Ухвала
від 05.07.2018 по справі 344/9839/18
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 344/9839/18

Провадження № 1-кс/344/4261/18

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05липня 2018 року м. Івано-Франківськ

Слідчий суддя Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши клопотання слідчого з ОВС слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС в Івано-Франківській області капітана податкової міліції ОСОБА_3 , погодженого з прокурором відділу прокуратури Івано-Франківської області ОСОБА_4 , про арешт майна, в рамках кримінального провадження №32018090000000013, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 14.03.2018 року,-

В С Т А Н О В И В :

Слідчий, за погодженням з прокурором, звернувся з клопотанням про арешт майна, в обгрунтування якого покликався на те, що управлінням фінансових розслідувань Головного управління ДФС в Івано-Франківській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №32018090000000013 зареєстрованому в ЄРДР 14.03.2018 року за фактом вчинення ОСОБА_5 спільно з іншими невстановленими особами фіктивного підприємництва, шляхом створення ТОВ «Європроектгруп» (ЄДРПОУ-40325655), ТОВ «Укрбудтехнолоджі» (код ЄДРПОУ 41012583), ТОВ «Станіславська торгово-фінансова група» (код ЄДРПОУ 41080234), БО «Блок розвитку та розробки технологій» (код ЄДРПОУ-41490465) та ТОВ «Спілка кредиторів «БІНК-ОН» (код ЄДРПОУ-41936904) без мети зайняття законною господарською діяльністю, внаслідок чого безпідставно сформовано податковий кредит з ПДВ підприємствам реального сектору економіки на загальну суму 4100 500 грн. та в такий спосіб вчинено пособництво в ухиленні від сплати податків підприємствам реального сектору економіки, а також здійснено легалізацію (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом.

У клопотанні зазначено, що з матеріалів, які слугували підставою для реєстрації кримінального провадження вбачається, що ОСОБА_5 (і.н. НОМЕР_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ) будучи засновником та фактичним керівником ряду суб`єктів господарювання з ознаками фіктивності, зокрема: ТОВ «Європроектгруп» (код ЄДРПОУ 40325655), а також ТОВ «Укрбудтехнолоджі» (код ЄДРПОУ 41012583), ТОВ «Станіславська торгово-фінансова група» (код ЄДРПОУ 41080234),

БО «Блок розвитку та розробки технологій» (код ЄДРПОУ-41490465) та

ТОВ «Спілка кредиторів «БІНК-ОН» (код ЄДРПОУ-41936904), впродовж 2017-2018 років здійснює протиправну діяльність, пов`язану із переведенням в готівку безготівкових коштів, які перераховуються на розрахункові рахунки вищевказаних СПД суб`єктами господарювання реального сектору економіки шляхом проведення фіктивних фінансових операцій з купівлі-продажу товарно-матеріальних цінностей. Також встановлено, що у здійсненні вказаної протиправної діяльності ОСОБА_5 допомагають ряд осіб, які здійснюють пошук суб`єктів підприємницької діяльності, керівники яких зацікавлені у мінімізації податкових платежів та ухиленні від сплати податків, а також забезпечують передачу готівкових коштів замовникам конвертації після проведення відповідних безтоварних фінансових операцій із вказаними «фіктивними» підприємствами. Крім того встановлено, що ОСОБА_5 у своїй протиправній діяльності також користується послугами ОСОБА_6 , яка займається веденням бухгалтерського обліку фінансово-господарських операцій вказаних фіктивних підприємств та поданням відповідної податкової звітності в органи ДФС України.

У клопотанні зазначено, що проведеними 24.05.2018 року санкціонованими обшуками адрес реєстрації (здійснення діяльності) ТОВ «Європроектгруп» (код ЄДРПОУ 40325655), а також гр. ОСОБА_5 , гр. ОСОБА_6 та ОСОБА_7 виявлено та вилучено ряд печаток зазначених вище СГД, первинні господарські, бухгалтерські документи, чорнові записи щодо господарської діяльності товариств, комп`ютерну техніку, мобільні телефони, касовий апарат, а також готівкові кошти, які є підстави вважати, отримані від незаконної господарської діяльності. При цьому вказані особи усвідомлювали, що зайняття ними фіктивним підприємництвом не переслідує мети досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку, що є ознаками законного підприємництва відповідно до вимог ст.ст.3, 42 Господарського кодексу України. Досудовим розслідуванням встановлено, що у ДБ «Приватбанк» (МФО 305299) відкрито рахунок ТОВ «Європроектгруп» (код ЄДРПОУ 40325655) - № НОМЕР_2 , який використовується ОСОБА_5 в незаконній діяльності товариства та на який підприємствами реального сектору економіки перераховуються грошові кошти, що можуть конвертуватися в готівку з наступним їх виведенням в тіньовий сектор.

Сторона кримінальногопровадження,яка звернуласяз данимклопотанням вважає, що доходи у вигляді безготівкових коштів, які перебувають (знаходяться) на банківському рахунку ТОВ «Європроектгруп» (код ЄДРПОУ 40325655), одержані внаслідок вчинення кримінального правопорушення пов`язаного з фіктивним підприємництвом, та є доходами від них, а тому є необхідність в накладенні арешту на таке майно (на безготівкові кошти). Грошові кошти на банківському рахунку ТОВ «Європроектгруп» підпадають під ознаки ст.98 КПК України, оскільки дані про їх рух містять відомості, що можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, а такі кошти є грошима, набутими протиправним шляхом.

Сторони про час і місце розгляду клопотання повідомлені належним чином, в судове засідання не прибули.

Слідчий подав заяву про розгляд клопотання без його участі та підтримав вимоги клопотання у повному обсязі.

Як передбаченоч.4ст.107КПК України,у разінеприбуття всудове засіданнявсіх осіб,які берутьучасть усудовому провадженні,чи вразі,якщо відповіднодо положеньцього Кодексусудове провадженняздійснюється судомза відсутностіосіб,фіксування задопомогою технічнихзасобів кримінальногопровадження всуді нездійснюється.

Дослідивши матеріали клопотання, вважаю клопотання підставним, виходячи із наступних міркувань.

Відповідно до ч.1 ст.170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Крім того, у відповідності до ч.2 ст.170 КПК арешт майна допускається з метою забезпечення: збереження речових доказів; спеціальної конфіскації; конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Відповідно до ч. 1 ст. 98 КПК України речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

У відповідності до ч.3 ст.170 КПК України у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним устатті 98цього Кодексу.

Зважаючи на вищезазначені норми та наведені у клопотанні обставини, слідчий суддя вважає клопотання підставним та доцільним щодо накладення арешту.

Керуючись ст.ст. 107, 131,132, 167, 170-173, 236, 309, 395 КПК України, -

У Х В А Л И В :

Клопотання задовольнити.

Накласти арешт на безготівкові кошти ТОВ «Європроектгруп» (код ЄДРПОУ 40325655) по рахунку № НОМЕР_2 , який відкритоу ДБ«Приватбанк» (МФО305299)із зазначеннямсуми арештованихкоштів та зупинити всі видаткові операції за вказаним рахунком.

Ухвала підлягає до негайного виконання та може бути оскаржена безпосередньо до Апеляційного суду Івано-Франківської області шляхом подачі апеляційної скарги протягом 5 днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення05.07.2018
Оприлюднено22.02.2023
Номер документу75145014
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —344/9839/18

Ухвала від 05.07.2018

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Антоняк Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні