Ухвала
від 17.07.2018 по справі 272/675/17
АНДРУШІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №: 272/675/17

Провадження № 1-кс/272/193/18

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 липня 2018 року

Андрушівський районний суд Житомирської області в складі:

головуючої - слідчої судді - ОСОБА_1 ,

секретаря судового засідання - ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Андрушівка клопотанняст. слідчого СВ Андрушівського ВП БВП ГУНП в Житомирській області майора поліції ОСОБА_3 по матеріалах досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12017060100000162 від 20.05.2017 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 358 КК України, про доручення проведення будівельно-технічної експертизи ,

встановив:

До Андрушівського районного суду Житомирської області надійшло клопотання слідчого СВ Андрушівського ВП БВП ГУНП в Житомирській області майора поліції ОСОБА_3 про доручення проведення будівельно-технічної експертизи.

Згідно клопотання, у провадженні слідчого відділення Андрушівського відділення поліції Бердичівського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Житомирській області перебувають матеріали досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12017060100000162 від 20.05.2017 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 358 КК України.

За результатами досудового розслідування встановлено, що невстановлені слідством особи підробили офіційні документи щодо виконання робіт по ремонту укосів внутрішніх та зовнішніх площею 100 м2 під час капітального ремонту адміністративного приміщення (заміна вікон) Андрушівської районної ради у м. Андрушівка, пл. Т.Г. Шевченка, 1, так, як роботи відповідно до документів виконувались двома суб`єктами господарювання на одній і тій самій площі та об`єкті, а фактично виконувались одним суб`єктом господарювання.

Так, 16.11.2016 між Андрушівською районною радою, юридична адреса: Житомирська область м. Андрушівка, пл. Т.Г. Шевченко, 1, код ЄДРПОУ 13576992 та ПП «Петрова» юридична адреса: Житомирська область, м. Житомир, вул. Михайлівська, 12, код ЄДРПОУ 2678300780 укладений договір підряду № 0001/16 по проведенню капітального ремонту адмінбудівлі (заміна вікон) на загальну суму 421000,00 грн..

20.12.2016 між Андрушівською районною радою, юридична адреса: Житомирська область м. Андрушівка, пл. Т.Г. Шевченко, 1, код ЄДРПОУ 13576992 та ФОП « ОСОБА_4 » юридична адреса: Житомирська область,Андрушівський район,смт.Червоне,вул.Миру,68 код ЄДРПОУ 3578303664 укладений договір підряду № 64 по проведенню капітального ремонту адмінбудівлі (заміна вікон) на загальну суму 44499,16 грн..

Крім того приймання виконаних робіт форми КБ-2В та довідки про вартість виконаних робіт форми КБ-3, у яких було внесено завідомо неправдиві відомості щодо фактичних об`ємів виконаних робіт по зазначеному об`єкту, з метою отримання бюджетних коштів було подано до Державної казначейської служби з метою перерахування коштів на рахунки ПП «Петрова» та ФОП « ОСОБА_4 ».

Так, доказами в кримінальному провадженні, відповідно до ст. 84 КПК України, є фактичні дані, отримані у передбаченому цим Кодексом порядку, на підставі яких слідчий, прокурор, слідчий суддя і суд встановлюють наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню. Процесуальними джерелами доказів є, серед іншого, висновки експертів.

Крім цього ч. 1 ст.101КПК України передбачено, що висновок експерта це докладний опис проведених експертом досліджень та зроблені за їх результатами висновки, обґрунтовані відповіді на запитання, поставлені особою, яка залучила експерта, або слідчим суддею чи судом, що доручив проведення експертизи.

У відповідності до ч. 1 ст.242КПК України експертиза проводиться експертною установою, експертом або експертами, за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження або, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання.

Відповідно до ч.1 ст.244 КПК України, у разі якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання, сторони кримінального провадження мають право звернутися з клопотанням про проведення експертизи до слідчого судді.

Враховуючи викладене, а також те, що на даний час у кримінальному провадженні виникла необхідність встановити певні обставини щодо вчинення кримінального правопорушення, а для цього необхідні спеціальні знання в галузі будівництва, тому проведення судової будівельно-технічної експертизи є в даному випадку не тільки необхідним, але й і обов`язковим, а так, як в інший спосіб їх отримати неможливо в органа досудового слідства виникла необхідність у дорученні експертам Житомирського відділення Київського науково-дослідного інституту судових експертиз, адреса: 10014, м.Житомир, вулиця Театральна, 17/20, офіс 512 проведення судово будівельно-технічної експертизи та залученні експерта для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження.

В судове засідання слідчий направив лист про розгляд клопотання у його відсутність, просив клопотання задовольнити.

Відповідно вимог ч.4 ст. 107 КПК України, оскільки всі особи не прибули в судове засідання, суд розглядає клопотання без застосування технічних засобів фіксування

Дослідивши матеріали судового провадження, суд вважає, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Підстави проведення експертизи визначено ст.242 КПК України, порядок розгляду слідчим суддею клопотання про проведення експертизи регламентовано ст.244 КПК України.

Статтею 244 КПК Українипередбачено, що у разі якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання, сторони кримінального провадження мають право звернутися з клопотанням про проведення експертизи до слідчого судді. Слідчий суддя задовольняє клопотання, якщо особа, яка звернулася з відповідним клопотанням, доведе, що для вирішення питань, що мають істотне значення для кримінального провадження, необхідне залучення експерта.

Відповідно до ч.2 ст. 242 КПК України слідчий або прокурор зобов`язані звернутися з клопотанням до слідчого судді для проведення експертизи.

Враховуючи, що на даний час у кримінальному провадженні виникла необхідність встановити певні обставини щодо вчинення кримінального правопорушення, а для цього необхідні спеціальні знання в галузі будівництва, виникла необхідність у проведенні будівельно-технічної експертизи.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов до висновку про те, що наявні підстави для задоволення клопотання та призначення будівельно-технічної експеритизи.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 242-244, 370, 372 КПК України, суд

ухвалив:

Клопотання слідчого СВ Андрушівського ВП БВП ГУНП в Житомирській області майора поліції ОСОБА_3 про доручення проведення будівельно-технічної експертизи задовольнити.

Призначити у кримінальному провадженні № 12017060100000162 від 20.05.2017 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 358 КК України будівельно-технічну експертизу.

Доручити проведення будівельно-технічної експертизи експертам Житомирського відділення Київського науково-дослідного інституту судових експертиз (м.Житомир, вул. Театральна, 17/20, офіс 512).

Роз`яснити експертам їх права та обов`язки, передбачені ст.69 КПК України, попередити про відповідальність за завідомо неправдивий висновок, відмову без поважних причин від виконання покладених обов`язків за ст. 385 КК України.

На вирішення експертизи поставити наступні запитання:

1. Чи відповідають об`єми фактично виконаних підрядником ПП ОСОБА_5 ремонтно-будівельних робіт у відповідності до договору підряду № 0001/16 від 16.11.2016 «Капітальний ремонт адмінбудівлі (заміна вікон) у Андрушівській Районній Раді, за адресою: Житомирська область, м. Андрушівка, пл. Т.Г. Шевченка, 1, затвердженій проектно-кошторисній документації по об`єкту, вимогам нормативно-правових актів у галузі будівництва (ДБН, СНиП тощо) станом на 16.11.2016? Якщо не відповідають, то в чому саме полягають невідповідності та у якому розмірі?

2. Чи відповідають об`єми фактично виконаних підрядником ПП ОСОБА_5 ремонтно-будівельних робіт у відповідності до договору підряду № 0001/16 від 16.11.2016 «Капітальний ремонт адмінбудівлі (заміна вікон) у Андрушівській Районній Раді, за адресою: Житомирська область, м. Андрушівка, пл. Т.Г. Шевченка, 1, затвердженій проектно-кошторисній документації по об`єкту, вимогам нормативно-правових актів у галузі будівництва (ДБН, СНиП тощо) станом на 26.07.2017? Якщо не відповідають, то в чому саме полягають невідповідності та у якому розмірі?

3. Чи відповідають об`єми фактично виконаних підрядником ФОП ОСОБА_6 ремонтно-будівельних робіт у відповідності до договору підряду № 64 від 20.12.2016 «Капітальний ремонт адміністративної будівлі Андрушівської районної ради на пл. Т.Г. Шевченка, 1 (заміна дерев`яних віконних блоків на металопластикові), за адресою: Житомирська область, м. Андрушівка, пл. Т.Г. Шевченка, 1, затвердженій проектно-кошторисній документації по об`єкту, вимогам нормативно-правових актів у галузі будівництва (ДБН, СНиП тощо) станом на 26.12.2016? Якщо не відповідають, то в чому саме полягають невідповідності та у якому розмірі?

4. Чи відповідають об`єми фактично виконаних підрядником ФОП ОСОБА_6 ремонтно-будівельних робіт у відповідності до договору підряду № 64 від 20.12.2016 «Капітальний ремонт адміністративної будівлі Андрушівської районної ради на пл. Т.Г. Шевченка, 1 (заміна дерев`яних віконних блоків на металопластикові), за адресою: Житомирська область, м. Андрушівка, пл. Т.Г. Шевченка, 1, затвердженій проектно-кошторисній документації по об`єкту, вимогам нормативно-правових актів у галузі будівництва (ДБН, СНиП тощо) станом на 26.07.2017? Якщо не відповідають, то в чому саме полягають невідповідності та у якому розмірі?

Для проведення експертизи експертам Житомирського відділення Київського науково-дослідного інституту судових експертиз надати: матеріали кримінального провадження № 12017060100000162 в 1-му томі у прошитому вигляді, а також інші необхідні експертам документи на їх вимогу.

Зобов`язати експертну установу після проведення експертизи висновок експертизи направити на адресу Андрушівського відділення поліції Бердичівського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Житомирській області, за адресою: 13400, м. Андрушівка, вул. Корольова, 4, Житомирської області.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудАндрушівський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення17.07.2018
Оприлюднено24.02.2023
Номер документу75330660
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —272/675/17

Ухвала від 17.07.2018

Кримінальне

Андрушівський районний суд Житомирської області

Чуб І. А.

Ухвала від 16.07.2018

Кримінальне

Андрушівський районний суд Житомирської області

Чуб І. А.

Ухвала від 21.06.2017

Кримінальне

Андрушівський районний суд Житомирської області

Чуб І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні