Постанова
від 18.11.2009 по справі 2-а-13665/08/1570
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 2-а-13665/08/1570

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 листопада 2009 року м. Одеса

Одеський окружний адмініс тративний суд в складі:

головуючого судді - Хлюстіна Ю.М.

при секретарі судового зас ідання - Красних І.О.

за участю сторін:

від позивача представни к - Шелест О.А. (по до віреності)

від відповідача представн ик - Смолей С.І. (по довіреності)

від третьої особи ДП «Ізмаї льське

лісове господарство» пред ставник - Скараєв О.В.

від третіх осіб Дунайськ ого

біосферного заповідника Н аціональної

академії наук України та Пр иморської

сільської ради представни ки - не з' явилися

розглянувши у відкритом у судовому засіданні в примі щенні Одеського окружного ад міністративного суду адміні стративну справу за позовом товариства з обмеженою відпо відальністю «Авалон 2005» до Од еського обласного управлінн я лісового та мисливського г осподарства про визнання про типравними дій відповідача щ одо включення земель які зна ходяться в оренді ТОВ «Авало н 2005» на території рекреаційн ої зони с. Приморське, Кілійсь кого району Одеської області на підставі договору оренди землі від 08.11.2005 року зареєстров аного Кілійським районним ві дділом Одеської регіонально ї філії центру державного зе мельного кадастру у книзі за писів державної реєстрації д оговорів оренди землі за № 0405522 00337 від 08.11.2005 року, кадастровий но мер земельної ділянки 5122383000:02:001:000 2 до планово-картографічних м атеріалів лісовпорядкуванн я ДП «Ізмаїльське лісове гос подарство» та даних державно го лісового кадастру, зобов' язання відповідача виключит и дані, щодо знаходження земе ль які знаходяться в оренді Т ОВ «Авалон 2005» на території ре креаційної зони с. Приморськ е, Кілійського району Одеськ ої області з плано-картограф ічнгих матеріалів лісовпоря дкування ДП «Ізмаїльське ліс ове господарство», зобов' яз ання відповідача виключити д ані, щодо знаходження земель які знаходяться в оренді ТОВ «Авалон 2005» на території рекр еаційної зони с. Приморське, К ілійського району Одеської о бласті з державного лісового кадастру., -

ВСТ АНОВИВ:

До суду з адміністративни м позовом звернулось товарис тво з обмеженою відповідальн істю «Авалон 2005» до Одеського обласного управління лісово го та мисливського господарс тва про визнання протиправни ми дій відповідача щодо вклю чення земель які знаходяться в оренді ТОВ «Авалон 2005» на тер иторії рекреаційної зони с. П риморське, Кілійського район у Одеської області на підста ві договору оренди землі від 08.11.2005 року зареєстрованого Кіл ійським районним відділом Од еської регіональної філії це нтру державного земельного к адастру у книзі записів держ авної реєстрації договорів о ренди землі за № 040552200337 від 08.11.2005 ро ку, кадастровий номер земель ної ділянки 5122383000:02:001:0002 до планово -картографічних матеріалів л ісовпорядкування ДП «Ізмаїл ьське лісове господарство» т а даних державного лісового кадастру, зобов' язання відп овідача виключити дані, щодо знаходження земель які знах одяться в оренді ТОВ «Авалон 2005» на території рекреаційно ї зони с. Приморське, Кілійськ ого району Одеської області з плано-картографічнгих мате ріалів лісовпорядкування ДП «Ізмаїльське лісове господа рство», зобов' язання відпов ідача виключити дані, щодо зн аходження земель які знаходя ться в оренді ТОВ «Авалон 2005» н а території рекреаційної зон и с. Приморське, Кілійського р айону Одеської області з дер жавного лісового кадастру.

Представник позивача у суд овому засіданні позовні вимо ги підтримав та просив позов задовольнити, пояснивши, що Т ОВ «Аваллон 2005» було розробле но та погоджено у встановлен ому законом порядку містобуд івне обґрунтування будівниц тва бази відпочинку на терит орії Приморської сільської р ади Кілійського району Одесь кої області та погоджено акт вибору земельної ділянки. Рі шенням № 292 від 28.02.2005 р. Приморськ ої сільської ради, Кілійсько го району Одеської області, в казаний акт вибору земельної ділянки ТОВ «Авалон 2005» було з атверджено та надано дозвіл на розробку проекту землеуст рою щодо відведення земельн ої ділянки, загальною площею 1,00 га, з цільовим призначенням для будівництва, експлуатац ії та обслуговування комплек су будівель та споруд стаціо нарної рекреації (бази відпо чинку на 100 місць), розташовано ї на території Приморської с ільської ради Кілійського ра йону Одеської області. На під ставі вищевказаного рішення Приморської сільської ради ТОВ «Аваллон 2005» було виготов лено проект землеустрою, цей проект було погоджено з Прим орською сільською радою Кіл ійського району Одеської обл асті, відділом земельних рес урсів Кілійського району Оде ської області, управлінням е кології та природних ресурсі в в Одеській області, Придуна йською регіональною інспекц ією, Кілійською районною сан ітарно - епідеміологічною с танцією Одеської області, ві дділом містобудування та арх ітектури Кілійського району Одеської області, управлінн ям охорони об' єктів культур ної спадщини в Одеської обла сті. 29 серпня 2005р. отримано пози тивний висновок по проекту з емлеустрою державної землев порядної експертизи № 1187-05.

Рішенням № 360 від 21.10.2005р. Примор ської сільської радої Кілійс ького району Одеської област і вищезазначений проект зем леустрою щодо відведення зем ельної ділянки у довгостроко ву оренду, з цільовим признач енням земельної ділянки для будівництва, експлуатації та обслуговування комплексу бу дівель та споруд стаціонарно ї рекреації (бази відпочинку на 100 місць), розташованої на т ериторії Приморської сільсь кої ради Кілійського району Одеської області, було затве рджено, та земельна ділянка з агальною площею 1 га., була над ана у оренду ТОВ «Авалон 2005» те рміном на 49 років. 08 листопада 2 005 року між Приморською сільсь кою радою Кілійського району Одеської області та товарис твом з обмеженою відповідаль ністю «Авалон 2005» було укладе но довгостроковий договір ор енди земельної ділянки. Дого вір було зареєстровано Кілій ським районним відділом Оде ської регіональної філії цен тру державного земельного ка дастру у книги записів держа вної реєстрації договорів ор енди землі за № 040552200337 від 08.11.2005р., к адастровий номер земельної д ілянки 5122383000:02:001:0002. Тобто, проект в ідведення земельної ділянки виготовлено, погоджено та за тверджено, належним чином, ві дповідно до законодавства, д оговір оренди земельної діля нки укладено та зареєстрован о теж відповідно до законода вства.

Починаючи з 2008р. з боку ДП «Із маїльське лісове господарст во» неодноразово зверталось до ТОВ «Авалон 2005» з безпідста вними обвинуваченнями щодо с амовільного захоплення вказ аної орендованої земельної д ілянки та вимогами щодо звіл ьнення вказаної ділянки, пос илаючись на те, що згідно план ово-картографічних матеріал ів лісовпорядкування землі, надані Приморською сільсько ю радою ТОВ «Авалон-2005» для роз міщення бази відпочинку - є зе млями лісового фонду і знахо дяться у постійному користув анні ДП «Ізмаїльського лісов ого господарства». У червні 200 8р. Приморською сільською рад ою Кілійського району був от риманий припис прокурора Кіл ійського району старшого рад ника юстиції І.В. Бурданова «про усунення порушень зак ону» від 15.06.2008 р. № 2041. В цьому прип исі вказується, що на вищевка заної підставі землі які над ані ТОВ «Авалон-2005» є землями л ісового фонду і знаходяться у постійному користуванні ДП «Ізмаїльського лісового гос подарства». Проте, на думку пр едставника позивача, ці факт и не відповідають дійсності.

Оскільки, ТОВ «Авалон 2005» про ект землеустрою щодо відведе ння земельної ділянки вигото влено, погоджено та затвердж ено, належним чином, відповід но до законодавства та отрим ано позитивний висновок держ авної землевпорядної експер тизи в якому чітко вказуєтьс я, що земельна ділянка виділя ється за рахунок земель рекр еаційного призначення, які з находяться в запасі Приморсь кої сільської ради в межах на селеного пункту.

Відповідно до ч. 2 статті 55 Зе мельного Кодексу України до земель лісогосподарського п ризначення не належать землі , зайняті зеленими насадженн ями у межах населених пункті в, які не віднесені до категор ії лісів. Згідно з детальним п ланом території рекреаційно ї зони с. Приморського Кілійс ького району Одеської област і, розробленого ВАТ «Одесцив ільпроект», земельна ділянк а, яка належить ТОВ «Авалон 2005» на праві оренди, вказана як б аза відпочинку, та корегован им детальним планом територ ії рекреаційної зони с. Примо рського взагалі не передбаче но знаходження лісів та земе ль лісогосподарського призн ачення на території рекреац ійної зони с. Приморського.

ДП «Ізмаїльське лісове гос подарство» державного акту н а право постійного користува ння земельними ділянками та території рекреаційної зони с. Приморське, Кілійського р айону - не отримувало, детальн им планом території рекреаці йної зони с. Приморського не п ередбачено знаходження ліс ів та земель лісогосподарськ ого призначення на його тери торії, таким чином, землі рекр еаційного призначення с. При морське Кілійського району н е повинні бути включені до пл аново-картографічних матері алів лісовпорядкування ДП «І змаїльське лісове господарс тво». Крім того, відповідно п. 8 постанови Кабінету Міністр ів України N 767 від 27.09.1995р. «Про зат вердження Порядку ведення де ржавного обліку лісів і держ авного лісового кадастру» (я ка діяла у період з 27.09.1995р. по 20.06.2007 р. час в який склалися спірні в ідносини) державні органи лі сового господарства Автоном ної Республіки Крим, областе й, міст Києва та Севастополя щ орічно подають місцевим земл евпорядним органам показник и державного лісового кадаст ру з урахуванням поточних зм ін для ведення ними державно го земельного кадастру. Прот е, ні в управлінні земельних ресурсів Одеської області як е проводило експертизу проек ту землеустрою ні у відділу з емельних ресурсів Кілійсько го району Одеської області д аних щодо знаходження земель ДП «Ізмаїльського лісового господарства» на території р екреаційної зони с. Приморсь кого, Кілійського району, нем ає. Також, цієї інформації нем ає в жодній службі, які погодж ували проект землеустрою та проект детального плану тери торії рекреаційної зони с. Пр иморського Кілійського райо ну.

Відповідно ст. 52 Лісового Ко дексу України документація д ержавного лісового кадастру ведеться органом виконавчої влади з питань лісового госп одарства Автономної Республ іки Крим, територіальними ор ганами центрального органу в иконавчої влади з питань ліс ового господарства на основі державного земельного кадас тру, матеріалів лісовпорядку вання, інвентаризації, обсте жень та обліку лісів окремо п о власниках лісів і постійни х лісокористувачах. Тобто, са ме на Одеське обласне управл іння лісового та мисливськог о господарства покладено обо в' язок по веденню лісового кадастру. Таким чином, позива ч вважає, що Одеське обласне у правління лісового та мислив ського господарства порушує права ТОВ «Авалон 2005» щодо зак онного користування земель ною ділянкою та повинно дове сти законність внесення дани х щодо знаходження земель, як і знаходяться в оренді ТОВ «А валон 2005» на території рекреа ційної зони с. Приморського К ілійського району Одеської о бласті до планово-картографі чних матеріалів лісовпорядк ування ДП «Ізмаїльське лісов е господарство», в зв' язку з чим ТОВ «Аваллон 2005» вимушене звернутися з цим позовом за з ахистом своїх прав.

Представник відповідача у судовому засіданні позовні вимоги не визнав та просив в з адоволенні позову відмовити . Свої заперечення мотивував тим, що згідно архівного витя гу №52 від 14.02.1997р. рішенням виконк ому Ізмаїльської обласної ра ди депутатів працівників №5 в ід 04.01.1950 р. в державний лісовий ф онд Міністерства лісового го сподарства УРСР передані зем лі несільськогосподарськог о призначення площею 42 951 га та під лісопитомники площею 425 г а (всього 43 376 га). В планово-карт ографічних матеріалах лісов порядкування від 1983р., межі яки х узгоджені головним інженер ом, землевпорядником Кілійсь кого району Бабенко Ф.С., в казується, що територія Вилк овського лісництва Ізмаїльс ького лісгоспу складає загал ьну площу 11 574 га, які складають ся з земельних ділянок, вкрит их лісами, болотами та піскам и, межує з територією Приморс ької сільської ради. З того ча су ніяких матеріалів (рішень , наказів або указів), які б змі нювали площу території Вилко вського лісництва, не надход ило. Указом Президента Укра їни № 861/98 від 10.08.1998р. «Про створенн я Дунайського біосферно го заповідника», згідно яког о частина території Вилківсь кого лісництва Ізмаїльськог о держлісгоспу площею 11 575 га п ереходить до Дунайського біосферного заповідника бе з вилучення та територія Ізм аїльського держлісгоспу пло щею 7 143 га передані в постійне користування заповідника.

Вказана земельна ділянка включена до складу земель Дунайського біосферного з аповідника Національної ака демії наук України згідно ка ртографічного матеріалу та з находиться в користуванні ДП «Ізмаїльське лісове господа рство». Тому представнику Од еського обласного управлінн я лісового та мисливського г осподарства не зрозуміло на підставі яких документів ро зроблявся детальний план тер иторії рекреаційної зони с. П риморське Кілійського район у ВАТ «Одесцивілпроект», що у згоджено всіма інстанціями, вказаними в позові, починаюч и з 2004 року, оскільки з 1998 року ці землі входять до складу запо відника на підставі Указу Пр езидента України. З 1950 року зем лі ДП «Ізмаїльське лісове го сподарство» межують із земля ми с. Приморське Кілійського району, однак вказаний детал ьний план не надавався для по годження керівництвом ДП «Із маїльське лісове господарст во», що порушує встановлений чинним законодавством Украї ни порядок розроблення та уз годження планів. З чого Одесь ке обласне управління лісово го та мисливського господарс тва робить висновок, що вказа на земельна ділянка передана в користування ТОВ «Авалон 200 5» неправомірно та повинна бу ти повернута ДП «Ізмаїльське лісове господарство» в перв існому стані, якою вона була д о забудови бази відпочинку.

Представник третьої особи без самостійних вимог на пре дмет спору на стороні відпов ідача державного підприємст ва «Ізмаїльське лісове госпо дарство» у судовому засіданн і проти задоволення позовних вимог заперечував та зазнач ив, що вказаний детальний пла н не може бути прийнятий до ув аги судом, як належний доказ, о скільки він не узгоджений з Д П «Ізмаїльське лісове господ арство», землі якого межують з землями с. Примосрьке, тому і не підпадають під ст.55 ЗК Укр аїни, якою аргументовано нез аконне включення вказаної зе мельної ділянки до земель лі согосподарського призначен ня. Тому згідно планово-карто графічних матеріалів лісовп орядкування ДП «Ізмаїльське лісове господарство» та пла ново-картографічних матеріа лів Дунайського біосфер ного заповідника Національн ої академії наук України, вка зана земельна ділянка площею 1 га неправомірно надана в кор истування ТОВ «Аваллон 2005» та повинна бути повернена кори стувачу в первісному стані.

Представники третіх осіб без самостійних вимог щодо п редмету спору на боці відпов ідача Дунайського біосф ерного заповідника Націонал ьної академії наук України т а Приморської сільської ради у судове засідання не з' яви лися.

Вив чивши матеріали справи , заслухавши пояснення предс тавника позивача, представни ка відповідача та представн ика третьої особи, а також до слідивши обставини якими обґ рунтовуються вимоги та запер ечення, перевіривши їх доказ ами, суд вважає, що адміністра тивний позов підлягає задово ленню у повному обсязі з наст упних підстав.

Судом встановлено наступ ні факти та обставини.

Судом встановлено, що ТОВ «А валон 2005» було розроблено та п огоджено у встановленому за коном порядку містобудівне о бґрунтування будівництва ба зи відпочинку на території П риморської сільської ради Кі лійського району Одеської об ласті та погоджено акт вибор у земельної ділянки.

Судом встановлено, що рішен ням № 292 від 28.02.2005 року Приморсько ї сільської ради, Кілійськог о району Одеської області, вк азаний акт вибору земельної ділянки ТОВ «Авалон 2005» було з атверджено та надано дозвіл на розробку проекту землеуст рою щодо відведення земельн ої ділянки, загальною площею 1,00 га, з цільовим призначенням для будівництва, експлуатац ії та обслуговування комплек су будівель та споруд стаціо нарної рекреації (бази відпо чинку на 100 місць), розташовано ї на території Приморської с ільської ради Кілійського ра йону Одеської області.

На підставі зазначеного рі шення Приморської сільської ради ТОВ «Авалон 2005» було виго товлено проект землеустрою, цей проект було погоджено з П риморською сільською радою Кілійського району Одеської області, що підтверджується висновком № 292-1 від 28.02.2005р. (аркуш справи 6); відділом земельних р есурсів Кілійського району О деської області, підтверджує ться висновком № 505 від 01.08.2005р. (ар куш справи 7); управлінням екол огії та природних ресурсів в Одеської області, придунайс ької регіональної інспекції , що підтверджується висновк ом № 399 від 02.08.2005р. (аркуш справи 8); К ілійською районною санітарн о - епідеміологічною станці єю Одеської області, що підтв ерджується висновком № 2217 від 01.07.2005р. (аркуш справи 9); відділом містобудування та архітекту ри Кілійського району Одеськ ої області, що підтверджуєть ся висновком № 422 від 01.08.2005р. (арку ші справи 10); управлінням охор они об' єктів культурної спа дщини в Одеської області, що п ідтверджується висновком № 2 237 від 11.05.2005р. (аркуш справи 11).

29 серпня 2005 року отримано поз итивний висновок Державного комітету України по земельн их ресурсах по проекту земле устрою державної землевпоря дної експертизи № 1187-05 (аркуш сп рави 12-13).

Судом встановлено, що рішен ням № 360 від 21.10.2005р. Приморської с ільської радої Кілійського р айону Одеської області (арку ш справи 14) вищезазначений про ект землеустрою щодо відведе ння земельної ділянки у довг острокову оренду, з цільовим призначенням земельної діля нки для будівництва, експлуа тації та обслуговування комп лексу будівель та споруд ста ціонарної рекреації (бази ві дпочинку на 100 місць), розташов аної на території Приморськ ої сільської ради Кілійськог о району Одеської області, бу ло затверджено, та земельна д ілянка загальною площею 1,00 га ., була надана в оренду ТОВ «Ав алон 2005» терміном на 49 років.

08 листопада 2005 року між Примо рською сільською радою Кілій ського району Одеської облас ті та товариством з обмежено ю відповідальністю «Авалон 2 005» було укладено довгостроко вий договір оренди земельної ділянки (аркуші справи 15-18).

Судом встановлено, що зазна чений договір було зареєстро вано Кілійським районним ві дділом Одеської регіонально ї філії центру державного зе мельного кадастру у книзі за писів державної реєстрації д оговорів оренди землі за № 0405522 00337 від 08.11.2005 року кадастровий но мер земельної ділянки 5122383000:02:001:000 2.

Вищевикладене підтверджує , що позивачем було дотримано вимоги законодавства щодо о тримання земельної ділянки в оренду з огляду на наступне.

Частина 1 ст.124 Земельного код ексу України, в редакції від 14 .12.2004 року, що діяла на момент офо рмлення земельної ділянки вс тановлювала, що передача в ор енду земельних ділянок, що пе ребувають у державній або ко мунальній власності, здійсню ється на підставі рішення ві дповідного органу виконавчо ї влади або органу місцевого самоврядування шляхом уклад ення договору оренди земельн ої ділянки.

Згідно ч. 3 цієї ж статті Земе льного кодексу України перед ача в оренду земельних ділян ок громадянам і юридичним ос обам із зміною їх цільового п ризначення та із земель запа су під забудову здійснюється за проектами відведення в по рядку, встановленому статтям и 118, 123 цього Кодексу.

Ст. ст. 118, 123 Земельного кодекс у України, в редакції від 14.12.2004 р оку та в редакції від 22.09.2005 року , що діяли на момент оформленн я земельної ділянки, встанов люють наступний порядок пере дачі в оренду земельних діля нок юридичним особам. Юридич на особа, зацікавлена в отрим анні земельної ділянки, звер тається з відповідним клопот анням до районної, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій або сільської, селищної, міської ради. Відповідний орган нада є дозвіл підприємствам, уста новам та організаціям на роз робку проекту відводу земель ної ділянки. Проект розробля ється за замовленням підприє мств організаціями, які мают ь відповідні дозволи (ліценз ії) на виконання цих видів роб іт. Проект відведення земель ної ділянки погоджується з о рганами по земельних ресурса х, природоохоронним і саніта рно-епідеміологічним органа ми, органами архітектури і ох орони культурної спадщини та подається на розгляд відпов ідного органу місцевого само врядування чи виконавчої вла ди. Відповідний орган розгля дає проект відведення та при ймає рішення про передачу зе мельної ділянки.

Як вбачається з матеріалів справи, позивачем дотримано законодавчо встановлену про цедуру отримання земельної д ілянки в оренду, розроблено п роект, отримано всі необхідн і погодження та укладено дог овір оренди. Рішення Приморс ької сільської ради про затв ердження проекту землеустро ю щодо відведення земельної ділянки у довгострокову орен ду № 360 від 21.10.2005 року та договір о ренди діють, не було оскаржен і та скасовані.

Суд не приймає до уваги дово ди відповідача стосовно тог о, що вказана земельна ділянк а була розташована на терито рії Вилківського лісництва І змаїльського лісгоспу відпо відно до рішення виконкому І змаїльської обласної ради де путатів працівників №5 від 04.01.1 950 року (аркуші справи 85-86) та пла ново-картографічних матеріа лів лісовпорядкування від 1983р . (аркуші справи 73-74), а згідно ука зу Президента України № 861/98 від 10.08.1998р. «Про створення Дунайс ького біосферного заповід ника» включена до складу зем ель Дунайського біосфер ного заповідника Національн ої академії наук України та з находиться в користуванні ДП «Ізмаїльське лісове господа рство» з огляду на наступне.

Судом встановлено, що земел ьна ділянка ТОВ «Авалон 2005» ви ділялась за рахунок земель р екреаційного призначення, як і знаходяться в запасі Примо рської сільської ради в межа х населеного пункту.

Відповідно до ч.2 статті 55 Зе мельного кодексу України до земель лісогосподарського п ризначення не належать землі , зайняті зеленими насадженн ями у межах населених пункті в, які не віднесені до категор ії лісів.

Факт знаходження вказаної земельної ділянки в межах на селеного пункту с. Приморськ е Кілійського району Одесько ї області підтверджується на ступним.

Як судом встановлено, при пр оведенні державної землевпо рядної експертизи, висновок від 29.08.2005р (аркуші справи 12-13) Держ авним комітетом України по з емельних ресурсах ділянка ві дводилась за рахунок земель рекреаційного призначення, щ о перебувають у запасі Примо рської сільської ради Кілійс ького району Одеської област і (в межах населеного пункту), вул. Морська. Також у висновку підтверджено, що поданий на д ержавну землевпорядну експе ртизу проект землеустрою щод о відведення земельної ділян ки суб' єкту підприємницько ї діяльності - юридичній особ і товариству з обмеженою від повідальністю «Авалон 2005» для будівництва, експлуатації т а обслуговування комплексу б удівель та споруд стаціонарн ої рекреації (бази відпочинк у на 100 місць) на території Прим орської сільської ради Кілій ського району Одеської облас ті відповідає вимогам земель ного законодавства та нормат ивно-правових документів і о цінюється позитивно.

Також факт того, що вказана земельна ділянка знаходитьс я в межах населеного пункту, п ідтверджується проектом кор игування детального плану те риторії рекреаційної зони с. Приморське Кілійського райо ну Одеської області (аркуш сп рави 124). Вказаний проект затве рджений рішенням Приморсько ї сільської ради №383 від 23.12.2005 рок у (аркуш справи 70).

Також судом встановлено, що вказаний коригований план п огоджено всіма дозвільними о рганами, а саме управлінням а рхітектури та містобудівної політики Одеської обласної державної адміністрації від 11.11.2005 року (аркуші справи 41-42), Дер жавним управлінням екології та природних ресурсів в Одес ькій області від 27.01.2004 року (арк уші справи 35-40), Одеською обласн ою санітарно-епідеміологічн ою станцією від 15.07.2002 року (арку ш справи 34), Управлінням охоро ни об' єктів культурної спад щини від 01.03.2004 року (аркуш справ и 44), Управлінням державної по жежної охорони Управління МВ С України Одеській області в ід 20.05.2002 року (аркуш справи 43), Кіл ійським районним відділом зе мельних ресурсів Державного комітету по земельних ресур сах від 24.02.2004 року (аркуш справи 45), позитивний висновок надан о Укрінвестекпертизою Одесь кої обласної служби Українсь кої державної інвестиційної експертизи від 14.10.2006 року (арку ші справи 46-56).

Крім того, третьою особою, я ка не заявляє самостійних ви мог на предмет пору, на сторон і відповідача Дунайським біосферним заповідником по годжено проект коригованого детального плану території рекреаційної зони с. Приморс ького Кілійського району Оде ської області (аркуш справи 57) , відповідно до якого вказана земельна ділянка знаходитьс я в рекреаційній зоні населе ного пункту с. Приморське Кіл ійського району Одеської обл асті.

Судом не приймається до ува ги лист Держкомзему у Кілійс ькому районі головного управ ління Держкомзему у Одеській області від 10.07.2009 року (аркуш сп рави 138), оскільки саме цей орга н на момент відведення земел ьної ділянки підтвердив, що ц я ділянка знаходиться в межа х населеного пункту, погоджу ючи проект коригування детал ьного плану території рекреа ційної зони с. Приморського К ілійського району Одеської о бласті (аркуш справи 45), відпов ідно до якого вказана земель на ділянка знаходиться в рек реаційній зоні населеного пу нкту с. Приморське Кілійсько го району Одеської області т а погодив проект землеустрою щодо відведення земельної д ілянки, загальною площею 1,00 га з цільовим призначенням для будівництва, експлуатації т а обслуговування комплексу б удівель та споруд стаціонарн ої рекреації (бази відпочинк у на 100 місць), розташованій на т ериторії Приморської сільсь кої ради Кілійського району Одеської області (аркуш спра ви 7).

Відповідно до ст. 52 Лісового кодексу України, документац ія державного лісового кадас тру ведеться органом виконав чої влади з питань лісового г осподарства Автономної Респ убліки Крим, територіальними органами центрального орган у виконавчої влади з питань л ісового господарства на осно ві державного земельного кад астру, матеріалів лісовпоряд кування, інвентаризації, обс тежень та обліку лісів окрем о по власниках лісів і постій них лісокористувачах. Тобто дані земельного кадастру є п ервинні відносно лісового ка дастру та матеріали лісового кадастру мають ґрунтуватися на матеріалах земельного ка дастру.

Згідно ст. 193 Земельного коде ксу України, державний земел ьний кадастр - це єдина держав на система земельно-кадастро вих робіт, яка встановлює про цедуру визнання факту виникн ення або припинення права вл асності і права користування земельними ділянками та міс тить сукупність відомостей і документів про місце розташ ування та правовий режим цих ділянок, їх оцінку, класифіка цію земель, кількісну та якіс ну характеристику, розподіл серед власників землі та зем лекористувачів.

Тобто згідно Тимчасового п орядку ведення державного ре єстру земель, затвердженого наказом Державного комітету земельних ресурсів № 174 від 02.07.2 003 року адміністратор державн ого реєстру земель - Центр д ержавного земельного кадаст ру, що забезпечує створення т а функціонування державного реєстру земель, відповідає з а достовірність і збереження даних, захист від несанкціон ованого доступу та руйнуван ня бази даних автоматизовано ї системи державного земельн ого кадастру АС ДЗК), має повни й прямий доступ до бази даних АС ДЗК. Одеська регіональна ф ілія Центру ДЗК як структурн ий підрозділ Центру ДЗК має д оступ та вносить відомості д о бази даних АС ДЗК, веде Позем ельну книгу, здійснює видачу та реєстрацію державних акт ів на право власності на земе льну ділянку та на право пост ійного користування земельн ою ділянкою, договорів оренд и (суборенди) землі, а також ве де книгу реєстрації.

З приводу цього, судом було зроблено запит до Одеської р егіональної філії Державног о підприємства «Центр держав ного земельного кадастру».

На запит суду надійшла відп овідь від Одеської регіональ ної філії Державного підприє мства «Центр державного земе льного кадастру» (аркуші спр ави 140-141), згідно якої земельна д ілянка, яка перебуває в корис туванні у ТОВ «Авалон 2005» на пі дставі договору оренди земел ьної ділянки, зареєстрованог о Кілійським районним відділ ом Одеської регіональної філ ії Центру ДЗК в книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю т а на право постійного корист ування землею, договорів оре нди землі за № 040552200337 від 08.11.2005 року , кадастровий номер земельно ї ділянки: 5122383000:02:001:0002 знаходиться в межах населеного пункту с. П риморське на території Примо рської сільської ради Кілійс ького району Одеської област і.

Виходячи з вищевикладеног о, суд вважає встановленим фа кт знаходження зазначеної зе мельної ділянки в межах насе леного пункту.

Крім того, відповідачем не н адано правовстановлюючих до кументів, які б підтверджува ли правомірність володіння з емельною ділянкою.

Так, відповідно до ч.4 ст. 9 Ліс ового кодексу України, в реда кціях до 08.02.2006 року, тобто на мом ент оформлення земельної діл янки позивачем, право постій ного користування земельним и ділянками лісового фонду п освідчується державним акто м на право постійного корист ування землею.

У судовому засіданні предс тавник відповідача та предст авник третьої особи на сторо ні відповідача - ДП «Ізмаїл ьське лісове господарство» н е змогли вказати на планово-к артографічних матеріалах (ар куші справи 73-74) межі та розміри лісових насаджень та відпов ідно земельних ділянок, які з находяться у них в користува нні та які були передані Ду найському біосферному зап овіднику з вилученням та без вилучення. Не надали пояснен ь та підтвердження і стосовн о відсутності в землевпорядн их органах показників держав ного лісового кадастру, які щ орічно надаються державними органами лісового господарс тва АРК, областей, міст Києва т а Севастополя відповідно до п.8 постанови КМУ №767 від 27.09.1995 рок у «Про затвердження Порядку ведення державного обліку лі сів і державного лісового ка дастру». Адже всі передбачен і законодавством органи пого джували проект відведення та давали позитивні висновки п о матеріалах вибору земельно ї ділянки, по схемі детальног о плану території, проекту зе млеустрою, по проекту будівн ицтва.

На підставі викладеного, су д приходить до висновку, що ні відповідач, ні треті особи на стороні відповідача не підт вердили правомірності знахо дження вказаної земельної ді лянки в планово-картографічн их матеріалах лісовпорядкув ання ДП «Ізмаїльське лісове господарство» та в державном у лісовому кадастрі.

Таким чином, суд вважає, що позивач правомірно користує ться земельною ділянкою зага льною площею 1,0 га з цільовим п ризначенням земельної ділян ки для будівництва, експлуат ації та обслуговування компл ексу будівель та споруд стац іонарної рекреації (бази від починку на 100 місць), розташова ної на території Приморської сільської ради Кілійського району Одеської області та м ає право на захист порушеног о права.

Стаття 19 Конституції Украї ни встановлює, що органи держ авної влади та органи місцев ого самоврядування, їх посад ові особи зобов'язані діяти л ише на підставі, в межах повно важень та у спосіб, що передба чені Конституцією та законам и України.

Частиною 3 ст. 2 КАС України в становлено, що у справах щодо оскарження рішень, дій чи без діяльності суб' єктів владн их повноважень адміністрати вні суди перевіряють, чи прий няті (вчинені) вони на підстав і, у межах повноважень та й спо сіб, що передбачені Конститу цією та законами України; з ви користанням повноваження з м етою, з якою це повноваження н адано; обґрунтовано, тобто з у рахуванням усіх обставин, що мають значення для прийнятт я рішення (вчинення дії); безст оронньо (неупереджено); добро совісно; розсудливо; з дотрим анням принципу рівності пере д законом, запобігаючи неспр аведливій дискримінації; про порційно, зокрема з дотриман ням необхідного балансу між будь-якими несприятливими на слідками для прав, свобод та і нтересів особи і цілями, на до сягнення яких спрямоване це рішення (дія); з урахуванням пр ава особи на участь у процесі прийняття рішення; своєчасн о, тобто протягом розумного с троку.

Відповідно до положень ч.2 с т.71 КАС України в адміністрати вних справах про протиправні сть рішень, дій чи бездіяльно сті суб' єкта владних повнов ажень обов' язок щодо доказу вання правомірності свого рі шення, дій чи бездіяльності п окладається на відповідача, якщо він заперечує проти адм іністративного позову.

Суд вважає, що відповідач - О деське обласне управління лі сового та мисливського госпо дарства, заперечуючи проти п озову, не довів суду правомі рність включення земель, які знаходяться в оренді ТОВ «Ав алон 2005» на території рекреац ійної зони с. Приморського Кі лійського району Одеської об ласті до планово-картографіч них матеріалів лісовпорядку вання ДП «Ізмаїльське лісове господарство» та даних лісо вого кадастру.

Відповідно до ч. 1 ст. 2 КАС Укр аїни завданням адміністрати вного судочинства є захист п рав, свобод та інтересів фізи чних осіб, прав та інтересів ю ридичних осіб у сфері публіч но-правових відносин від пор ушень з боку органів державн ої влади, органів місцевого с амоврядування, їхніх посадов их і службових осіб, інших суб ' єктів при здійсненні ними владних управлінських функц ій на основі законодавства, в тому числі на виконання деле гованих повноважень.

Враховуючи вищевикладене та оцінюючи надані сторонами докази в сукупності, суд прий шов до висновку, що позовні ви моги товариства з обмеженою відповідальністю «Авалон 2005 » є обґрунтовані та відповід ають вимогам чинного законод авства, у зв' язку з чим підля гають задоволенню в повному обсязі.

Керуючись ст. 19 Конституції України, ст. ст. 55, 118, 123, 124, 193 Земель ного кодексу України, ст.ст. 9, 52 Лісового кодексу України, ст . ст. 2,4,6, 71-72, 86, 158-163 Кодексу адміністр ативного судочинства Україн и, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Задовольнити адміністрат ивний позов товариства з обм еженою відповідальністю «Ав алон 2005» до Одеського обласно го управління лісового та ми сливського господарства у по вному обсязі.

Визнати протиправними дії Одеського обласного управлі ння лісового та мисливського господарства щодо включення земель які знаходяться в оре нді ТОВ «Авалон 2005» на територ ії рекреаційної зони с. Примо рське, Кілійського району Од еської області на підставі д оговору оренди землі від 08.11.2005 р оку зареєстрованого Кілійсь ким районним відділом Одеськ ої регіональної філії центру державного земельного кадас тру у книзі записів державно ї реєстрації договорів оренд и землі за № 040552200337 від 08.11.2005 року, ка дастровий номер земельної ді лянки 5122383000:02:001:0002 до планово-карто графічних матеріалів лісовп орядкування ДП «Ізмаїльське лісове господарство» та дан их державного лісового кадас тру.

Зобов' язати Одеське обла сне управління лісового та м исливського господарства ви ключити дані, щодо знаходжен ня земель які знаходяться в о ренді ТОВ «Авалон 2005» на терит орії рекреаційної зони с. При морське, Кілійського району Одеської області з плано-кар тографічнгих матеріалів ліс овпорядкування ДП «Ізмаїльс ьке лісове господарство».

Зобов' язати Одеське обла сне управління лісового та м исливського господарства ви ключити дані, щодо знаходжен ня земель які знаходяться в о ренді ТОВ «Авалон 2005» на терит орії рекреаційної зони с. При морське, Кілійського району Одеської області з державног о лісового кадастру.

Постанова може бути оскар жена до Одеського апеляційно го адміністративного суду че рез суд першої інстанції шля хом подачі в десяти денний ст рок з дня складання постанов и в повному обсязі заяви про а пеляційне оскарження і подан ням після цього протягом два дцяти днів апеляційної скарг и, або в порядку ч.5 ст. 186 КАС Укра їни.

Суддя:

СудОдеський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення18.11.2009
Оприлюднено13.12.2010
Номер документу7527411
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-13665/08/1570

Ухвала від 02.06.2011

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Стас Л.В.

Постанова від 18.11.2009

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Хлюстін Юрій Михайлович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні