Ухвала
від 17.07.2018 по справі 923/635/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРCОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул.Театральна,18, м. Херсон, 73000,

тел./0552/26-47-84, 49-31-78, факс 49-31-78, веб сторінка: ks.arbitr.gov.ua/sud5024/


УХВАЛА

про відмову у прийнятті позовної заяви

17 липня 2018 року Справа № 923/635/18

Суддя господарського суду Херсонської області Остапенко Т.А. , розглянувши матеріали

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю Торг-Сервіс , 74900, Херсонська область, м. Нова Каховка, вул. Промислова, 67, ідентифікаційний код: 24109479

до: Фізичної особи-підприємця Миндрі Наталії Вікторівни, місцезнаходження: АДРЕСА_1, ідентифікаційний код: НОМЕР_1

про стягнення 11774,19 грн.

в с т а н о в и в:

12.07.2018 року до суду надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю Торг-Сервіс про стягнення з Фізичної особи-підприємця Миндрі Наталії Вікторівни заборгованість з орендної плати з урахуванням індексу інфляції у розмірі 11578,28 грн. та річні у розмірі 195,91 грн.

Вказана справа на підставі протоколу автоматизованого розподілу справи між суддями від 12.07.2018 року, була розподілена у провадження судді Остапенко Т.А.

Дослідивши зміст позовної заяви та додані до неї матеріали, суд дійшов наступних висновків.

Так, відповідно до ч. 1 ст. 45 ГПК України сторонами в судовому процесі є позивач та відповідач, якими можуть бути особи, зазначені у ст. 4 ГПК України, а саме: юридичні особи, фізичні особи - підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування ( ч. 2 ст. 4 ГПК України).

За змістом п. 1 ч. 1 ст. 20 ГПК України господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв'язку із здійсненням господарської діяльності (крім справ, передбачених частиною другою цієї статті), та інші справи у визначених законом випадках, зокрема справи у спорах, що виникають при укладанні, зміні, розірванні і виконанні правочинів у господарській діяльності, крім правочинів, стороною яких є фізична особа, яка не є підприємцем, а також у спорах щодо правочинів, укладених для забезпечення виконання зобов'язання, сторонами якого є юридичні особи та (або) фізичні особи - підприємці.

В пункті 3.1. Пленуму Вищого господарського суду України від 24.10.2011 року № 10 Про деякі питання підвідомчості і підсудності справ господарським судам , зазначено, що господарський спір підвідомчий господарському суду, за наявності, зокрема, таких умов: участь у спорі суб'єкта господарювання; наявність між сторонами, по-перше, господарських відносин, врегульованих Цивільним кодексом України, Господарським кодексом України, іншими актами господарського і цивільного законодавства, і, по-друге, спору про право, що виникає з відповідних відносин; наявність у законі норми, що прямо передбачала б вирішення спору господарським судом; відсутність у законі норми, що прямо передбачала б вирішення такого спору судом іншої юрисдикції.

Згідно із п.2 ч.2 ст.55 ГК України, суб'єктами господарювання є громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які здійснюють господарську діяльність та зареєстровані відповідно до закону як підприємці.

Статус фізичної особи - підприємця, виходячи із змісту ст. 42 ГК України, це юридичний статус, який засвідчує право особи на заняття підприємницькою діяльністю, а саме: самостійною, ініціативною, систематичною, на власний ризик господарською діяльністю, що здійснюється суб'єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.

Згідно із ч.1 ст. 128 ГК України, громадянин визнається суб'єктом господарювання у разі здійснення ним підприємницької діяльності за умови державної реєстрації його як підприємця без статусу юридичної особи відповідно до статті 58 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 2 ст. 128 ГК України та ст. 52 ЦК України фізична особа - підприємець відповідає за зобов'язаннями, пов'язаними з підприємницькою діяльністю, усім своїм майном, крім майна, на яке згідно із законом не може бути звернено стягнення.

Із наведеного вбачається, що стороною у спорі, що виник із господарських правовідносин на підставі договору може бути лише фізична особа-підприємець. Участь у такому спорі в якості позивача чи відповідача фізичної особи процесуальним законом не передбачена.

Між тим, станом на 17.07.2018 року в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, міститься інформація про те, що 26.06.2018 року здійснено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності ФОП Миндрі Н.В.

Відповідно до ч. 8 ст. 4 Закону України Про державну реєстрацію юридичної особи, фізичної особи-підприємця та громадських формувань фізична особа - підприємець позбавляється статусу підприємця з дати внесення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності цією фізичною особою.

Таким чином, ТОВ Торг-Сервіс заявлено позов до відповідача, як суб'єкта господарювання, діяльність якого станом на момент звернення до суду вже припинена.

Відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 175 ГПК України, суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, зокрема, якщо настала смерть фізичної особи або оголошено її померлою чи припинено суб'єкта господарювання, які звернулися із позовною заявою або до яких пред'явлено позов, якщо спірні правовідносини не допускають правонаступництва.

Отже, наявні підстави для відмови у відкритті провадження у справі.

Про відмову у відкритті провадження у справі, не пізніше п'яти днів з дня надходження заяви, постановлюється ухвала. Така ухвала надсилається заявникові не пізніше наступного дня після її постановляння в порядку, встановленому статтею 242 цього Кодексу ( ч. 3 ст. 175 ГПК України).

Відповідно до ч. 4 ст. 175 ГПК України до ухвали про відмову у відкритті провадження у справі, що надсилається заявникові, додаються позовні матеріали. Копія позовної заяви залишається в суді.

Керуючись п. 6 ч. 1 ст. 175 ГПК України, ст. ст. 234, 235 ГПК України, суд

п о с т а н о в и в:

1. Відмовити Товариству з обмеженою відповідальністю Торг-Сервіс у відкритті провадження у справі за позовом до Фізичної особи-підприємця Миндрі Наталії Вікторівни про стягнення заборгованості за договором оренди у розмірі 11774,19 грн.

2. Копію ухвали, разом з позовною заявою та доданими до неї матеріалами направити заявнику.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та з урахуванням підпункту 17.5 пункту 1 Розділу ХІ "Перехідні положення" Господарського процесуального кодексу України може бути оскаржена протягом десяти днів до Одеського апеляційного господарського суду через Господарський суд Херсонської області.

Ухвала підписана 17.07.2018 року

Додатки: позовна заява з доданими до неї матеріалами на 10 арк., в т.ч. копія платіжного доручення, копія фіскального чеку.

Суддя Т.А. Остапенко

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення17.07.2018
Оприлюднено17.07.2018
Номер документу75324469
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —923/635/18

Ухвала від 17.07.2018

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Остапенко Т.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні