Ухвала
від 10.07.2018 по справі 757/29678/18-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/29678/18-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 липня 2018 року слідчий суддя Печерського районного суду міста Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів,-

В С Т А Н О В И В :

Старший слідчий в особливо важливих справах Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_3 , розглянувши матеріали кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12017000000001311 від 22.08.2017 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 209 КК України, за фактами легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, акціонерами та службовими особами компанії « ІНФОРМАЦІЯ_1 », звернувся до слідчого судді із клопотанням, погодженим прокурором відділу Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей і документів.

Орган досудового розслідування вказує, що відомості про вчинення вказаного кримінального правопорушення внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань на підставі матеріалів, що надійшли із Генеральної прокуратури України в порядку перейняття кримінального провадження із Центральної прокуратури з переслідування економічних злочинів та корупції Республіки Австрія.

Із клопотання компетентних органів Республіки Австрія та матеріалів перейнятого кримінального провадження вбачається, що 09.03.2011 колишні працівники компанії « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 діючи за попередньою змовою із ОСОБА_10 , який працював розпорядником фонду компанії « ІНФОРМАЦІЯ_3 », та іншими невстановленими особами, шляхом обману та зловживання довірою діючого керівництва компанії « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ввівши в оману останніх щодо вартості аргентинських опціонних варантів (далі - цінні папери) та щодо наявності гарантій компанії « ІНФОРМАЦІЯ_3 » з приводу повторного викупу ними даних цінних паперів протягом 6-ти місяців за ціною 15,9375 американських центів, якої насправді не існувало, запевнивши їх у вигідності здійснюваної фінансово-господарської угоди та її прибутковості, реалізували компанії « ІНФОРМАЦІЯ_2 » 1,65 млрд. цінних паперів за ціною 12,937 американських центів, а всього на загальну суму 213 468 750,00 доларів США, хоча їх дійсна вартість становила лише 62 млн. доларів США.

Внаслідок вищевказаних шахрайських дій завдано матеріальних збитків компанії « ІНФОРМАЦІЯ_2 » на суму 150 933 750,00 доларів США.

Кримінальне переслідування за дане правопорушення вже здійснювалося у Сполученому Королівстві та у Швейцарії. У Сполученому Королівстві обвинувачення були висунуті ОСОБА_11 , ОСОБА_7 , ОСОБА_12 та іншій особі Судом Корони боро Саутерк. У Швейцарії рішенням Виправного суду кантону ОСОБА_13 від 19.04.2013 ОСОБА_14 визнано винним у вчиненні шахрайства та відмивання коштів і засуджено до позбавлення волі на строк 36 місяців.

В подальшому, після вчинення вищеописаних шахрайських дій, з метою легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, із згаданими вище коштами було проведено ряд фінансових операцій для приховання та маскування джерела їх походження.

Так, після придбання компанією « ІНФОРМАЦІЯ_2 » цінних паперів в кількості 1,65 млрд., нею проведено розрахунки за проведеною фінансово-господарською угодою шляхом перерахування із своїх банківських рахунків на рахунки компанії « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (зареєстрована в Республіці Болгарія), яка виступала посередником у придбанні компанією « ІНФОРМАЦІЯ_2 » цінних паперів у компанії « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (зареєстрована на ОСОБА_15 ), коштів в сумі 213 468 750,00 доларів США.

Далі, компанія « ІНФОРМАЦІЯ_4 » основну частину даних коштів в сумі 212 973 748,00 доларів США перерахувала на рахунок компанії « ІНФОРМАЦІЯ_5 ».

У подальшому, в період 16-19 березня 2011 року, компанія « ІНФОРМАЦІЯ_5 » перерахувала дані кошти в сумі 150 млн. доларів США на свій рахунок у банку « ІНФОРМАЦІЯ_6 », з якого 120 млн. доларів США перерахувала далі на рахунок компанії « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (зареєстрована в Республіці Панама), відкритий в неакціонерному банку « ІНФОРМАЦІЯ_8 ». При цьому, компанія « ІНФОРМАЦІЯ_7 » придбана ОСОБА_16 , ОСОБА_17 та ОСОБА_18 незадовго до вчинення шахрайства (березень 2011 року), а у травні 2011 року діяльність компанії припинено.

З метою подальшої легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, 30.03.2011 компанія « ІНФОРМАЦІЯ_7 » частину вказаних коштів у сумі 10,1 млн. доларів США перерахувала на рахунок компанії « ІНФОРМАЦІЯ_9 », яка належить ОСОБА_19 , який є братом дружини ОСОБА_20

06.04.2011 компанія « ІНФОРМАЦІЯ_9 » частину коштів у сумі 6,9 млн. доларів США перерахувала на рахунок компанії « ІНФОРМАЦІЯ_10 », відкритий у банку « ІНФОРМАЦІЯ_11 », бенефіціарним власником якої є ОСОБА_21 .

Далі, компанія « ІНФОРМАЦІЯ_10 », шляхом здійснення чотирьох фінансових операцій, упродовж червня-грудня 2011 року перерахувала частину даних коштів у сумі 3,34 млн. доларів США на рахунки компанії « ІНФОРМАЦІЯ_1 », відкриті у банку « ІНФОРМАЦІЯ_12 », що зареєстрований у Відні (Австрія). Вищезазначені дії по легалізації (відмиванню) коштів, шляхом їх перерахування на рахунки компанії « ІНФОРМАЦІЯ_1 », і є предметом розслідування даного кримінального провадження, що в рамках міжнародного співробітництва було передане компетентними органами Республіки Австрія компетентним органам України для подальшого розслідування.

Разом з тим, із клопотання компетентних органів Республіки Австрія вбачається, що акціонерами та службовими особами компанії « ІНФОРМАЦІЯ_1 » є громадяни України: ОСОБА_22 , ІНФОРМАЦІЯ_13 , ОСОБА_23 , ІНФОРМАЦІЯ_14 , ОСОБА_24 , ІНФОРМАЦІЯ_15 та ОСОБА_25 , ІНФОРМАЦІЯ_16 , місце проживання яких зареєстроване в м. Києві та Київській області. Центральний офіс компанії « ІНФОРМАЦІЯ_1 » також зареєстрований та знаходиться у м. Києві.

Беручи до уваги викладене і те, що акціонери та службові особи компанії « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ОСОБА_26 , ОСОБА_27 , ОСОБА_28 і ОСОБА_29 є громадянами України, а також зважаючи на те, що центральний офіс даної компанії також знаходиться у місті Києві, Центральна прокуратура з переслідування економічних злочинів та корупції Республіки Австрія звернулася до Генеральної прокуратури України із запитом про міжнародну правову допомогу щодо перейняття кримінального провадження стосовно даних осіб компетентними органами України.

Враховуючи вищевикладене, з метою документального підтвердження та встановлення фактів перерахування коштів по рахункам компанії « ІНФОРМАЦІЯ_1 », а також встановлення можливої причетності до легалізації (відмивання коштів), одержаних злочинним шляхом, реквізитів і банківських рахунків ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 », встановлення фізичних та юридичних осіб, задіяних у подальшій легалізації (відмиванні) таких коштів, службових осіб вказаного товариства, що приймали рішення про перерахування таких коштів і підписували відповідні розрахунково-платіжні документи, виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до речей та документів, які містять охоронювану законом таємницю, зокрема інформації по банківських рахунках ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 ».

Відповідно до інформації Єдиного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємств та громадських формувань, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) зареєстроване за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно з інформацією, наданою ІНФОРМАЦІЯ_18 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » мало відкриті банківські рахунки у ФІЛІЇ ПУАТ « ІНФОРМАЦІЯ_19 » (МФО НОМЕР_2 ) № НОМЕР_3 , № НОМЕР_4 , № НОМЕР_5 , № НОМЕР_6 та у ПУАТ « ІНФОРМАЦІЯ_19 » (МФО НОМЕР_7 ) № НОМЕР_8 .

Зазначені документи містять відомості про осіб, які могли розпоряджатися коштами на рахунках, відомості про надходження та подальший рух коштів і осіб, які здійснювали їх перерахування чи зняття готівки з рахунків, інформацію про відділення банківських установ, де знімалися кошти тощо.

Наявні у таких документах відомості мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні і можуть бути використані як доказ факту та обставин, які встановлюються під час досудового розслідування.

Слідчий в судове засідання не з`явився, подав до суду заяву в якій вимоги викладені в клопотанні підтримав в повному обсязі та просив проводити розгляд провадження у його відсутність.

Особа, у володінні якої знаходяться документи, про розгляд клопотання не повідомлялась відповідно до ч. 2 ст. 163 КПК України.

Дослідивши додані до клопотання документи, слід дійти наступного висновку.

Відповідно до ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до рей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Аналізуючи обґрунтування слідчого з фабулою кримінального правопорушення і наданими матеріалами, видно, що документи, доступ до яких слідчий просить надати дійсно перебуває у володінні вказаної ним особи, в сукупності з іншими речами і документами має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, інформація, доступ до якої просить надати слідчий, може бути використана як доказ, при цьому іншим способом в даний час довести обстави, які передбачається довести не вбачається можливим.

На підставі викладеного і керуючись ст.ст.160-166, 309 КПК України слідчий суддя,-

У Х В А Л И В :

Надати старшому слідчому в особливо важливих справах Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_3 та слідчим слідчої групи і прокурорам групи прокурорів у кримінальному провадженні №12017000000001311 від 22.08.2017, а також працівникам оперативного підрозділу за письмовим дорученням слідчого чи прокурора, дозвіл на тимчасовий доступ до документів по банківським рахункам ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , юридична адреса: АДРЕСА_1 ), відкритих у ФІЛІЇ ПУАТ « ІНФОРМАЦІЯ_19 » (МФО НОМЕР_2 ) № НОМЕР_3 , № НОМЕР_4 , № НОМЕР_5 , № НОМЕР_6 та у ПУАТ « ІНФОРМАЦІЯ_19 » (МФО НОМЕР_7 ) № НОМЕР_8 , з можливістю отримання їх належним чином завірених копій, які перебувають у володінні ПУАТ « ІНФОРМАЦІЯ_19 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 , юридична адреса: АДРЕСА_2 , фактична адреса: АДРЕСА_3 ), за період з моменту відкриття рахунків по дату вилучення документів, а саме :

- банківських карток зі зразками підписів посадових осіб та відбитків печаток ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 », копій паспортів, доручень, довіреностей, заяв, договорів, анкет, інших документів, які надавались банку та були складені і підписані сторонами при відкритті, обслуговуванні (подальшій зміні поточних даних) закритті банківських рахунків, в тому числі і в системі «клієнт-банк» (юридичних справ по рахунках);

- платіжних доручень та меморіальних ордерів (в друкованому та електронному вигляді) в повному обсязі, які свідчать про надходження та використання коштів по банківських рахунках (із зазначенням у них їх підписантів, в тому числі і з використанням електронного цифрового підпису);

- договорів щодо розрахунково-касового обслуговування та надання послуги «клієнт банк» з зазначенням місця встановлення, заявок на надання зазначеної послуги та документів щодо встановлення (перевірки) зазначеної послуги співробітниками банку;

- документів щодо подачі заявок та отримання посадовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » ключів доступу, необхідних для здійснення платежів по рахунках в системі «клієнт-банк» (системі віддаленого керування рахунком та проведення електронних платежів), із зазначенням номерів та інших ідентифікаційних даних таких ключів доступу для кожної посадової особи, яка їх отримувала та мала право розпорядження коштами і здійснення платежів по рахунках;

- документів, які містять інформацію стосовно того, хто із посадових осіб ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » мав право розпоряджатися коштами та здійснювати платежі по рахунках, в тому числі і в системі «клієнт-банк» (системі віддаленого керування рахунком та проведення електронних платежів), із зазначенням номеру та інших ідентифікаційних ознак ключа доступу кожної із таких посадових осіб;

- банківських виписок (роздруківок руху коштів) в електронному та паперовому варіантах по рахункам ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 », відкритих у ФІЛІЇ ПУАТ « ІНФОРМАЦІЯ_19 » (МФО НОМЕР_2 ) № НОМЕР_3 , № НОМЕР_4 , № НОМЕР_5 , № НОМЕР_6 та у ПУАТ « ІНФОРМАЦІЯ_19 » (МФО НОМЕР_7 ) № НОМЕР_8 , за період з моменту відкриття рахунків по дату вилучення документів;

- заяв на зняття (перерахунок) грошових коштів, грошових чеків, платіжних доручень, меморіальних ордерів та інших документів, що свідчать про перерахування коштів та зняття їх готівкою із рахунків;

- документів в друкованому та електронному вигляді, на підставі яких купувалась та обмінювалась іноземна валюта по вказаних рахунках;

- документів, що містять інформацію про ІР-адреси з яких здійснювалося управління та платежі по рахунках.

Визначити строк дії ухвали тривалістю один місяць, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів. Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Підготовлено в 2 примірниках

Прим. 1 справа № 757/29678/18-к

Прим. 2 слідчий ОСОБА_3

Копія ПУАТ « ІНФОРМАЦІЯ_19 »

Виконавець: ОСОБА_1 10.07.2018 р.

Дата ухвалення рішення10.07.2018
Оприлюднено22.02.2023

Судовий реєстр по справі —757/29678/18-к

Ухвала від 10.07.2018

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Цокол Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні