Рішення
від 05.07.2018 по справі 605/135/18
ПІДГАЄЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 605/135/18

РІШЕННЯ

Іменем України

"05" липня 2018 р. Підгаєцький районний суд

Тернопільської області

в складі :

головуючого судді Горуц Р.О.

за участю:

секретаря судового засідання Дармограй Т.І.

представника позивача ОСОБА_1

відповідача ОСОБА_2

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м.Підгайці цивільну справу за позовом ОСОБА_3 до Староміської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області, ОСОБА_2, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Головне управління Держгеокадастру у Тернопільській області про визнання права власності на спадкове майно, -

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_3 звернулась в суд з позовом до Староміської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області, ОСОБА_2, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Головне управління Держгеокадастру у Тернопільській області про визнання права власності на спадкове майно за законом, у вигляді права на земельну частку (пай) розміром 2,8 в умовних кадастрових гектарах на території Староміської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області, що належало її чоловіку ОСОБА_4.

У підготовчому судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав повністю з підстав викладених у позовній заяві та просить їх задовольнити.

Відповідач ОСОБА_2 у підготовчому судовому засіданні позовні вимоги визнала повністю та додала, що вона не бажає приймати спадкове майно, що залишилось після смерті батька, а її мати - позивач ОСОБА_3 постійно проживала разом із своїм чоловіком аж до дня його смерті і до шести місяців вступила в управління та володіння спадковим майном.

Представник відповідача - Староміської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області у підготовче судове засідання не з'явився, хоча належним чином був повідомлений про день, час та місце його проведення. Крім цього, визнання ним позовних вимог та прохання про розгляд справи у його відсутності, викладено у адресованій суду письмовій заяві, яка долучена до матеріалів справи.

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Головного управління Держгеокадастру у Тернопільській області у підготовче судове засідання не з'явився, хоча належним чином був повідомлений про день, час та місце його проведення.

Суд, заслухавши пояснення представника позивача, відповідача ОСОБА_2, дослідивши матеріали справи, прийшов до переконання, що позов підлягає до задоволення, виходячи із наступних підстав.

Згідно ч.1 ст.524 ЦК Української РСР (в редакції 1963 року) спадкоємство здійснюється за законом і за заповітом.

Відповідно до ч.1 ст.529 ЦК Української РСР (в редакції 1963 року) при спадкоємстві за законом спадкоємцями першої черги є, в рівних частках, діти (у тому числі усиновлені), дружина і батьки (усиновителі) померлого. До числа спадкоємців першої черги належить також дитина померлого, яка народилася після його смерті.

У відповідності із п.1 ч.1, ч.2 ст.549 ЦК Української РСР (в редакції 1963 року) визнається, що спадкоємець прийняв спадщину: якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном. Зазначені в цій статті дії повинні бути вчинені протягом шести місяців з дня відкриття спадщини.

Судом встановлено, що ОСОБА_4 належало право на земельну частку (пай) розміром 2,8 в умовних кадастрових гектарах на території Староміської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області, що підтверджується інформаціями відділу у Підгаєцькому районі Головного управління Держгеокадастру у Тернопільській області від 16 березня та 30 травня 2018 року.

Позивач 12 вересня 1967 року одружилась із ОСОБА_4 у зв'язку з чим змінила прізвище із дошлюбного ОСОБА_3 на прізвище чоловіка ОСОБА_3, що видно із свідоцтва про одруження серії НОМЕР_3 від 12 вересня 1967 року виданого Підгаєцькою міською радою Бережанського району Тернопільської області.

Чоловік позивача - ОСОБА_4 помер ІНФОРМАЦІЯ_1, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_4 від 03 листопада 1997 року виданим Староміською сільською радою Підгаєцького району Тернопільської області.

Позивач до шести місяців після смерті спадкодавця фактично вступила в управління спадковим майном, яке залишилось після смерті її чоловіка, що виразилось у постійному проживанні разом із спадкодавцем аж до дня смерті останнього та вбачається із довідки виданої виконкомом Староміської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області за вих.№440 від 31 травня 2018 року.

Позивач зверталась до нотаріуса із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті чоловіка, однак в цьому їй було відмовлено у зв'язку із відсутністю правовстановлюючих документів на спадкове майно, що вбачається із письмової відмови в.о. державного нотаріуса Підгаєцької державної нотаріальної контори за вих.№180/01-16 від 15 березня 2018 року.

Той факт, що сертифікат на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_5 виданий на ім'я ОСОБА_4 - втрачено, підтверджується відповідним оголошенням в газеті "Земля Підгаєцька" за №9 від 16 березня 2018 року.

За таких обставин, суд прийшов до висновку, що позов ОСОБА_3 підставний, а тому підлягає до задоволення.

Судові витрати слід покласти на позивача в межах нею понесених.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 10, 12, 81, 200 ч.ч.3, 4, 206 ч.ч.1, 4, 263, 265 ЦПК України, ст.ст. 524, 529, 549 ЦК Української РСР (в редакції 1963 року ) , Прикінцевими та перехідними положеннями ЦК України (в редакції 2003 року), суд, -

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_3 до Староміської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області, ОСОБА_2, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Головне управління Держгеокадастру у Тернопільській області про визнання права власності на спадкове майно - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_3 право власності на спадкове майно за законом, у вигляді права на земельну частку (пай) розміром 2,8 в умовних кадастрових гектарах на території Староміської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області, що належало ОСОБА_4, який помер ІНФОРМАЦІЯ_1.

Судові витрати покласти на позивача в межах нею понесених.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду відповідно до вимог п.15.5 Розділу XIII Перехідні положення ЦПК України, подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до апеляційного суду Тернопільської області через Підгаєцький районний суд Тернопільської області.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Позивач: ОСОБА_3, місце проживання: с. Голєндра Підгаєцького району Тернопільської області, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1.

Відповідачі: Староміська сільська рада Підгаєцького району Тернопільської області, місцезнаходження: с. Старе Місто Підгаєцького району Тернопільської області, код ЄДРПОУ 14030134.

ОСОБА_2, місце проживання: с. Голєндра Підгаєцького району Тернопільської області, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Головне управління Держгеокадастру у Тернопільській області, місцезнаходження: м. Тернопіль вул. Грушевського, 8, код ЄДРПОУ 39766192.

Головуючий: Р. О. Горуц

Дата ухвалення рішення05.07.2018
Оприлюднено08.07.2018
Номер документу75155148
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на спадкове майно

Судовий реєстр по справі —605/135/18

Рішення від 05.07.2018

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

Ухвала від 25.04.2018

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні