Ухвала
від 16.07.2018 по справі 806/2016/18
ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про закриття провадження у справі

16 липня 2018 року м. Житомир справа № 806/2016/18

категорія 5.1.2

Житомирський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Попової О. Г., розглянувши у порядку письмового провадження клопотання про затвердження умов примирення в адміністративній справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Гранітний кар'єр" до Державної служби геології та надр України про визнання протиправною бездіяльність, зобов'язання продовжити строк дії спеціального дозволу №2990 від 12.05.2003 та видати спеціальний дозвіл на користування надрами,

встановив:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Гранітний кар'єр" звернулось до Державна служба геології та надр України , в якому просить:

- визнати протиправною бездіяльність Державної служби геологи та надр України щодо розгляду заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "Гранітний кар'єр" про продовження дії спеціального дозволу на користування надрами, з метою видобування гранітів-порфірів Жеревського родовища, розташованого в Лугинському районі Житомирської області;

- зобов'язати Державну службу геології та надр України продовжити строк дії спеціального дозволу №2990 від 12 травня 2003 року виданого Товариству з обмеженою відповідальністю "Гранітний кар'єр" на користування надрами, з метою видобування гранітів-порфірів Жеревського родовища, розташованого в Лугинському районі Житомирської області строком на 20 років до 21 грудня 2034 року;

- зобов'язати Державну службу геологи та надр України видати Товариству з обмеженою відповідальністю "Гранітний кар'єр" спеціальний дозвіл на користування надрами, з метою видобування гранітів-порфірів Жеревського родовища, розташованого в Лугинському районі Житомирської області зі строком дії до 21 грудня 2034 року.

Ухвалою Житомирського окружного адміністративного суду від 02 травня 2018 року відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження. Підготовче судове засідання у справі призначено на 29 травня 2018 року о 10:40.

29 травня 2018 року перед початком судового засідання на офіційну електронну поштову адресу суду надійшло клопотання Державної служби геології та надр України про продовження строку на подання відзиву та відкладення розгляду справи. (а.с. 42-44)

Судовий розгляд справи у підготовчому засіданні, призначений на 29 травня 2018 року о 10:40 було відкладено на 12 червня 2018 року о 12:00 у зв'язку із клопотанням представника відповідача.

11 червня 2018 року до відділу документального забезпечення суду надійшло клопотання представника позивача про проведення підготовчого судового засідання без участі представника позивача та про відкладення розгляду справи по суті на 15 днів. (а.с. 55), а також клопотання про розгляд справи у закритому режимі. (а.с. 56-57)

Судовий розгляд справи у підготовчому засіданні, призначений на 12 червня 2018 року о 12:00 було відкладено на 04 липня 2018 року у зв'язку із перебуванням головуючого судді у щорічній відпустці.

04 липня 2018 року до відділу документального забезпечення суду надійшло клопотання ТОВ "Гранітний кар'єр" вих. №04/07/18-С-3 від 04.07.2018 про затвердження угоди про примирення. (а.с. 73-75)

На офіційну електронну поштову адресу суду надійшло клопотання Державної служби геології та надр України про розгляд справи виключно відповідно до захисту інтересів держави та з дотриманням вимог чинного законодавства. (а.с.72)

У зв'язку із неявкою сторін у судове засідання та відсутністю клопотань про розгляд справи у порядку письмового провадження, судовий розгляд справи у підготовчому судовому засіданні було відкладено на 13 липня 2018 року о 12:30.

Ухвалою Житомирського окружного адміністративного суду від 06.07.2018 відмовлено у задоволенні клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "Гранітний кар'єр" про розгляд справи у закритому судовому засіданні (а.с. 80-81)

12 липня 2018 року до відділу документального забезпечення суду надійшло клопотання Державної служби геології та надр України про розгляд справи у порядку письмового провадження (а.с. 87).

В підготовче судове засідання, призначене на 13 липня 2018 року о 12:30 прибув представник позивача, перед початком судового засідання подав до відділу документального забезпечення суду клопотання про розгляд справи у порядку письмового провадження (а.с. 93).

Зважаючи на неявку сторін та керуючись приписами ч. 3 ст. 194, ч.9 ст.205, ч.4 ст.229 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) суд вважає за можливе провести розгляд клопотання у порядку письмового провадження за наявними у суду матеріалами справи.

Відповідно до ч.5 ст.250 КАС України датою ухвалення судового рішення в порядку письмового провадження є дата складення повного судового рішення.

Дослідивши клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "Гранітний кар'єр" про затвердження умов примирення, суд дійшов висновку про необхідність затвердження умов угоди про примирення та закриття провадження у справі з наступних підстав.

Частиною третьою статті 9 КАС України встановлено, що кожна особа, яка звернулася за судовим захистом, розпоряджається своїми вимогами на свій розсуд, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Таким правом користуються й особи, в інтересах яких подано позовну заяву, за винятком тих, які не мають адміністративної процесуальної дієздатності.

Згідно ч.5 ст.47 КАС України сторони можуть досягнути примирення на будь-якій стадії судового процесу, що є підставою для закриття провадження в адміністративній справі.

Відповідно до ч.1 ст.190 КАС України сторони можуть повністю або частково врегулювати спір на підставі взаємних поступок. Примирення сторін може стосуватися лише прав та обов'язків сторін. Сторони можуть примиритися на умовах, які виходять за межі предмета спору, якщо такі умови примирення не порушують прав чи охоронюваних законом інтересів третіх осіб. Умови примирення не можуть суперечити закону або виходити за межі компетенції суб'єкта владних повноважень.

Частиною третьою статті 190 КАС України встановлено, що умови примирення сторони викладають у заяві про примирення сторін. Заява про примирення сторін може бути викладена у формі єдиного документа, підписаного сторонами, або у формі окремих документів: заяви однієї сторони про умови примирення та письмової згоди іншої сторони з умовами примирення.

Положеннями ч.5 ст.190 КАС України визначено, що умови примирення сторін затверджуються ухвалою суду. Затверджуючи умови примирення сторін, суд цією самою ухвалою одночасно закриває провадження у справі.

Згідно ч.2, ч.3 ст.191 КАС України ухвала про затвердження умов примирення є виконавчим документом та має відповідати вимогам до виконавчого документа, встановленим законом.

У разі невиконання ухвали суду про затвердження умов примирення вона може бути подана для її примусового виконання в порядку, визначеному законодавством для виконання судових рішень.

Ознайомившись з угодою про примирення від 03.07.2018, укладеної між Державною службою геології та надр України та Товариством з обмеженою відповідальністю "Гранітний кар'єр", суд вважає, що сторони не допустили будь-яких порушень при укладенні угоди, умови примирення не суперечать чинному законодавству, стосуються лише прав та обов'язків сторін і предмета адміністративного позову. Права, свободи, інтереси інших осіб не порушуються.

Пунктом третім частини першої статті 238 КАС України встановлено, що суд закриває провадження у справі якщо сторони досягли примирення.

Відповідно до ч.2 ст.238 КАС України про закриття провадження у справі суд постановляє ухвалу. Ухвала суду про закриття провадження у справі може бути оскаржена.

Згідно з ч.2 ст.239 КАС України у разі закриття провадження у справі повторне звернення до суду зі спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав не допускається.

Частиною першою статті 183 КАС України встановлено, що у підготовчому засіданні суд постановляє ухвалу (ухвали) про процесуальні дії, що необхідно вчинити до закінчення підготовчого провадження та початку судового розгляду справи по суті.

Положеннями пункту другого частини другої статті 183 КАС України врегульовано, що за результатами підготовчого засідання суд постановляє ухвалу про закриття провадження у справі.

Сторонами укладено угоду про примирення від 03.07.2018 (а.с. 74-75) та подано клопотання про затвердження судом угоди про примирення.

Оскільки укладення угоди про примирення є процесуальним правом сторін та не порушує прав інших учасників справи, суд дійшов висновку про обґрунтованість заявленого клопотання та наявність підстав для затвердження умов примирення, а тому провадження у даній адміністративній справі підлягає закриттю.

Керуючись статтями 183, 190, 191, 194, 204, 205, 229, 238, 239, 243, 248, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,

ухвалив:

Клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "Гранітний кар'єр" про затвердження угоди про примирення - задовольнити, затвердивши умови примирення між сторонами згідно угоди про примирення від 03 липня 2018 року на таких умовах:

1. Товариство з обмеженою відповідальністю "Гранітний кар'єр" (Жеревці, Лугинський район, Житомирська область, 11312. Код ЄДРПОУ 31674864) впродовж 30 (тридцяти) календарних днів з моменту набрання чинності ухвалою суду про затвердження даної Угоди, зобов'язується надати Державній службі геології та надр України (вул. Антона Цедіка, 16, м. Київ, 03680. Код ЄДРПОУ 37536031) відповідно до Положення про порядок проведення державної експертизи звітів щодо результатів геологічного вивчення надр, а також інших геологічних матеріалів, затвердженого наказом Міністерства екології та природних ресурсів України від 11.03.2013 №95, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 28.03.2013 за №513/23045, позитивний висновок спеціалізованого державного геологічного підприємства, установи, організації, що належить до сфери управління Держгеонадр, щодо результатів геологічного вивчення надр, а також інших геологічних матеріалів Жеревського родовища у Житомирській області;

2. Державна служба геології та надр України в термін 10 (десяти) календарних днів з моменту виконання Товариством з обмеженою відповідальністю "Гранітний кар'єр" п.1 даної Угоди, та надходження до Держгеонадр ухвали суду про затвердження даної Угоди, зобов'язується скасувати (визнати таким, що втратив чинність) п.1 додатку до наказу Держгеонадр від 19.06.2015 №164 "Про скасування наказів щодо продовження строку дії спеціальних дозволів на користування надрами";

3. Товариство з обмеженою відповідальністю "Гранітний кар'єр" впродовж 45 (сорока п'яти) календарних днів з моменту виконання Державною службою геології та надр України п.2 даної Угоди, зобов'язується здійснити в повному розмірі оплату збору за продовження дії спеціального дозволу;

4. Державна служба геології та надр України в термін 10 (десяти) календарних днів з моменту отримання від Товариства з обмеженою відповідальністю "Гранітний кар'єр" підтвердження виконання п.3 даної Угоди, зобов'язується видати Товариству з обмеженою відповідальністю "Гранітний кар'єр" спеціальний дозвіл на користування надрами, з метою видобування гранітів-порфірів Жеревського родовища, розташованого в Лугинському районі Житомирської області строком на 20 років з терміном дії з 21.12.2014 по 21.12.2034, відповідно до наказу Держгеонадр №232 від 17.07.2014 "Про продовження строку дії, переоформлення, внесення змін до спеціальних дозволів на користування надрами";

5. Сторони підтверджують, що дана Угода стосується виключно правовідносин, які виникли між Державною службою геології та надр України та Товариством з обмеженою відповідальністю "Гранітний кар'єр" з питань продовження ТОВ "Гранітний кар'єр" дії спеціального дозволу від 12.05.2003 №2990 на користування надрами, з врахуванням Постанови Господарського суду Львівської області від 15.11.2007 по справі №11/326А, яка залишена в силі Постановою Верховного Суду України від 19.08.2008. Дана Угода не може бути використана для правовідносин будь-якою із сторін у відносинах з третіми особами;

6. Сторони підтверджують, що умови даної Угоди не суперечать закону і не порушують чиї-небудь права, свободи або інтереси;

7. Сторони підтверджують, що цю Угоду складено з особистої власної волі, при повній цивільній дієздатності та усвідомленні усіх наслідків, пов'язаних з підписанням цієї Угоди.

8. Дана Угода укладена відповідно до ч.5 ст. 47, ст.141, ст.190, ст.191, ч.5 ст.194, п.3 ч.1 ст.238 Кодексу адміністративного судочинства України і вступає в силу з моменту постановлення Житомирським окружним адміністративним судом ухвали про затвердження умов примирення та закриття провадження у справі №806/2016/18;

9. У разі невиконання умов даної Угоди однією із Сторін, інша Сторона має право звернути ухвалу суду про її затвердження до примусового виконання, відповідно

до вимог ст.191 КАС України га Закону України "Про виконавче провадження" від 02.06.2016 №1404-VIII;

10. Судові витрати, які понесла кожна із Сторін у зв'язку із участю у справі №806/2016/18 кожна Сторона несе самостійно та не перекладає на іншу Сторону ні повністю, ні частково;

11. Дана Угода складена у трьох примірниках, що мають однакову юридичну силу по одному примірнику для кожної із Сторін та один - Житомирському окружному адміністративному суду.

Роз'яснити сторонам, що ухвала про затвердження умов примирення виконується сторонами в порядку і строки, які нею визначені. Ухвала про затвердження умов примирення є виконавчим документом. У разі невиконання ухвали суду про затвердження умов примирення вона може бути подана для її примусового виконання в порядку, визначеному законодавством для виконання судових рішень.

Закрити провадження в адміністративній справі №806/2016/18 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Гранітний кар'єр" (Жеревці, Лугинський район, Житомирська область, 11312. Код ЄДРПОУ 31674864) до Державної служби геології та надр України (вул. Антона Цедіка, 16, м. Київ, 03680. Код ЄДРПОУ 37536031) про визнання протиправною бездіяльність, зобов'язання продовжити строк дії спеціального дозволу №2990 від 12.05.2003 та видати спеціальний дозвіл на користування надрами.

Повторне звернення до суду зі спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав не допускається.

Ухвала набирає законної сили у порядку, встановленому статтею 256 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції за правилами, встановленими статтями 295-297 Кодексу адміністративного судочинства України.

Повний текст ухвали виготовлено: 16 липня 2018 року.

Головуючий суддя О.Г. Попова

Дата ухвалення рішення16.07.2018
Оприлюднено17.07.2018
Номер документу75322840
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправною бездіяльність, зобов'язання продовжити строк дії спеціального дозволу №2990 від 12.05.2003 та видати спеціальний дозвіл на користування надрами

Судовий реєстр по справі —806/2016/18

Ухвала від 16.07.2018

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Попова Оксана Гнатівна

Ухвала від 06.07.2018

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Попова Оксана Гнатівна

Ухвала від 02.05.2018

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Попова Оксана Гнатівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні