Ухвала
від 04.07.2018 по справі 761/23728/18
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/23728/18

Провадження № 1-кс/761/16050/2018

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 липня 2018 року слідчий суддя Шевченківського районного суду м. Києва Макаренко І.О., при секретарі Триндюк А.М., розглянувши клопотання слідчого СВ ВП № 1 Шевченківського УП ГУ Національної поліції у м. Києві старшого лейтенанта поліції Сольонова О.О., погоджене з прокурором Київської місцевої прокуратури №10 Горбенко В.О. про тимчасовий доступ до речей і документів, слідчий суддя

В С Т А Н О В И В:

Слідчий СВ ВП № 1 Шевченківського УП ГУ Національної поліції у м. Києві старший лейтенант поліції Сольонова О.О., погоджене з прокурором Київської місцевої прокуратури №10 Горбенко В.О. вніс до суду клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів.

Своє клопотання обґрунтовує тим, що в провадженні слідчого відділу ВП №1 Шевченківського УП ГУ Національної поліції у м. Києві знаходиться кримінальне провадження за №12017100100009031 від 29.07.2017, за ч. 1 ст. 281 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що 28.07.2017 до Шевченківського управління поліції з ГУ контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки СБУ надійшов матеріал ЄО № 57857 про те, що в ході здійснення заходів щодо попередження надзвичайних подій на авіаційному транспорті та протидії корупційним проявам з боку співробітників Державної авіаційної служби (ЄДРПОУ, м. Київ, пр. Перемоги, 14) під час проведення перевірок повітряних суден та злітно-посадкових майданчиків на їх відповідність авіаційним правилам, зібрано матеріали щодо порушення правил безпеки польотів повітряних суден особами, які не є працівниками повітряного транспорту.

Допитаний свідок ОСОБА_3 пояснив, що він 21.07.2017 в мережі Інтернет знайшов оголошення про те, що надаються послуги з прогулянки на літаку. Він зателефонував на вказаний номер 067-659-86-96 та йому повідомили, що одна хвилина польоту коштує 60 гривень, та домовився про отримання послуги на 22.07.2017. Так, 22.07.2017, приблизно 13 год. він приїхав за адресою: АДРЕСА_1 з метою польоту на літаку. Разом з ним на політ реєструвалася невідома йому дівчина. Після чого він передав чоловікові на ім'я Борис грошові кошти в сумі 1700 гривень за 20 хвилин польоту на літаку. Після чого він та де одна жінка пішли до злітної смуги, де Борис познайомив їх з пілотом на ім'я ОСОБА_4 та сказав, що нас покатають на літаку ЛА-50. Після чого вони сіли до літаку та полетіли. Під час польоту вони літали над житловими будинками. Також пілот ОСОБА_4 дав йому штурвал самостійно керувати літаком. Після чого вони сіли назад на та до них підійшли невідомі особи, один з яких назвався працівником СБУ, інший державним інспектором та попрохали в пілота показати пілотське посвідчення та документи на політ, на що він сказав, що в нього їх не має.

Допитаний свідок ОСОБА_5 пояснив, що він працює державним інспектором Державіаслужбі України. Так, ним разом з працівниками СБУ здійснювалося перевірки ЗПМ Євростар , де виявлено факт виконання злетів та посадок з/на злітно-посадкову смугу повітряними суднами з реєстраційними номерами UR-PNGA під управлінням ОСОБА_4 та UR-PAZZ під управлінням ОСОБА_6 Так, ОСОБА_4 на прохання надати необхідні документи, що повинні були знаходилися на борту літака пояснив, що їх немає та також не мав при собі пілотського посвідчення. На запитання осіб, які знаходилися на борту чи сплачували вони грошові кошти за політ, вони відповіли, що сплачували. Повітряне судно аматорської конструкції ЛА-50 реєстраційний номер UR-PNGA було переміщено охоронцем до боксу. Звертаючись до персоналу авіаційної галузі, де відбувалася перевірка, з метою перевірки документації на провадження діяльності на перевезення пасажирів, посвідчення допуску до експлуатації злітно-посадкового майданчика, однак жодних документів не було надано. Дія інструкції виконання польотів АТСК Євростар відповідно до наказу № 519 від 06.07.2017 призупинена. Експлуатація постійних злітно-посадкових майданчиків без отримання посвідчення про їх допуск до експлуатації забороняється згідно із п. 2.4.7. наказу Державіаслужби України № 205 від 01.12.2004. В п. 8 наказу Державіаслужби України № 258 від 11.04.2016 визначено, що діяльність пов'язана з використанням повітряного простору у разі відсутності чинної інструкції забороняється.

Також, 15.03.2018 від Броварського районного управління ГУ ДСНС України у Київській області надійшла інформації, що 26.02.2018 за адресою: Київська обл. Броварський район с. Гоголів, вул. Київська, 245, відбулося загорання будівлі авіаційно-технічного спортивного клубу ЄВРОСТАР , ймовірно в наслідок порушення правил пожежні безпеки під час експлуатації твердопаливного котла та димаря. Разом з цим вищезазначений об'єкт до 26.02.2018 до Броварського районного управління ГУ ДСНС України у Київській області не звертався та не подавав згідно порядку декларацію відповідності матеріально-технічної бази суб'єктів господарювання вимогам законодавства з питань пожежної безпеки, що дає право на початок роботи новоутворених підприємств, установ та організацій.

Допитаний свідок ОСОБА_7 пояснив, що він працює державним інспектором з авіаційного нагляду за льотною придатністю повітряних суден Державіаслужби України. В грудні 2016 до Управління підтримання льотної придатності надійшла заявка про реєстрацію повітряного судна LA-50 від аматора-власника ОСОБА_8 Після перевірки документів, власнику було повідомлено про не відповідність документів авіаційним правилам. Заявка була відкликана власником на підставі того, що повітряне судно для інспектування надавалося на ЗПМ Євростар , за адресою с. Гоголів Броварського р-ну Київської області, що не мав діючого посвідчення про допуск до експлуатації ЗПМ (злітно посадковий майданчик), який видається державіаслужбою. 19.04.2017 знову до Управління підтримання льотної придатності Департаменту льотної придатності надійшла заявка про реєстрацію повітряного судна аматорська конструкція LA-50 №002 від аматора- власника повітряного судна ОСОБА_8 04 травня 2017 членами комісії було проведено інспектування та наданий перелік зауважень. 23.05.2017 власник ОСОБА_8 повідомив про усунення зауважень шляхом надіслання листа з додатками. 22.07.2017 надійшла інформація про незаконне використання повітряного судна аматорська конструкція LA-50 №002, без дозвільних документів, а саме: реєстраційного посвідчення повітряного судна; дозволу на виконання польотів; посвідчення про допуск експлуатації ЗМП, передбачених Авіаційними правилами України. Процедура реєстрації повітряного судна була призупинена. В грудні 2017 був зроблений висновок про можливість реєстрації повітряного судна, на підставі якого було видане реєстраційне посвідчення. 16.01.2018 був виданий дозвіл на виконання обльоту діючим пілотом- випробувачем, за наданою програмою обльоту повітряного судна аматорська конструкція LA-50 №002 терміном до 15.03.2018. Обліт було виконано на аеродромі Біла Церква та надано зауваження пілотом. Після усунення зауваження, 23.03.2018 повітряне судно аматорська конструкція LA-50 №002 отримала дозвіл на виконання польотів з метою виконання не комерційних польотів строком на 1 рік. До отримання дозволу на виконання обльотів, а саме до 15.01.2018 повітряне судно аматорська конструкція LA-50 №002 не мало право виконувати будь-які польоти.

За результатами проведених слідчих (розшукових) дій встановлено, що повітряне судно ЛА-50 бортовий номер UR-PNGA не має сертифіката льотної придатності. Зліт даного повітряного судна було здійснено із злітно-посадкового майданчику, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1, на відстані 2,5 км на північний схід від центру населеного пункту, яке не має посвідчення про допуск до експлуатації.

Згідно листа з Державіаслужби України встановлено, що АТСК ЄвроСтар не має ліцензії на право проведення господарської діяльності з перевезення пасажирів, небезпечних вантажів та небезпечних відходів повітряним транспортом. Повітряне судно аматорської конструкції ЛА-50, державний та реєстраційний знаки UR-PNGA не зареєстровано в Державному реєстрі цивільних повітряних суден та не має сертифікату льотної придатності. Повітряному судну ЛА-50 було надано державний та реєстраційний знаки UR-PNGA (сповіщення про надання державного та реєстраційного знаків, яке втратило чинність 29.08.2017), заявник - ОСОБА_8.

Згідно листа з військової частини А1880 інформація про літ типу ЛА-50 з реєстраційним номером UR-PNGA, в районі населеного пункту Гоголів на адресу групи контролю командного пункту військової частини не надходила.

Згідно листа з ДП обслуговуванні повітряного руху України інформації про польоти повітряних суден з/до злітно-посадкового майданчику ЄВРОСТАР (АДРЕСА_1) а Украерорусі відсутня.

Відповідно до відкритих даних засновниками громадської організації АТСК Євростар є ОСОБА_9, ОСОБА_10 та ОСОБА_11. Керівником є ОСОБА_8.

Виходячи з вищевикладеного зліт та/або посадка повітряних суден із/на ЗПМ АТСК ЄВРОСТАР , що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1, на відстані 2,5 км на північний схід від центру населеного пункту, що розташований на земельних ділянках з кадастровими номерами НОМЕР_1 та НОМЕР_2, тобто його використання є неправомірним, оскільки Посвідчення про допуск до експлуатації постійного злітно-посадкового майданчику ЄВРОСТАР закінчилося 13.10.2015.

Крім цього, особи, які використовують повітряний простір України та здійснюють зліт та/або посадку повітряних суден із/на ЗПМ АТСК ЄВРОСТАР , порушують правила безпеки польотів повітряних суден, чим порушують вимоги ст. 92 ПК України, Положенням про використання повітряного простору України , які затверджено Постановою КМУ від 29.03.2002 № 401, Наказу Державної служби України та Міністерства оборони України від 06.02.2017 № 66/73 Про затвердження Авіаційних правил України Загальні правила польотів у повітряному просторі України , Правил сертифікації експлуатантів , які затвердженні Наказом Державної служби України з нагляду за забезпеченням безпеки авіації від 20.09.2005 № 684 та Наказу Державної служби України з нагляду за забезпеченням безпеки авіації від 01.12.2004 № 205 Про затвердження Правил допуску до експлуатації злітно-посадкових майданчиків для польотів легких повітряних суден , оскільки польоти здійсненні на повітряному судні без дозвільних документів, про виконання польотів не повідомляють державні органи та без відповідної ліцензії здійснюють перевезення пасажирів чим порушили правила безпеки здійснення польотів та використання повітряного простору України, що створило небезпеку для життя людей, оскільки під час здійснення польотів на вказаних повітряних суднах, на борту останніх знаходилися пасажири, яким надали послуги перевезення за винагороду.

15.05.2018 до АТСК ЄВРОСТАР було надіслано запит відповідно до ст.ст. 40, 93 КПК України про надання документів, що засвідчують їх діяльність, однак від директора ОСОБА_8, отримано відповідь про не можливість надання запитуваних документів відповідно до запиту, у зв'язку з посиланням на ст. 159-166 КПК України.

З метою виконання вимог ст. 2 КПК України щодо забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування та встановлення всіх обставин, що відповідно до ст. 91 КПК України підлягаю доказуванню у кримінальному провадженні та мають значення при досудовому розслідуванні, у органу досудового розслідування виникла необхідність у тимчасовому доступі до речей та документів, а саме :

- документів про реєстрацію земельних ділянок з кадастровими номерами НОМЕР_1 та НОМЕР_2,

- документів реєстрації АТСК ЄВРОСТАР ,

- статуту юридичної особи АТСК ЄВРОСТАР ,

- документів про користувача злітно-посадкового майданчику АТСК Євростар ,

- документів про власника повітряних суден,

- документів на працівників злітно-посадкового майданчику АТСК Євростар ,

- інструкції з виконання польотів на злітно-посадковому майданчику АТСК Євростар ,

- ліцензію на провадження діяльності з перевезення пасажирів та/або вантажу повітряним транспортом,

- посвідчення про допуск експлуатації злітно-посадкового майданчику АТСК Євростар ,

- журналів із записами польотів,

- інформації з носіїв із записом з камер відеозапису,

- інших документів, які підтверджують безпеку польоту повітряних суден,

що знаходяться у володінні юридичної особи АТСК ЄВРОСТАР , розташованої за юр. адресою: Київська обл. м. Бровари, вул. Залізнична та фактичною адресою: Київська обл. Броварський район с. Гоголів на відстані 2,5 км на північний схід від центру.

В судове засідання слідчий не з'явився, подав до суду заяву про розгляд клопотання у його відсутність, клопотання підтримав та просив задовольнити.

Так, відповідно до ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх.

Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

За таких обставин, з урахуванням доводів слідчого викладених у клопотанні, вважаю, що клопотання підлягає задоволенню, виходячи з того, що речі та документи, які необхідно вилучити, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Враховуючи викладене та керуючись ст.ст. 110, 163-165, 309 та 395 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В:

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл слідчому СВ ВП №1 Шевченківського УП ГУ Національної поліції у м. Києві старшому лейтенанту поліції Сольоновій Олександрії Олександрівні на тимчасовий доступ до документів, а саме :

- документів про реєстрацію земельних ділянок з кадастровими номерами НОМЕР_1 та НОМЕР_2,

- документів реєстрації АТСК ЄВРОСТАР ,

- статуту юридичної особи АТСК ЄВРОСТАР ,

- документів про користувача злітно-посадкового майданчику АТСК Євростар ,

- документів про власника повітряних суден,

- документів на працівників злітно-посадкового майданчику АТСК Євростар ,

- інструкції з виконання польотів на злітно-посадковому майданчику АТСК Євростар ,

- ліцензію на провадження діяльності з перевезення пасажирів та/або вантажу повітряним транспортом,

- посвідчення про допуск експлуатації злітно-посадкового майданчику АТСК Євростар ,

- журналів із записами польотів,

- інформації з носіїв із записом з камер відеозапису,

- інших документів, які підтверджують безпеку польоту повітряних суден,

що знаходяться у володінні юридичної особи АТСК ЄВРОСТАР , розташованої за юридичною адресою: Київська обл. м. Бровари, вул. Залізнична та фактичною адресою: Київська обл. Броварський район с. Гоголів на відстані 2,5 км на північний схід від центру, із виготовленням їх копій.

Строк дії ухвали встановити один місяць з дня її проголошення, тобто до 04.08.2018 року.

Роз'яснити посадовим особам АТСК ЄВРОСТАР , що у відповідності до ч.1 ст. 166 КПК України, у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

СудШевченківський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення04.07.2018
Оприлюднено12.07.2018
Номер документу75241647
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —761/23728/18

Ухвала від 04.07.2018

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Макаренко І. О.

Ухвала від 04.07.2018

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Макаренко І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні