Рішення
від 11.07.2018 по справі 638/15242/17
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 638/15242/17

Провадження № 2/638/1319/18

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 липня 2018 року Дзержинський районний суд м. Харкова в складі

головуючого судді Грищенко І.О.

за участю секретаря Самогньозд О.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Харкові цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів,

в с т а н о в и в:

Позивач ОСОБА_1 звернулась 10.10.2017 року до Дзержинського районного суду м. Харкова з позовною заявою, в якій просить суд стягнути з ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 (ідентифікаційний номер НОМЕР_1 ), який проживає за адресою: 61018, м. Харків, вул. Балакірєва, буд. 21 А, кв. 5, на свою користь аліменти на утримання неповнолітніх дітей: ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_4 27.02.2005 року у твердій грошовій сумі, в розмірі 5 000,00 (п'ять тисяч) гривень, щомісячно, до досягнення дітьми повноліття, починаючи стягнення з моменту звернення до суду. Відповідно до вимог п. 1 ч. 1 ст. 430 ЦПК України , допустити негайне виконання судового рішення в межах суми платежу за один місяць.

В обґрунтування своїх позовних вимог позивач посилається на те, що 06.09.2002 року, вона уклала шлюб з ОСОБА_2, який зареєстрували у міському відділі реєстрації актів громадського стану Харківського обласного управління юстиції, про що зроблений актовий запис № 1569.

31 липня 2014 року рішенням Дзержинського районного суду м. Харкова по справі № 638/10219/14-ц було розірвано шлюб між нею та відповідачем ОСОБА_2.

В шлюбі у них народилися діти: ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_3, які проживали та проживають з позивачем, та знаходяться на її утримані.

З моменту розірвання шлюбу відповідач не регулярно надає допомогу в фінансовому утриманні їх спільних неповнолітніх дітей. Останнім часом її матеріальне становище значно погіршилося, що зумовлене необхідністю збільшення витрат на виховання, розвиток, лікування, харчування, навчання, забезпечення одягом дітей.

Позивач в судове засідання не з`явилась, її інтереси представляла представник за довіреністю ОСОБА_5, яка позовні вимоги свого довірителя підтримала та просила їх задовольнити з підстав, наведених в обґрунтування позову.

Відповідач в судове засідання не з`явився, надав до суду заяву , в якій просив, щоб справу слухали за його відсутності та визнав позовні вимоги частково в розмірі по 1800 гривень на утримання кожної дитини.

Уповноважений представник відповідача, який діє на підставі нотаріально посвідченої довіреності, в судовому засіданні підтримав доводи відзиву свого довірителя на позовні вимоги позивача.

Суд, дослідивши матеріали справи, доходить висновку про те, що позовні вимоги позивача законні та підлягають частковому задоволенню, виходячи з наступного.

Судовим розглядом справи встановлено, що ОСОБА_1 та ОСОБА_2 перебували в шлюбі, який зареєстровано 06.09.2002 року у міському відділі реєстрації актів громадського стану Харківського обласного управління юстиції, про що зроблений актовий запис № 1569.

31 липня 2014 року рішенням Дзержинського районного суду м. Харкова по справі № 638/10219/14-ц шлюб між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 розірвано .

Від вказаного шлюбу сторони мають спільних дітей : ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_3, які проживають разом з позивачем.

Представником позивача надані свідоцтва про народження дітей- Ключка ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_2, серії 1-ВЛ № 238623, виданого міським відділом реєстрації актів громадянського стану Харківського обласного управління юстиції від 14.03.2003 року та про народження ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3, серії 1-ВЛ № 002874 , виданого міським відділом реєстрації актів цивільного стану № 3 Харківського міського управління юстиції.

Відповідно до відомостей у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань від 14.11.2006 року відповідач є фізичною особою-підприємцем.

Згідно даних інформації сформованого витягу на сайті Державної фіскальної служби Відповідач зареєстрований, як фізична особа - підприємець 14.11.2006 року (номер запису 2 477 000 0000 000677) та з 01.01.2016 року є платником єдиного 5%-го податку та відноситься до 3 групи підприємців.

Відповідно до декларацій про доходи поданих за 2017 рік відповідачем, розмір його доходу складає 44 000 тисячі гривень.

В своїх пояснення відповідач зазначив, що є директором ТОВ КАПІТАЛ-ПРОЕКТ (код ЄДРПОУ 37090152), на підтвердження чого надав відповідну довідку, де підтверджується факт його працевлаштування та розмір нарахованої заробітної плати.

Відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань Відповідач є засновником ТОВ КАПІТАЛ-ПРОЕКТ (код ЄДРПОУ 37090152) та володільцем 100 відсоткової частини корпоративних прав та в є кінцевим бенефіціаром, та отримує крім заробітної плати ще і доходи від ТОВ КАПІТАЛ-ПРОЕКТ .

Судом було отримано відповідь з Центральної об'єднаної державної податкової інспекції м. Харкова головного управління ДФС у Харківській області стосовно наявності доходів у ТОВ КАПІТАЛ-ПРОЕКТ відповідно до якого ТОВ КАПІТАЛ -ПРОЕТ має дохід.

Відповідач має зареєстрований на власне ім`я автомобіль: марка Mitsubishi , модель Lancer , рік випуску 2008. Факт наявності даного авто у відповідача не заперечувався відповідачем та підтверджувався довідкою з реєстру МВС про власників автомобілів.

Крім того, відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру МВС України, судом встановлено, що право власності на авто Mitsubishi Lancer було зареєстровано 29.09.2016 року.

Згідно зі ст. 18 Конвенції про захист прав дитини, суд повинен докласти всіх можливих зусиль для того, щоб забезпечити визнання принципу загальної та однакової відповідальності обох батьків за виховання і розвиток дитини. Батьки несуть основну відповідальність за виховання та розвиток дитини. Найкращі інтереси дитини є предметом їх основного піклування.

Відповідно до вимог ст. 180 СК України , батьки зобов'язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Згідно зі ст. 181та ст. 183 СК України , за рішенням суду грошові кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються в частці від доходу його матері, батька та (або) у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина, розмір яких визначається судом.

Статтею 182 СК України визначено, що при визначенні розміру аліментів суд враховує: 1) стан здоров'я та матеріальне становище дитини; 2) стан здоров'я та матеріальне становище платника аліментів; 3) наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; 3-1) наявність рухомого та нерухомого майна, грошових коштів; 3-2) доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів; 4) інші обставини, що мають істотне значення.

У пункті 17 постанови Пленуму Верховного Суду України від15.05.2006року №3 Про практику застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства,материнства та стягнення аліментів зазначено, що вирішуючи питання щодо розміру аліментів, суд повинен урахувати: стан здоров"я, матеріальне становище дитини і платника аліментів; наявність в останнього інших неповнолітніх дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, повнолітніх дочки, сина; інші обставини, що мають істотне значення.

Відповідно до ч. 2 ст. 182 СК України , мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Суд за заявою одержувача визначає розмір аліментів у твердій грошовій сумі. Розмір аліментів, визначений судом або за домовленістю між батьками у твердій грошовій сумі, підлягає індексації відповідно до закону , що передбачено статтею 184 СК України .

Відповідно до вимог ст. 7 Закону України Про державний бюджет на 2018 рік прожитковий мінімум для дітей віком до від 6 років до 18 років з 1 січня 2018 року складає 1 860 гривень , з 1 липня 2018 року - 1 944 гривні.

Оскільки прожитковим мінімум на дитину від 6 до 18 років складає на час ухвалення судового рішення суму 1 944 ,00 грн., батьки зобов'язанні утримувати дитину до досягнення нею повноліття, суд вважає справедливою суму аліментів, яка підлягає стягненню з відповідача на користь позивача в розмірі 2 000 грн. на одну дитину, що буде достатнім для забезпечення матеріальних потреб дитини.

При винесенні рішення суд враховує наступні обставини:

Діти проживають з матір'ю та знаходяться на її утриманні, відповідач не є пенсіонером чи інвалідом, працевлаштований, є підприємцем, є засновником товариства з обмеженою відповідальністю, яке отримує дохід, має у власності рухоме майно, визнав позовні вимоги в розмірі по 1 800,00 гривень на утримання кожної дитини.

Враховуючи рівний обов'язок батьків щодо утримання дитини, а також виходячи з положень ст. 27 Конвенції про права дитини від 20.11.1989 року, ратифікованої Постановою ВР № 789-XII від 27.02.1991 року , яка визначає право кожної дитини на рівень життя, необхідний для фізичного, розумового, духовного, морального і соціального розвитку дитини. Батько (-ки) або інші особи, які виховують дитину, несуть основну відповідальність за забезпечення в межах своїх здібностей і фінансових можливостей умов життя, необхідних для розвитку дитини, суд вважає за необхідне стягнути з відповідача на користь позивача аліменти на утримання двох дітей в розмірі 4 000 грн. щомісячно, від дня пред'явлення позову і до досягнення дітьми повноліття.

Відповідно до ч. 1ст. 191 СК України , аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня предявлення позову.

Згідно з п. 1 ч. 1ст. 430 ЦПК України , суд допускає негайне виконання рішення у частині стягнення аліментів в межах суми платежу за один місяць.

Суд роз"яснює сторонам, що відповідно до ст. 80 та ст. 192 СК України розмір аліментів, визначений за рішенням суду або домовленістю між батьками, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров'я когось із них.

При вирішенні питання про розподіл судових витрат, суд виходить із того, що позивач звільнена від сплати судового збору, тому в порядку ст. 141 ЦПК України суму судового збору необхідно стягнути із відповідача в дохід держави в розмірі 704,80 гривень.

На підставі викладеного , керуючись ст. ст.3, 10 , 11 , 76-80 , 133 , 141 , 258 , 259 , 263-265,430 ЦПК України , ст..ст. 180,181,182,183, 191 СК України, суд,

в и р і ш и в:

1.Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів - задовольнити частково.

2.Стягнути з ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1, (ідентифікаційний номер НОМЕР_1), який проживає за адресою:61018, м. Харків, вул. Балакірєва, буд. 21 А, кв. 5, на користь ОСОБА_1, 20.05.1977р.н . (ідентифікаційний номер 28264188280) аліменти на утримання дітей :

ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_3, у твердій грошовій сумі, в розмірі 4 000,00 (чотири тисячі) грн., щомісяця, починаючи стягнення з 10.10.2017 року до досягнення дітьми повноліття.

3.Стягнути з ОСОБА_2, 22.07.1973 р.н (ідентифікаційний номер НОМЕР_1) , який проживає за адресою: 61018, м. Харків, вул. Балакірєва, буд. 21 А, кв. 5,судовий збір в дохід держави в сумі 704 (сімсот чотири) грн. 80 коп.

Рішення в частині стягнення аліментів за один місяць підлягає виконанню негайно.

Рішення може бути оскаржено до апеляційного суду Харківської області протягом тридцяти днів з моменту проголошення через районний суд, шляхом подачі апеляційної скарги.

Головуючий суддя: І.О.Грищенко

СудДзержинський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення11.07.2018
Оприлюднено18.07.2018
Номер документу75338922
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —638/15242/17

Рішення від 11.07.2018

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Грищенко І. О.

Рішення від 11.07.2018

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Грищенко І. О.

Ухвала від 28.03.2018

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Грищенко І. О.

Ухвала від 28.02.2018

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Грищенко І. О.

Ухвала від 10.01.2018

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Грищенко І. О.

Ухвала від 08.11.2017

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Наумова С. М.

Ухвала від 11.10.2017

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Наумова С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні