Ухвала
від 16.07.2018 по справі 1540/3391/18
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 1540/3391/18

УХВАЛА

16 липня 2018 року м. Одеса

Суддя Одеського окружного адміністративного суду Вовченко O.A., розглянувши матеріали адміністративного позову Одеського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів до приватного підприємства Фенікс-Інком про стягнення адміністративно-господарських санкцій,-

ВСТАНОВИВ:

10 липня 2018 року до Одеського окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов Одеського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів до приватного підприємства Фенікс-Інком , згідно якого позивач просить суд стягнути з приватного підприємства Фенікс-Інком , код ЄДРПОУ - 38425940, 67780, Одеська область, Білгород-Дністровський район, смт. Сергіївка, вул. Чорноморська, 3 кв. 18, на користь Одеського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів на рахунок управління Державної казначейської служби України в Одеській області / Банк ГУ ДКСУ в Одеській області, Одержувач - Банк - ГУ ДКСУ в Одеській області УК у Білгород-Дністровському районі/ 50070000, МФО 899998, р/р 31211230015083, Код ЄДРПОУ 37894104, суму адміністративно-господарських санкцій за невиконання нормативу робочих місць призначених для працевлаштування інвалідів у 2017 році у розмірі 1732756.88 грн., та пеню за порушення встановлених законодавством термінів сплати адміністративно-господарських санкцій у розмірі 1572.00 грн.

Відповідно до п.п.1-6 ч.1 ст.171 КАС України суддя після одержання позовної заяви з'ясовує, чи: подана позовна заява особою, яка має адміністративну процесуальну дієздатність; має представник належні повноваження (якщо позовну заяву подано представником); відповідає позовна заява вимогам, встановленим статтями 160, 161, 172 цього Кодексу; належить позовну заяву розглядати за правилами адміністративного судочинства і чи подано позовну заяву з дотриманням правил підсудності; позов подано у строк, установлений законом (якщо позов подано з пропущенням встановленого законом строку звернення до суду, то чи достатньо підстав для визнання причин пропуску строку звернення до суду поважними); немає інших підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження в адміністративній справі, встановлених цим Кодексом.

Ознайомившись зі змістом адміністративного позову суд також дійшов висновку, що він не відповідає вимогам ст. 161 КАС України.

Відповідно до ч.1 ст.161 КАС України до позовної заяви додаються її копії, а також копії доданих до позовної заяви документів відповідно до кількості учасників справи, крім випадків, визначених частиною другою цієї статті.

Відповідно до ч.ч.2,4 ст.79 КАС України позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом із поданням позовної заяви. Якщо доказ не може бути поданий у встановлений законом строк з об'єктивних причин, учасник справи повинен про це письмово повідомити суд та зазначити: доказ, який не може бути подано; причини, з яких доказ не може бути подано у зазначений строк. Учасник справи також повинен надати докази, які підтверджують, що він здійснив усі залежні від нього дії, спрямовані на отримання відповідного доказу.

Згідно з ч.2 ст.94 КАС України письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не визначено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього.

Відповідно до ч.ч.4-5 ст.94 КАС України копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством. Учасник справи, який подає письмові докази в копіях (електронних копіях), повинен зазначити про наявність у нього або іншої особи оригіналу письмового доказу. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який знаходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

Згідно п. 5.27 ДСТУ 4163-2003, затвердженого наказом Держспоживстандарту України від 07.04.2003 року №55 відмітка про засвідчення копії документа складають зі слів Згідно з оригіналом , назви посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів та прізвища, дати засвідчення копії і проставляють нижче реквізиту 23.

Позивачем до адміністративного позову додано докази, зазначені у переліку додатків, однак, в порушення вимог ч.ч.4-5 ст.94 КАС України вказані копії документів не засвідчені належним чином.

Згідно з ч.5 ст.160 КАС України в позовній заяві зазначається:

- виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини;

- перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності), зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

Однак, позивачем не зазначено щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових доказів, копії яких додано до позовної заяви.

Отже, позивачу необхідно надати до суду вказану інформацію.

Відповідно до ч.4 ст.161 КАС України позивач зобов'язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази - позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Частиною 2 статті 79 КАС України визначено, що позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом із поданням позовної заяви.

Обґрунтовуючи позовні вимоги позивач у позовній заяві посилається, зокрема, на те, що:

- станом на 04.07.2018 року відповідач повинен сплатити пеню виходячи з 120 відсотків річних облікової ставки Національного банку України, нарахованої за весь її строк,що становить 1572,00 грн.;

- відповідно до Положення про Одеське обласне відділення Фонду соціального захисту інвалідів - позивач є територіальним органом бюджетної установи - Фонду соціального захисту інвалідів.

Однак позивачем до позовної заяви не надано:

- доказів на підтвердження того, що станом на 04.07.2018 року відповідач повинен сплатити пеню виходячи з 120 відсотків річних облікової ставки Національного банку України, нарахованої за період з 15.04.2018 року по 04.07.2018 року, що становить 1572,00 грн., а саме відповідного розрахунку, оформленого окремим документом із підписом відповідальної особи;

- належним чином засвідченої копії Положення про Одеське обласне відділення Фонду соціального захисту інвалідів;

- доказів направлення розрахунку адміністративно-господарських санкцій за 2017 рік на адресу відповідача.

Також з боку позивача не надано до суду доказів знаходження відповідача на обліку в Одеському обласному відділенні Фонду соціального захисту інвалідів.

Водночас, суд зазначає, що позивач просить суд стягнути з відповідача суму адміністративно-господарських санкцій та пені зазначаючи рахунок, на який вказані суми повинні бути перераховані.

Однак, в матеріалах справи відсутні докази на підтвердження того, що суми адміністративно-господарських санкцій та пені повинні бути перераховані саме на рахунок управління Державної казначейської служби України в Одеській області / Банк ГУ ДКСУ в Одеській області, Одержувач - Банк - ГУ ДКСУ в Одеській області УК у Білгород-Дністровському районі/ 50070000, МФО 899998, р/р 31211230015083, Код ЄДРПОУ 37894104.

Окрім цього позивач у прохальній частині позовної заяви просить суд стягнути 1732756,88 грн. адміністративно-господарських санкції, однак із наданого суду розрахунку адміністративно-господарських санкцій за 2017 звітній рік не вбачається обґрунтування такої суми.

Отже, позивачу необхідно надати до суду відповіді докази.

Частиною 1 статті 55 КАС України визначено, що сторона, третя особа в адміністративній справі, а також особа, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, може брати участь у судовому процесі особисто (самопредставництво) та (або) через представника.

Відповідно до ч.4 ст.55 КАС України юридична особа, суб'єкт владних повноважень, який не є юридичною особою, бере участь у справі через свого керівника або члена виконавчого органу, уповноваженого діяти від її (його) імені відповідно до закону, статуту, положення (самопредставництво юридичної особи), або через представника.

Так, позовна заява Одеського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів підписана директором ОСОБА_1.

Однак, до позову не додано доказів на підтвердження повноважень ОСОБА_1 як директора Одеського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів, яким підписано позовну заяву.

Отже, позивачу необхідно надати до суду докази на підтвердження повноважень ОСОБА_1 як директора Одеського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів.

Згідно ч. 1 ст.169 КАС суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, встановлених статтями 160, 161 цього Кодексу, протягом п'яти днів з дня подання позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Відтак, приймаючи до уваги вищевикладене, суд вважає за необхідне залишити адміністративний позов без руху, встановивши позивачу строк для усунення недоліків.

Виявлені недоліки мають бути усунені позивачем шляхом надання до суду інформації щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових доказів, копії яких додано до позовної заяви та належним чином засвідчених доказів, визначених в ухвалі суду (з доказами надсилання їх копії на адресу відповідача).

Керуючись ст.ст.160, 161, 169 КАС України, суд, -

УХВАЛИВ:

Адміністративний позов Одеського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів до приватного підприємства Фенікс-Інком про стягнення адміністративно-господарські санкції - залишити без руху.

Встановити позивачу 5-денний строк для усунення недоліків позовної заяви з дня отримання копії ухвали.

У разі невиконання вимог цієї ухвали позовна заява буде вважатись неподаною і буде повернута заявникові.

Ухвала в частині залишення адміністративного позову без руху окремо від остаточного судового рішення оскарженню не підлягає.

Суддя О.А. Вовченко

СудОдеський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення16.07.2018
Оприлюднено17.07.2018
Номер документу75323381
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —1540/3391/18

Рішення від 15.11.2018

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Вовченко О. А.

Ухвала від 18.09.2018

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Вовченко О. А.

Ухвала від 16.07.2018

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Вовченко О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні