Ухвала
від 05.07.2018 по справі 712/7731/18
СОСНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Справа № 712/7731/18

Провадження № 1-кс/712/3491/18

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про проведення огляду

05липня 2018року слідчий суддя Соснівського районного суду м. Черкаси ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні клопотання слідчого СВ Черкаського відділу поліції ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Черкаської місцевої прокуратури про проведення обшуку в кримінальному провадженні №12018251010004637 внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 26.06.2017, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 361 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Слідчий СВ Черкаського відділу поліції ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 звернулась до суду із клопотанням про проведення обшуку в нежитлових приміщеннях, які згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкту нерухомого майна, право власності на об`єкт нерухома майна за адресою: м. Черкаси вул. Героїв Дніпра, 53, а саме в нежитлових приміщеннях першого поверху 163-1, 163-2, 163-3, 163-4, А-10 загальною площею 246,1 кв.м., зареєстрованих за ТОВ «Юридичний радник - Прометей» (код за ЄДРПОУ 39706416), з метою відшукання та вилучення речових доказів, а саме комп`ютерної техніки, що знаходиться у вказаному приміщенні (ноутбуків, персональних системних блоків, жорстких дисків, флеш-накопичувачів, та інших речей, які зберегли на собі втручання в роботу авторизованих систем, комп`ютерних мереж чи містять в своїй пам`яті шкідливе програмне забезпечення чи неліцензійні програми).

Клопотання мотивується тим, що слідчим відділом Черкаського відділу поліції Головного управління національної поліції здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12018251010004637 від 26.06.2018, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 361 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що 25.06.2018 року до Черкаського відділу поліції ГУНП в Черкаській області надійшли матеріали правоохоронних органів за заявою ОСОБА_4 про те, що невстановлена особа здійснила взлом серверу та несанкціоновано втрутилась в роботу електронно-обчислювальних машин (комп`ютерів), автоматизованих систем,комп`ютерних мереж чи мереж електрозв`язку в роботу системи та заблокувала їх.

В ході проведення досудового розслідування вказаного кримінального провадження було надіслано доручення до органу дізнання з метою встановлення осіб,причетних до вчинення вказаного кримінального правопорушення.

З матеріалів отриманого доручення встановлено, що за адресою: АДРЕСА_1 на першому поверсі розташовані офісні приміщення, орендовані фізичною особою підприємцем ОСОБА_5 , який організував здійснення людьми, що мають навички в комп`ютерних технологіях, робіт з розробки шкідливого програмного забезпечення та його розповсюдження в мережі Інтернет з метою блокування роботи автоматизованих систем, та їх розблокування за винагороду у вигляді перерахування на електронні гаманці крипто валюти, а також надпотужна новітня техніка,яка працює в даному приміщенні застосовується для здійснення кібератак та D-DOS-атак, крім цього програмне забезпечення яке використовується в роботі не є ліцензійним.

Згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкту нерухомого майна, право власності на об`єкт нерухома майна за адресою: АДРЕСА_1 , а саме нежитлові приміщення першого поверху 163-1, 163-2, 163-3, 163-4, А-10 загальною площею 246,1 кв.м., зареєстровано за ТОВ «Юридичний радник - Прометей» (код за ЄДРПОУ 39706416).

Враховуючи вищевказане є достатність підстав вважати, що до вчинення вищевказаного кримінального правопорушення може бути причетним ОСОБА_5 та комп`ютерне забезпечення , яке знаходиться у вказаному приміщенні містить на собі сліди вчинених втручань в роботу електронно-обчислюваної техніки та авторизованих систем.

У судове засідання слідча не з`явилась, до суду скерувала заяву про розгляд клопотання за її відсутності, клопотання підтримує повністю.

Відповідно до ч. 5 ст. 234 КПК України слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що:

1) було вчинено кримінальне правопорушення;

2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування;

3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду;

4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи;

5) за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Відповідно до ч. 2 ст. 93 КПК України, сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ч. 1 ст. 132 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються на підставі ухвали слідчого судді або суду, за винятком випадків, передбачених цим Кодексом.

Для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя або суд зобов`язаний врахувати можливість, що без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні неможливо.

Під час розгляду питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження сторони кримінального провадження повинні подати слідчому судді або суду докази обставин, на які вони посилаються.

Заходи забезпечення кримінального провадження це передбачені заходи примусового характеру, які передбачені нормами КПК України та їх застосування можливе при наявності підстав та в порядку, встановлених законом.

Доведення слідчим наявності достатніх підстав для застосування заходів забезпечення кримінального провадження здійснюється шляхом надання слідчому судді доказів обставин, на які вони посилаються у клопотанні, тобто доведення існування обґрунтованої підозри щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою застосування цих заходів, наявності в них потреби досудового розслідування в їх застосуванні та можливості виконання завдання досудового розслідування лише за умови їх застосування та що іншим шляхом їх отримати неможливо.

Дослідивши матеріали справи, слідчий суддя приходить до висновку, що органом досудового розслідування не обґрунтовано та не наведено достатньо підстав для проведення обшуку в нежитлових приміщеннях за адресою: м. Черкаси вул. Героїв Дніпра, 53, а саме в нежитлових приміщеннях першого поверху 163-1, 163-2, 163-3, 163-4, А-10 загальною площею 246,1 кв.м., які зареєстровані за ТОВ «Юридичний радник - Прометей» (код за ЄДРПОУ 39706416), що в свою чергу суперечить ст. 234 КПК України, тому з огляду на викладене клопотання слідчого задоволенню не підлягає.

Однією із засад кримінального провадження, у відповідності до пункту 6 статті 7 КПК України, є недоторканість житла чи іншого володіння особи. На стадії досудового розслідування контроль за дотриманням вказаних у статті 7 КПК України засад покладається на слідчого суддю.

Керуючись ст.ст.93,132,234-237,309 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

У задоволенні клопотання слідчого СВ Черкаського відділу поліції ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 про проведення обшуку відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення05.07.2018
Оприлюднено22.02.2023
Номер документу75160229
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку в кримінальному провадженні №12018251010004637 внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 26.06.2017, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 361 КК України

Судовий реєстр по справі —712/7731/18

Ухвала від 05.07.2018

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Чечот А. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні