Ухвала
від 09.07.2018 по справі 505/1985/18
КОТОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 505/1985/18 Провадження 1-кс/505/487/2018

УХВАЛА

Іменем України

09.07.2018 року Котовський міськрайонний суд Одеської області у складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

секретаря ОСОБА_2

за участю представника ГО "Всеукраїнськезбереження історико-культурноїспадщини" адвоката ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні скаргу ГО "Всеукраїнське збереження історико-культурної спадщини" на бездіяльність посадових осіб Подільського ВП ГУНП в Одеській області щодо невнесення відомостей про кримінальне провадження до Єдиного реєстру досудових розслідувань,-

В С Т А Н О В И В :

Скаржник звернувся до Котовського міськрайонного суду Одеської області зі скаргою на бездіяльність посадових осіб Подільського ВП ГУНП в Одеській області щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР.

В скарзівказує,що ГО Всеукраїнське збереження історико-культурної спадщини стало відомо, що у 2017 році гр. ОСОБА_4 здійснив самовільне захоплення земельних ділянок на території Подільського району Одеської області (пасовища площею 10,2 та, розташованого на території Липецької сільської ради (за межами населеного пункту); багаторічні насадження площею 7,0 га, розташованого на території Липецької сільської ради (за межами населеного пункту); ріллю площею 76,0 га, розташованого на території Липецької сільської ради (за межами населеного пункту); господарські шляхи площею 1,80 га, розташованого на території Липецької сільської ради (за межами населеного пункту). Вказані земельні ділянки гр. ОСОБА_5 самовільно захопив, діючи усупереч вимогам ст.ст. 116-126 Земельного кодексу України, що регламентують набуття і реалізацію права на землю, з метою здійснення господарської діяльності, не маючи жодних рішень органів виконавчої влади чи органів місцевого самоврядування про передачу йому у власність, оренду чи надання у користування земельної ділянки, чим спричинив значну шкоду державі. ОСОБА_4 в кінці жовтня 2017 року повторно порушив вимоги земельного кодексу та інших законодавчих актів, що виявилося в самовільному зайнятті земельних ділянок, які розташовані на території Липецької сільської ради Подільського району Одеської області за межами с. Казбеки, під якою знаходиться об`єкт культурної спадщини - Підземний монастир в урочищі «Гетсиманський сад».На зазначених земельних ділянках за вказівкою ОСОБА_4 тракторами проводились сільхозроботи щодо дискування землі, а саме підготовка до засівання сільхозкультурами.

22.04.2018 року гр. ОСОБА_4 не маючи жодних документів на землю продовжував і продовжує незаконно користуватися зазначеною земельною ділянкою, а саме проводив роботи по культивації та засіванням соняшником. ОСОБА_4 здійснив самозахоплення земельних ділянок, не сплачує оренду плату за користування земельними ділянками; здійснює розорювання земельних ділянок у вигляді пасовища, багаторічних насаджень та господарських шляхів, не сплачує податок на прибуток, який отриманий ним в результаті незаконної діяльності та експлуатації вищевказаних земельних ділянок; використовує не легалізовану робочу силу; знищує об`єкт культурної спадщини - Підземний монастир в урочищі «Гетсиманський сад» тощо. Наказом Міністерства культури України від 27.1 1.2014р. № 1053 вказаний об`єкт - Підземний монастир в урочищі «Гетсиманський сад» є за видом місцева пам`ятка історії та архітектури, який внесено до Державного реєстру нерухомих пам`яток України з охоронним номером 978-ОД. На думку громадської організації гр. ОСОБА_4 , скоїв кримінальні правопорушення, які передбачені ч. 2 ст. 197-1 КК України, тобто самовільне зайняття земельної ділянки, вчинене особою щодо земель в охоронних зонах та ч. 2 ст. 298 КК України, тобто умисне незаконне знищення, руйнування або пошкодження об`єктів культурної спадщини чи їх частин.

З цього приводу, громадська організація звернулася до Подільського ВП ГУНП в Одеській області із заявою від 22.05.2018 року з вимогами про внесення до ЄРДР відомостей про скоєння гр, ОСОБА_4 , кримінальних правопорушень. Однак, листом Подільського ВП ГУНП в Одеській області від 22.06.2018 року вих. №46/5078 було повідомлено, що відомості про скоєння кримінальних правопорушень до ЄРДР не внесено.

Таким чином, посадові особи Подільського ВП ГУНП в Одеській області свідомо та навмисно не вносили відомості до ЄРДР на підставі заяви від 22.05.2018р., що є безумовним та грубим порушенням чинного законодавства України.

В судовому засіданні представник ГО "Всеукраїнськезбереження історико-культурноїспадщини"адвокат ОСОБА_3 скаргу підтримав та просив її задовольнити.

Представник Подільського ВП ГУНП в Одеській області до суду не з`явився з невідомих суду причин, хоча про час, день та місце слухання скарги був повідомлений належним чином.

Вивчивши скаргу та додані до неї матеріали, заслухавши адвоката ОСОБА_3 , слідчий суддя вважає, що скарга підлягає задоволенню.

Так, із скарги ГО "Всеукраїнське збереження історико-культурної спадщини" вбачається, що вона звернулася до Подільського відділу поліції з заявою про кримінальні правопорушення, передбачені ч.2 ст. 197-1, ч.2 ст.298 КК України, вчинені ОСОБА_4 .Проте, заява, згідно ст. 214 КПК України до ЄРДР внесена не була.

Відповідно до ч. 1 ст. 214 КПК України, слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування.

Законом не обмежується зміст і не встановлюється форма даних, як щодо офіційних повідомлень, так і повідомлень фізичних осіб, проте надаючи оцінку таким відомостям, прокурор, слідчий повинні переконатися у наявності в них даних, що вказують на об`єктивні ознаки підготовки, вчинення, приховування кримінального правопорушення.

Згідно п.5 ст.214 КПК України, слідчий, прокурор, інша службова особа уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення зобов`язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

Відповідно до правової позиції Вищого спеціалізованого суду України, викладеної 12.01.2017 року в узагальненні «Про практику розгляду скарг на рішення, дії чи бездіяльність органів досудового розслідування чи прокурора під час досудового розслідування», якщо зі звернення особи вбачається, що вона порушує перед органом досудового розслідування питання про вчинення кримінального правопорушення, ініціюючи здійснення ним дій, визначених КПК, то навіть за умови, що результати аналізу наведених особою відомостей свідчать про відсутність ознак складу злочину, такі відомості мають бути внесені до ЄРДР з подальшим закриттям кримінального провадження відповідно до ст. 284 КПК.

Таким чином, відповідно до вимог кримінально-процесуального законодавства, відомості викладені в заяві ГО "Всеукраїнськезбереження історико-культурноїспадщини"про вчинені кримінальні правопорушення невідкладно, не пізніше 24 годин слід було внести до ЄРДР. Рішення щодо наявності чи відсутності складу кримінального правопорушення, по обставинам викладеним ним в заяві про злочин, може бути прийнято слідчим, прокурором лише за результатами проведення досудового розслідування, яке розпочинається разом з внесенням відомостей про злочин до ЄРДР.

Виходячи з наведеного та керуючись: ст.ст. 214, 307 КПК України суд, -

У Х В А Л И В :

Скаргу ГО "Всеукраїнське збереження історико-культурної спадщини" на бездіяльність посадових осіб Подільського ВП ГУНП в Одеській області щодо невнесення відомостей про кримінальне провадження до Єдиного реєстру досудових розслідувань- задовольнити.

Зобов`язати посадових осіб Подільського ВПГУНП вОдеській областівнести відомості про кримінальне правопорушення до ЄРДР на підставі заяви ГО "Всеукраїнське збереження історико-культурної спадщини" від 22.05.2018 року.

Ухвала оскарженню не підлягає, а заперечення проти неї можуть подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудКотовський міськрайонний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення09.07.2018
Оприлюднено22.02.2023
Номер документу75205737
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —505/1985/18

Ухвала від 09.07.2018

Кримінальне

Котовський міськрайонний суд Одеської області

Паценюк Г. В.

Ухвала від 03.07.2018

Кримінальне

Котовський міськрайонний суд Одеської області

Паценюк Г. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні