Рішення
від 03.07.2018 по справі 743/59/18
РІПКИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 743/59/18

Провадження № 2/743/113/18

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 липня 2018 року Ріпкинський районний суд Чернігівської області у складі:

головуючого-судді ОСОБА_1, за участю секретаря судового засідання НЕРУС Н.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Ріпки, справу

за позовомЧернігівського пункту тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні ДМС України доОСОБА_2 про визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням, зі зняттям з реєстраційного обліку,

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача:

- Любецька селищна рада Ріпкинського району Чернігівської області області,

В С Т А Н О В И В:

Стислий виклад позиції позивача та відповідача, їх заяви (клопотання), інші процесуальні дії у справі.

Чернігівське ПТПІ звернувся до суду з названим позовом до ОСОБА_2, в якому просили визнати останнього таким, що втратив право користування житловим приміщенням, а саме, житловим будинком в с. Розсудів Ріпкинського району Чернігівської області, вул. Лісна, 3/35 зі зняттям його з реєстраційного обліку .

Позовні вимоги обґрунтовує тим, що станом на 22.12.2017 року на балансі Чернігівського ПТПІ перебувають об'єкти житлового фонду - житлові будинки та гуртожиток, які знаходяться в аварійному стані та непридатні для проживання. На даний час в колишньому військовому містечку (с. Розсудів) зареєстрований відповідач ОСОБА_2 Зняти відповідача з місця реєстрації у позивача немає можливості, оскільки він не проживає на території Смолигівської сільської ради Ріпкинського району Чернігівської області.

В судове засідання відповідач:

- представник Чернігівського ПТПІ не з'явився, просив розглядати справу у їх відсутність;

- відповідач ОСОБА_2 не з'явився, викликався в судове засідання через оголошення на офіційному веб-порталі судової влади України, відзив на позов суду не надав;

- представник Любецької селищної ради Ріпкинського району Чернігівської області не з'явився, просив справу розглядати у його відсутність.

Фактичні обставини, встановлені судом та зміст спірних правовідносин.

Відповідно до Акту приймання-передачі війського містечка №1 с. Розсудів (Любеч) від 3 серпня 2004 роки, Комісією, утвореною відповідно до наказу Держкомнацміграції України від 19 січня 2004 №9 «Про створення комісії з прийому-передачі» та розпорядженням Начальника головного штабу - першого заступнику Головнокомандувача військ протиповітряної оборони збройних сил Україні на виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 26 грудня 20031 року №803-р «Про передачу майнового комплексу військового містечка №1 (с. Розсудів Ріпкинського району Чернігівської області, в/ч А-3432) до сфери управління Держкомнацміграції були передані будівлі та споруди військового містечка у тому числі об'єкти житлового фонду - житлові будинки 1,2,3 та гуртожиток.

З Акту приймання передачі основних засобів, будівель та споруд від Розсудівського пункту тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні від Держкомнацміграції України до УМВС України в Чернігівській області від 02.06.2006 року, вбачається, що наказом УМВС України в Чернігівській області №257 від 27.04.2006 року було створено комісію з організації прийому-передаю цілісних майнових комплексів від Держкомнацміграції до УМВС України в Чернігівській області.

Актом від 04.11.2011 №7 «Про приймання-передачу основних засобів, будівель та споруд від пункту тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні зі сфери управління Міністерства внутрішніх справ України до сфери управління Державної міграційної служби» на баланс Чернігівського пункту тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні ДМС України були передані будинки та споруди.

Наказом ДМС України від 26.12.2011 №146 «Про закріплення майна за Чернігівським пунктом тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні» на праві оперативного управління було закріплене державне майно за Чернігівським пунктом тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, в тому числі об'єкти житлового фонду - будинок 1,2, 3 та гуртожиток.

З листів Смолигівської сільської ради Ріпкинського району Чернігівської області №34 від 28.03.2017 та №37 від 10.04.2017, вбачається, що ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1 зареєстрований в ІНФОРМАЦІЯ_2 в/м АДРЕСА_1.

З акту обстеження технічного стану житлового будинку №1 від 10.05.2017 року вбачається, що житловий будинок №1, що знаходиться на балансі Чернігівського пункту тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, введений в експлуатацію з 1974 року. Стан будівельних конструкцій аварійний, металеві конструкції піддалися корозії. Причина в довготривалому невикористанні та неправе денні ремонту. Протікає суміщена руберойд на покрівля до нижніх поверхів. Опалення, водопровідна внутрішньо-будинкова мережа, внутрішньо-будинкова мережа каналізації, внутрішньо-будинкова електропроводка відсутні. З моменту відкриття та введення в експлуатацію Чернігівського ПТПІ з 18.07.2008 року в житловому будинку ніхто не проживає.

Мотивована оцінка аргументів сторін, встановлення порушень прав позивача, за захистом яких мало місце звернення до суду, норми права, які застосовує (не застосовує) суд, та мотиви їх застосування (не застосування).

За змістом ст. 71 ЖК України за тимчасової відсутності наймача або членів його сім'ї за ними зберігається жиле приміщення протягом шести місяців. Якщо наймач або члени його сім'ї були відсутні з поважних причин понад шість місяців, цей строк за заявою відсутнього може бути продовжено наймодавцем, а в разі спору - судом.

В силу с. 72 ЖК України позивачами за позовами про визнання особи, такою, що втратила право користування жилим приміщення можуть бути особи, які мають право постійного користування даним жилим приміщенням (наймач, члени його сім'ї, колишні члени сім'ї), в тому числі і ті з них, які зберігають це право як тимчасово відсутні (ст. 71 ЖК України) або отримувачі броні (ст.ст. 73, 75 ЖК України), та наймодавців (ЖЕО та інші).

За змістом ч. 1 ст. 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Водночас відповідно до ст. 7 Закону України від 11 грудня 2003 року Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні зняття з реєстрації місця проживання здійснюється протягом семи днів на підставі заяви особи, запиту органу реєстрації за новим місцем проживання особи, остаточного рішення суду (про позбавлення права власності на житлове приміщення або права користування житловим приміщенням, визнання особи безвісно відсутньою або померлою), свідоцтва про смерть.

Таким чином, як випливає із указаної норми, зняття з реєстрації місця проживання може бути здійснено на підставі рішення суду виключно про:

1) позбавлення права власності на житлове приміщення;

2) позбавлення права користування житловим приміщенням;

3) визнання особи безвісно відсутньою;

4) оголошення фізичної особи померлою.

Таким чином вирішення питання про зняття особи з реєстраційного обліку залежить, зокрема, від вирішення питання про право користування такої особи жилим приміщенням відповідно до норм житлового та цивільного законодавства (ст. ст. 71, 72, 116, 156 ЖК України; ст. 405 ЦК України).

Як зазначено в рішенні Європейського суду з прав людини Прокопович проти Росії , Гіллоу проти Сполученого Королівства поняття житла є автономним, і те, чи конкретне місце проживання становить чи ні житло , що захищається п. 1 ст. 8 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, залежить від фактичних обставин, а саме наявності достатнього зв'язку з конкретним місцем.

Враховуючи те, що ОСОБА_2 у вказаному будинку, за місцем реєстрації, не проживає та втратив з цим місцем достатній та постійний зв'язок, суд знаходить, що слід визнати ОСОБА_2 таким, що втратив право користування житловим будинком за адресою: АДРЕСА_2, зі зняттям останнього з реєстраційного обліку за вказаною адресою.

Розподіл судових витрат.

Згідно ст. 141 ЦПК України, з ОСОБА_2 слід стягнути на користь Чернігівського пункту тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні ДМС України 1600 грн. судового збору.

Керуючись ст.ст. 71, 72 ЖК України, ст.ст. 15, 16 ЦК України, 12, 76, 141, 259, 263, 265, 273, 280-282, 288, 289 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов Чернігівського пункту тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні ДМС України (місцзнаходження: с.Розсудів Ріпкинського району Чернігівської області, вул. Лісна, 5, код ЄДРПОУ 26493974), - задовольнити .

Визнати ОСОБА_2 таким, що втратив право користування житловим будинком за адресою: АДРЕСА_2 зі зняттям останнього з реєстраційного обліку за вказаною адресою.

Стягнути з ОСОБА_2 (зареєстроване місце проживання: ІНФОРМАЦІЯ_3) на користь Чернігівського пункту тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні ДМС України (місцзнаходження: с.Розсудів Ріпкинського району Чернігівської області, вул. Лісна, 5, код ЄДРПОУ 26493974) судовий збір в сумі 1600 (одна тисяча шістсот) грн.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана через Ріпкинський районний суд Чернігівської області до апеляційного суду Чернігівської області протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Головуючий В.Б.Сташків

Текст рішення виготовлено та

підписано 03 липня 2018 року.

Дата ухвалення рішення03.07.2018
Оприлюднено08.07.2018
Номер документу75157162
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням, зі зняттям з реєстраційного обліку,

Судовий реєстр по справі —743/59/18

Рішення від 03.07.2018

Цивільне

Ріпкинський районний суд Чернігівської області

Сташків В. Б.

Рішення від 02.07.2018

Цивільне

Ріпкинський районний суд Чернігівської області

Сташків В. Б.

Ухвала від 27.04.2018

Цивільне

Ріпкинський районний суд Чернігівської області

Сташків В. Б.

Ухвала від 04.04.2018

Цивільне

Ріпкинський районний суд Чернігівської області

Сташків В. Б.

Ухвала від 26.02.2018

Цивільне

Ріпкинський районний суд Чернігівської області

Сташків В. Б.

Ухвала від 18.01.2018

Цивільне

Ріпкинський районний суд Чернігівської області

Сташків В. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні