Ухвала
від 10.07.2018 по справі 399/690/17(2-а/399/12/17)
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

10 липня 2018 рокусправа № 399/690/17(2-а/399/12/17)

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів: судді-доповідача Білак С.В., суддів: Шальєвої В.А. Чумака С.Ю. , перевіривши матеріали справи та апеляційну скаргу Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області на рішення Онуфріївського районного суду Кіровоградської області від 03 січня 2018 року у справі №399/690/17 (2-а/399/2/18) (головуючий суддя у 1 інстанції - Лях М.М.) за адміністративним позовом ОСОБА_2 до Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області, державного інспектора з контролю за використанням та охороною земель і дотримання вимог законодавства України про охорону земель Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області Свириденко Євгенії Леонідівни про визнання протиправною та скасування постанови про накладення адміністративного стягнення,-

ВСТАНОВИВ:

08.06.2018 року до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду надійшла адміністративна справа №399/690/17 (2-а/399/2/18) з апеляційною скаргою Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області на рішення Онуфріївського районного суду Кіровоградської області від 03 січня 2018 року.

Ухвалою судді-доповідача від 13.06.2018 року апеляційну скаргу Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області залишено без руху, встановлено строк для усунення виявлених недоліків апеляційної скарги протягом десяти днів з дня вручення копії ухвали про залишення апеляційної скарги без руху шляхом надіслання на адресу Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду: заяву про поновлення пропущеного строку, з зазначенням обґрунтованих причин поважності пропуску строку на звернення з апеляційною скаргою та доказів підтверджуючих поважність причин пропуску строку на звернення з апеляційною скаргою.

Роз'яснено скаржнику, що суд апеляційної інстанції відмовляє у відкритті апеляційного провадження у справі, якщо скаржником у строк, визначений судом, не подано заяву про поновлення строку на апеляційне оскарження або наведені підстави для поновлення строку на апеляційне оскарження визнані судом неповажними.

Копія вищезазначеної ухвали отримана апелянтом 18.06.2018 року, що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення.

05.07.2018 року на адресу суду надійшло клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження. В обґрунтування зазначеного клопотання апелянт посилається на те, що оскаржуване рішення направлено судом на його адресу 19.04.2018 року та отримано ним 03 травня 2018 року, що підтверджується відповідними датами на супровідному листі. Вважає, що оскільки рішення було проголошено та складено за відсутності представника Головного управління, а апеляційна скарга подана протягом 30 днів з дня вручення повного тексту рішення, то є підстави для поновлення пропущеного строку відповідно до статті 295 КАС України.

Колегія суддів вважає підстави вказані відповідачем у заяві про поновлення строку неповажними, з огляду на наступне.

Відповідно до ст. 295 КАС України апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів, а на ухвалу суду - протягом п'ятнадцяти днів з дня його (її) проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення (ухвали) суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

При цьому, ст. 286 КАС України передбачений особливий порядок вирішення спорів у справах з приводу рішень, дій чи бездіяльності суб'єктів владних повноважень щодо притягнення до адміністративної відповідальності.

Відповідно до ч. 4 ст. 286 КАС України апеляційні скарги на судові рішення у справах, визначених цією статтею, можуть бути подані протягом десяти днів з дня його проголошення.

Таким чином, вказана норма встановлює строк подання апеляційної скарги, а саме десять днів з дня проголошення рішення, прийнятого в порядку ст. 286 КАС України.

Рішення Онуфріївського районного суду Кіровоградської області постановлено 03 січня 2018 року.

В резолютивній частині рішення було зазначено, що апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду протягом десяти днів з дня його проголошення в порядку, передбаченому ст. 286 КАС України.

Проте, апеляційну скаргу на рішення від 03 січня 2018 року відповідач подав 24 травня 2018 року, тобто з пропуском строку, встановленого законом.

Жодного доказу на підтвердження поважності причин пропуску строку на звернення з апеляційною скаргою на рішення суду першої інстанції, встановленого ст.286 КАС України, апелянт до суду не надав.

Також колегія суддів вважає, що застосування ч.2 ст.295 КАС України в даному випадку є недоцільним, оскільки ст.286 КАС України передбачено спеціальні строки на оскарження рішень у цій категорії справ, наведена норма не передбачає можливості поновлення пропущеного строку якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення стороні повного рішення суду.

За наведених обставин, підстави вказані скаржником у заяві є неповажними, колегія суддів не вбачає підстав для поновлення пропущеного строку звернення до суду з апеляційною скаргою, а тому в задоволенні клопотання апелянта про поновлення пропущеного строку слід відмовити.

Відповідно до п.4 ч.1 ст.299 КАС України суд апеляційної інстанції відмовляє у відкритті апеляційного провадження у справі, якщо скаржником у строк, визначений судом, не подано заяву про поновлення строку на апеляційне оскарження або наведені підстави для поновлення строку на апеляційне оскарження визнані судом неповажними.

Оскільки підстави для поновлення строку на апеляційне оскарження зазначені скаржником у клопотанні визнані судом неповажними, колегія суддів дійшла висновку про відмову у відкритті апеляційного провадження за апеляційною скаргою Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області на рішення Онуфріївського районного суду Кіровоградської області від 03 січня 2018 року у справі №399/690/17 (2-а/399/2/18).

Керуючись статтями 299, 325, 329 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

УХВАЛИВ:

Відмовити у задоволенні клопотання Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області про поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження.

Відмовити у відкритті апеляційного провадження за апеляційною скаргою Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області на рішення Онуфріївського районного суду Кіровоградської області від 03 січня 2018 року у справі №399/690/17 (2-а/399/2/18) за адміністративним позовом ОСОБА_2 до Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області, державного інспектора з контролю за використанням та охороною земель і дотримання вимог законодавства України про охорону земель Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області Свириденко Євгенії Леонідівни про визнання протиправною та скасування постанови про накладення адміністративного стягнення.

Ухвала суду апеляційної інстанції набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена до суду касаційної інстанції протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повний текст ухвали складений 10 липня 2018 року.

Суддя-доповідач С.В. Білак

Судді С.Ю. Чумак

В.А.Шальєва

СудДніпропетровський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення10.07.2018
Оприлюднено12.07.2018
Номер документу75226622
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —399/690/17(2-а/399/12/17)

Ухвала від 10.07.2018

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Білак С.В.

Ухвала від 13.06.2018

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Білак С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні