Ухвала
від 11.07.2018 по справі 127/16908/18
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №127/16908/18

Провадження №1-кс/127/8644/18

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 липня 2018 року м. Вінниця

Вінницький міський суд Вінницької області

в складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

розглянувши клопотання слідчого СУГУНП уВінницькій областікапітана поліції ОСОБА_3 про призначення позапланової перевірки з питань дотримання вимог законодавства у сфері надрокористування, та обчислення об`ємів видобутку корисних копалин в межах та поза межами визначених відводів, посадовими особами Виробничого підрозділу «Самчинецький кар`єр 14» Філії «Центр управління промисловістю» ПАТ «Українська залізниця»,-

ВСТАНОВИВ:

Слідчий СУГУНП уВінницькій областікапітан поліції ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді з клопотанням про призначення позапланової перевірки з питань дотримання вимог законодавства у сфері надрокористування, та обчислення об`ємів видобутку корисних копалин в межах та поза межами визначених відводів, посадовими особами Виробничого підрозділу «Самчинецький кар`єр 14» Філії «Центр управління промисловістю» ПАТ «Українська залізниця».

Згідно клопотання, Слідчим управлінням Головного управління Національної поліції у Вінницькій області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12017020000000025, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 18.01.2017, за фактом зловживання службовим становищем, посадовими особами Виробничого підрозділу «Самчинецький кар`єр 14» ПАТ «Українська залізниця» (до перейменування «ВСП «Самчинецьке кар`єроуправління» ДП «Управління промислових підприємств Державної адміністрації залізничного транспорту України»), що спричинило тяжкі наслідки.

В ході проведення досудового розслідування встановлено, що 18 січня 2017 року до СУ ГУНП у Вінницькій області надійшли матеріли перевірки Управління захисту економіки у Вінницькій області ДЗЕ Національної поліції України, щодо дотримання законності Виробничого підрозділу «Самчинецький кар`єр 14» ПАТ «Українська залізниця» (до перейменування «ВСП «Самчинецьке кар`єроуправління» ДП «Управління промислових підприємств Державної адміністрації залізничного транспорту України»), під час здійснення господарської діяльності. Згідно яких встановлено, що ВП «Самчинецький кар`єр 14» ПАТ «Українська залізниця» (до перейменування «ВСП «Самчинецьке кар`єроуправління» ДП «Управління промислових підприємств Державної адміністрації залізничного транспорту України»), на території Семенської сільської ради Немирівського району, в порушення вимог чинного законодавства здійснює видобуток корисних копалин. Розробку Самчинецького родовища корисних копалин ВП «Самчинецький кар`єр14»ПАТ «Українськазалізниця» (доперейменування «ВСП «Самчинецькекар`єроуправління» ДП«Управління промисловихпідприємств Державноїадміністрації залізничноготранспорту України»), здійснює за межами населеного пункту с. Семенки.

Крім того встановлено, що розробка родовища здійснюється на самовільно зайнятій земельній ділянці сільськогосподарського призначення, тобто за межами території, наданої підприємству для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємствами, що пов`язані з користуванням надрами. (Кадастрові номери земельних ділянок 0523087000:01:001:0233; 0523087000:01:001:0234 загальною площею 8,6015га та земельна ділянка 0523086400:03:001:0232, площею 3,5 га).

Крім того, розробку Самчинецького родовища корисних копалин ВП «Самчинецький кар`єр 14» ПАТ «Українська залізниця» (до перейменування «ВСП «Самчинецьке кар`єроуправління» ДП «Управління промислових підприємств Державної адміністрації залізничного транспорту України»), в порушення встановлених законних норм та вимог, здійснює в прибережно-захисній смузі річки Південний Буг.

На підставі вищевикладеного, 18 січня 2017 року СУ ГУНП у Вінницькій області, дані відомості внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 364 КК України та розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні №12017020000000025.

В ході проведення досудового розслідування встановлено, що Виробничий підрозділ «Самчинецький кар`єр14»Філії «Центруправління промисловістю»ПАТ «Українськазалізниця» маєІдентифікаційний код40081389,а доперейменування Відокремлений структурнийпідрозділ «Самчинецькекар`єроуправління» ДП«Управління промисловихпідприємств Державноїадміністрації залізничноготранспорту України»,)мало код ЄДРПОУ 24249750, та юридично знаходилось за адресою: м. Київ, вул. Федорова, 32, а фактична його адреса: Вінницька область, Немирівський район, с. Райгород, вулиця Набережна, 17.

Крім того встановлено, що у 2015 році в.о. начальника філії «Центр управління промисловістю ПАТ «Укрзалізниця» - ОСОБА_4 та в.о. заступника начальника філії виробництва ОСОБА_5 затвердили положення про Виробничий підрозділ «Самчинецький кар`єр» Філії «Центр управління промисловістю» Публічного акціонерного товариства «Українська залізниця», згідно якого фактичне місцезнаходження даного підрозділу залишилось незмінним, а саме: 22880, Вінницька область, Немирівський район, с. Райгород, вулиця Набережна, 17. Також згідно розділу 2, п. 2.1 вказаного положення Самчинецький кар`єр є виробничим підрозділом Філії «Центр управління промисловістю» та у своїй діяльності діє від її імені, а також здійснює делеговані йому Філією функції

Для з`ясування усіх обставин вказаного кримінального провадження у ході розслідування, слідчий просить призначити позапланову перевірку з питань дотримання вимог законодавства у сфері надрокористування, та обчислення об`ємів видобутку корисних копалин в межах та поза межами визначених відводів, посадовими особами Виробничого підрозділу «Самчинецький кар`єр 14» Філії «Центр управління промисловістю» ПАТ «Українська залізниця».

Слідчий в судове засідання не зявився, подав заяву про розгляд клопотання у його відсутність.

Слідчий суддя, дослідивши матеріали клопотання слідчого, прийшов до наступного висновку.

Відповідно до ч. 4 ст. 107 КПК України, фіксування задопомогою технічнихзасобів кримінальногопровадження підчас розглядупитань слідчимсуддею,крім вирішенняпитання пропроведення негласнихслідчих (розшукових)дій,та всуді підчас судовогопровадження єобов`язковим.У разінеприбуття всудове засіданнявсіх осіб,які берутьучасть усудовому провадженні,чи вразі,якщо відповіднодо положеньцього Кодексусудове провадженняздійснюється судомза відсутностіосіб,фіксування задопомогою технічнихзасобів кримінальногопровадження всуді нездійснюється.

Враховуючи те, що учасники процесуальної дії не з`явились в судове засідання, слідчий суддя вважає за можливим розглянути дане клопотання без застосування технічних засобів фіксування.

Відповідно до ч.1ст.370 КПК Українисудове рішення повинно бутизаконним, обґрунтованимі вмотивованим.

Частина 2 даної статті вказує, що законнимє рішення, ухвалене компетентним судом згідно з нормами матеріального права з дотриманнямвимогщодо кримінального провадження, передбачених цим Кодексом (КПК України).

Відповідно до вимогп.18ст.3 КПК України, слідчий суддя - це суддя суду першої інстанції, до повноважень якого належить здійснення у порядку, передбаченомуКПК, судового контролюза дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальномупровадженні.Тобто,за змістом вказаної норми однією з головних функцій слідчого судді єнасамперед здійснення судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів учасників кримінального провадження під час досудового розслідування.

Згідно вимог ч.3ст. 26 КПК України, слідчий суддя, суду кримінальному провадженні вирішують лише ті питання, що винесені на їх розглядсторонами та віднесені до їх повноваженьцимКодексом (КПК України). Тобто, враховуючи сферу діїпринципу диспозитивності, процесуальний закон чітко зазначає у який спосіб суд, слідчий суддявирішують питання.Таким чином, слідчий суддямає вирішувати питання, які віднесені до його повноважень процесуальним законом і саме в спосіб, передбачений процесуальними нормами.

Вирішення слідчим суддею клопотання про призначення перевірки не охоплюється його повноваженнями, які мають реалізовуватися в спосіб, передбачений процесуальним законом, адже не відносяться ані до заходів забезпечення кримінального провадження, ані до слідчих дій, ані до негласних слідчий дій.

Кримінальним процесуальним кодексом Українине передбачено права слідчого, прокурора на звернення до слідчого судді з клопотанням про призначення (проведення) перевірки, більше того, вКПКвідсутня процесуальна процедура розгляду такого виду клопотань.

В той же час, відповідно доправової позиції викладеної в Рішенні ЄСПЛ «Михайлюк та Петров проти України» від 10.12.2009 (п.25 Рішення) зазначається, що вираз «згідно із законом» насамперед вимагає, щоб оскаржуване втручання мало певну підставу в національному законодавстві,вінтакожстосується якості відповідного законодавства і потребує, аби воно було доступне відповідній особі, яка, крімтого, повиннапередбачати його наслідки для себе, а також це законодавство повинно відповідати принципу верховенства права.

Крім того, положення ч.2ст.93 КПК України, передбачає, що сторона обвинувачення здійснює збирання доказівшляхом проведення слідчих ( розшукових ) дій,та негласних слідчих ( розшукових ) дій,витребування та отримання документів, відомостей, висновків експертів, висновківревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальнихдій, передбаченихКПКі не містить окремого права прокурора, слідчого звертатися до слідчого судді з даними клопотаннями.

Враховуючи вищевикладене, слідчий суддя вважає, що клопотання слідчого задоволенню не підлягає.

Керуючись ст.ст. 26,93,309 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

В задоволенніклопотанняслідчого СУГУНП уВінницькій областікапітана поліції ОСОБА_3 про призначення позапланової перевірки з питань дотримання вимог законодавства у сфері надрокористування, та обчислення об`ємів видобутку корисних копалин в межах та поза межами визначених відводів, посадовими особами Виробничого підрозділу «Самчинецький кар`єр14»Філії «Центруправління промисловістю»ПАТ «Українськазалізниця» - відмовити.

Ухвала слідчого судді остаточна, оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

СудВінницький міський суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення11.07.2018
Оприлюднено22.02.2023
Номер документу75274097
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —127/16908/18

Ухвала від 11.07.2018

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Вишар І. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні