Ухвала
від 19.07.2018 по справі 308/8008/18
УЖГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 308/8008/18

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19 липня 2018 року м. Ужгород

Слідчий суддяУжгородського міськрайонногосуду Закарпатськоїобласті ОСОБА_1 ,при секретарісудового засідання- ОСОБА_2 ,розглянувши клопотання старшого слідчоговідділу слідчогоуправління Головногоуправління Національноїполіції вЗакарпатській областікапітана поліції ОСОБА_3 , про надання про надання тимчасового доступу до документів, з можливістю вилучення, -

В С Т А Н О В И В:

08 червня 2018 року до СУ ГУНП в Закарпатській області, із прокуратури Закарпатської області, надійшли матеріали кримінального провадження № 42018070000000210 розпочатого прокуратурою Закарпатської області 06.06.2018 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.1, ч.3 ст.197-1 Кримінального кодексу України, для організації подальшого проведення досудового розслідування.

В ході досудового розслідування даного кримінального провадження встановлено, що у власності громадянина ОСОБА_4 , мешканця АДРЕСА_1 , відповідно до свідоцтва про право власності № НОМЕР_1 від 02.09.2015 перебувало нежитлове приміщення площею 165 кв.м., за адресою АДРЕСА_2 , а також відповідно до свідоцтва про право власності № НОМЕР_2 від 21.04.2015 перебувала земельна ділянка площею 0,1252 га, кадастровий номер № 2110100000:34:001:0245, за адресою АДРЕСА_3 .

13.03.2017 року гр. ОСОБА_4 отримано містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки на реконструкцію власного нежитлового приміщення під кафе з розширенням за рахунок добудови критої тераси та через деякий час почалась експлуатація об`єкта без здачі його в експлуатацію, оскільки ІНФОРМАЦІЯ_1 громадянину ОСОБА_4 жодних дозвільних документів на реконструкцію власного нежитлового приміщення під кафе з розширенням за рахунок добудови критої тераси по АДРЕСА_2 не надавались.

У квітні 2017 року гр. ОСОБА_4 продає приміщення з критою терасою гр. ОСОБА_5 , на підставі договору купівлі-продажу майнових прав від 13.04.2017, а у витязі з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності наявна інформація про те, що дані приміщення зареєстровані як зал та тераса, тобто без будь-яких на те підстав оскільки прийняття об`єкта в експлуатацію не було. Дану реєстрацію з відкриттям розділу було проведено 14.04.2017 державним реєстратором ІНФОРМАЦІЯ_2 та реєстрації права власності на об`єкти нерухомого майна ОСОБА_6 .

Крім того при неодноразовому виїзді на місце проведення будівництва працівниками ІНФОРМАЦІЯ_1 з`ясовано, що металеві опори (колони) на яких тримається збудована крита тераса розташовані на земельній ділянці, яка належить до комунальної власності територіальної громади м. Ужгорода.

Тобто, громадянином ОСОБА_4 , мешканцем АДРЕСА_1 , протягом січня-квітня 2017 року, самовільно в порушення встановленого порядку зведення будівель та споруд, на самовільно зайнятій земельній ділянці проведено будівництво добудови критої тераси до нежитлового приміщення АДРЕСА_4 , внаслідок чого завдано значної шкоди власнику земельної ділянки ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка позбавлена права володіння, користування та розпорядження даною земельною ділянкою.

На підставівищенаведеного,з метоюповного,всебічного танеупередженого проведеннядосудового розслідування,об`єктивного дослідженнявсіх обставинвчинення кримінальногоправопорушення, уоргану досудовогорозслідування виникланеобхідність у тимчасовому доступі та вилученні документів на підставі яких державним реєстратором ІНФОРМАЦІЯ_2 та реєстрації права власності на об`єкти нерухомого майна ОСОБА_6 проведено державну реєстрацію нежитлового приміщення, за адресою АДРЕСА_2 , та зареєстровано право власності на нежитлове приміщення, за адресою АДРЕСА_3 за гр. ОСОБА_5 .

Окрім цього, оригінали вказаних документів можуть мати значення речових доказів, оскільки можуть містити відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження. ( ст. 98 КПК України).

Так,відповідно до ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Беручи до уваги вищевикладене, а також те, що отримати оригінали документів на підставі яких державним реєстратором ІНФОРМАЦІЯ_2 та реєстрації права власності на об`єкти нерухомого майна ОСОБА_6 проведено державну реєстрацію нежитлового приміщення, за адресою АДРЕСА_2 , та зареєстровано право власності на нежитлове приміщення, за адресою АДРЕСА_3 за гр. ОСОБА_5 , які містятьсяв реєстраційнихсправах №1229064121101та №1253546921101, та перебувають у розпорядженні ІНФОРМАЦІЯ_2 та реєстраціїправа власностіна об`єктинерухомого майна в інший спосіб неможливо, та враховуючи те, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а тому необхідно отримати тимчасовий доступ до оригіналів таких документів, а тому слідчий просить задовольнити зазначене клопотання.

Слідчий у судове засідання не з`явився, проте подав до суду заяву про можливість розгляду клопотання без його участі.

Особа, у володінні якої знаходяться зазначені у клопотанні речі у судове засідання не з`явилася, хоча про час і місце розгляду справи була повідомлена належним чином.

Дослідивши матеріали кримінального провадження, слідчий суддя встановив наступне.

Відповідно до ст. 159 КПК України тимчасовий доступдо речейі документівполягає унаданні сторонікримінального провадженняособою,у володінніякої знаходятьсятакі речіі документи,можливості ознайомитисяз ними,зробити їхкопії тавилучити їх(здійснитиїх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Як зазначено у ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Як зазначеноу п.7ч.2ст.160КПК Україниу клопотанніміж іншимзазначаються: обґрунтування необхідності вилучення речей і оригіналів або копій документів, якщо відповідне питання порушується стороною кримінального провадження.

Відповідно до ч. 1 ст. 245 КПК України у разі необхідності отримання зразків для проведення експертизи вони відбираються стороною кримінального провадження, яка звернулася за проведенням експертизи або за клопотанням якої експертиза призначена слідчим суддею. У випадку, якщо проведення експертизи доручено судом, відібрання зразків для її проведення здійснюється судом або за його дорученням залученим спеціалістом.

З урахуванням викладеного, оскільки відповідно до ч. 5, 6 ст.163КПК України слідчим доведено наявність достатніх підстав вважати, що ці документи можуть перебувати у володінні зазначеної у клопотанні юридичної особи, самі по собі та у сукупності з іншими документами кримінального провадження, мають суттєвезначення длявстановлення важливихобставин укримінальному провадженні,та узв`язку ізтим,що іншимиспособами встановитиобставини,які необхіднідля повного,об`єктивного тавсебічного досудовогорозслідування вказаногокримінального провадженняне маєможливості, суду доведена необхідність вилучення зазначених у клопотанні доказів, тому суд вважає за необхідне задовольнити зазначене клопотання в цій частині.

Що ж стосується вилучення оригіналів доказів, то суд не знаходить підстав для такого вилучення, оскільки суду не доведено належними та допустимими доказами, що є загроза їх знищення або спотворення

у місці зберігання, а також той факт, що слідчий звернувся за проведенням експертизи, як того вимагає ст. 245 КПК України.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст.159,160, 162, ч. 2 ст.163, ст.164 - 166,245, 369-372, 309 КПК України, слідчий суддя,-

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання задовольнити.

Надати стороні кримінального провадження старшому слідчому відділу слідчого управління Головного управління Національної поліції в Закарпатській області капітану поліції ОСОБА_3 , тимчасовий доступ - з вилученням копій документів, які перебувають у володінні (розпорядженні) ІНФОРМАЦІЯ_4 , що розташоване за адресою АДРЕСА_5 , а саме до:

- копій документівна підставі яких державним реєстратором ІНФОРМАЦІЯ_2 та реєстрації права власності на об`єкти нерухомого майна ОСОБА_6 проведено державну реєстрацію нежитлового приміщення, за адресою АДРЕСА_2 , та зареєстровано право власності на нежитлове приміщення, за адресою АДРЕСА_3 за гр. ОСОБА_5 , які містяться в реєстраційних справах №1229064121101 та №12535469211012.

Ухвала діє протягом одного місяця з дня її ухвалення та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Ужгородського

міськрайонного суду ОСОБА_1

СудУжгородський міськрайонний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення19.07.2018
Оприлюднено24.02.2023
Номер документу75376119
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —308/8008/18

Ухвала від 18.07.2018

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Дергачова Н. В.

Ухвала від 19.07.2018

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Дергачова Н. В.

Ухвала від 19.07.2018

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Дергачова Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні