Рішення
від 09.07.2018 по справі 580/1338/18
ЛЕБЕДИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 580/1338/18

Номер провадження 2/580/534/18

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

09 липня 2018 року Лебединський районний суд Сумської області

в складі: головуючого -судді Чхайло О. В.,

за участю секретаря судового засідання - Сивоконь А.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Лебедині цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2, ОСОБА_3 та ОСОБА_4 про визнання права власності ,

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду з даним позовом, мотивуючи свої вимоги тим, що 03.05.2018 року за договором купівлі-продажу він придбав у відповідачів садибу, яка розташована в с. Караван Лебединського району Сумської області та складається із земельної ділянки площею 0,5922 га та розташованих на ній наступних побудов: житлового будинку під літ. А, загальною площею 62,8 кв.м.; сараю дощаного під літ. Б; сараю цегляного під літ. В; літньої кухні під літ. Г; погреба цегляного під літ. п\г та огорожі дощаної. При підписанні договору позивач сплатив відповідачам обумовлену суму вартості садиби в розмірі 10000 грн. Нотаріально посвідчити договір купівлі-продажу сторони домовилися протягом місяця. В той же час відповідачі від свого обов'язку щодо оформлення в нотаріальній формі договору купівлі-продажу всіляко ухиляються і до цього часу такий договір не укладено. Тому позивач просить визнати за ним право власності на придбане майно.

Учасники справи в судове засідання не з'явилися. В наданих заявах просили справу розглянути без їх участі. При цьому позивач вказав, що свої вимоги підтримує в повному обсязі, а відповідачі проти задоволення позову не заперечили.

Беручи до уваги, що розгляд справи здійснюється судом за відсутності всіх учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється в силу вимог ч. 2 ст. 247 ЦПК України.

Дослідивши матеріали справи суд вважає, що позовна заява обґрунтована і підлягає задоволенню, оскільки в судовому засіданні було встановлено наступне.

На підставі свідоцтва про право на спадщину за законом відповідачам належить садиба, яка розташована в с. Караван Лебединського району Сумської області та складається із земельної ділянки площею 0,5922 га та розташованих на ній наступних побудов: житлового будинку під літ. А, загальною площею 62,8 кв.м., житловою площею 33 кв.м.; сараю дощаного під літ. Б; сараю цегляного під літ. В; літньої кухні під літ. Г; погреба цегляного під літ. п\г та огорожі дощаної №1,2.

З договору купівлі-продажу (а.с. 25-26), вбачається що позивач прибав у відповідачів садибу, яка розташована в с. Караван Лебединського району Сумської області та складається із земельної ділянки, житлового будинку та господарських побудов.

Позивач сплатив відповідачам обумовлену між ними суму вартості садиби, а останні зобов'язалися оформити нотаріально договір купівлі-продажу в термін до 10.06.2018 року, що вбачається з розписки (а.с. 27).

У відповідності зі ст. 317 ЦК України власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном.

Згідно з ч. 1 ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів.

У відповідності зі ст.182 ЦК України право власності та інші речові права на нерухомі речі, обмеження цих прав, їх виникнення, перехід і припинення підлягають державній реєстрації.

Частиною 1 ст. 3 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень від 1 липня 2004р. N952-IV встановлено, що речові права на нерухоме майно, їх обмеження та правочини щодо нерухомого майна підлягають обов'язковій державній реєстрації в порядку, встановленому цим Законом.

Частною 1. ст. 4 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень встановлено, що обов'язковій державній реєстрації підлягають речові права на нерухоме майно, що знаходиться на території України, фізичних та юридичних осіб, держави, територіальних громад, іноземців та осіб без громадянства, іноземних юридичних осіб, міжнародних організацій, іноземних держав, в тому числі і право власності на нерухоме майно.

Згідно з ч. 3 ст. 334 ЦК України право власності на майно за договором, який підлягає нотаріальному посвідченню, виникає у набувача з моменту такого посвідчення або з моменту набрання законної сили рішенням суду про визнання договору, не посвідченого нотаріально, дійсним.

У відповідності зі ст. 392 ЦК України власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Оскільки сторони домовилися щодо усіх істотних умов договору купівлі-продажу, позивач зі свого боку виконав взяті на себе зобов'язання, сплативши вартість придбаного майна та прийняв його у своє володіння і обидві сторони вчинили взаємні дії для настання юридично значимих наслідків, що підтверджується зібраними доказами, суд приходить до висновку, що наявні всі передумови для визнання за ОСОБА_1 права власності на спірне майно.

Керуючись ст. ст. ст. ст. 2-5, 76-80, 258-259, 263-265 ЦПК України , ст. ст. 15, 16, 182, 317, 328, 334, 392 ЦК України;

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги ОСОБА_1 задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1 право власності на садибу, яка розташована в с. Караван Лебединського району Сумської області та складається із земельної ділянки площею 0,5922 га та розташованих на ній наступних побудов: житлового будинку під літ. А, загальною площею 62,8 кв.м., житловою площею 33 кв.м.; сараю дощаного під літ. Б; сараю цегляного під літ. В; літньої кухні під літ. Г; погреба цегляного під літ. п\г та огорожі дощаної №1,2, яка була придбана у ОСОБА_2, ОСОБА_3 та ОСОБА_4 згідно договору купівлі-продажу від 03.05.2018 року.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржене в апеляційному порядку до Апеляційного суду Сумської області шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя Чхайло О. В.

Дата ухвалення рішення09.07.2018
Оприлюднено15.07.2018
Номер документу75292997
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —580/1338/18

Ухвала від 29.01.2019

Цивільне

Лебединський районний суд Сумської області

Чхайло О. В.

Рішення від 09.07.2018

Цивільне

Лебединський районний суд Сумської області

Чхайло О. В.

Ухвала від 26.06.2018

Цивільне

Лебединський районний суд Сумської області

Чхайло О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні