Рішення
від 18.07.2018 по справі 539/1872/18
ЛУБЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 539/1872/18

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 липня 2018 року

Лубенський міськрайонний суд

Полтавської області

у складі: головуючого судді - Іващенка Ю.А.

при секретарі - Мирна Т.Ф.

з участю представника позивача ОСОБА_1,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засідання в залі суду в м. Лубни цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до Територіальної громади в особі Вовчицької сільської ради Лубенського району Полтавської області, третя особа Друга лубенська державна нотаріальна контора про встановлення факту , що має юридичне значення і визначення додаткового строку для подачі заяви про прийняття спадщини,

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_2 звернувся в суд з позовом до Територіальної громади в особі Вовчицької сільської ради Лубенського району Полтавської області, третя особа Друга лубенська державна нотаріальна контора про встановлення факту , що має юридичне значення і визначення додаткового строку для подачі заяви про прийняття спадщини.

В позові вказано, що 16 лютого 2005 року померла двоюрідна бабуся позивача ОСОБА_3 ЇЇ чоловік ОСОБА_4 помер 08.10.2012 року. Своїх дітей вони не мали, а тому родина бабусі позивача ОСОБА_5 була для них найближчими родичами з якими вони постійно спілкувалися протягом життя, підтримували родинні відносини, опікувалися одне одним. Однак всіх належних документів, які б підтвердили факт родинних відносин ОСОБА_2 та ОСОБА_3 не збереглося.

Після смерті ОСОБА_3 відкрилася спадщина у вигляді земельної ділянки площею 2,93 га., що знаходиться на території Вовчицької сільської ради Лубенського району Полтавської області, яка належала померлій на підставі Державного акту на право приватної власності на землю Р2 №605700, який за життя ОСОБА_3 втратила.

При зверненні представника позивача до нотаріальної контори з приводу оформлення спадщини, у видачі свідоцтва про право на спадщину було відмовлено у зв'язку з необхідністю встановити факт родинних відносин та встановлення додаткового строку для подачі заяви про прийняття спадщини.

Позивач вважає, що строк для прийняття спадщини пропущено з поважних причин, оскільки про те, що його двоюрідна баба мала у власності земельну ділянку (пай) він не знав та оскільки проживав і іншій області, подати вчасно заяву про прийняття спадщини не міг.

Враховуючи вищевикладене, позивач прохає суд встановити факт родинних відносин між ним та померлою 16.02.2005 року ОСОБА_3, а саме, що остання була його двоюрідною бабою і рідною сестрою ОСОБА_5Ф, яка померла 27.11.2012 року та визначити йому додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини за законом після смерті ОСОБА_3 протягом трьох місяців.

В судовому засіданні представник позивача ОСОБА_1 позовні вимоги підтримала, прохає їх задовольнити.

Представник відповідача - територіальної громади в особі Вовчицької сільської ради Лубенського району Полтавської області та представник Другої лубенської державної нотаріальної контори в судове засідання не з'явилися, направивши суду письмові заяви про розгляд справи без їх участі. При цьому відповідач позов визнав в цілому, а третя особа покладається на розсуд суду (а.с.53,54).

Відповідно до ч.3 ст.200 ЦПК України, за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, покази свідків, суд вважає, що позов підлягає задоволенню.

Згідно ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до ч.1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Згідно п.1 ч.1 ст. 315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Судом встановлено, що 16 лютого 2005 року в с. Кузубівка Лубенського району Полтавської області померла ОСОБА_3, що підтверджується копією свідоцтва про смерть (а.с.10).

Відповідно до довідки Вовчицької сільської ради Лубенського району Полтавської області №557 останнім місцем проживання ОСОБА_3 було с. Козубівка, вул. Степова, 4, Лубенського району Полтавської області. На час її смерті та шість місяців по тому за цією адресою ніхто не проживав та не зареєстрований і не проживає (а.с.11).

Померла ОСОБА_3 була рідною сестрою баби позивача ОСОБА_5, яка померла 27 листопада 2012 року в с. Висачки Лубенського району Полтавської області, що підтверджується копією свідоцтва про смерть (а.с.19).

Факт родинних відносин позивача ОСОБА_2 та його баби ОСОБА_5 підтверджується копіями свідоцтв про народження позивача та його матері ОСОБА_2 (до шлюбу ОСОБА_6І.) та копією витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію шлюбу батьків позивача ОСОБА_7 та ОСОБА_8 (а.с.22-24).

Відповідно до копії свідоцтва про смерть мати позивача ОСОБА_7 померла 30.11.2004 року (а.с.25).

Після смерті ОСОБА_3 відкрилася спадщина у вигляді земельної ділянки площею 2,93 га., що знаходиться на території Вовчицької сільської ради Лубенського району Полтавської області, яка належала померлій на підставі Державного акту на право приватної власності на землю Р2 №605700, виданого Лубенської РДА 02.01.2003 року (а.с.26)

При зверненні позивача до нотаріуса з приводу оформлення спадщини він отримав повідомлення, що спадкова справа на майно померлої ОСОБА_3 не заводилась, а спадкоємець, який бажає прийняти спадщину за законом чи за заповітом, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини до 6 місяців з дня смерті спадкодавця. Оскільки ним така заява у визначений строк не подавалася рекомендовано звернутися до суду. Крім того йому необхідно встановити факт родинних відносин з ОСОБА_3 (а.с.28).

Судом встановлено, що дійсно документів, які б підтвердили факт родинних відносин позивача та його двоюрідної баби ОСОБА_3, а саме свідоцтва про народження останньої та його рідної баби ОСОБА_5 не збереглося, що підтверджується довідками відділу ДРАЦС УДР ГТУЮ у Полтавській області та Державного архіву Полтавської області (а.с.20,21).

Разом з тим, факт родинних відносин між ОСОБА_3 та ОСОБА_5 підтверджується витягом з погосподарської книги №1 с. Козубівка Висачківської сільської ради, де зазначено - голова сім'ї ОСОБА_9 та її дочки ОСОБА_10, ІНФОРМАЦІЯ_1, ОСОБА_11, ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_12, ІНФОРМАЦІЯ_3, а також витягами з ДРАЦС громадян щодо актових записів про шлюб рідної баби позивача ОСОБА_5 (до шлюбу ОСОБА_12) С.Ф. з ОСОБА_13 та її сестри ОСОБА_3 (до шлюбу ОСОБА_12) Г.Ф. з ОСОБА_4 (а.с.12-18).

Допитані в судовому засіданні свідки ОСОБА_14 та ОСОБА_15 суду пояснили, що рідна бабуся позивача ОСОБА_5 була рідною сестрою ОСОБА_3 Хоча вони і проживали в різних селах, але мали дуже тісні родинні відносини.

Оцінивши в сукупності показання свідків, письмові докази, враховуючи дати народження ОСОБА_3 та ОСОБА_5, їх спільне по батькові, суд дійшов висновку, що в актовому записі про шлюб ОСОБА_13 та ОСОБА_5 допущена помилка при написанні дівочого прізвища останньої Бакало замість Бакал .

Факт встановлення родинних відносин позивачу необхідний для прийняття спадщини, а отже враховуючи вищевикладене, суд вважає, що позов ОСОБА_2 в частині встановлення факту родинних відносин, підлягає задоволенню.

Згідно з ст.1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу у встановлені ст.1270 ЦК України заяву про прийняття спадщини. Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ст. 1272 Цивільного кодексу України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Згідно п. 24 Постанови Пленуму Верховного суду України №7 від 30.05.2008 року, Про судову практику у справах про спадкування , особа, яка не прийняла спадщину в установлений законом строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК України. Суди відкривають провадження в такій справі у разі відсутності письмової згоди спадкоємців, які прийняли спадщину а також за відсутності інших спадкоємців, які могли б дати письмову згоду на подання заяви до нотаріальної контори про прийняття спадщини.

Беручи до уваги наявність доказів на підтвердження бажання позивача прийняти спадщину, що відкрилася після смерті ОСОБА_3, враховуючи відсутність даних про існування спадкового майна та вище викладені обставини, суд вважає причину пропуску позивачем строку для звернення з заявою про прийняття спадщини, що відкрилася після смерті ОСОБА_3 поважною.

Встановлені обставини свідчать про наявність підстав для задоволення позову і в частині визначення додаткового строку для прийняття спадщини.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 13, 81, 263, 265, 268, 315-319 ЦПК України суд,

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_2 (реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1, мешканця ІНФОРМАЦІЯ_4) до Територіальної громади в особі Вовчицької сільської ради Лубенського району Полтавської області (код ЄДРПОУ 22547638, юридична адреса с. Вовчик, вул. Леніна, 36, Лубенського району Полтавської області), третя особа Друга лубенська державна нотаріальна контора (юридична адреса м. Лубни, пл.. Вокзальна, 7 Полтавської області) про встановлення факту, що має юридичне значення і визначення додаткового строку для подачі заяви про прийняття спадщини задовольнити.

Встановити, що ОСОБА_3, яка померла 16.02.2005 року є двоюрідною бабою ОСОБА_2 та відповідно рідною сестрою його баби ОСОБА_5, яка померла 27.11.2012 року.

Визначити ОСОБА_2 додатковий строк в межах трьох місяців для подання до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини, що відкрилась після смерті 16.02.2005 року його двоюрідної баби ОСОБА_3.

Строк для подання заяви про прийняття спадщини до нотаріальної контори рахувати з дня набрання рішенням законної сили .

Рішення може бути оскаржено до Апеляційного суду Полтавської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Відповідно до п. 15.5) Перехідних положень ЦПК України до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Суддя Лубенського

міськрайонного суду ОСОБА_16А.

СудЛубенський міськрайонний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення18.07.2018
Оприлюднено20.07.2018
Номер документу75385722
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —539/1872/18

Рішення від 18.07.2018

Цивільне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Іващенко Ю. А.

Рішення від 18.07.2018

Цивільне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Іващенко Ю. А.

Ухвала від 13.06.2018

Цивільне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Іващенко Ю. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні