Ухвала
від 09.07.2018 по справі 806/2214/18
ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

(про відмову у скасуванні заходів забезпечення позову)

09 липня 2018 року м. Житомир справа № 806/2214/18

категорія 6.1

Суддя Житомирського окружного адміністративного суду Черняхович І.Е., розглянувши у порядку письмового провадження клопотання Управління державного архітектурно-будівельного контролю Житомирської міської ради про скасування заходів забезпечення позову в адміністративній справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Інвест-Плюс" до Управління державного архітектурно-будівельного контролю Житомирської міської ради про визнання протиправним та скасування припису від 27.04.2018 №13/18,

встановив:

В провадженні Житомирського окружного адміністративного суду перебуває адміністративна справа № 806/2214/18 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Інвест-Плюс" до Управління державного архітектурно-будівельного контролю Житомирської міської ради про визнання протиправним та скасування припису Управління державного архітектурно-будівельного контролю Житомирської міської ради від 27.04.2018 № 13/18, яким зупинено виконання будівельних робіт з "Будівництва багатоквартирного, багатоповерхового житлового будинку з вбудованими приміщеннями та трансформаторною підстанцією по вул. Леваневського, 54 в м. Житомир" до отримання права на виконання будівельних робіт та зобов'язано Товариство з обмеженою відповідальністю "Інвест-Плюс" усунути визначені в цьому приписі правопорушення у строк до 26 травня 2018 року.

Разом з позовною заявою Товариством з обмеженою відповідальністю "Інвест-Плюс" було подано клопотання про забезпечення позову, в якому останнє просило постановити ухвалу про вжиття заходів забезпечення адміністративного позову до набрання рішенням у справі законної сили шляхом зупинення дії припису Управління Державного архітектурно-будівельного контролю Житомирської міської ради від 27.04.2018 №13/18.

Ухвалою Житомирського окружного адміністративного суду від 21 травня 2018 року заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Інвест-Плюс" про забезпечення позову задоволено. Вжито заходи забезпечення позову шляхом зупинення дії припису Управління Державного архітектурно-будівельного контролю Житомирської міської ради від 27.04.2018 №13/18 до набрання законної сили рішенням у адміністративній справі №806/2214/18 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Інвест-Плюс" до Управління державного архітектурно-будівельного контролю Житомирської міської ради про визнання протиправним та скасування припису від 27.04.2018 №13/18.

20 червня 2018 року до суду надійшла заява Управління державного архітектурно-будівельного контролю Житомирської міської ради про скасування заходів забезпечення позову в адміністративній справі № 806/2214/18. В обґрунтування заяви зазначено, що ухвала про забезпечення позову від 21.05.2018 була винесена за відсутності представника Управління державного архітектурно-будівельного контролю Житомирської міської ради, що позбавило відповідача можливості висловити свої заперечення щодо законності винесеної ухвали. Крім того, відповідач зазначає, що підставою для скасування заходів забезпечення позову є те, що виносячи ухвалу про забезпечення позову суд виходив з того, що роботи, які на сьогодні відбуваються на об'єкті будівництва є неперервними, а тому їх неможливо зупиняти. Натомість, подана Товариством з обмеженою відповідальністю "Інвест-Плюс" заява про забезпечення позову не містить жодного доказу, який би підтверджував, що роботи, які проводяться на об'єкті є неперервними. Також в якості аргументу для скасування заходів забезпечення позову відповідач зазначає, що наказом Управління державного архітектурно-будівельного контролю Житомирської міської ради від 04.05.2018 № 41-ОД скасовано реєстрацію декларації про початок виконання будівельних робіт від 01.07.2014 № IV 083141820111 на об'єкт будівництва "Нове будівництво багатоквартирного, багатоповерхового житлового будинку з вбудованими приміщеннями та трансформаторною підстанцією по вул. Леваневського, 54 в м. Житомир", замовником якого є Товариство з обмеженою відповідальністю "Інвест-Плюс". На підставі вищезазначеного, Управління державного архітектурно-будівельного контролю Житомирської міської ради просить скасувати заходи забезпечення позову у вигляді зупинення дії припису Управління державного архітектурно-будівельного контролю Житомирської міської ради від 27.04.2018 № 13/18.

Розгляд заяви про скасування заходів забезпечення позову в адміністративній справі №806/2214/18 було призначено до судового розгляду в судовому засіданні на 03 липня 2018 року.

Однак, 03 липня 2018 року представниками сторін були подані заяви, в яких останні просили розглянути питання про скасування заходів забезпечення позову без їх участі в порядку письмового провадження.

Зважаючи на зазначене та керуючись ст. 205 КАС України суд прийшов до висновку про можливість розгляду заяви про скасування заходів забезпечення позову в адміністративній справі № 806/2214/18 в порядку письмового провадження.

Розглянувши заяву Управління державного архітектурно-будівельного контролю Житомирської міської ради про скасування заходів забезпечення позову в адміністративній справі № 806/2214/18 у вигляді зупинення дії припису Управління державного архітектурно-будівельного контролю Житомирської міської ради від 27.04.2018 № 13/18, суд зазначає наступне.

В якості підстав для скасування заходів забезпечення позову Управління державного архітектурно-будівельного контролю Житомирської міської ради вказує, що:

- розгляд питання про забезпечення позову та винесення ухвали від 21.05.2018 відбувалися за відсутності представника Управління державного архітектурно-будівельного контролю Житомирської міської ради, що позбавило відповідача можливості висловити свої заперечення щодо законності винесеної ухвали;

- суд виносячи ухвалу про забезпечення позову виходив з того, що роботи, які відбуваються на об'єкті будівництва є неперервними, а тому їх неможливо зупиняти, однак факт неперервності робіт не був підтверджений жодними доказами;

- наказом Управління державного архітектурно-будівельного контролю Житомирської міської ради від 04.05.2018 № 41-ОД скасовано реєстрацію декларації про початок виконання будівельних робіт від 01.07.2014 № IV 083141820111 на об'єкт будівництва "Нове будівництво багатоквартирного, багатоповерхового житлового будинку з вбудованими приміщеннями та трансформаторною підстанцією по вул. Леваневського, 54 в м. Житомир", замовником якого є Товариство з обмеженою відповідальністю "Інвест-Плюс".

Статтею 154 КАС України визначено порядок розгляду заяви про забезпечення позову. Так, відповідно до частини 1 вищезазначеної статті заява про забезпечення позову розглядається судом, у провадженні якого перебуває справа або до якого має бути поданий позов, не пізніше двох днів з дня її надходження, без повідомлення учасників справи. Згідно з ч. 3 ст. 154 КАС України у виняткових випадках, коли наданих заявником пояснень та доказів недостатньо для розгляду заяви про забезпечення позову, суд може призначити її розгляд у судовому засіданні з повідомленням заінтересованих сторін у встановлений судом строк.

Таким чином, з вищезазначеного вбачається, що за загальним правилом розгляд заяви про забезпечення позову здійснюється без повідомлення учасників справи, тобто в порядку письмового провадження. Натомість, ч.3 ст. 154 КАС України передбачено право, а не обов'язок суду призначити розгляд заяви про забезпечення позову у судовому засіданні з повідомленням заінтересованих сторін у встановлений судом строк, яке може бути реалізоване судом лише у винятковому випадку, коли наданих заявником пояснень та доказів недостатньо для розгляду заяви про забезпечення позову.

Разом з тим, суд, дослідивши подану Товариством з обмеженою відповідальністю "Інвест-Плюс" заяву про забезпечення позову, прийшов до висновку, що наданих заявником пояснень та доказів достатньо для розгляду заяви про забезпечення позову, тому розгляд заяви відбувався без повідомлення учасників справи, в порядку визначеному ч.1 ст. 154 КАС України.

З наведеного слідує, що твердження Управління державного архітектурно-будівельного контролю Житомирської міської ради про порушення його права висловити заперечення щодо заяви про забезпечення позову, у зв'язку з розглядом питання про забезпечення позову за відсутності представника Управління державного архітектурно-будівельного контролю Житомирської міської ради, є необгунтованим та суперечить чинному законодавству.

Щодо доводів Управління державного архітектурно-будівельного контролю Житомирської міської ради про те, що судом при задоволенні заяви про забезпечення позову не враховано, що факт неперервності будівельних робіт, який був підставою для винесення ухвали про забезпечення позову, не підтверджений жодними доказами, суд зазначає наступне.

Частиною 4 статті 78 КАС України передбачено, що обставини, встановлені рішенням суду у господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді іншої справи, у якій беруть участь ті самі особи або особа, стосовно якої встановлено ці обставини, якщо інше не встановлено законом.

Так, в ухвалі Житомирського окружного адміністративного суду від 12 грудня 2017 року про вжиття заходів забезпечення позову в адміністративній справі № 806/3365/18 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Інвест-Плюс" до Управління державного архітектурно-будівельного контролю Житомирської міської ради про визнання протиправними та скасування рішення, а також зобов'язання вчинити дії, судом на підставі п.2.26 розділу "БЕТОННЫЕ РАБОТЫ" СНИП 3.03.01.-87 було встановлено, що будівельні роботи, які здійснюються Товариством з обмеженою відповідальністю "Інвест-Плюс" на об'єкті будівництва "Нове будівництво багатоквартирного, багатоповерхового житлового будинку з вбудованими приміщеннями та трансформаторною підстанцією по вул. Леваневського, 54 в м. Житомир" - є неперервними.

Таким чином, відповідно до приписів ч. 4 ст. 78 КАС України факт неперервності будівельних робіт з будівництва багатоквартирного, багатоповерхового житлового будинку з вбудованими приміщеннями та трансформаторною підстанцією по вул.Леваневського, 54 в м. Житомир, які здійснюються Товариством з обмеженою відповідальністю "Інвест-Плюс" є обставиною, встановленою рішенням суду в адміністративній справ № 806/3365/17, а тому ця обставина не підлягала доказуванню при розгляді питання про застосування заходів забезпечення позову в адміністративній справі № 806/2214/18.

Щодо твердження Управління державного архітектурно-будівельного контролю Житомирської міської ради про наявність наказу Управління державного архітектурно-будівельного контролю Житомирської міської ради від 04.05.2018 № 41-ОД, яким скасовано реєстрацію декларації про початок виконання будівельних робіт від 01.07.2014 № IV 083141820111 на об'єкт будівництва "Нове будівництво багатоквартирного, багатоповерхового житлового будинку з вбудованими приміщеннями та трансформаторною підстанцією по вул. Леваневського, 54 в м. Житомир", замовником якого є Товариство з обмеженою відповідальністю "Інвест-Плюс" варто вказати, що ухвалою Житомирського окружного адміністративного суду від 18.06.2018 в адміністративній справі № 806/2875/18 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Інвест-Плюс" до Управління державного архітектурно-будівельного контролю Житомирської міської ради про визнання протиправними та скасування наказу від 04.05.2018 № 41-ОД, судом вжито заходи забезпечення позову шляхом зупинення дії наказу Управління Державного архітектурно-будівельного контролю Житомирської міської ради від 04.05.2018 № 41-ОД "Про скасування реєстрації декларації про початок виконання будівельних робіт" від 01.07.2014 №IV 083141820111 на об'єкт будівництва: "Нове будівництво багатоквартирного, багатоповерхового житлового будинку з вбудованими приміщеннями та трансформаторної станції за адресою: м.Житомир, орендовані земельні ділянки по вул.Леваневського, 54" (замовник - ТОВ "Інвест-Плюс") до набрання рішенням у даній справі законної сили.

Таким чином, наказ Управління державного архітектурно-будівельного контролю Житомирської міської ради від 04.05.2018 № 41-ОД, яким скасовано реєстрацію декларації про початок виконання будівельних робіт від 01.07.2014 № IV 083141820111 на об'єкт будівництва "Нове будівництво багатоквартирного, багатоповерхового житлового будинку з вбудованими приміщеннями та трансформаторною підстанцією по вул. Леваневського, 54 в м. Житомир", замовником якого є Товариство з обмеженою відповідальністю "Інвест-Плюс" на даний час не діє, а тому не може бути підставою для скасування заходів забезпечення позову в адміністративній справі № 806/2214/18.

Враховуючи вищезазначене, суд приходить до висновку що мотиви для скасування заходів забезпечення позову, які зазначені в заяві Управління державного архітектурно-будівельного контролю Житомирської міської ради є необґрунтованими та не є достатніми для задоволення зазначеної заяви та скасування заходів забезпечення позову а адміністративній справі № 806/2214/18.

Керуючись статтями 155, 243, 248, 256 Кодексу адміністративного судочинства України,

ухвалив:

Відмовити у задоволенні клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "Інвест-Плюс" про скасування заходів забезпечення позову.

Відмова у скасуванні забезпечення позову не перешкоджає повторному зверненню з таким самим клопотанням при появі нових обставин, що обґрунтовують необхідність скасування забезпечення позову.

Ухвала суду набирає законної сили негайно після її проголошення та може бути оскаржена до Житомирського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції протягом п'ятнадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Суддя                                                             І.Е.Черняхович

Дата ухвалення рішення09.07.2018
Оприлюднено12.07.2018
Номер документу75190010
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправним та скасування припису від 27.04.2018 №13/18

Судовий реєстр по справі —806/2214/18

Постанова від 20.12.2018

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Іваненко Т.В.

Ухвала від 20.12.2018

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Іваненко Т.В.

Ухвала від 11.12.2018

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Іваненко Т.В.

Ухвала від 08.11.2018

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Іваненко Т.В.

Рішення від 28.09.2018

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Черняхович Ірина Едуардівна

Ухвала від 16.07.2018

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Черняхович Ірина Едуардівна

Ухвала від 09.07.2018

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Черняхович Ірина Едуардівна

Ухвала від 13.06.2018

Адміністративне

Житомирський апеляційний адміністративний суд

Шевчук С.М.

Ухвала від 22.05.2018

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Черняхович Ірина Едуардівна

Ухвала від 21.05.2018

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Черняхович Ірина Едуардівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні