Ухвала
від 17.07.2018 по справі 907/449/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про відмову у відкритті провадження у справі

"17" липня 2018 р. м. Ужгород Справа № 907/449/18

Суддя господарського суду Закарпатської області Ушак І. Г.,

розглянувши матеріали справи

за позовом комунального підприємства Агенція місцевого розвитку Виноградівщини , м. Виноградів

до товариства з обмеженою відповідальністю Панком , с. Минай Закарпатської області (відповідач-1, ТОВ Панком ,),

до фізичної особи-підприємця Арендаш Василя Васильовича, м. Мукачево (відповідач-2, ФОП Арендаш)

третя особа - ОСОБА_2, м. Ужгород

про відшкодування збитків завданих злочином

встановив:

Дана позовна заява подана до вищезазначених відповідачів - ТОВ Панком та ФОП Арендаш - однак прохальна частина позову містить вимоги про стягнення солідарно завданої шкоди з ОСОБА_2 та Арендаша Василя Васильовича як фізичних осіб, злочинними діями яких завдано шкоди позивачеві.

Заява ґрунтується на матеріалах кримінальної справи (№ 299/2706/17) по обвинуваченню зазначених осіб у заволодінні грошовими коштами позивача та відділу охорони здоров'я Виноградівської районної державної адміністрації, яка перебуває на розгляді Виноградівського районного суду. Позивач зазначає, що на момент подання даного позову він не є цивільним позивачем по зазначеній кримінальній справі та його цивільний позов не розглядається.

Приписами п. 1 ч. 1, ч. 3 ст. 175 Господарського процесуального кодексу України (ГПК України) визначено, що суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо заява не підлягає розгляду за правилами господарського судочинства, про що постановляє ухвалу.

Суд, вирішуючи питання відкриття провадження у даній справі, виходить з приписів ст. 20 ГПК України, за змістом яких визначено, що господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв'язку із здійсненням господарської діяльності.

Предметом даного позову є відшкодування збитків завданих злочином, спір виник не у зв'язку із здійсненням сторонами господарської діяльності, а з кримінального правопорушення, внаслідок якого позивачу завдано майнової шкоди та яке обґрунтовується обвинувальним актом від 21.07.17, тобто позов за своїм змістом є цивільним позовом по кримінальній справі, відтак - не підлягає розгляду за правилами господарського судочинства, тому у відкритті провадження у справі належить відмовити.

Приписами ст.ст. 127, 128 Кримінального процесуального кодексу України встановлено, що шкода, завдана кримінальним правопорушенням або іншим суспільно небезпечним діянням, може бути стягнута судовим рішенням за результатами розгляду цивільного позову в кримінальному провадженні; особа, якій кримінальним правопорушенням або іншим суспільно небезпечним діянням завдано майнової та/або моральної шкоди, має право під час кримінального провадження до початку судового розгляду пред'явити цивільний позов до підозрюваного, обвинуваченого або до фізичної чи юридичної особи, яка за законом несе цивільну відповідальність за шкоду, завдану діяннями підозрюваного, обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння; форма та зміст позовної заяви повинні відповідати вимогам, встановленим до позовів, які пред'являються у порядку цивільного судочинства; особа, яка не пред'явила цивільного позову в кримінальному провадженні має право пред'явити його в порядку цивільного судочинства.

З огляду на обставини справи та наведені приписи процесуального закону, позивач як особа, яка не пред'явила цивільного позову в кримінальному провадженні має право пред'явити даний позов у порядку цивільного судочинства.

Згідно із ч. 4 ст. 175 ГПК України до ухвали про відмову у відкритті провадження у справі, що надсилається заявникові, додаються позовні матеріали; копія позовної заяви залишається в суді.

Сплачена сума судового збору в разі відмови у відкритті провадження у справі в суді першої інстанції згідно п. 3 ч. 1 ст. 7 Закону України "Про судовий збір" повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду.

На підставі викладеного, керуючись ст. 4, 20, 45, п. 1 ч. 1 ст. 175, ст. 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Відмовити у відкритті провадження у справі за позовом комунального підприємства Агенція місцевого розвитку Виноградівщини , м. Виноградів до товариства з обмеженою відповідальністю Панком , с. Минай Закарпатської області, до фізичної особи-підприємця Арендаш Василя Васильовича, м. Мукачево, третя особа - ОСОБА_2, м. Ужгород про відшкодування збитків завданих злочином

Позовну заяву прошиту позивачем з додатками на 82 арк. та докази надіслання її копії іншим учасникам справи на 6 арк. - повернути позивачеві.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та може бути оскаржена до Львівського апеляційного господарського суду шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом строку, передбаченого ст. 256 ГПК України. Ухвала підписана 17.07.18.

Суддя Ушак І.Г.

СудГосподарський суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення17.07.2018
Оприлюднено17.07.2018
Номер документу75321394
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —907/449/18

Ухвала від 13.08.2018

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ушак І.Г.

Ухвала від 17.07.2018

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ушак І.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні