Рішення
від 15.12.2009 по справі 54/261-09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІ ВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. ка нцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"15" грудня 2009 р. Справа № 54/261-09

вх. № 8940/4-54

Суддя господарського суд у

при секретарі судового зас ідання

за участю представників ст орін:

позивача - Білоус О.П., до в. від 10.11.2009року відповідача - не з"явився

розглянувши справу за поз овом ЗАТ "Єврофінанс", м. Киї в

до ФОП ОСОБА_2, м. Харк ів

про стягнення 251448,60 грн.

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до господарського суду з позовн ою заявою, в який просить суд с тягнути з відповідача на сво ю користь заборгованість, як а виникла у зв'язку з неналежн им виконанням відповідачем в зятих на себе зобов'язань за д оговором фінансового лізинг у № LА07000277 від 23 жовтня 2007 року та д оговором фінансового лізинг у № LА07000278 від 22 жовтня 2007 року. Від повідно вимог позовної заяви , заявлена до стягнення сума з аборгованості становить 251448,60 грн. Свої позовні вимоги пози вач обґрунтовує тим, що відпо відач не виконав взяті на себ е зобов'язання у визначений у договорі строк щодо своєчас ної сплати лізингових платеж ів. Судові витрати просить су д покласти на відповідача.

Представник позивача у суд овому засіданні наполягає на задоволенні позовних вимог у повному обсязі.

Представник відповідача у судове засідання не з'явився , відзив на позов та витребува ні судом документи не надав, п ро час та місце судового засі дання був повідомлений належ ним чином.

Відповідно до статті 33 Госп одарського процесуального к одексу України, обов'язок док азування та надання доказів покладений на сторони, тому с уд, відповідно до статті 75 Гос подарського процесуального кодексу України, розглядає с праву за наявними в ній матер іалами.

Розглянувши матеріали спр ави, вислухавши пояснення пр едставника позивача, судом в становлено наступне.

23.10.2007р. між ЗАТ "Єврофінанс" (по зивач) та ФОП ОСОБА_2 (відпо відач) був укладений договір фінансового лізингу № LА07000277 (да лі - Договір №1), відповідно у мов якого позивач зобов'язав ся після підписання Договору №1 придбати і передати у волод іння та користування відпові дачу предмет лізингу, а відпо відач зобов'язався прийняти предмет лізингу та використо вувати його у відповідності до умов Договору№1, а також спл ачувати лізингові платежі.

На підтвердження виконанн я сторонами умов договору що до передачі майна між позива чем та відповідачем було скл адено та підписано акт прийм ання - передачі предмета лізи нгу від 24.10.07р., згідно до якого в ідповідач прийняв в лізинг в ід позивача транспортний зас іб: ТAТA LPT 613, реєстраційний номер АА 5496ТС, тип кузову вантажний ф ургон, колір синій (арк. спр. 32).

Відповідно до п. 8.2 додатку № 2 до договору № 1, всі платежі за договором сплачуються у гри внях. Референційна валюта ко нвертується в гривні на дату формування відповідного рах унку. Конвертовані платежі ф ормуються у відповідності до поточного курсу продажу від повідної валюти ВАТ КБ «Надр а» на дату виставлення рахун ку. Відповідач зобов'язався с плачувати лізингові платежі протягом 5 календарних днів з дати виставлення відповідни х рахунків позивачем, але не п ізніше 7 числа кожного місяця шляхом перерахування відпов ідних сум на рахунок позивач а. Неодержання рахунку не зві льняє відповідача від зобов' язання своєчасно здійснюват и лізингові платежі.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідачем було от римано предмет лізингу, заув ажень до якості предмету ліз ингу не було. Таким чином, вказ аний документ свідчать про т е, що відповідач отримав това р належної якості.

29 травня 2009 року між позиваче м та відповідачем було склад ено та підписано акт поверне ння предмету лізингу, згідно до якого відповідач доброві льно повернув, а позивача при йняв транспортний засіб: ТAТA L PT 613, реєстраційний номер АА 5496ТС , тип кузову вантажний фургон , колір синій (арк. спр. 46).

Як вказує позивач у позовні й заяві, відповідач не викона в свої зобов' язання щодо св оєчасного внесення лізингов их платежів в частині відшко дування вартості предмета лі зингу за договором № 1, внаслід ок чого у нього виникла забор гованість у сумі 35395,22 грн., в час тині комісії, внаслідок чого у нього виникла заборговані сть у сумі 43741,69 грн., що стало під ставою для звернення позива ча до господарського суду Ха рківської області з відповід ним позовом.

22.10.2007р. між ЗАТ "Єврофінанс" (по зивач) та ФОП ОСОБА_2 (відпо відач) був укладений договір фінансового лізингу № LА07000278 (да лі - Договір № 2), відповідно у мов якого позивач зобов'язав ся після підписання Договору № 2 придбати і передати у воло діння та користування відпов ідачу предмет лізингу, а відп овідач зобов'язався прийняти предмет лізингу та використ овувати його у відповідності до умов Договору№2, а також сп лачувати лізингові платежі.

На підтвердження виконанн я сторонами умов договору що до передачі майна між позива чем та відповідачем було скл адено та підписано акт прийм ання - передачі предмета лізи нгу від 24.10.07р., згідно до якого в ідповідач прийняв в лізинг в ід позивача транспортний зас іб: ТAТA LPT 613, реєстраційний номер АА 5506ТС, тип кузову вантажний ф ургон, колір білий (арк. спр. 73).

Відповідно до п. 8.2 додатку № 2 до договору № 2, всі платежі за договором сплачуються у гри внях. Референційна валюта ко нвертується в гривні на дату формування відповідного рах унку. Конвертовані платежі ф ормуються у відповідності до поточного курсу продажу від повідної валюти ВАТ КБ «Надр а» на дату виставлення рахун ку. Відповідач зобов'язався с плачувати лізингові платежі протягом 5 календарних днів з дати виставлення відповідни х рахунків позивачем, але не п ізніше 7 числа кожного місяця шляхом перерахування відпов ідних сум на рахунок позивач а. Неодержання рахунку не зві льняє відповідача від зобов' язання своєчасно здійснюват и лізингові платежі.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідачем було от римано предмет лізингу, заув ажень до якості предмету ліз ингу не було. Таким чином, вказ аний документ свідчать про т е, що відповідач отримав това р належної якості.

Як вказує позивач у позовні й заяві, відповідач не викона в свої зобов' язання щодо св оєчасного внесення лізингов их платежів в частині відшко дування вартості предмета лі зингу за договором № 2, внаслід ок чого станом на 20.10.2009 року у нь ого виникла заборгованість у сумі 49255,77 грн., в частині комісі ї за договором № 2, внаслідок ч ого у нього виникла заборгов аність у сумі 60779,20 грн., що стало підставою для звернення поз ивача до господарського суду Харківської області з відпо відним позовом.

У відповідності до ст. 806 Цив ільного кодексу України, за д оговором лізингу одна сторон а (лізингодавець) передає або зобов'язується передати дру гій стороні (лізингоодержува чеві) у користування майно, що належить лізингодавцю на пр аві власності і було набуте н им без попередньої домовлено сті із лізингоодержувачем (п рямий лізинг), або майно, спеці ально придбане лізингодавце м у продавця (постачальника) в ідповідно до встановлених лі зингоодержувачем специфіка цій та умов (непрямий лізинг), на певний строк і за встановл ену плату (лізингові платежі ).

Відповідно до ч. 2 статті 806 Ци вільного кодексу України та Договору до договору лізингу застосовуються загальні пол оження про найм (оренду) з урах уванням особливостей, встано влених цим параграфом та зак оном. До відносин, пов'язаних з лізингом, застосовуються за гальні положення про купівлю -продаж та положення про дого вір поставки, якщо інше не вст ановлено законом.

Статтею 692 Цивільного кодек су України передбачено, що по купець зобов'язаний оплатити товар після його прийняття.

Як встановлено статтею 286 Го сподарського кодексу Україн и, та статтею 762 Цивільного Код ексу Украйни, зобов'язання Лі зингоодержувача полягає у св оєчасному внесенні лізингов их платежів за користування транспортним засобом, що вип ливає з договірних зобов'яза нь, який Лізингоодержувач сп лачує Лизінгодавцю незалежн о від наслідків своєї господ арської діяльності.

Разом з тим, за приписом ч. 3 с татті 285 Господарського кодек су України та умовами Догово ру Відповідач повинен сплачу вати Позивачу лізингові плат ежі за весь період користува ння транспортним засобом.

Обов'язок своєчасно і в повн ому обсязі лізингоотримувач ем сплачувати періодичні ліз ингові платежі за користуван ня об'єктом лізингу встановл ені частиною 1 статті 806 Цивіль ного кодексу України, частин ою 1 статті 292 Господарського к одексу України та статтею 16 За кону України "Про фінансовий лізинг".

Відповідно до графіку спла ти лізингових платежів (дода ток № 4 до договорів №1, №2), сторо ни встановили розмір та стро ки сплати Лізингоодержуваче м лізингових платежів Лізинг одавцю .

Відповідно статей 55 Ко нституції України, статей 15, 16 Ц ивільного кодексу України ко жна особа має право звернути сь до суду за захистом свого ц ивільного права у разі його п орушення, невизнання або осп орювання.

Згідно ст.43 ГПК України госп одарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім перекона нням, що ґрунтується на всебі чному, повному і об' єктивно му розгляді в судовому проце сі всіх обставин справи в їх с укупності, керуючись законом .

Відповідно до вимог ст. 32 ГПК України: доказами у справі є б удь-які фактичні дані, на підс таві яких господарський суд у визначеному законом поряд ку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яки х ґрунтуються вимоги і запер ечення сторін, а також інші об ставини, які мають значення д ля правильного вирішення гос подарського спору.

Відповідно до ст. 33 ГПК Украї ни, кожна сторона повинна дов ести ті обставини, на які вона посилається як на підставу с воїх вимог та заперечень.

Загальні умови виконання з обов'язання встановлені ст. 526 ЦК України згідно якої зобов 'язання має виконуватись нал ежним чином відповідно до ум ов договору та вимог цього ко дексу, інших актів цивільног о законодавства.

Відповідно до ст.. 525 ЦК Украї ни одностороння відмова від зобов'язання або односторонн я зміна його умов не допускає ться, якщо інше не встановлен о договором або законом.

Наведені обставини свідча ть про те, що відповідач не вик онав належним чином своїх об ов'язків відповідно до догов ору № LА07000277 від 23.10.2007р. та до догово ру № LА07000278 від 22.10.2007р., у зв'язку з чи м порушив вимоги ст. 526 Цивільн ого кодексу України, що призв ело до його заборгованості п еред позивачем на вищезазнач ену суму.

Враховуючи доведеність фа кту порушення відповідачем у мов діючого законодавства, н е надання відповідачем суду доказів про погашення боргу суд знаходить позовні вимоги обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню: в ме жах договору № 1 у сумі 35395,22 грн. л ізингових платежів в частині відшкодування вартості пред мета лізингу, у сумі 43741,69 грн. лі зингових платежів в частині комісії; в межах договору № 2 у сумі 49255,77 грн. лізингових плате жів в частині відшкодування вартості предмета лізингу, у сумі 60779,20 грн. лізингових плате жів в частині комісії

Відповідно до ст. 546 Цивільно го кодексу України, виконанн я зобов' язання може забезпе чуватися неустойкою, порукою , гарантією, заставою, притрим анням, завдатком. Договором а бо законом можуть бути встан овлені інші види забезпеченн я виконання зобов' язання.

Правові наслідки порушенн я зобов' язання встановлені статтею 611 Цивільного кодексу України. Відповідно до части ни 1 вказаної статті, у разі по рушення зобов' язання наста ють правові наслідки, встано влені договором або законом, зокрема: сплата неустойки.

Пунктом 8.9 додатку № 2 до Дого ворів №1 та №2, сторонами була в становлена відповідальніст ь за прострочення платежу за Договорами №1 та №2 у вигляді п ені у розмірі подвійної облі кової ставки Національного б анку України, що діяла на відп овідну дату від суми простро ченого платежу за кожний ден ь прострочення виконання зоб ов'язання.

Враховуючи вищевикладене та те, що відповідно до Закону України "Про відповідальніс ть за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань" розмір пені не може перевищувати по двійної облікової ставки НБУ та приймаючи до уваги, що відп овідач не виконав прийнятий на себе обов'язок по оплаті в т ермін, встановлений договора ми № 1 та № 2 позовні вимоги в час тині стягнення пені за догов ором № 1 в сумі 10692,68 грн. та за дого вором № 2 в сумі 11608,67 грн. відпові дають вимогам договорів та д іючому законодавству Україн и, та підлягають задоволенню .

Крім того, пунктом 10.8 додатку № 2 до Договору № 1 передбачено право позивача, у разі достро кового розірвання договору № 1 з вини лізингоодержувача (ві дповідача), застосувати санк цію за збитки, завдані достро ковим розірванням договору у розмірі 10 % від вартості всіх н едоотриманих лізингових пла тежів.

Наведені законодавчі прип иси та установлені фактичні дані, дають підстави для висн овку суду про стягнення на ко ристь позивача санкцій за зб итки, завдані достроковим ро зірваннямдоговору у сумі 9177,70 г рн.

Відповідно до ч. 2 ст. 625 Цивіль ного кодексу України боржник , який прострочив виконання г рошового зобов'язання, на вим огу кредитора зобов'язаний с платити суму боргу з урахува нням встановленого індексу і нфляції за весь час простроч ення, а також 3% річних від прос троченої суми, якщо інший роз мір процентів не встановлени й договором або законом.

Зважаючи на вищевикладене , позовні вимоги позивача в ча стині стягнення 3% річних та ін фляційних за договором № 1, що становить суму у розмірі 2460,04 г рн. - 3% та інфляційні у розмір і 10415,65 грн.; за договором № 2, що ст ановить суму у розмірі 2746,53 грн . - 3% та інфляційні у розмірі 13 808,28 грн. підтверджуються матер іалами справи та відповідают ь діючому законодавству, у зв ' язку з чим підлягають задо воленню.

Відповідно до п. 7 ч. 2 ст. 11 ЗУ «П ро фінансовий лізинг» у разі закінчення строку лізингу, а також у разі дострокового ро зірвання договору лізингу та в інших випадках достроково го повернення предмета лізин гу, Лізингоодержувач зобов'я заний повернути предмет лізи нгу у стані, в якому його було прийнято у володіння, з ураху ванням нормального зносу, аб о у стані, обумовленому догов ором.

Відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 10 ЗУ « Про фінансовий лізинг» Лізин годавець має право вимагати від Лізингоодержувача відшк одування збитків відповідно до закону та договору.

Відповідно до приписів ст.. 22 ЦК України, особа, якій завда но збитків у результаті пору шення її цивільного права, ма є право на їх відшкодування. З битками, зокрема, є втрати, яки х особа зазнала у зв'язку зі зн ищенням або пошкодженням реч і, а також, які особа зробила а бо мусить зробити для віднов лення свого порушеного права . Збитки відшкодовуються в по вному обсязі, якщо договором або законом не передбачено в ідшкодування в меншому або б ільшому розмірі.

За таких обставин, суд вважа є вимогу позивача про стягне ння з відповідача збитків у р озмірі 1367,17 грн. обґрунтованою та такою, що підлягає задовол енню.

Відповідно до статті 44 та ст атті 49 Господарського процес уального кодексу України, су д вважає необхідним витрати по сплаті державного мита в р озмірі 2514,45 грн. та витрати на ін формаційне-технічне забезпе чення судового процесу в сум і 236,00 грн. покласти на відповід ача, з вини якого спір доведен о до суду.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 6, 8, 19, 124, 129 Консти туції України, ст.ст. 1, 4, 12, 33, 43, 47-49, 75, 8 2-85 Господарського процесуаль ного кодексу України, -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги задово льнити.

Стягнути з Фізичної особи - підприємця ОСОБА_2 (61096, АД РЕСА_1, ідент. код НОМЕР_1) на користь Закритого акціоне рного товариства “Єврофінан с” (м. Київ, вул.. Артема, 15, п/р 26002013757 001 в філії ВАТ КБ “Надра” КРУ м. Київ, МФО 320564, код ЄДРПОУ 30726921) за д оговором фінансового лізинг у № LА07000277 від 23.10.2007р. 35395,22 грн. лізинг ових платежів в частині відш кодування вартості предмету лізингу, 43741,69 грн. лізингових пл атежів в частині комісії, 10692,68 г рн. пені, 2460,04 грн. - 3% річних, 10415,65 гр н. інфляційних, 1367,17 грн. збитків , 9177,70 грн. санкції за збитки, зав дані достроковим розірвання м договору та за договором фі нансового лізингу № LА07000278 від 22 .10.2007р. 49255,77 грн. лізингових платеж ів в частині відшкодування в артості предмету лізингу, 60779,20 грн. лізингових платежів в ча стині комісії, 11608,67 грн. пені, 2746,53 грн. - 3% річних, 13808,28 грн. інфляцій них, 2514,45 грн. державного мита та 236,00 грн. витрат на інформаційн о-технічне забезпечення судо вого процесу.

Видати наказ після набранн я судовим рішенням законної сили.

Суддя

Повний текст рішення підп исано 21.12.2009 року

Дата ухвалення рішення15.12.2009
Оприлюднено26.03.2010
Номер документу7525197
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —54/261-09

Рішення від 15.12.2009

Господарське

Господарський суд Харківської області

Хачатрян В.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні