Ухвала
від 17.07.2018 по справі 554/5432/18
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 17.07.2018 Справа № 554/5432/18

Єдиний унікальний номер справи: №554/5432/18

Провадження № 1-кс/554/6479/2018

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17.07.2018 року м.Полтава

Октябрський районний суд м. Полтави в складі: слідчого судді ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , за участю cтаршого слідчого СУ ГУНП в Полтавській області капітана поліції ОСОБА_3 розглянувши клопотання старшого слідчого СУ ГУНП в Полтавській області капітана поліції ОСОБА_3 про проведення обшуку, -

В С Т А Н О В И В :

Слідча звернулась до суду із клопотанням про проведення обшуку, посилаючись на те що, державним реєстратором комунального підприємства Кобеляцького району здійснено незаконну перереєстрацію договорів оренди земельних ділянок, внаслідок чого невстановлені особи неправомірно заволоділи майном підприємства, що спричинило тяжкі наслідки інтересам ТОВ «Громада Агро».

Разом із тим, встановлено, що на території Кобеляцького району Полтавської області здійснює свою фінансово - господарську діяльність ТОВ «Громада Агро», код ЄДРПОУ 38237067, юридична та фактична адреса смт. Білики, Кобеляцький район, Полтавська область, вул. Будівельна, 1. Основний вид діяльності згідно КВЕД 01.11 вирощування зернових культур (крім рису), бобових культур і насіння олійних культур.

В період часу з 14.08.2012 по 29.03.2017 на посаді генерального директора товариства перебував ОСОБА_4 . Станом на 2016 рік земельний банк господарства налічував близько 4000 га земель, в який входили людські паї, землі запасу та не витребувані паї. Право користування виникало на підставі договорів оренди з фізичними особами - власниками паїв. Договори оренди земельних ділянок укладено терміном на 10 років. Договори зареєстровані відповідно до чинного законодавства України, а інформація про право користування земельними ділянками внесена до Державного реєстру майнових прав на нерухоме майно. ОСОБА_4 як керівника підприємства було уповноважено на підписання договорів оренди земельних ділянок.

На початку листопада 2016 року ОСОБА_4 незаконно, без відома власників земельних ділянок та рішення загальних зборів підприємства, шляхом підроблення документів, почав вносити недостовірні дані до офіційних документів, а саме додаткових угод про розірвання договорів оренди та одночасне їх пере заключення (пере підписання) на ввірене йому підприємство, а саме ФГ «Громада», код ЄДРПОУ 22526553, юридична адреса Полтавська область, Кобеляцький район, с. Жуки, вул. Колгоспна, 26, таким чином, незаконно заволодівши земельними ділянками, які перебували у законному володінні ТОВ «Громада Агро» загальною площею близько 2000 га. В подальшому, за сприяння державного реєстратора комунального підприємства Кобеляцького району ОСОБА_5 незаконно зареєстрував право власності на вказані земельні ділянки за ФГ «Громада».

Ухвалою слідчого судді Кобеляцького районного суду ОСОБА_6

№ 1-кс/532/348/2016 від 29.12.2016 в рамках досудового розслідування кримінального провадження №12016170190000790, за ч. 1 ст. 358 КК України накладено арешт на все майно ТОВ «Сільські традиції», код ЄДРПОУ 36156348, смт. Білики, Кобеляцький район, Полтавська область, вул. Будівельна, 1, ТОВ «Ясні зорі - Полтавщина», код ЄДРПОУ 38237046, смт. Білики, Кобеляцький район, Полтавська область, вул. Будівельна, 1 та ТОВ «Громада-Агро», код ЄДРПОУ 38237067, смт. Білики, Кобеляцький район, Полтавська область, вул. Будівельна, 1, в тому числі рухоме, нерухоме та орендоване, і заборонено будь-яким особам, в тому числі державним реєстраторам речових прав на нерухоме майно, нотаріусам, іншим акредитованим суб`єктам, посадовим особам, які уповноважені здійснювати реєстраційні дії в Єдиному державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, проводити будь-які реєстраційні дії в Єдиному державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, та з метою виконання даної ухвали відповідні відомості були внесені до реєстру нерухомого майна, та проведено оповіщення суб`єктів реєстрації області.

Всупереч наявної судової заборони, ОСОБА_4 продовжуючи незаконні дії спрямовані на заволодіння майном ТОВ «Громада Агро», в період часу з травня по червень 2018 року подав державним реєстраторам комунального підприємства Кобеляцького району підроблений пакет документів на розірвання діючих договорів земельних ділянок між пайовиками та ТОВ «Громада Агро», та їх перезаключення на підконтрольне йому підприємство ФГ «Громада» та ФГ «Кобеляцький отаман», код ЄДРПОУ 37048535, де власником являється його донька ОСОБА_7 . В подальшому, право власності на земельні ділянки загальною площею близько 1500 га зареєстровано в державному реєстрі, державними реєстраторами комунального підприємства Кобеляцького району ОСОБА_5 , ОСОБА_8 та ОСОБА_9 .

Органами досудового розслідування встановлено, що за адресою: АДРЕСА_1 , де фактично проживає директор Фермерське господарство «Громада», код ЄДРПОУ 22526553, ОСОБА_4 та де можуть знаходяться оригінали документів, що мають значення для встановлення істини у кримінальному провадженні, а саме документи по земельним ділянкам, які станом на 24.10.2016 «рахувались» за ТОВ «Громада Агро» та у подальшому переоформлені на підставі недостовірних документів працівниками Комунального підприємства «Кобеляцьке бюро технічної інвентаризації» на ФГ «Громада», що мають значення для встановлення обставин вчинення кримінального правопорушення.

Відповідно до інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборони відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна, а саме приміщення розташовані за адресою: Полтавська область, Кобеляцький район, с. Жуки, вул. Ватутіна, 4 належать ОСОБА_4 .

За допомогою вищевказаних документів можливо зафіксувати відомості, що мають значення для досудового розслідування кримінального провадження та в подальшому провести ряд ревізій, зустрічних перевірок, судових експертиз, висновки яких можливо буде використати в якості доказів під час судового розгляду.

В органів досудового слідства є достатні підстави вважати, що до вчинення вказаних злочинів причетні державні реєстратори комунального підприємства Кобеляцького району ОСОБА_5 , ОСОБА_8 та ОСОБА_9 , а також засновники та власники ФГ «Громада» ОСОБА_4 , і ОСОБА_10 та ФГ «Кобеляцький отаман» ОСОБА_7 .

На даний час існує реальна загроза зміни або знищення документів, що мають доказове значення по даному кримінальному провадженні, а тому є необхідність оперативного їх вилучення в ході проведення обшуку, з метою їх подальшого дослідження та використання в якості доказів, оскільки засновник та власник ФГ «Громада» ОСОБА_4 , де зберігаються вказані документи зацікавлений в результатах даного кримінального провадження.

Отримання вказаних відомостей та доведення зазначених обставин неможливо в інший спосіб, бо вищевказані документи зберігаються за фактичним проживанням директора Фермерське господарство «Громада», код ЄДРПОУ 22526553, ОСОБА_4 .

Для своєчасного вилучення вище вказаних документів, які мають значення для досудового розслідування, необхідно провести обшук за фактичним проживанням директора Фермерське господарство «Громада», код ЄДРПОУ 22526553, ОСОБА_4 , за адресою: АДРЕСА_1 .

Слідчий в судовому засіданні прохав клопотання задовольнити, пояснення надав аналогічно викладеним в клопотанні.

Відповідно до ч. 1ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб. Згідно ч. 2 зазначеної статті, обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що 1) було вчинено кримінальне правопорушення; 2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; 3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; 4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи. (п. 1, п. 2 ч. 5ст. 234 КПК України).

У матеріалах клопотання відсутні докази вчинення кримінального правопорушення, відсутні обґрунтовані покази свідків, які б були підтверджені належними доказами. Крім того, в клопотанні про проведення обшуку відсутні достатні дані про те, що речі знаходяться за вказаною адресою, в якій слідчий просить провести обшук.

Обшук - це крайній захід забезпечення кримінального провадження і слідчим не доведено необхідності в його проведенні.

Наведені в клопотанні про проведення обшуку обставини та додані до клопотання копії документів не доводять наявність достатніх підстав вважати, місце в якому слідчий прохав провести обшук якимось чином пов`язане з кримінальним провадженням а також те що відшукуванні речі і документи знаходяться у зазначеному в клопотанні місці, що в силу п. 1, п. 2 ч. 5ст. 234 КПК України, є підставою для відмови у задоволенні клопотання про проведення обшуку.

Зважаючи на викладені обставини та наведені вимогиКПК України,проведення обшукуза адресою АДРЕСА_1 ,є необґрунтованим та таким, що не підлягає задоволенню.

На підставі вищевикладеного, керуючись вимогами ст.ст.234,235,309,369-372 КПК України, -

Керуючись вимогами ст. 234 КПК України,

У Х В А Л И В :

В задоволенні клопотання старшого слідчого СУ ГУНП в Полтавській області капітана поліції ОСОБА_3 про проведення обшуку у кримінальному провадженні за №42018170000000182, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Строк дії ухвали 1 місяць.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудОктябрський районний суд м.Полтави
Дата ухвалення рішення17.07.2018
Оприлюднено24.02.2023
Номер документу75352799
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —554/5432/18

Ухвала від 06.08.2018

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Шевська О. І.

Ухвала від 17.07.2018

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 17.07.2018

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні