Ухвала
від 19.07.2018 по справі 308/7966/18
УЖГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 308/7966/18

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19 липня 2018 року м. Ужгород

Слідчий суддя Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області Деметрадзе Т.Р., при секретарі Струтинська Н.Ю., розглянувши клопотання слідчого у кримінальному провадженні №22018070000000068 - слідчого в ОВС 2 відділення слідчого відділу Управління СБ України в Закарпатській області Коновалов М.О., погоджене прокурором Старов І., про тимчасовий доступ до документів, -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий у кримінальному провадженні №22018070000000068 - слідчий в ОВС 2 відділення слідчого відділу Управління СБ України в Закарпатській області Коновалов М.О, за погодженням із прокурором звернувся до слідчого судді Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області з клопотанням про надання тимчасового доступу до документів, які перебувають у володінні ПрАТ Виноградівське АТП-12144 , з можливістю їх вилучення.

В обґрунтування клопотання слідчий вказує, що службові особи Закарпатського обласного військового комісаріату, зловживаючи службовим становищем, безпідставно перерахували ПрАТ Виноградівське АТП-12144 та ФОП ОСОБА_1. грошові кошти в сумі 24 999, 00 грн.

Досудовим розслідуванням встановлено, що в грудні 2017 року між Закарпатським обласним військовим комісаріатом та ПрАТ Виноградівське АТП-12144 та ФОП ОСОБА_1. укладено відповідні договори на перевезення пасажирів. У відповідності до вказаних договорів ПрАТ Виноградівське АТП-12144 та ФОП ОСОБА_1. повинні були надати послуги з перевезення пасажирів в період з 26.12.2017 року по 31.12.2017 року, однак вказані послуги у вказаний період не надавались.

Під час здійснення досудового розслідування вказаного кримінального правопорушення виникла необхідність у огляді та дослідженні оригіналів документів, що відображають господарські взаємовідносини ПрАТ Виноградівське АТП-12144 із Закарпатським обласним військовим комісаріатом, а також документальні матеріали, що підтверджують їх реалізацію (договори, рахунки фактури, товаротранспортні накладні, кошториси, акти виконаних робіт, платіжні документи тощо) за 2017 рік.

Враховуючи, що зазначені документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, які мають значення для даного кримінального провадження, слідчий просить надати тимчасовий доступ до вищевказаних документів з можливістю вилучення їх оригіналів.

Слідчий в судове засідання не з'явився, однак подав заяву, у якій просить клопотання задовольнити та розглянути у його відсутності.

Представник ПрАТ Виноградівське АТП-12144 на розгляд клопотання не викликався у відповідності до ч.2 ст. 163 КПК України.

Дослідивши клопотання та матеріали додані до нього, слідчий суддя дійшов до наступного висновку.

Витягом з кримінального провадження №22018070000000068 від 21.06.2018 р. підтверджено, що органом досудового розслідування - СВ УСБУ в Закарпатської області здійснюється розслідування кримінального провадження за попередньою правовою кваліфікацією за ч.2 ст.191 КК України.

З клопотання та доданих до нього матеріалів вбачається, що органом досудового розслідування перевіряються обставини розтрати бюджетних коштів службовим особами Закарпатського обласного військового комісаріату.

Відповідно до ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Згідно ч. 5 ст. 163 КПК України суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв'язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Статтею 132 КПК України передбачено, що застосування заходу забезпечення кримінального провадження у вигляді тимчасового доступу до документів, не допускається, якщо сторона кримінального провадження не доведе, що потреби судового розгляду виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи, про який ідеться в клопотанні. Для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя зобов'язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Під час розгляду питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження сторони кримінального провадження повинні подати слідчому судді або суду докази обставин, на які вони посилаються.

Слідчий суддя в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведене наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Таким чином, беручи до уваги те, що документи, доступ до яких просить надати слідчий мають значення для забезпечення всебічного, повного і неупередженого розслідування, з'ясування обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, для запобігання ризикам внесення змін, підміни чи знищення документації, слідчий суддя приходить до висновку, що внесене клопотання є обґрунтованим та підлягає до задоволення.

Керуючись ст.ст.40, 131, 132, 159, 163-165 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання - задовольнити.

Надати стороні кримінального провадження - слідчому в особливо важливих справах слідчого відділу УСБУ в Закарпатській області Коновалову М.О. або за його дорученням співробітникам 4 відділу 6 Управління Головного управління військової контррозвідки Департаменту контррозвідки СБ України, тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні ПрАТ Виноградівське АТП-12144 , Закарпатська область, м. Виноградів, вул. І. Франка 84, код ЄДРПОУ: 03353584, а саме: оригіналів документів, що відображають господарські взаємовідносини із Закарпатським обласним військовим комісаріатом, а також документальні матеріали, що підтверджують їх реалізацію (договори, рахунки фактури, товаротранспортні накладні, кошториси, акти виконаних робіт, платіжні документи) за 2017 рік, з можливістю їх вилучення.

Наслідки невиконання ухвали слідчого судді, суду про тимчасовий доступ до речей і документів передбачені ст. 166 КПК України.

Строк дії ухвали не може перевищувати одного місяця з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Т.Р. Деметрадзе

Дата ухвалення рішення19.07.2018
Оприлюднено20.07.2018
Номер документу75376102
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —308/7966/18

Ухвала від 19.07.2018

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Деметрадзе Т. Р.

Ухвала від 19.07.2018

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Деметрадзе Т. Р.

Ухвала від 19.07.2018

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Деметрадзе Т. Р.

Ухвала від 19.07.2018

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Деметрадзе Т. Р.

Ухвала від 19.07.2018

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Деметрадзе Т. Р.

Ухвала від 19.07.2018

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Деметрадзе Т. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні