Постанова
від 04.07.2018 по справі 596/2237/16-а
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 липня 2018 рокуЛьвів№ 876/3424/18

Львівський апеляційний адміністративний суд в складі:

головуючого-судді Курильця А.Р.,

суддів Гінди О.М.,Мікули О.І.,

з участю секретаря Лемцьо І.В.,

представників позивача Пасічника І.М., Кноля П.М., Мисьо Ф.Ф.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Львові апеляційну скаргу Хоростківської міської ради Гусятинського району Тернопільської області на рішення Гусятинського районного суду Тернопільської області від 13 березня 2018 року у справі за позовом Державного підприємства Дослідне господарство Подільське Тернопільської державної сільськогосподарської дослідної станції Інституту кормів та сільського господарства Поділля Національної академії аграрних наук України до Хоростківської міської ради Гусятинського району Тернопільської області, Головного управління Держгеокадастру в Тернопільській області треті особи ОСОБА_4, Головне управління Держгеокадастру в в Гусятинському районі про скасування рішення органу місцевого самоврядування, зобов'язання вчинити дії,-

суддя в 1-й інстанції Лисюк І.О.,

час ухвалення рішення - 13.03.2018 року, 09:27 год.,

місце ухвалення рішення - м.Гусятин,

дата складання повного тексту рішення - 15.03.2018 року,

в с т а н о в и в :

Державне підприємство Дослідне господарство Подільське Тернопільської державної сільськогосподарської дослідної станції Інституту кормів та сільського господарства Поділля Національної академії аграрних наук України звернулося в суд з адміністративним позовом до Хоростківської міської ради Гусятинського району Тернопільської області, Головного управління Держгеокадастру в Тернопільській області треті особи ОСОБА_4, Головне управління Держгеокадастру в в Гусятинському районі про скасування рішення органу місцевого самоврядування, зобов'язання вчинити дії.

Рішенням Гусятинського районного суду Тернопільської області від 13 березня 2018 року позов задоволено. Скасовано рішення п'ятої сесії сьомого скликання Хоростківської міської ради Гусятинського району Тернопільської області № 293 від 18 серпня 2016 року Про надання ОСОБА_4 дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в АДРЕСА_1 . В задоволенні позовних вимог про виключення з реєстрації земельної ділянки, відмовлено.

Не погоджуючись з таким рішенням, Хоростківська міська рада подала апеляційну скаргу, в якій, посилаючись на порушення судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, неповне з'ясування обставин справи та невідповідність висновків суду фактичним обставинам справи, просить скасувати оскаржуване рішення та прийняти нове про відмову в задоволенні позову.

Вимоги апеляційної скарги обґрунтовує тим, що заявлений спір носить публічно-правовий характер та за правилами предметної підсудності має розглядатися окружним адміністративним судом. Крім того, рішення про дозвіл на виготовлення землевпорядної документації є актом індивідуальної дії, що є підставою для формування земельної ділянки, як об'єкта цивільних прав, проте не слугує підставою для оформлення набувачем речових прав на земельну ділянку та виникнення цивільно-правових відносин щодо земельної ділянки.

Представники позивача в судовому засіданні апеляційну скаргу заперечили, просять рішення Гусятинського районного суду Тернопільської області від 13 березня 2018 року залишити без змін.

Інші учасники справи в судове засідання не з'явилися, належним чином повідомлялися про час і місце слухання справи, і оскільки їхня явка в суді не є обов'язковою, апеляційний розгляд справи проведено у їхній відсутності.

Заслухавши суддю-доповідача, пояснення учасників справи, перевіривши матеріали справи та апеляційну скаргу в межах наведених у ній доводів, колегія суддів приходить до висновку, що апеляційна скарга підлягає до задоволення виходячи з наступного.

Постановляючи оскаржуване рішення суд першої інстанції прийшов до висновку, що спірна земельна ділянка,площею 0,1422 га., що знаходиться в АДРЕСА_1, на яку ОСОБА_4 міською радою дано дозвіл на розробку проекту землеустрою не вилучена з постійного користування ДП ДГ Подільське .

Проте, колегія суддів не погоджується з такими висновками суду першої інстанції а вважає їх помилковими з огляду на наступне.

Рішенням п'ятої сесії сьомого скликання Хоростківської міської ради Гусятинського району Тернопільської області № 293 від 18 серпня 2016 року Про надання ОСОБА_4 дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в АДРЕСА_1 , надано дозвіл ОСОБА_4 на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки орієнтовною площею 01422 га. для обслуговування частини виробничого приміщення, що знаходиться в АДРЕСА_1, на умовах оренди терміном на 49 років за рахунок земель сільськогосподарського призначення під господарськими будівлями і дворами, не наданих у власність або постійне користування, в межах населеного пункту.

Судом встановлено, що рішенням виконавчого комітету Хоростківської міської ради № 75 від 27 квітня 2011 року "Про присвоєння поштової адреси будівлям та спорудам державного підприємства "Дослідне господарство "Подільське" Тернопільського інституту агропромислового виробництва національної академії аграрних наук України" присвоєно поштову адресу будівлям та спорудам даного підприємства, зокрема - "легковий гараж по АДРЕСА_2".

Згідно рішення виконавчого комітету Хоростківської міської ради Гусятинського району від 17 липня 2008 року № 139 оформлено право власності за державою в особі Міністерства аграрної політики України на виробниче приміщення, що знаходиться в по АДРЕСА_3 та перебуває в господарському віданні Державного підприємства "Сільськогосподарське підприємство "Хоростківське" і відповідно 31 липня 2008 року видане свідоцтво про право власності серії НОМЕР_2 на вказане приміщення загальною площею 783,3 кв.м, яке зареєстроване в Реєстрі прав власності на нерухоме майно 4 вересня 2009 року і ніким не оспорене.

В подальшому у 2009 році 34/100 виробничого приміщення по АДРЕСА_4 в м. Хоросткові Гусятинського району Тернопільської області було відчужено і відповідно внесені зміни в Реєстр прав власності на нерухоме майно.

Третя особа ОСОБА_4 на підставі договору купівлі-продажу банкрута на відкритих торгах (аукціоні) від 11.06.2014р. придбав 66/100 виробничого приміщення по АДРЕСА_4 в м. Хоросткові Гусятинського району Тернопільської області, що становить 517,9 кв.м.

Як вбачається з рішення Гусятинського районного суду Тернопільської області №596/1398/14-ц, визнано за ОСОБА_4, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, право власності на 66/100 частини виробничих приміщень, загальною площею 517,9 кв.м. (гараж поз.1-13 площею 76,8 кв.м.; склад поз. 1-14 площею 22,0 кв.м.; склад поз. 1-15 площею 15,5 кв.м.; гараж поз 1-16 площею 42,1 кв.м.; гараж поз. 1-17 площею 114,9 кв.м.; склад поз 1-18 площею 9,5 кв.м.; склад поз. 1-19 площею 11,2 кв.м.; гараж поз,1-20 площею 70,4 кв.м.; гараж поз 1-21 площею 61,3 кв.м.; склад поз. 1-22 площею 16,3 кв.м.; склад поз.1-23 площею 11,6 кв.м.; гараж поз 1-24 площею 66,3 кв.м.), по АДРЕСА_3.

Колегію суддів встановлено, що право власності ОСОБА_4 на вищевказане нерухоме майно зареєстроване в реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Рішенням виконавчого комітету Хоростківської міської ради №14 від 28.01.2016 року Про заяву ОСОБА_4. , виділено в окремий номер 66/100 частин виробничого приміщення, що належать ОСОБА_4, та присвоєно поштову адресу: АДРЕСА_3

Відповідно до ст.123 ЗК України, надання земельних ділянок державної або комунальної власності у користування здійснюється Верховною Радою Автономної Республіки Крим, Радою міністрів Автономної Республіки Крим, органами виконавчої влади або органами місцевого самоврядування.

Надання у користування земельної ділянки в інших випадках здійснюється на підставі технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості). У такому разі розроблення такої документації здійснюється на підставі дозволу, наданого Верховною Радою Автономної Республіки Крим, Радою міністрів Автономної Республіки Крим, органом виконавчої влади або органом місцевого самоврядування, відповідно до повноважень, визначених статтею 122 цього Кодексу, крім випадків, коли особа, зацікавлена в одержанні земельної ділянки у користування, набуває право замовити розроблення такої документації без надання такого дозволу.

Особа, зацікавлена в одержанні у користування земельної ділянки із земель державної або комунальної власності за проектом землеустрою щодо її відведення, звертається з клопотанням про надання дозволу на його розробку до відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, які відповідно до повноважень, визначених статтею 122 цього Кодексу, передають у власність або користування такі земельні ділянки.

У клопотанні зазначаються орієнтовний розмір земельної ділянки та її цільове призначення. До клопотання додаються графічні матеріали, на яких зазначено бажане місце розташування та розмір земельної ділянки, письмова згода землекористувача, засвідчена нотаріально (у разі вилучення земельної ділянки). Верховній Раді Автономної Республіки Крим, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, органам виконавчої влади або органам місцевого самоврядування, які передають земельні ділянки державної чи комунальної власності у користування відповідно до повноважень, визначених статтею 122 цього Кодексу, забороняється вимагати додаткові матеріали та документи, не передбачені цією статтею.

Відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування в межах їх повноважень у місячний строк розглядає клопотання і дає дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або надає мотивовану відмову у його наданні. Підставою відмови у наданні такого дозволу може бути лише невідповідність місця розташування земельної ділянки вимогам законів, прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, а також генеральних планів населених пунктів, іншої містобудівної документації, схем землеустрою і техніко-економічних обґрунтувань використання та охорони земель адміністративно-територіальних одиниць, проектів землеустрою щодо впорядкування території населених пунктів, затверджених у встановленому законом порядку.

Системний аналіз наведених правових норм дає підстави колегії суддів дійти до висновку, що Земельним кодексом України визначено вичерпний перелік підстав для відмови у наданні дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, зокрема: невідповідність місця розташування земельної ділянки вимогам законів, прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, а також генеральних планів населених пунктів, іншої містобудівної документації, схем землеустрою і техніко-економічних обґрунтувань використання та охорони земель адміністративно-територіальних одиниць, проектів землеустрою щодо впорядкування території населених пунктів, затверджених у встановленому законом порядку.

При цьому, чинним законодавством не передбачено право суб'єкта владних повноважень відступати від положень статті 123 Земельного кодексу України, відтак підстав для скасування рішення п'ятої сесії сьомого скликання Хоростківської міської ради Гусятинського району Тернопільської області № 293 від 18 серпня 2016 року Про надання ОСОБА_4 дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в АДРЕСА_1 немає.

Колегією суддів встановлено, що ОСОБА_4 придбав на торгах майно, шо належало Державному підприємству "Сільськогосподарське підприємство "Хоростківське", а не позивачу, вказане майно перебувало на земельній ділянці за адресою: АДРЕСА_4, доказів, що земельна ділянка за вказаною адресою перебуває в користуванні позивача колегії суддів не надано.

Відтак, покликання суду першої інстанції на те, що спірна земельна ділянка в 1963 році надана у постійне користування Тернопільській державній обласної с-г дослідній станції, та надалі перейшла у користування до Державного підприємства Дослідне господарство Подільське Тернопільської державної сільськогосподарської дослідної станції Інституту кормів та сільського господарства Поділля Національної академії аграрних наук України, розташована під гаражем на АДРЕСА_2 в м. Хоросткові, з часу створення ДП ДГ Подільське перебувала у постійному користуванні підприємства, згоди на її вилучення з постійного користування ДП ДГ Подільське не давало, не знайшло свого підтвердження в судовому засіданні.

Крім того, колегія суддів наголошує, що рішення про дозвіл на виготовлення землевпорядної документації є актом індивідуальної дії, що є підставою для формування земельної ділянки, як об'єкта цивільних прав, проте не є підставою для оформлення набувачем речових прав на земельну ділянку та виникнення цивільно-правових відносин щодо земельної ділянки.

Тобто, дозвіл на виготовлення землевпорядної документації не є автоматичним наданням земельної ділянки в користування, і при вирішенні органом місцевого самоврядування питання про надання земельної ділянки в користування і затвердження розробленої проектної документації в разі доведення користування спірною земельною позивачем, надання їй третій особі без вилучення в землекористувача буде неможливим.

Щодо вимог позову в частині зобов'язання відділ Держгеокадастру у Гусятинському районі головного управління Держгеокадастру Тернопільської області виключити з реєстрації земельну ділянку за кадастровим №6121611000:02:001:0693, яка була зареєстрована у 2016 році на підставі проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 0,1422 га для обслуговування частини виробничого приміщення, суд першої інстанції вірно прийшов до висновку про його передчасність та необґрунтованість

Крім того, колегія суддів вказує на дотримання правил предметної підсудності судом першої інстанції, а тому покликання на порушення правил підсудності апелянтом є необґрунтованим.

Таким чином, переглянувши постанову суду першої інстанції, колегія суддів дійшла висновку, що оскаржувана постанова через порушення норм матеріального права підлягає скасуванню з прийняттям нової постанови про часткове задоволення позову.

Керуючись ст.ст. 308,315,317,321,322,325,328,329 КАС України, суд, -

п о с т а н о в и в :

Апеляційну скаргу Хоростківської міської ради Гусятинського району Тернопільської області задовольнити.

Рішення Гусятинського районного суду Тернопільської області від 13 березня 2018 року у справі 596/2237/16-а скасувати та прийняти нове рішення, яким в задоволенні адміністративного позову Державного підприємства Дослідне господарство Подільське Тернопільської державної сільськогосподарської дослідної станції Інституту кормів та сільського господарства Поділля Національної академії аграрних наук України відмовити.

Постанова набирає законної сили з дати її прийняття, може бути оскаржена до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення.

Головуючий суддя А. Р. Курилець судді О. М. Гінда О. І. Мікула

Повний текст постанови виготовлений 06.07.2018 року

СудЛьвівський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення04.07.2018
Оприлюднено10.07.2018
Номер документу75172580
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —596/2237/16-а

Постанова від 05.11.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Чиркін С.М.

Ухвала від 04.11.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Чиркін С.М.

Ухвала від 14.09.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Гриців М.І.

Ухвала від 07.08.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Гриців М.І.

Постанова від 04.07.2018

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Курилець Андрій Романович

Ухвала від 14.05.2018

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Курилець Андрій Романович

Ухвала від 05.05.2018

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Курилець Андрій Романович

Постанова від 13.03.2018

Адміністративне

Гусятинський районний суд Тернопільської області

Лисюк І. О.

Постанова від 13.03.2018

Адміністративне

Гусятинський районний суд Тернопільської області

Лисюк І. О.

Ухвала від 16.02.2018

Адміністративне

Гусятинський районний суд Тернопільської області

Лисюк І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні