2016 року до Господарського суду м. Києва надійшла заява Публічного акціонерного товариства "Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" про порушення провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Капромбуд" у зв'язку з неможливістю останнього в порядку встановленому чинним законодавством погасити існуючу заборгованість.

Ухвалою Господарського суду м. Києва від 31.05.2016 № 910/9326/16 заяву Публічного акціонерного товариства Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" було прийнято до розгляду, підготовче засідання призначено на 15.06.2016, визначеного автоматизованою системою арбітражного керуючого Князєва В.В. зобов'язано подати заяву про участь у справі.

Ухвалою Господарського суду м. Києва від 15.06.2016 порушено провадження у справі № 910/9326/16, визнано розмір вимог ініціюючого кредитора - Публічного акціонерного товариства Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" на суму 5 658 694 грн. 63 коп., призначено в даній справі розпорядником майна боржника арбітражного керуючого Бандолу Олександра Олексійовича (свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого № 853 від 17.07.2013). Визначено дату проведення попереднього судового засідання на 08.08.2016.

Здійснено оприлюднення на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України повідомлення про порушення провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Капромбуд" від 16.06.2016 за № 32642.

Ухвалою попереднього засідання від 08.08.2016 затверджено реєстр вимог кредиторів Товариства з обмеженою відповідальністю "Капромбуд", до якого включено: Публічне акціонерне товариство "Державне акціонерне товариство "Чорноморнафтогаз" з грошовими вимогами на суму 32 891 511 грн. 40 коп., Дочірнє підприємство "Науково-дослідний інститут нафтогазової промисловості" Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" з грошовими вимогам на суму 46 241 848 грн. 00 коп., Публічне акціонерне товариство Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" з грошовими вимогами на суму 356 776 670 грн. 03 коп. Визначено дату проведення підсумкового судового засідання у справі № 910/9326/16 на 26.09.2016.

Судове засідання, призначене на 26.09.2016, не відбулось у зв'язку з перебуванням судді Яковенко А.В. на лікарняному.

Після виходу судді Яковенко А.В. з лікарняного, суд, ухвалою від 30.09.2016 призначив розгляд справи у судовому засіданні на 07.11.2016.

Судове засідання, призначене на 07.11.2016, не відбулось у зв'язку з перебуванням судді Яковенко А.В. на лікарняному.

Після виходу судді Яковенко А.В. з лікарняного, суд, ухвалою від 14.11.2016 призначив розгляд справи у судовому засіданні на 14.12.2016.

Ухвалою Господарського суду м. Києва від 14.12.2016 задоволено самовідвід судді Яковенко А.В., справу № 910/9326/16 передано керівнику апарату для вирішення питання про повторний автоматичний розподіл.

Автоматизованою системою документообігу суду розподілено справу № 910/9326/16 та визначено суддю Чеберяка П.П. для її подальшого розгляду.

Ухвалою Господарського суду м. Києва від 20.01.2017 справу № 910/9326/16 прийнято та призначено до розгляду на 13.02.2017.

Ухвалою Господарського суду м. Києва від 13.02.2017 відмовлено в задоволенні клопотання розпорядника майна боржника арбітражного керуючого Бандоли О.О. про продовження строку процедури розпорядження майном боржника.

Ухвалою Господарського суду м. Києва від 15.03.2017 задоволено клопотання голови комітету кредиторів - Публічного акціонерного товариства "Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" про припинення повноважень керівника та виконавчих органів управління Товариства з обмеженою відповідальністю "Капромбуд" та покладення відповідних обов'язків тимчасово на розпорядника майна боржника арбітражного керуючого Бандолу Олександра Олексійовича.

Ухвалою Господарського суду м. Києва від 22.05.2017 задоволено клопотання розпорядника майна боржника арбітражного керуючого Бандоли О.О. про зобов'язання вчинити дії.

31.05.2018 до Господарського суду м. Києва надійшло заявника про визнання Товариства з обмеженою відповідальністю "Капромбуд" банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури, призначення ліквідатором банкрута арбітражного керуючого Бандолу О.О.

04.06.2018 до Господарського суду м. Києва надійшли заява арбітражного керуючого Бандоли О.О. про участь у справі, а також звіт про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат арбітражного керуючого.

У судовому засіданні 25.06.2018 розглядались клопотання заявника про визнання Товариства з обмеженою відповідальністю "Капромбуд" банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури, призначення ліквідатором банкрута арбітражного керуючого Бандолу О.О., а також звіт розпорядника майна боржника арбітражного керуючого Бандоли О.О. про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат арбітражного керуючого.

Представник заявника надав пояснення по суті поданого клопотання.

Розпорядника майна надав пояснення по суті поданого звіту про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат арбітражного керуючого.

Представник заявника щодо затвердження поданого звіту не заперечував.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення присутніх у судовому засіданні представника заявника та розпорядника майна, суд вважає заявлені вимоги щодо визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню, зважаючи на наступне.

Як вбачається з матеріалів справи, 17.08.2016 було проведено збори кредиторів на яких сформовано комітет кредиторів Товариства з обмеженою відповідальністю "Капромбуд" у складі трьох кредиторів: Публічного акціонерного товариства Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України", Публічного акціонерного товариства "Державне акціонерне товариство "Чорноморнафтогаз" та Дочірнього підприємства "Науково-дослідний інститут нафтогазової промисловості" Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України".

29.05.2018 відбулось засідання комітету кредиторів боржника, на якому виходячи з відсутності пропозицій від можливих інвесторів та у зв'язку зі значним обсягом кредиторської заборгованості одноголосно було прийнято рішення звернутись до Господарського суду м. Києва із клопотанням про визнання боржника банкрутом, відкриття ліквідаційної процедури та призначення ліквідатором банкрута арбітражного керуючого Бандолу О.О.

Вказане рішення було оформлено протоколом зборів комітету кредиторів б/н від 29.05.2018.

За результатами проведення аналізу фінансово-господарської діяльності Товариства з обмеженою відповідальністю "Капромбуд" розпорядником майна боржника арбітражним керуючим Бандолою О.О. було складено звіт, згідно якого вбачається, що фінансовий стан боржника характеризується ознаками надкритичної неплатоспроможності, задоволення визнаних судом вимог кредиторів можливо лише шляхом визнання боржника банкрутом, відкриття щодо нього ліквідаційної процедури та призначення ліквідатора. В результаті проведеного аналізу на підставі наявних документів ознаки фіктивного банкрутства, ознак доведення до банкрутства, ознак дій з приховування банкрутства не виявлено.

Відповідно до ч. 1 ст. 37 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" у випадках, передбачених цим Законом, господарський суд у судовому засіданні за участю сторін приймає постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру строком на дванадцять місяців.

У ч. 1 ст. 40 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" встановлено, що у постанові про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури господарський суд призначає ліквідатора банкрута з урахуванням вимог, установлених цим Законом, з числа арбітражних керуючих, якщо інше не передбачено цим Законом.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 114 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" кандидатура арбітражного керуючого для виконання повноважень керуючого санацією або ліквідатора визначається судом за клопотанням комітету кредиторів, а у разі відсутності такого клопотання - за ініціативою суду, крім випадків, передбачених цим Законом.

Під час призначення арбітражного керуючого (керуючого санацією, ліквідатора) господарський суд не пов'язаний з кандидатурами арбітражних керуючих, запропонованих комітетом кредиторів, та має право призначити арбітражного керуючого самостійно.

З огляду на викладене вище, враховуючи, що сукупність доказів, які містяться в матеріалах справи № 910/9326/16 доводять неспроможність боржника виконати свої зобов'язання перед кредиторами у встановлений Законом строк, а також те, що представлені суду протоколи засідань зборів кредиторів та комітету кредиторів Товариства з обмеженою відповідальністю "Капромбуд" відповідають приписам ст. 26 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", у суду наявні всі правові підстави для визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури.

Разом з тим, враховуючи, що запропонована комітетом кредиторів кандидатура арбітражного керуючого відповідає вимогам, визначеним Законом, суд вважає за доцільне призначити ліквідатором Товариства з обмеженою відповідальністю "Капромбуд" арбітражного керуючого, який виконував повноваження розпорядника майна боржника, а саме Бандолу Олександра Олексійовича (свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого № 853 від 17.07.2013).

З поданого арбітражним керуючим Бандолою О.О. звіту про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат арбітражного керуючого вбачається, що розмір основної грошової винагороди арбітражного керуючого Бандоли О.О. за період виконання повноважень розпорядника майна Товариства з обмеженою відповідальністю "Капромбуд" виходячи з розрахунку двох мінімальних заробітних плат на місяць за період з 15.06.2016 по 31.05.2018 становить 133 180 грн. 00 коп., а розмір витрат арбітражного керуючого Бандоли О.О., пов'язаних з виконанням повноважень розпорядника майна Товариства з обмеженою відповідальністю "Капромбуд" за період з 15.06.2016 по 30.05.2018 становить 16 140 грн. 04 коп.

Судом встановлено, що ухвалою Господарського суду м. Києва про порушення провадження у справі про банкрутство повноважень розпорядника майна Товариства з обмеженою відповідальністю "Капромбуд" від 15.06.2016 було встановлено оплату послуг розпорядника майна боржника в розмірі двох мінімальних заробітних плат за кожен місяць виконання повноважень за рахунок коштів заявника, починаючи з дати його призначення та до моменту прийняття комітетом кредиторів відповідного рішення про встановлення оплати послуг розпорядника майна.

Як вбачається з матеріалів справи, 29.05.2018 на засіданні комітету кредиторів Товариства з обмеженою відповідальністю "Капромбуд" було погоджено звіт про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат арбітражного керуючого Бандоли О.О. за період виконання повноважень розпорядника майна у заявленому останнім розмірі.

Крім того, у поданому звіті розпорядник майна просив у тому числі стягнути з ініціюючого кредитора - Публічного акціонерного товариства Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" витрати на виплату грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого за період виконання обов'язків розпорядника майна боржника.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 98 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" арбітражний керуючий користується усіма правами розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора відповідно до законодавства, у тому числі має право отримувати винагороду в розмірі та порядку, передбачених цим Законом.

Згідно положень ст. 115 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор) виконує повноваження за грошову винагороду.

Відповідно до ч. 2 ст. 115 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" грошова винагорода арбітражного керуючого за виконання повноважень розпорядника майна визначається в розмірі двох мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання ним повноважень або в розмірі середньомісячної заробітної плати керівника боржника за останні дванадцять місяців його роботи до порушення провадження у справі про банкрутство, якщо такий розмір перевищує дві мінімальні заробітні плати. Розмір грошової винагороди арбітражного керуючого за виконання повноважень розпорядника майна не може перевищувати п'яти мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання ним повноважень.

Отже, законодавцем передбачено обов'язок ініціюючого кредитора чи боржника, за заявою якого порушено провадження у справі про банкрутство, оплатити послуги арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) за період від дня винесення господарським судом ухвали про порушення провадження у справі про банкрутство і до дня першого засідання комітету кредиторів, на якому встановлюється розмір оплати послуг та відшкодування витрат арбітражного керуючого.

Наведеного висновку дотримується також Вищий господарський суд України, зокрема у постанові від 16.10.2014 у справі № Б24/10-10 та у справі № 5016/4148/2011 (18/62).

Згідно статті 115 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" право вимоги грошової винагороди виникає в арбітражного керуючого в останній день кожного календарного місяця виконання ним повноважень розпорядника майна боржника.

Сплата грошової винагороди арбітражному керуючому (розпоряднику майна) здійснюється шляхом її авансування заявником (кредитором або боржником) у розмірі, зазначеному у цій частині. Сума авансового платежу вноситься на депозитний рахунок нотаріуса та виплачується арбітражному керуючому (розпоряднику майна) за кожний місяць виконання ним повноважень розпорядника майна.

Згідно ч. 7 ст. 115 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" звіт арбітражного керуючого про нарахування і виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат доводиться кредиторам до відома та повинен бути схвалений або погоджений комітетом кредиторів.

Звіт про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат за підсумками процедур розпорядження майном, санації, ліквідації подається арбітражним керуючим до господарського суду за п'ять днів до закінчення відповідної процедури, розглядається судом та затверджується ухвалою, що може бути оскаржена у встановленому порядку.

З огляду на викладене вище, дослідивши матеріали справи та оцінивши наявні в матеріалах справи докази, суд дійшов висновку про обґрунтованість поданого розпорядником майна звіту про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат арбітражного керуючого, тому вважає за доцільне його затвердити, а також стягнути вказані витрати з ініціюючого кредитора.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 26, 37, 98, 115 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", Господарський суд м. Києва, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Припинити процедуру розпорядження майном Товариства з обмеженою відповідальністю "Капромбуд" 03058, м. Київ, вул. Гарматна,39-В, офіс 5; ідентифікаційний код 37982640).

2. Припинити повноваження розпорядника майна Товариства з обмеженою відповідальністю "Капромбуд" арбітражного керуючого Бандоли Олександра Олексійовича.

3. Визнати Товариство з обмеженою відповідальністю "Капромбуд" (03058, м. Київ, вул. Гарматна, 39-В, офіс 5; ідентифікаційний код 37982640) банкрутом.

4. Відкрити ліквідаційну процедуру.

5. Призначити ліквідатором Товариства з обмеженою відповідальністю "Капромбуд" (03058, м. Київ, вул. Гарматна, 39-В, офіс 5; ідентифікаційний код 37982640) арбітражного керуючого Бандолу Олександра Олексійовича (свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого № 853 від 17.07.2013).

6. Оприлюднити на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України повідомлення про визнання Товариства з обмеженою відповідальністю "Капромбуд" (03058, м. Київ, вул. Гарматна, 39-В, офіс 5; ідентифікаційний код 37982640) банкрутом, текст якого додається.

7. Затвердити звіт про нарахування та виплату основної грошової винагороди арбітражному керуючому Бандолі Олександру Олексійовичу за період виконання повноважень розпорядника майна Товариства з обмеженою відповідальністю "Капромбуд" з 15.06.2016 по 31.05.2018 в розмірі 133 180 грн. 00 коп.

8. Затвердити звіт про здійснення та відшкодування витрат арбітражного керуючого Бандоли Олександра Олексійовича, пов'язаних з виконанням повноважень розпорядника майна Товариства з обмеженою відповідальністю "Капромбуд" за період з 15.06.2016 по 31.05.2018 в розмірі 16 140 грн. 04 коп.

9. Стягнути з Публічного акціонерного товариства "Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" (01601, м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 6; ідентифікаційний код 20077720) на користь арбітражного керуючого Бандоли Олександра Олексійовича (04119, АДРЕСА_1; реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1) витрати на оплату грошової винагороди арбітражному керуючому за період виконання повноважень розпорядника майна Товариства з обмеженою відповідальністю "Капромбуд" з 15.06.2016 по 31.05.2018 в розмірі 133 180 (сто тридцять три тисячі сто вісімдесят) грн. 00 коп., а також понесені арбітражним керуючим витрати в розмірі 16 140 (шістнадцять тисяч сто сорок) грн. 04 коп.

10. Видати наказ.

11. Зобов'язати ліквідатора у разі отримання ним заяв з вимогами до банкрута письмово повідомити про це суд та надати докази їх розгляду (визнання або ж відхилення в установленому порядку).

12. Господарську діяльність банкрута завершити.

13. Строк виконання всіх грошових зобов'язань банкрута та зобов'язання щодо сплати податків і зборів (обов'язкових платежів) вважати таким, що настав з 25.06.2018.

14. Припинити нарахування неустойки (штрафу, пені), процентів та інших санкцій по всіх видах заборгованості банкрута з 25.06.2018.

15. Припинити повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та розпорядження його майном з 25.06.2018.

16. Ліквідатору провести ліквідаційну процедуру та подати суду на затвердження звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс банкрута.

17. Постанову направити сторонам, ліквідатору, кредиторам та державному реєстратору за місцем знаходження боржника для внесення до Єдиного державного реєстру запису про відповідне судове рішення (п.1 ст. 39 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців").

18. Постанову для відома направити в прокуратуру м. Києва та Державну фіскальну службу України.

Постанова набирає законної сили негайно після її оголошення, якщо інше не передбачено цим Кодексом чи Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" та може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції в порядку та строки, встановлені статтями 254-257 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя П.П. Чеберяк

Дата ухвалення рішення25.06.2018
Оприлюднено06.07.2018
Номер документу75134263
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/9326/16

Ухвала від 29.07.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Ухвала від 26.06.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Постанова від 25.06.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Постанова від 25.06.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Ухвала від 05.06.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Ухвала від 22.05.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Ухвала від 24.04.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Ухвала від 20.04.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Ухвала від 27.03.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Ухвала від 15.03.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні