Рішення
від 17.07.2018 по справі 235/3482/18
КРАСНОАРМІЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2/235/1505/18

Справа № 235/3482/18

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 липня 2018 року м. Покровськ

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

у складі: головуючого - судді Назаренко Г.В.

за участю секретаря Полуянчик В.В.,

розглянувши у підготовчому засіданні в залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Новоєлизаветівської сільської ради Покровського району Донецької області про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування, -

ВСТАНОВИВ:

В червні 2018 року ОСОБА_1 звернувся до суду із зазначеним позовом.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що ІНФОРМАЦІЯ_1 року померла його мати ОСОБА_2.

Після смерті матері залишилось спадкове майно, яке складається із земельної ділянки, яка знаходиться на території Новоєлизаветівської сільської ради Донецької області площею 2,0000 га, кадастровий номер НОМЕР_2.

Він є спадкоємцем першої черги. 29 травня 2018 року звернувся до нотаріуса із заявою про оформлення спадщини, яка залишилася після смерті матері. У видачі свідоцтва про право на спадщину на земельну ділянку йому було відмовлено, оскільки спадкоємцем не надано витяг з державного земельного кадастру, в наданому державному акті не співпадає кадастровий номер.

На підставі вищезазначеного просив визнати за ним право власності на земельну ділянку, яка знаходиться на території Новоєлизаветівської сільської ради Покровського району Донецької області 2,0000 га, кадастровий номер НОМЕР_2 в порядку спадкування після смерті матері.

Позивач у підготовче засідання не з'явився, надав заяву, в якій підтримав позовні вимоги, просив позов задовольнити.

Відповідач позовні вимоги визнав, надавши відповідну заяву до початку розгляду справи по суті. Визнання позову не суперечить закону та не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, у зв'язку з чим судом ухвалено рішення про задоволення позову відповідно до ч.4 ст.200, ч.4 ст.206 ЦПК України.

Дослідивши письмові докази, суд вважає, що позов підлягає задоволенню повністю.

Судом встановлені такі фактичні обставини та відповідна зміст спірних правовідносини.

Згідно копії свідоцтва про смерть, виданого ІНФОРМАЦІЯ_1 року виконкомом Новоєлизаветівської сільської ради Красноармійського району Донецької області, ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 року (а.с.8).

Після смерті ОСОБА_2 відкрилась спадщина на земельну ділянку загальною площею 2,0000 га, для ведення особистого селянського господарства яка розташована на території Новоєлизаветівської сільської ради Донецької області і належала померлій на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку серія НОМЕР_3.(а.с. 5).

ОСОБА_1 є сином померлої ОСОБА_2, що підтверджується свідоцтвом про його народження.

Згідно довідки Новоєлизаветівської сільської ради Донецької області № 301 від 21.05.2018 р. ОСОБА_2 зареєстрована і постійно мешкала з 31.12.1968р. по день смерті ІНФОРМАЦІЯ_1. за адресою: с. Новоєлизаветівка Покровського району Донецької області, вулиця Набережна, 8, разом з нею зареєстровані і постійно мешкали позивач з дружиною (а.с.11).

Постановою державного нотаріуса Другої покровської державної нотаріальної контори Радочиної О.І. від 30 травня 2018 року у видачі свідоцтва про право на спадщину на земельну ділянку розташовану на території Новоєлизаветівської сільської ради Донецької області після померлої ОСОБА_2 відмовлено у зв'язку з тим, що спадкоємцем не надано витяг з державного земельного кадастру, а в наданому державному акті не співпадає кадастровий номер (а.с.9).

Згідно повідомлення Міськрайонного управління у Покровському районі та м. Мирнограді Головного управління Держгеокадастру у Донецькій області від 04.06.2018р. надати витяг ОСОБА_1 з технічної документації про нормативно грошову оцінку земельних ділянок сільськогосподарського призначення за межами населених пунктів на території Покровського району не має можливості (а.с.12).

Згідно повідомлення відділу у Покровському районі Міськрайонного управління у Покровському районі та м. Мирнограді Головного управління Держгеокадастру у Донецькій області від 24.05.2018р. № РВ-1400309192018 ОСОБА_1 відмовлено у наданні відомостей з Державного земельного кадастру, оскільки у Державному земельному кадастрі відсутні запитувані відомості та документи не відповідають вимогам, встановленим законом. (а.с.18)

Відповідно до повідомлення державного нотаріуса Другої покровської державної нотаріальної контори Радочиної О.І. від 03.07.2018р. № 843/01-16 спадщина після смерті ОСОБА_2, померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 року відкривалась. Час відкриття спадщини - ІНФОРМАЦІЯ_2 р. Заяву про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом подав син спадкодавця - ОСОБА_1. Заповіти від імені ОСОБА_2 не посвідчувались, майно, що становить спадщину не відомо, так як спадщина відкривається на все майно, яке належало спадкодавцю, згідно Інформаційних довідок зі спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) та зі спадкового реєстру (заповіти/спадкові договори).

Стаття 1216 ЦК України визначає спадкування як є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Згідно ст.1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

До складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок йог смерті (ч.1 ст.1218 УК України).

Відповідно до положень ст.1258 ЦК України спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово. Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття, крім випадків, встановлених статтею 1259 цього Кодексу.

Відповідно до ч.1 ст.1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Статтею 1296 ЦК України передбачено, що спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов'язані звернутися до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно.

Відповідно до ст.328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена законом.

На підставі ст.392 ЦК України власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати документа, який засвідчує його право власності.

Відповідно до п.23 постанови Пленуму Верхового Суду України "Про судову практику у справах про спадкування" від 30 травня 2008 року № 7 у разі відмови нотаріуса в оформлені права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Згідно п.4.15 Глави 10 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого Наказом Міністерства юстиції України 22.02.2012 № 296/5, видача свідоцтва про право на спадщину на майно, яке підлягає реєстрації, проводиться нотаріусом після подання правовстановлюючих документів щодо належності цього майна спадкодавцеві.

ОСОБА_1 в установлений законом строк звернувся із заявою про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2, однак не має можливості отримати свідоцтво про право на спадщину на земельну ділянку у зв'язку з відсутністю реєстрації земельної ділянки, у зв'язку з чим підлягають судовому захисту законні права позивача шляхом визнання за ним права власності на земельну ділянку, яка розташована на території Новоєлизаветівської сільської ради Покровського району Донецької області в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_2, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 року.

Відповідно до ст.ст.328, 392, 1235, 1241, 1258, 1261, 1268, 1296 ЦК України, керуючись ст.ст. 13, 19, 81, 141, 200, 206, 263-265 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_3.н., право власності на земельну ділянку для ведення особистого селянського господарства площею 2,0000 га, кадастровий номер НОМЕР_2, розташовану на території Новоєлизаветівської сільської ради Покровського району Донецької області, в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_2, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 року.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законно сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закритті апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного розгляду.

Рішення суду може бути оскаржено в апеляційному порядку учасниками справи, а також особами, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов'язки, повністю або частково до Апеляційного суду Донецької області через Красноармійський міськрайонний суд Донецької області протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або в разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарг подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 ЦПК України.

Позивач: ОСОБА_1, АДРЕСА_1, РНОКПП НОМЕР_1.

Відповідач: Новоєлизаветівська сільська рада Донецької області, с. Новоєлизаветівка Покровського району Донецької області, вулиця Широка, будинок 1, код ЄДРПОУ 03331520.

Суддя Г.В. Назаренко

СудКрасноармійський міськрайонний суд Донецької області
Дата ухвалення рішення17.07.2018
Оприлюднено19.07.2018
Номер документу75358094
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —235/3482/18

Ухвала від 19.09.2018

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Назаренко Г. В.

Рішення від 17.07.2018

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Назаренко Г. В.

Ухвала від 18.06.2018

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Назаренко Г. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні