Ухвала
від 09.07.2018 по справі б24-191-01
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49600

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

УХВАЛА

м. Дніпро

09.07.2018 Справа № Б24-191-01

Суддя господарського суду Дніпропетровської області Полєв Д.М.

при секретарі судового засідання: Малиці К.В.

за участю представників сторін:

за участю: представник РВ ФДМ України по Дніпропетровській області Булаткіна Н.О. за дов. №28 від 03.05.2018р.

від боржника: представник ліквідатора Нестюріна Н.В. за дов. №04/12 від 04.12.2017р.

за участю: представника Дніпровської міської ради Ковтун Д.В. за дов. №7/1086 від 17.01.18р.

розглянувши справу

за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "ДТЕК Дніпрообленерго", м. Дніпро

до боржника Колективного підприємства "Дніпропетровський завод гірничошахтного обладнання", м. Дніпро

про визнання банкрутом

СУТЬ СПРАВИ:

Розглядається клопотання ліквідатора про зобов'язання Дніпропетровської міської ради прийняти до комунальної власності територіальної громади м. Дніпра житловий фонд за адресою: м. Дніпро, вул. Вишнева, буд. 48, вул. Славгородська, буд. 19, вул. Славгородська, буд. 21, вул. Славгородська, буд. 29, вул. Славгородська, буд. 35, що перебувають на балансі КП "Дніпропетровський завод гірничошахтного устаткування", без будь-яких додаткових умов.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, суд, -

ВСТАНОВИВ:

Провадження у справі про банкрутство колективного підприємства "Дніпропетровський завод гірничошахтного обладнання" порушено ухвалою суду від 06.08.2011р. за завою ВАТ "ДТЕК Дніпрообленерго".

Постановою господарського суду від 21.12.2001р. боржника визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру у справі, ліквідатором у справі призначено арбітражного керуючого Талана Л.Г.

Ухвалою суду від 02.12.2004р. затверджено звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс банкрута, ліквідовано КП "Дніпропетровський завод гірничошахтного устаткування" та провадження у справі припинено.

27.07.2017р. до суду надійшла заява Лівобережного об'єднаного управління Пенсійного фонду України в м. Дніпрі про перегляд ухвали суду від 02.12.2004р. за нововиявленими обставинами.

Згідно автоматизованої системи розподілу заяву Лівобережного об'єднаного управління Пенсійного фонду України в м. Дніпрі про перегляд за нововиявленими обставинами ухвали господарського суду Дніпропетровської області від 02.12.2004р. у справі № Б24/191/01 передано на розгляд судді Полєву Д.М.

Ухвалою суду від 15.08.2017р. заяву Лівобережного об'єднаного УПФУ в м. Дніпрі про перегляд ухвали суду від 02.12.2004р. за нововиявленими обставинами задоволено, скасовано ухвалу господарського суду Дніпропетровської області від 02.12.2004р. про затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу колективного підприємства "Дніпропетровський завод гірничошахтного обладнання". Провадження у справі поновлено, ліквідатором колективного підприємства "Дніпропетровський завод гірничошахтного обладнання" призначено арбітражного керуючого Талана Ростислава Григоровича, свідоцтво № 43 від 08.02.2013р. (49055, м. Дніпро, пр. О.Поля, 104, оф.6, ідентифікаційний номер НОМЕР_1).

18.05.2018р. до суду надійшло клопотання ліквідатора про зобов'язання Дніпропетровської міської ради прийняти до комунальної власності територіальної громади м. Дніпра житловий фонд за адресою: м. Дніпро, вул. Вишнева, буд. 48, вул. Славгородська, буд. 19, вул. Славгородська, буд. 21, вул. Славгородська, буд. 29, вул. Славгородська, буд. 35, що перебувають на балансі КП "Дніпропетровський завод гірничошахтного устаткування", без будь-яких додаткових умов.

Розглянувши матеріали справи, встановлено наступне.

Відповідно до листа Регіонального відділення Фонду державного майна України по Дніпропетровській області №10-11-00941 від 13.02.2018р. за КП "Дніпропетровський завод гірничошахтного устаткування" обліковуються об'єкти державної власності - житлові будинки, а саме: м. Дніпро, вул. Славгородська 19, 21, 29, 35 та вул. Вишнева, 48, що не увійшло до статутного капіталу банкрута під час приватизації, згідно даних інформаційно-пошуковій системі Фонду державного майна України.

Відповідно до довідки КП "Дніпропетровське міжміське бюро технічної інвентаризації" №3599 від 25.03.2008р. житлові будинки по вул. Вишневій, 36, 48 та по вул. Славгородській, 19, 21, 29, 35 зареєстровано (не на праві власності) за балансоутримувачем - Дніпропетровським заводом гірничошахтного устаткування на підставі наказу №90 від 15.04.93р.

Департамент житлового господарства Дніпропетровської міської рада повідомив ліквідатора, що вони готові підготувати проект рішення міської ради щодо прийняття житлових будинків у комунальну власність територіальної громади міста при виконанні порядку передачі відповідно до постанов Кабінету Міністрів України від 06.11.95р. №891 "Про затвердження Положення про порядок передачі в комунальну власність загальнодержавного житлового фонду, що передав у повному господарському віданні або оперативному управлінні підприємств, установ та організацій", від 21.09.98р. №1482 "Про передачу об'єктів права державної та комунальної власності" та рішення міської ради від 06.11.02 №36/4 "Про надання згоди на прийняття житлового фонду та гуртожитків у комунальну власність територіальної громади міста" та надання наступних документів, а саме - технічної і правовстановлюючої документації на кожний житловий будинок (технічний паспорт, акт держкомісії про прийому будинку і здачі його в експлуатацію, рішення виконкому міської ради про затвердження зазначеного акта і прийому будинку на баланс установи, реєстраційне свідоцтв в КП ДМБТІ); АВІЗО на передачу всіх зовнішніх інженерних мереж на баланс відповідних комунальних служб міста; - актів прийому передачі на кожний будинок завізовані комісією з прийому відомчого житлового фонду; - картки бухгалтерського та паспортного обліку мешканців будинків, що передаються (довідка №3/5-1418 від 16.03.2018р.).

Відповідно до ст.ст. 1, 3, 4 Закону України "Про передачу об'єктів права державної та комунальної власності" об'єктами передачі є, зокрема, житловий фонд, гуртожитки та інші об'єкти соціальної інфраструктури, які перебувають у повному господарському віданні чи оперативному управлінні державних підприємств, установ, організацій (далі - підприємств) або не увійшли до статутних фондів господарських товариств, створених у процесі приватизації (корпоратизації), у тому числі не завершені будівництвом. Ініціатива щодо передачі об'єктів права державної та комунальної власності може виходити відповідно від органів, уповноважених управляти державним майном, місцевих органів виконавчої влади, відповідних органів місцевого самоврядування. Передача об'єктів з державної у комунальну власність територіальних громад сіл, селищ, міст, районів у містах здійснюється за наявності згоди відповідних сільських, селищних, міських, районних у містах рад, якщо інше не передбачено законом, а у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст - за наявності згоди районних або обласних рад, якщо інше не передбачено законом.

Відповідно до ст. 4 ЖК України житловий фонд включає: жилі будинки і жилі приміщення в інших будівлях, що належать державі (державний житловий фонд); жилі будинки і жилі приміщення в інших будівлях, що належать колгоспам та іншим кооперативним організаціям, їх об'єднанням, профспілковим та іншим громадським організаціям (громадський житловий фонд); жилі будинки, що належать житлово-будівельним кооперативам (фонд житлово-будівельних кооперативів); жилі будинки (частини будинків), квартири, що належать громадянам на праві приватної власності (приватний житловий фонд); квартири в багатоквартирних жилих будинках, садибні (одноквартирні) жилі будинки, а також жилі приміщення в інших будівлях усіх форм власності, що надаються громадянам, які відповідно до закону потребують соціального захисту (житловий фонд соціального призначення). До житлового фонду включаються також жилі будинки, що належать державно-колгоспним та іншим державно-кооперативним об'єднанням, підприємствам і організаціям. До житлового фонду не входять нежилі приміщення в жилих будинках, призначені для торговельних, побутових та інших потреб непромислового характеру.

Згідно ч. 1 ст. 26 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі - Закон) усі види майнових активів (майно та майнові права) банкрута, які належать йому на праві власності або господарського відання на дату відкриття ліквідаційної процедури та виявлені в ході ліквідаційної процедури, включаються до складу ліквідаційної маси, за винятком об'єктів житлового фонду, в тому числі гуртожитків, дитячих дошкільних закладів та об'єктів комунальної інфраструктури, які в разі банкрутства передаються в порядку, встановленому законодавством, до комунальної власності відповідних територіальних громад без додаткових умов і фінансуються в установленому порядку.

Відповідно до ч. 13 ст. 41 Закону у разі ліквідації підприємства - банкрута, зобов'язаного згідно із законодавством передати територіальній громаді об'єкти житлового фонду, в тому числі гуртожитки, дитячі дошкільні заклади та об'єкти комунальної інфраструктури, арбітражний керуючий (ліквідатор) передає, а орган місцевого самоврядування приймає такі об'єкти без додаткових умов у порядку, встановленому законодавством.

Норми ч. 1 ст. 26 Закону є спеціальними нормами у процедурі банкрутства підприємства, та імперативними, наявність та необхідність дотримання порядку передачі житлового фонду в разі банкрутства підприємства не є передумовою та не ставить в залежність факт та необхідність передачі об'єктів житлового фонду до комунальної власності відповідних територіальних громад.

Слід зазначити, що наявність на балансі банкрута майнових активів, які не підлягають включенню до ліквідаційної маси, перешкоджає завершенню ліквідаційної процедури та потребує додаткових витрат.

З огляду на викладене, враховуючи положення ст. 26 Закону, якою передбачено передача об'єктів житлового фонду та об'єктів комунальної інфраструктури, що належать юридичній особі - банкруту до комунальної власності відповідних територіальних громад без додаткових умов, суд вважає за необхідне клопотання ліквідатора задовольнити та зобов'язати Дніпровську міську раду прийняти у комунальну власність територіальної громади міста житловий фонд за адресою: м. Дніпро, вул. Вишнева, буд. 48, вул. Славгородська, буд. 19, вул. Славгородська, буд. 21, вул. Славгородська, буд. 29, вул. Славгородська, буд. 35, що перебувають на балансі КП "Дніпропетровський завод гірничошахтного устаткування", без будь-яких додаткових умов.

Керуючись ст. ст. 234, 235 ГПК України, ст. ст. 40, 41, ч. 1 ст. 42 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", суд, -

УХВАЛИВ:

Клопотання ліквідатора №22-24/08/225 від 14.05.2018р. задовольнити.

Зобов'язати Дніпровську міську раду (м. Дніпро, пр. Д.Яворницького, 75, код ЄДРПОУ 26510514) прийняти у комунальну власність територіальної громади м. Дніпра житловий фонд за адресою: м. Дніпро, вул. Вишнева, буд. 48; м. Дніпро, вул. Славгородська, буд. 19; м. Дніпро, вул. Славгородська, буд. 21; м. Дніпро, вул. Славгородська, буд. 29; м. Дніпро, вул. Славгородська, буд. 35, що перебувають на балансі Колективного підприємства "Дніпропетровський завод гірничошахтного устаткування" (49000, Дніпропетровська обл., місто Дніпро, вул. Берегова, буд. 135, код ЄДРПОУ 05763725) без будь-яких додаткових умов.

Ухвала набирає законної сили 09.07.2018р.

Ухвала може бути оскаржена в порядку та строки, передбачені статтями 256, 257 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя Д.М. Полєв

Дата ухвалення рішення09.07.2018
Оприлюднено12.07.2018
Номер документу75243082
СудочинствоГосподарське
Сутьзобов'язання Дніпропетровської міської ради прийняти до комунальної власності територіальної громади м. Дніпра житловий фонд за адресою: м. Дніпро, вул. Вишнева, буд. 48, вул. Славгородська, буд. 19, вул. Славгородська, буд. 21, вул. Славгородська, буд. 29, вул. Славгородська, буд. 35, що перебувають на балансі КП "Дніпропетровський завод гірничошахтного устаткування", без будь-яких додаткових умов. Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, суд

Судовий реєстр по справі —б24-191-01

Ухвала від 19.03.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Полєв Дмитро Миколайович

Ухвала від 19.03.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Полєв Дмитро Миколайович

Ухвала від 07.03.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Полєв Дмитро Миколайович

Ухвала від 28.02.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Полєв Дмитро Миколайович

Ухвала від 08.02.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Полєв Дмитро Миколайович

Ухвала від 01.02.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Полєв Дмитро Миколайович

Ухвала від 09.07.2018

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Полєв Дмитро Миколайович

Ухвала від 26.06.2018

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Полєв Дмитро Миколайович

Ухвала від 26.06.2018

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Полєв Дмитро Миколайович

Ухвала від 05.06.2018

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Полєв Дмитро Миколайович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні