Ухвала
від 08.06.2018 по справі 761/20550/18
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/20550/18

Провадження № 1-кс/761/13935/2018

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 червня 2018 року слідчий суддя Шевченківського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у відкритомусудовому засіданні у залі суду в м. Києві клопотання старшого слідчого з особливо важливих справ 1-го ВРКП ОВПП ДФС лейтенанта податкової міліції ОСОБА_3 , про проведення огляду у кримінальному провадженні внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32017100110000073 від 11.07.2017 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 204, ч.3 ст. 212 КК України, -

В С Т А Н О В И В :

До Шевченківського районного суду м. Києва надійшло клопотання старшого слідчогоз особливоважливих справ1-гоВРКП ОВППДФС лейтенантаподаткової міліції ОСОБА_3 ,по кримінальномупровадженню за№32017100110000073від 11.07.2017за ознакамивчинення кримінальногоправопорушення,передбаченого ч.1ст.204,ч.3ст.212 КК України,звернувся досуду зклопотанням пропроведення оглядуавтозаправної станції,за місцемфактичного веденняфінансово-господарськоїдіяльності за адресою: Київська обл., с. Софіївська Борщагівка, вул. Південна, 8.

Клопотання обґрунтовується тим, що ТОВ «Західна нафтогазова компанія» (код ЄДР 33064160) здійснює реалізацію паливно-мастильних матеріалів двома шляхами: «Форма 1» (безготівкова операція) та «Форма 2» (готівкова операція зі знижкою в ціні). Різниця складає 0,5 1 грн. за 1 літр пального.

Даний суб`єкт господарювання здійснює ввезення нафтопродуктів з Мозирського нафтопереробного заводу (Республіка Білорусь). Закупівля пального здійснюється класів Євро 3, Євро 4 та Євро 5. У зв`язку з відмовою Європейських країн від пального класу Євро 3-4, ціна на даний клас пального складає близько 16 грн. Пальне класу Євро 5 коштує близько 18 грн. 50 коп. ТОВ «Західна нафтогазова компанія» (код ЄДР 33064160) здійснює реалізацію пального класів Євро 3, Євро 4 на декілька із своїх підконтрольних підприємств за мінімальною вартістю (16,01 грн.) для мінімізації отриманого прибутку. У подальшому з даним підприємством укладаються договори відповідального зберігання з нафтобазою, підконтрольною ТОВ «Західна нафтогазова компанія» (код ЄДР 33064160), яка в подальшому шляхом змішування різних видів пального класів Євро 3, Євро 4 та Євро 5 отримує пальне середньої якості з пакетом документів Класу Євро 5, ринкова вартість якого складає 19 грн. 50 коп., а собівартість 16 грн. 75 коп. Тобто різниця незаконно отриманого прибутку на 1 літрі пального складає 2 грн. 25 коп.

Крім цього, реалізацію пального за Формою 1 та Формою 2 здійснюють безпосередньо менеджери та керівництво вказаного підприємства з метою незаконного збагачення через підконтрольних суб`єктів господарювання. Також підконтрольні фірми (фіктивні підприємства) надають послуги з „обготівковування коштів за рахунок безтоварних операцій з реальним пакетом документів на пальне, яке фактично було реалізовано за Формою 2.

Під час досудового розслідування встановлено, що службові особи підприємства ТОВ «Західна нафтогазова компанія» (код ЄДР 33064160), зловживаючи службовим становищем, шляхом внесення завідомо неправдивих відомостей до офіційних документів (податкової звітності, митних декларацій, ТТН, сертифікатів відповідності та паспортів якості) ошукують кінцевих споживачів, видаючи їм недоброякісну продукцію (ПММ) за якісну, ухиляються від сплати податків в особливо великих розмірах (мінімізуючи прибуток) та здійснюють легалізацію коштів здобутих злочинним шляхом (за рахунок шахрайських дій).

Крім того, проведеними слідчими (розшуковими) діями встановлено, що за результатами проведеного аналізу фінансово-господарських операцій ТОВ «Західна нафтогазова компанія» (код ЄДР 33064160) в частині взаємовідносин з підприємствами ТОВ «Фьюпет Груп Фьюпат 2017» (код ЄДР 39427226) за податкові періоди з липня 2015 року по березень 2017 року, в розумінні Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 15 «Доходи», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 29.11.1999 № 860/4153, та п. 44.6 ст. 44, п. 14.1.257 п. 14.1 ст. 14, п.п. 134.1.1 п.134.1 ст. 134, п. 135.1 ст. 135 Податкового кодексу України, підприємством ТОВ «Західна нафтогазова компанія» (ідентифікаційний ЄДРПОУ 33064160) здійснено ухилення від сплати податку на прибуток в сумі 8057395 (вісім мільйонів п`ятдесят сім тисяч триста дев`яносто п`ять) грн. 45 коп. як факт заниження інших доходів на суму отриманих коштів, як безповоротної фінансової допомоги. Данний факт підтверджується дослідженням фахівця № 55/21-09-01/33064160 від 03.07.2017р.

Огляд за місцем розташування автозаправної станції, яка використовується невстановленими особами за адресою: Київська обл., с. Софіївська Борщагівка, вул. Південна, 8, необхідно з метою припинення вчинення правопорушення, а також для встановлення фактів наявності та продажу за готівкові кошти ПММ без відображення в податковій звітності, які були вилученні на нафтобазі ТОВ «ЗНГК» та на які ухвалою слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва було накладено арешт.

У судовому засіданні слідчий клопотання підтримав і просив задовольнити.

Вислухавши слідчого, вивчивши всі долучені до клопотання документи, слідчий суддя не знаходить підстав для задоволення клопотання з огляду на наступне.

Згідност. 2 КПК Українизавданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Відповідно до п.18 ч.1ст.3 КПК Українислідчий суддя-суддя судупершої інстанції,до повноваженьякого належитьздійснення упорядку,передбаченому цим Кодексом, судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні.

Питання щодо проведення такої слідчої дії як огляд врегульовано ст. 237 КПК України.

Так, ч.1 ст. 237 КПК України визначено: «З метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів».

При цьому за ч.2 цієї статті огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Згідно з ч.5 ст. 237 КПК України при проведенні огляду дозволяється вилучення лише речей і документів, які мають значення для кримінального провадження, та речей, вилучених з обігу. Усі вилучені речі і документи підлягають негайному огляду і опечатуванню із завіренням підписами осіб, які брали участь у проведенні огляду. У разі якщо огляд речей і документів на місці здійснити неможливо або їх огляд пов`язаний з ускладненнями, вони тимчасово опечатуються і зберігаються у такому вигляді доти, доки не буде здійснено їх остаточні огляд і опечатування.

Таким чином, клопотання слідчого має відповідати вимогам ч.3 ст.234 КПК України, зокрема в ньому мають бути зазначені відомості про особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться, про речі, документи або осіб, яких планується відшукати, та до клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Необхідність долучення до клопотання слідчого оригіналів чи копій документів, якими він обґрунтовує своє клопотання, є необхідним з метою перевірки слідчим суддею обставин, визначених у ч.5 ст.234 КПК України.

Згідно зч.5ст.234КПК України слідчийсуддя відмовляєу задоволенніклопотання прообшук,якщо прокурор,слідчий недоведе наявністьдостатніх підставвважати,що:1)було вчиненокримінальне правопорушення; 2)відшукувані речіі документимають значеннядля досудовогорозслідування; 3)відомості,які містятьсяу відшукуванихречах ідокументах,можуть бутидоказами підчас судовогорозгляду; 4)відшукувані речі,документи абоособи знаходятьсяу зазначеномув клопотанніжитлі чиіншому володінніособи; 5) за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Отже слідчий ініціюючи проведення такої слідчої дії, як зокрема огляд житла чи іншого приміщення має довести наявність достатніх підстав вважати, що відшукані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи і можуть бути доказами саме у вказаному слідчим кримінальному провадженні.

Вивчивши клопотання та долучені до нього документи, слідчий суддя приходить до висновку, що воно не відповідає вимогам ч.3 ст.234 КПК України, оскільки відсутні достатні підстави для проведення огляду із урахуванням внесених до ЄРДР даних в приміщенні автозаправної станції, за місцем фактичного ведення фінансово-господарської діяльності за адресою: АДРЕСА_1 .

Крім того, як слідчий суддя здійснюючи судовий контроль за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні, дотримуючись завдання кримінального провадження вважаю, що стороною обвинувачення не було доведено наявність достатніх підстав для обмеження прав, свобод і законних інтересів власника або володільця приміщення, яке пропонується оглянути (обшукати) за вимогами цього клопотання, тому задоволення вимог клопотання призведе до необґрунтованого процесуального примусу, що суперечить приписамст.2 КПК України.

Таким чином, клопотання старшого слідчого з особливо важливих справ 1-го ВРКП ОВПП ДФС лейтенанта податкової міліції ОСОБА_3 про проведення огляду на даний час задоволенню не підлягає.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 233, 234, 237, 309 КПК України, слідчий суддя

У Х В А Л И В :

У задоволенні клопотання старшого слідчого з особливо важливих справ 1-го ВРКП ОВПП ДФС лейтенанта податкової міліції ОСОБА_3 , про проведення огляду у кримінальному провадженні внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32017100110000073 від 11.07.2017 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 204, ч.3 ст. 212 КК України, - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення08.06.2018
Оприлюднено24.02.2023
Номер документу75265452
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення огляду у кримінальному провадженні внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32017100110000073 від 11.07.2017 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 204, ч.3 ст. 212 КК України

Судовий реєстр по справі —761/20550/18

Ухвала від 08.06.2018

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Осаулов А. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні