Вирок
від 13.07.2018 по справі 759/8770/18
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ун. № 759/8770/18

пр. № 1-кп/759/858/18

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 липня 2018 року Святошинський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді: ОСОБА_1 ,

за участю секретаря: ОСОБА_2 ,

розглянувши увідкритому судовомузасіданні взалі судув м.Києві кримінальнепровадження №32018100080000038за обвинуваченням

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Маріуполь Донецької обл., громадянина України, пенсіонера, розлученого, з середньою освітою, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого, у вчиненні злочинів, передбачених ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 205, ч. 2 ст. 205-1 КК України,

сторони кримінального провадження: прокурор ОСОБА_4 , обвинувачений ОСОБА_3 , захисник ОСОБА_5 ,-

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_3 на початку квітня 2017року, точний час та дата не встановлена, перебуваючи у м.Києві біля станції метро «Житомирська», не маючи наміру здійснення статутної господарської діяльності, діючи з корисливих спонукань, погодився на пропозицію невстановленої особи на ім`я « ОСОБА_6 », за грошову винагороду придбати суб`єкт підприємницької діяльності ТОВ «Вайслес», стати його засновником та директором, усвідомлюючи при цьому, що придбання вказаного підприємства здійснюється з метою прикриття незаконної діяльності, передбачаючи можливість спричинення державі матеріальної шкоди в результаті такої незаконної діяльності та надав свої анкетні дані, копії документів, що посвідчують особу, для виготовлення документів, необхідних для перереєстрації підприємства в органах державної влади.

13.04.2017 ОСОБА_7 , в денний час доби, перебуваючи біля станції метро «Житомирська» в м. Києві, діючи відповідно до вказівок невстановленої особи на ім`я « ОСОБА_6 », з корисливих спонукань, підписав:

-протокол № 2 загальних зборів учасників ТОВ «Вайслес» від 13.04.2017, згідно якого ОСОБА_7 передається частка у статутному капіталі в розмірі 100% ТОВ «Вайслес» та ОСОБА_7 призначається на посаду директора;

-договір купівлі-продажу частки у статутному капіталі ТОВ «Вайслес» від 13.04.2017, згідно якого ОСОБА_7 придбаває частку у статутному капіталі в розмірі 100% ТОВ «Вайслес»;

-заяву про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 13.04.2017, якою вносяться зміни до складу засновників,

які були надані йому невстановленою особою на ім`я « ОСОБА_6 », чим у повному обсязі реалізував свій умисел, спрямований на пособництво у фіктивному підприємництві шляхом надання засобів для придбання суб`єкта підприємницької діяльності з метою прикриття незаконної діяльності невстановлених досудовим розслідуванням осіб.

Крім того, ОСОБА_7 на початку квітня 2017 року, точний час та дата не встановлена, перебуваючи у м.Києві біля станції метро «Житомирська», не маючи наміру здійснення статутної господарської діяльності, діючи з корисливих спонукань вступив в попередню змову з невстановленою досудовим розслідуванням особою на ім`я « ОСОБА_6 », щодо внесення неправдивих відомостей в документи, які подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи суб`єкта підприємницької діяльності.

13квітня 2017 року, ОСОБА_7 у денний час доби, перебуваючи на території м. Києва, біля станції метро «Житомирська», отримав від невстановленої слідством особи на ім`я « ОСОБА_6 », попередньо складені у встановленій законом формі проекти установчих та реєстраційних документів про придбання ним суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) ТОВ «Вайслес». Після цього, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, а також той факт, що надані йому на підпис проекти документів необхідні для придбання (перереєстрації) суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи), реалізуючи свій злочинний намір, відразу ж вніс до офіційних документів шляхом підписання заздалегідь підготовлених невстановленими слідством особами офіційних документів, а саме: до протоколу № 2 загальних зборів учасників ТОВ «Вайслес» від 13.04.2017, до договору купівлі-продажу частки у статутному фонді (капіталі) ТОВ «Вайслес» від 13.04.2017 та до заяви про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 13.04.2017 завідомо неправдиві відомості щодо придбання ОСОБА_7 100%статутного капіталу в ТОВ «Вайслес», проведення 13.04.2017 загальних зборів учасників товариства, про призначення директором товариства, чим засвідчив основні положення ведення фінансово-господарської діяльності товариства, фактичні обставини з приводу придбання та реєстрації товариства, керівництва товариством. Тим самим ОСОБА_7 вніс до офіційних документів, які відповідно до закону, подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдиві відомості: про намір здійснювати господарську діяльність, купівлі-продажу частки статутного капіталу ТОВ «Вайслес», керівництва підприємством. Після цього, вказані документи ОСОБА_7 відразу передав невстановленій особі на ім`я « ОСОБА_6 », від якої отримав заздалегідь обумовлену грошову винагороду.

На підставі вищевказаних установчих та реєстраційних документів, засвідчених ОСОБА_7 , як засновником (учасником) та директором вказаного Товариства, невстановлена досудовим слідством особа 14.04.2017 здійснила державну реєстрацію змін до установчих документів суб`єкта підприємницької діяльності ТОВ «Вайслес» (код ЄДРПОУ 41074420) у Святошинській районній в м. Києві державної адміністрації.

06.06.2018 між прокурором Київської місцевої прокуратури № 8 ОСОБА_8 , якій на підставі ст. 37 КПК України надані повноваження прокурора у даному кримінальному провадженні №32018100080000038, та ОСОБА_7 в порядку, передбаченому ст. ст. 468, 469 та 472 КПК України, укладено угоду про визнання винуватості.

Згідно зугодою прокурорта обвинуваченийза участюзахисника дійшлизгоди щодо:формулювання обвинувачення,всіх істотнихдля даногокримінального провадженняобставин таправової кваліфікаціїдій обвинуваченого ОСОБА_7 за ч.5ст.27,ч.1ст.205,ч.2ст.205-1КК України,обвинувачений ОСОБА_7 у повному обсязі сформульованого обвинувачення беззастережно визнав свою винуватість у вчиненні даних злочинів. Також, сторонами угоди визначено узгоджене ними покарання, яке ОСОБА_3 повинен понести за вчиненені кримінальні правопорушення, а саме: за ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 205 КК України у вигляді штрафу в розмірі 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 8500 грн.; за ч. 2 ст. 205-1 КК України - у вигляді обмеження волі на строк 3 роки без позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю, на підставі ч. 1 ст. 70 КК України шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим остаточно призначити покарання у вигляді обмеження волі строком на 3 роки без позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю, на підставі ст. 75 КК України звільнити ОСОБА_3 від відбування покарання з випробуванням, встановивши іспитовий строк тривалістю 1 рік та з покладенням обов`язків, передбачених ст. 76 КК України, згоди сторін на його призначення, наслідків укладення та затвердження угоди, передбачених ст.473 КПК України, та наслідків невиконання угоди, передбачених ст.476 КПК України.

В угоді передбачені наслідки її укладення, затвердження та невиконання, які роз`яснені обвинуваченому.

Розглядаючи в порядку п. 1 ч. 3 ст. 314 КПК України питання про можливість затвердження даної угоди про визнання винуватості, суд виходить з наступного.

Відповідно до правил ст. ст. 468, 469 КПК України у кримінальному провадженні щодо кримінальних проступків, злочинів невеликої чи середньої тяжкості, тяжких злочинів, внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам, може бути укладена угода між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим про визнання винуватості.

Прокурор в судовому засіданні, вважаючи, що при укладенні даної угоди дотримані вимоги і правила КПК та КК України, просив цю угоду затвердити і призначити обвинуваченому узгоджену в угоді міру покарання та інші передбачені угодою заходи.

Обвинувачений ОСОБА_3 в судовому засіданні також просив вказану угоду з прокурором затвердити і призначити узгоджену в ній міру покарання та інші передбачені угодою заходи, заявивши, що здатен реально виконати взяті на себе відповідно до угоди зобов`язання. Думку обвинуваченого підтримав його захисник ОСОБА_5 .

Суд шляхом проведення опитування сторін кримінального провадження переконався, що укладення угоди сторонами є добровільним, тобто не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дій будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді. При цьому судом з`ясовано, що ОСОБА_3 повністю усвідомлює зміст укладеної з прокурором угоди про визнання винуватості, характер обвинувачення, щодо якого визнає себе винуватим, цілком розуміє свої права, визначені п. 1 ч. 4 ст. 474 КПК України, а також наслідки укладення, затвердження даної угоди, передбачені ч. 2 ст. 473 КПК України, та наслідки її не виконання, передбачені ст. 476 КПК України.

Враховуючи викладене, оскільки умови угоди про визнання винуватості між прокурором Київської місцевої прокуратури № 8 ОСОБА_8 та обвинуваченим ОСОБА_3 відповідають вимогам КПК та КК України, суд, врахувавши заслухані доводи сторін кримінального провадження, дійшов висновку про наявність всіх правових підстав для затвердження цієї угоди.

За такихобставин судвважає доведенимв підготовчомусудовому засіданніте,що ОСОБА_3 вчинив пособництвоу фіктивномупідприємництві,тобто придбаннісубєкта підприємницькоїдіяльності зметою прикриттянезаконної діяльності;вніс вдокументи,які відповіднодо законуподаються дляпроведення державноїреєстрації юридичноїособи,завідомо неправдивівідомості,вчинені запопередньою змовоюгрупою осіб,а томуці йогодії зач.5ст.27,ч.1ст.205,ч.2ст.205-1КК Україникваліфіковано вірно, за якою належить призначити ОСОБА_3 узгоджену сторонами угоди про визнання винуватості міру покарання.

Враховуючи викладене, керуючись ст. ст. 314, 373, 374, 475 КПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Затвердити угоду від 06.06.2018 про визнання винуватості між прокурором Київської місцевої прокуратури № 8 ОСОБА_8 та ОСОБА_3 .

ОСОБА_3 визнати винуватим у вчиненні злочинів, передбачених ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 205, ч. 2 ст. 205-1 КК України, за якими призначити йому узгоджене сторонами угоди про визнання винуватості від 06.06.2018 покарання:

- за ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 205 КК України у вигляді штрафу в розмірі 500 (п`ятсот) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 8500 (вісім тисяч п`ятсот) грн.;

- за ч. 2 ст. 205-1 КК України у вигляді обмеження волі строком на 3 роки без позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю.

Згідно ч.1 ст. 70 КК України за сукупністю злочинів шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим остаточне покарання ОСОБА_3 призначити у вигляді обмеження волі строком на 3 роки без позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю.

На підставі ст. 75 КК України ОСОБА_3 звільнити від відбування покарання з випробовуванням з іспитовим строком на 1 (один) рік.

Відповідно до ст. 76 КК України на ОСОБА_3 покласти обов`язки: повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання та періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації.

Вирок може бути оскаржений з підстав, передбачених ст. 394 КПК України, до апеляційного суду міста Києва через Святошинський районний суд міста Києва шляхом подачі апеляції протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Вирок, якщо інше не передбачено цим Кодексом, набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після прийняття рішення судом апеляційної інстанції. Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку. Обвинуваченому та прокурору копія вироку вручається негайно після його проголошення. Учаснику судового провадження, який не був присутнім в судовому засіданні, копія судового рішення надсилається не пізніше наступного дня після ухвалення.

СУДДЯ: ОСОБА_9

Дата ухвалення рішення13.07.2018
Оприлюднено22.02.2023
Номер документу75371414
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —759/8770/18

Ухвала від 11.06.2018

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Новик В. П.

Вирок від 13.07.2018

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Новик В. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні