Рішення
від 16.07.2018 по справі 927/443/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Іменем України

РІШЕННЯ

" 16 " липня 2018 року м. Чернігів справа № 927/443/18

Господарський суд Чернігівської області у складі судді А.С. Сидоренка , розглянувши за правилами спрощеного позовного провадження в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами позовну заяву за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю УКРАЇНСЬКА ДИСТРИБУЦІЙНА КОМПАНІЯ 01135, м. Київ, вул. В'ячеслава Чорновола, 12 До Товариства з обмеженою відповідальністю АФІНА ПЛЮС ЛТД 16500, м. Бахмач Чернігівської області, вул. Чернігівська, 5 - а про стягнення 25 092 грн. 70 коп.

СУТЬ СПОРУ:

13 червня 2018 року до Господарського суду Чернігівської області надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю УКРАЇНСЬКА ДИСТРИБУЦІЙНА КОМПАНІЯ до Товариства з обмеженою відповідальністю АФІНА ПЛЮС ЛТД про стягнення 20 603,88 грн. заборгованості за товар, поставлений згідно договору поставки № 267 від 07.11.2017р., 1 112,61 грн. нарахованого на суму боргу індексу інфляції, 292,97 грн. трьох процентів річних з простроченої суми та 3 083,24 грн. пені за несвоєчасну оплату поставленого товару.

В обґрунтування заявлених позовних вимог позивач посилається на неналежне виконання відповідачем взятих на себе зобов'язань щодо своєчасної оплати поставленого товару.

Ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 15.06.2018р.:

позовна заява прийнята до розгляду та відкрито провадження у справі;

відмовлено в задоволенні клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю УКРАЇНСЬКА ДИСТРИБУЦІЙНА КОМПАНІЯ про здійснення розгляду позовної заяви в порядку загального позовного провадження з викликом сторін;

ухвалено здійснювати розгляд позовної заяви за правилами спрощеного позовного провадження;

встановлено процесуальний строк для подання відповідачем відзиву на позовну заяву - протягом п'ятнадцяти днів з дня вручення даної ухвали;

встановлено процесуальні строки: для подання позивачем відповіді на відзив - протягом п'яти днів з дня отримання відзиву; для подання відповідачем заперечення - до 13 липня 2018 року включно.

У встановлений господарським судом процесуальний строк відзив на позовну заяву відповідачем поданий не був.

Вказана вище ухвала суду від 15.06.2018р., що направлялась відповідачеві на адресу, вказану позивачем і яка відповідає адресі, наявній в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, була повернута до Господарського суду Чернігівської області за закінченням встановленого строку зберігання.

Таким чином, відповідач належним чином був повідомлений про розгляд Господарським судом Чернігівської області позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю УКРАЇНСЬКА ДИСТРИБУЦІЙНА КОМПАНІЯ .

Розглянувши подані документи і матеріали, з'ясувавши фактичні обставини справи, дослідивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, господарський суд ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю УКРАЇНСЬКА ДИСТРИБУЦІЙНА КОМПАНІЯ зареєстроване в якості суб'єкта господарювання 23.09.2010р., про що у Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань внесені відомості за № 1 072 102 0000 025489.

Товариство з обмеженою відповідальністю АФІНА ПЛЮС ЛТД зареєстроване в якості суб'єкта господарювання 01.11.2013р., про що у Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань внесені відомості за № 1 040 102 0000 000873.

Згідно ч. 1 ст. 202 Цивільного кодексу України, правочином є дія особи, спрямована на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

У відповідності з ч. 1 ст. 205 Цивільного кодексу України, правочин може вчинятися усно або в письмовій (електронній) формі. Сторони мають право обирати форму правочину, якщо інше не встановлено законом.

Відповідно до ст. ст. 173 - 175 Господарського кодексу України, господарським визнається зобов'язання, що виникає між суб'єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб'єкт (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько - господарського характеру на користь іншого суб'єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб'єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку.

Господарські зобов'язання можуть виникати, зокрема, з господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також з угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать.

Майново - господарськими визнаються цивільно - правові зобов'язання, що виникають між учасниками господарських відносин при здійсненні господарської діяльності, в силу яких зобов'язана сторона повинна вчинити певну господарську дію на користь другої сторони або утриматися від певної дії, а управнена сторона має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку.

Майнові зобов'язання, які виникають між учасниками господарських відносин, регулюються Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Згідно ст. 11 Цивільного кодексу України, цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків (ч. 1 ст. 626 Цивільного кодексу України).

07 листопада 2017 року між Товариством з обмеженою відповідальністю УКРАЇНСЬКА ДИСТРИБУЦІЙНА КОМПАНІЯ в особі директора філії Товариства у Сумській області Падалка В.М. (Постачальник) та Товариством з обмеженою відповідальністю АФІНА ПЛЮС ЛТД в особі директора Ткаченко Ірини Володимирівни (Покупець) був укладений договір поставки № 267 (надалі - Договір).

Згідно з умовами Договору (п. п. 1.1 - 1.3, 2.1, 3.3 - 3.6, 4.1, 4.2, 5.2, 7.1 та 11.1), Постачальник зобов'язався передати у власність Покупця товар, а Покупець зобов'язався прийняти товар та оплатити його на умовах даного Договору. Покупець придбає Товар виключно для комерційного використання та подальшої його реалізації суб'єктам господарювання роздрібної торгівлі, іншим суб'єктам господарювання, громадянам та кінцевим споживачам.

Найменування товару (надалі - Товар): алкогольні та безалкогольні напої, ЛГВ, в асортименті згідно узгоджених Сторонами замовлень (Надалі - Товар та/або Продукція).

Місцезнаходження Товару: склад Постачальника.

Ціна, одиниця виміру кількості Товару та загальна кількість Товару зазначаються в накладних (надалі - накладні), що є невід'ємною частиною цього Договору. Сторони, підписуючи цей Договір, згодні з тим, що накладна виконує за умовами цього Договору функції специфікації і саме у накладній зазначається кількість товару, ціна та загальна сума партії Товару, що постачається.

Здача-прийом Товару здійснюється уповноваженими представниками Постачальника та Покупця на складі Покупця. Підтвердженням здачі-прийому Товару є підписи уповноважених представників Сторін на екземплярах накладних та довіреність на особу, яка уповноважена Покупцем на підписання накладної. Після здачі-прийому Товару ніякі претензії стосовно кількості Товару Постачальником не розглядаються.

Постачальник при поставці відповідної партії Товару передає Покупцю наступну супровідну документацію:

видаткова (товарна) накладна;

посвідчення якості та/або сертифікат відповідності;

товарно-транспортна накладна для алкогольної продукції, що вимагається відповідно до нормативно-правових актів України для роздрібної торгівлі.

При централізованому перевезенні Товару Покупцям їх відпуск Постачальником може здійснюватися без довіреності якщо Покупець за підписом керівника і головного бухгалтера підприємства або інших осіб, які уповноважені підписувати довіреності, повідомив Постачальника про зразок печатки (штампу), якою матеріально-відповідальна особа, що буде приймати Товар, завіряє на супровідних документах (накладній, акті, ордері тощо) свій підпис про одержання Товару.

Право власності на поставлений Товар переходить від Постачальника до Покупця після отримання Товару, що підтверджується підписами уповноважених осіб у товарних накладних.

Сторони, підписуючи цей Договір, дійшли згоди, що загальна сума (ціна) даного Договору складається з сум вартості Товару, вказаних в накладних, які Сторони підписують у продовж строку дії Договору.

Ціна на Товар та загальна сума Товару, що відпускається, є договірною та встановлюється окремо на кожну партію Товару та вказується в накладних.

Остаточний термін оплати отриманої Покупцем партії Товару на банківський рахунок Постачальника складає 14 (чотирнадцять) календарних днів з моменту одержання Товару Покупцем за накладною.

Даний Договір набирає чинності з моменту його підписання Сторонами і діє до 31 грудня 2017р., а у частині розрахунків за поставлений Товар - до моменту проведення остаточних розрахунків.

Цей Договір укладено у двох оригінальних примірниках по одному для кожної із Сторін. Підписуючи цей Договір Сторони стверджують, що прийшли до однакового розуміння змісту і усіх термінів цього Договору.

Позивач, на виконання умов Договору, здійснив відповідачеві поставку товару на суму 21 108,84 грн. згідно накладної № 10000 від 10.11.2017р.

Поставлений товар був отриманий 10.11.2017р. особисто директором відповідача Ткаченко І.В., що підтверджується його підписом на вказаній вище накладній.

На підставі накладної на повернення № 10000 від 14.11.2017р. відповідачем була повернута позивачеві частина отриманого Товару на суму 504,96 грн.

Таким чином, сума заборгованості по оплаті поставленого товару становить 20 603,88 грн.

Згідно ч. 1 ст. 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Стаття 526 Цивільного кодексу України передбачає, що зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Договір є обов'язковим для виконання сторонами (ст. 629 Цивільного кодексу України).

Відповідно до ст. 530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Як зазначалося вище, позивач належним чином виконав свої зобов'язання шляхом поставки товару.

Відповідач, в свою чергу, зобов'язання щодо оплати поставленого товару своєчасно не виконав, у зв'язку з чим має заборгованість в сумі 20 603,88 грн.

Частина 2 ст. 625 Цивільного кодексу України передбачає, що боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Виходячи з того, що відповідач припустився прострочення виконання зобов'язання по оплаті поставленого товару, з нього підлягає стягненню 1 112,61 нарахованого на суму боргу індексу інфляції за період з 25.11.2017р. по 16.05.2018р. та 292,97 трьох процентів річних від простроченої суми за період з 25.11.2017р. по 16.05.2018р.

Згідно ч. 1 ст. 546 Цивільного кодексу України, виконання зобов'язання може забезпечуватися неустойкою, порукою, гарантією, заставою, притриманням, завдатком.

У відповідності зі ст. 549 Цивільного кодексу України, неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання.

Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Згідно з п. 8.1 Договору, за порушення строків розрахунків, передбачених даним Договором, Покупець сплачує Постачальнику неустойку у вигляді пені в розмірі 0,2 % (але не більше подвійної облікової ставки Національного банку України) від суми заборгованості за кожний день прострочення розрахунків.

На підставі умов Договору (п. 8.1), позивач, за неналежне виконання відповідачем зобов'язання по оплаті поставленого товару, нарахував пеню в розмірі 3 083,24 грн. за період з 25.11.2017р. по 16.05.2018р.

Матеріалами справи підтверджується факт прострочення відповідачем виконання зобов'язань по оплаті поставленого товару, а тому з нього підлягає стягненню пеня в сумі 3 083,24 грн.

Оскільки відповідач своєчасно з позивачем не розрахувався, позивач правомірно звернувся з відповідною позовною заявою до суду.

За таких обставин позовні вимоги є обґрунтованими і підлягають задоволенню у повному обсязі.

За правилами ст. 129 Господарського процесуального кодексу України, у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

За подання до суду даної позовної заяви позивачем було сплачено 1 762,00 грн. судового збору, який покладається на відповідача в повному обсязі.

Керуючись ст. ст. 173 - 175, 193 Господарського кодексу України, ст. ст. 11, 202, 205, 526, 530, 546, 549, 625, 626, 629 Цивільного кодексу України, ст. ст. 233, 238, 240, 252 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю АФІНА ПЛЮС ЛТД (16500, м. Бахмач Чернігівської області, вул. Чернігівська, 5 - а, код 38765271) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю УКРАЇНСЬКА ДИСТРИБУЦІЙНА КОМПАНІЯ (01135, м. Київ, вул. В'ячеслава Чорновола, 12, код 37310549) 20 603 грн. 88 коп. заборгованості, 1 112 грн. 61 коп. нарахованого на суму боргу індексу інфляції, 292 грн. 97 коп. трьох процентів річних з простроченої суми, 3 083 грн. 24 коп. пені та 1 762 грн. 00 коп. судового збору.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржено до Київського апеляційного господарського суду у строк, встановлений ч. 1 ст. 256 Господарського процесуального кодексу України, шляхом подання апеляційної скарги через місцевий господарський суд.

Повний текст рішення складено 16.07.2018р.

Суддя А.С.Сидоренко

16 липня 2018 року

Дата ухвалення рішення16.07.2018
Оприлюднено16.07.2018
Номер документу75298595
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 25 092 грн. 70 коп

Судовий реєстр по справі —927/443/18

Рішення від 16.07.2018

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 15.06.2018

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні