Рішення
від 10.07.2018 по справі 198/307/18
ЮР'ЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 198/307/18

провадження № 2/0198/171/18

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10 липня 2018 року Юр'ївський районний суд Дніпропетровської області у складі: головуючого судді Гайдар І.О., за участю секретаря судового засідання Ткаченко Т.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт Юр'ївка Юр'ївського району Дніпропетровської області цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Новов'язівської сільської ради Юр'ївського району Дніпропетровської області, третя особа Васильківська державна нотаріальна контора Дніпропетровської області, про визначення додаткового строку для прийняття спадщини,

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом до відповідача про визначення додаткового строку для прийняття спадщини.

В обґрунтування позову позивачка зазначила, що 20 квітня 2012 року померла її бабуся, ОСОБА_2. Після її смерті відкрилась спадщина у вигляді земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 7,298 га, розташованої на території Новов'язівської сільської ради Юр'ївського району Дніпропетровської області, яку спадкодавиця заповіла ОСОБА_1

У встановлений ч. 1 ст. 1270 ЦК України шестимісячний строк з дня відкриття спадщини позивачка не звернулась до нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини з поважних причин, оскільки хворіла та тривалий час перебувала на стаціонарному лікуванні, тому не мала можливості приїхати до нотаріальної контори та оформити свої спадкові права.

Оскільки ОСОБА_1 своєчасно не звернулась до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини, постановою державного нотаріуса від 25.10.2016 року їй відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину, тому вона змушена звернутись до суду з даним позовом.

На підставі викладеного позивачка просить суд вважати причини пропуску нею строку подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 поважними, визначити їй, ОСОБА_1, додатковий строк три місяці після набрання рішенням суду законної сили для подання заяви про прийняття спадщини за заповітом.

21 травня 2018 року ухвалою суду у справі відкрито загальне позовне провадження.

Ухвалою від 25 червня 2018 року закрито підготовче засідання, справу призначено до судового розгляду.

Позивачка в судове засідання не з'явилась, надала суду заяву, в якій просила провести судове засідання за її відсутності, позовні вимоги підтримала в повному обсязі.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, але надав суду заяву, в якій просить розглянути справу за його відсутності, проти задоволення позовних вимог не заперечує.

Представник третьої особи в судове засідання не з'явився, але надав суду заяву, в якій просить розглянути справу за його відсутності, проти задоволення позовних вимог не заперечує.

Дослідивши матеріали справи, доводи, викладені в позовній заяві, з'ясувавши повно та всебічно обставини, факти та відповідні їм правовідносини, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з таких підстав.

Судом встановлено, що 20 квітня 2012 року померла ОСОБА_2, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії І-КИ № 460270, виданим виконкомом Великоолександрівської сільської ради Юр'ївського району Дніпропетровської області 24 квітня 2012 року (а.с. 9).

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 1220 ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою.

Після смерті ОСОБА_2 відкрилась спадщина у вигляді земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 7,298 га, розташованої на території Новов'язівської сільської ради Юр'ївського району Дніпропетровської області, яка належала померлій на підставі державного акта на право приватної власності на землю серії ІІ-ДП № 017510, виданого Новов'язівською сільською радою народних депутатів Юр'ївського району Дніпропетровської області 12 квітня 2002 року (а.с. 12).

Статтями 1216 та 1218 ЦК України передбачено, що спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). До складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно зі статтями 1217, 1223, 1233 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом. Право на спадкування мають особи, визначені у заповіті, заповітом є особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті.

З матеріалів спадкової справи № 387/16, заведеної після смерті ОСОБА_2, встановлено, що остання за життя, 20 липня 2007 року, склала заповіт, посвідчений державним нотаріусом Юр'ївської державної нотаріальної контори Дніпропетровської області та зареєстрований в реєстрі за № 868, за яким належну їй земельну ділянку заповіла ОСОБА_1 Позивачка заяви про відмову від спадщини нотаріусу не подавала. Також відсутні відомості про інших спадкоємців за законом чи заповітом, які у встановленому законом порядку прийняли спадщину, та про спадкові договори, складені ОСОБА_2 (а.с. 80-93).

Отже, позивачка є спадкоємицею за заповітом, оскільки відповідно до ст. 1235 ЦК України заповідач може призначити своїми спадкоємцями одну або кілька фізичних осіб, незалежно від наявності у нього з цими особами сімейних, родинних відносин, а також інших учасників цивільних відносин.

Згідно зі ст. 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Статтею 1270 ЦК України встановлено строк для прийняття спадщини у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Відповідно до статті 1269 ЦК України обов'язковою умовою реалізації спадкових прав спадкоємцем, який не проживав постійно разом зі спадкодавцем, є подання нотаріусу заяви про прийняття спадщини. Наслідком невчинення таких дій є пропущення строку для прийняття спадщини.

Позивачка звернулась до Юр'ївської державної нотаріальної контори Дніпропетровської області з заявою про прийняття спадщини лише 29 вересня 2016 року, тобто після спливу строку, встановленого ст. 1270 ЦК України, в зв'язку з чим державний нотаріус Васильківської державної нотаріальної контори Дніпропетровської області постановою від 25 жовтня 2016 року відмовив у вчиненні нотаріальної дії (а.с. 16, 80).

Судом з'ясовано, що позивачка своєчасно не звернулась до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 в зв'язку з тим, що тривалий час хворіла та часто перебувала на стаціонарному лікуванні внаслідок загострення хронічних хвороб, що підтверджується відповідною медичною документацією (а.с. 17-54).

Відповідно до ст. 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Суд вважає причини пропуску строку для подання заяви про прийняття спадщини такими, що дійсно створили для позивачки об'єктивні труднощі для своєчасного оформлення спадкових прав.

Виходячи з наведеного, оцінивши зібрані у справі докази в їх сукупності, суд визнає причини пропуску ОСОБА_1 строку для подання заяви про прийняття спадщини поважними та визначає додатковий строк три місяці з дня набрання рішенням суду законної сили для подання відповідної заяви до нотаріуса.

Керуючись ст.ст. 1220, 1217, 1218, 1268, 1269, 1270, 1272 ЦК України, ст.ст. 12, 13, 141, 209, 258, 259, 263, 264, 265, 268, 273, 352, 354ЦПК України , суд

у х в а л и в:

Позов ОСОБА_1 (зареєстрована за адресою: 51400, АДРЕСА_1, РНОКПП НОМЕР_1) до Новов'язівської сільської ради Юр'ївського району Дніпропетровської області (адреса місцезнаходження: 51323, Дніпропетровська область, Юр'ївський район, с. Новов'язівське, вул. Леніна, буд. 16, ЄДРПОУ 04338954) , третя особа Васильківська державна нотаріальна контора Дніпропетровської області (адреса місцезнаходження: 52600, Дніпропетровська обл., Васильківський р-н, смт Васильківка, вул. Леніна, буд. 52, ЄДРПОУ 02884368) , про визначення додаткового строку для прийняття спадщини задовольнити.

Визначити ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, додатковий строк 3 (три) місяці для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2, померлої 20 квітня 2012 року, визнавши причини пропуску строку для подання заяви про прийняття спадщини поважними.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржено до Апеляційного суду Дніпропетровської області через Юр'ївський районний суд Дніпропетровської області шляхом подачі апеляційної скарги протягом 30 днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом 30 днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повне судове рішення складено 10 липня 2018 року.

Суддя: І.О.Гайдар

СудЮр'ївський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення10.07.2018
Оприлюднено12.07.2018
Номер документу75223487
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —198/307/18

Рішення від 10.07.2018

Цивільне

Юр'ївський районний суд Дніпропетровської області

Гайдар І. О.

Ухвала від 26.06.2018

Цивільне

Юр'ївський районний суд Дніпропетровської області

Гайдар І. О.

Ухвала від 21.05.2018

Цивільне

Юр'ївський районний суд Дніпропетровської області

Гайдар І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні