Вирок
від 20.07.2018 по справі 757/11616/18-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/11616/18-к

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20.07.2018 року Печерський районний суд м. Києва у складі:

головуючого - судді ОСОБА_1 ,

при секретарі - ОСОБА_2 ,

за участю прокурора ОСОБА_3 ,

захисника адвоката - ОСОБА_4 ,

обвинуваченого ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Києві кримінальне провадження за обвинуваченням

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Києва, громадянина України, з професійно-технічною освітою, неодруженого, не працюючого, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 205 КК України,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_5 з листопада 2017 року, діючи в співучасті з невстановленими слідством особами, в порушення ст. 81, 87, 89 Цивільного Кодексу України (в редакції, зі змінами та доповненнями станом на 01.06.2016 року), ст. 55 - 1, 56, 57, 62 Господарського кодексу України (в редакції, зі змінами та доповненнями станом на 01.06.2016 року) ст. 9, 17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» (в редакції, зі змінами та доповненнями станом на 01.06.2016 року), вчинив фіктивне підприємництво, шляхом придбання суб`єкту підприємницької діяльності (юридичної особи) - Товариства з обмеженою відповідальністю «ОПТІМА АЙРОН» (код ЄДРПОУ 41569162) з метою прикриття незаконної діяльності, яка полягала у наданні послуг іншим суб`єктам підприємницької діяльності реального сектору економіки з переводу безготівкових коштів у готівку шляхом здійснення незаконних фінансово - господарських операцій; формування витрат та податкового кредиту іншим суб`єктам підприємницької діяльності без фактичного здійснення господарських операцій з продажу (придбання) товарів, виконання робіт, надання послуг, за наступних обставин.

ОСОБА_5 згідно даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань з 23.11.2017 року по 26.12.2017 року значиться засновником та директором суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) - Товариства з обмеженою відповідальністю «ОПТІМА АЙРОН» код ЄДРПОУ 41569162 (далі ТОВ «ОПТІМА АЙРОН»), перереєстрованого на нього 23.11.2017 року Печерською районною в м. Києві Державною адміністрацією, що знаходиться за адресою: м. Київ, вул. М. Омеляновича-Павленка, 15.

Незважаючи на те, що вказане товариство перереєстроване в органах державної влади, як суб`єкт підприємницької діяльності - юридична особа, ОСОБА_5 взяв участь у його придбанні не з метою здійснення господарської діяльності, передбаченої Статутом товариства, а з метою прикриття незаконної діяльності невстановлених слідством осіб.

Так, у другій половині листопада 2017 року у невстановлені досудовим розслідуванням день та час, ОСОБА_5 отримав від невстановленої слідством особи пропозицію у реєстрації на його ім`я підприємства за грошову винагороду в розмірі 3000 грн., повідомивши при цьому, що до фінансово-господарської діяльності підприємства ОСОБА_5 не буде мати ніякого відношення.

Усвідомлюючи протиправний характер запропонованих йому дій, як майбутнього власника товариства, достовірно знаючи, що товариство перереєструється на його ім`я з метою прикриття незаконної діяльності невстановлених слідством осіб, ОСОБА_5 , з корисливих мотивів, погодився на таку пропозицію у зв`язку із скрутним матеріальним становищем у родині.

В подальшому, ОСОБА_5 , перебуваючи у районі Інтернаціональної площі в м. Києві (точна дата та час в ході досудового розслідування не встановлені) реалізовуючи свій злочинний умисел, направлений на здійснення фіктивного підприємництва та прикриття незаконної діяльності інших суб`єктів підприємницької діяльності, надав свій паспорт громадянина України серії НОМЕР_1 , виданий Подільським РВ ГУ ДМС України в місті Києві, та реєстраційний номер облікової картки платника податків № НОМЕР_2 невстановленій слідством особі з метою проведення державної реєстрації ТОВ «ОПТІМА АЙРОН» і зазначення особистих даних ОСОБА_5 як засновника, з наміром прикриття незаконної діяльності.

Після цього, перебуваючи 23.11.2017 року у нотаріуса ОСОБА_6 , за адресою м. Київ, б-р Лесі Українки, 20/22, отримав від невстановленої слідством особи попередньо складені за невстановлених досудовим розслідуванням обставин, у встановленій законом формі проекти установчих та реєстраційних документів про проведення реєстрації змін до відомостей про юридичну особу ТОВ «ОПТІМА АЙРОН», які містили формальні відомості про мету і предмет діяльності підприємства, його місцезнаходження, розмір майнового внеску та статутного капіталу товариства, а саме:

- протокол загальних зборів учасників ТОВ «ОПТІМА АЙРОН» №2 від 21.11.2017 року, який містить формальні відомості про перереєстрацію даного підприємства, збільшення його статутного капіталу грошовими коштами в загальній сумі до 100 000 грн., затвердження його місцезнаходження за адресою: м. Київ, вул. Лейпцизька, буд. 16, корп. А, покладення обов`язків директора підприємства на ОСОБА_5 , хоча в дійсності він таких рішень не приймав і не бажав настання відповідних наслідків; отримання прибутку; зміну основного виду діяльності, яким відповідно є - 62.02 консультування з питань інформатизації та інші види підприємницької діяльності не заборонені законодавством України, та інших рішень, які в дійсності ОСОБА_5 не визначав та не бажав настання відповідних наслідків;

- договір купівлі-продажу частки у статутному капіталі ТОВ «ОПТІМА АЙРОН» від 21.11.2017 року, відповідно до умов якого ОСОБА_5 покупає частку в статутному капіталі ТОВ «ОПТІМА АЙРОН» за 2000 грн.;

- довіреність від 22.11.2017 року, виписану на ім`я ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та ОСОБА_9 на представлення інтересів ТОВ «ОПТІМА АЙРОН» перед державними та іншими підприємствами, подання заяв, форм тощо відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та інших дій.

В подальшому, 23.11.2017 року на підставі підписаних та поданих ОСОБА_5 державному реєстратору документів, Печерською районною в м. Києві державною адміністрацією внесено відомості про проведення реєстрації змін до відомостей про юридичну особу ТОВ «ОПТІМА АЙРОН», за реєстровим номером запису в Єдиному державному реєстрі про проведення державної реєстрації юридичної особи: 1 070 070365 92, згідно якого єдиним учасником товариства є ОСОБА_5 .

З метою подальшої реалізації злочинного умислу ОСОБА_5 разом з невстановленою слідством особою, 23.11.2017 року перебуваючи в приміщенні відділення ПАТ КБ «ПРИВАТБАНК» (МФО 320649), у місті Києві, надав документи для відкриття та забезпечення функціонування поточного рахунку підприємства ТОВ «ОПТІМА АЙРОН» № НОМЕР_3 .

Злочинні дії ОСОБА_5 надали змогу невстановленим досудовим розслідування особам у подальшому використовувати банківський рахунок № НОМЕР_3 ТОВ «ОПТІМА АЙРОН» для прикриття незаконної діяльності.

Після підписання документів ТОВ «ОПТІМА АЙРОН» ОСОБА_5 отримав від невстановленої слідством особи частину обіцяної грошової винагороди у розмірі 6000 грн.

Так, невстановлені слідством особи, використовуючи фіктивний суб`єкт підприємницької діяльності (юридичну особу) ТОВ «ОПТІМА АЙРОН», минаючи ОСОБА_5 , який формально рахувався засновником та директором Товариства, в період листопада-грудня 2017 незаконно здійснювала конвертацію безготівкових коштів в готівку, а також незаконно формувала податковий кредит з податку на додану вартість та витрати з податку на прибуток підприємства на користь суб`єктів підприємницької діяльності реального сектору економіки, а саме: ТОВ «СТРЕЙТ АКТИВ» (код ЄДРПОУ 40933478), ДП «ПРОМАГРОІНВЕСТ» (код ЄДРПОУ 31991466), ТОВ «ДОМАТЕС» (код ЄДРПОУ 40673007), ПП «ОНЛІКАР» (код ЄДРПОУ 41458997), ПП «ТЕХАГРОТРАНС» (код ЄДРПОУ 40427114), ТОВ «САНСКРІН» (код ЄДРПОУ 41324683), ТОВ «ЕТАЛОН ОПТІМА» (код ЄДРПОУ 41562539), що дало змогу останнім безпідставно зменшити суму податків, які підлягали сплаті до бюджету держави, та як наслідок ухилились від їх сплати.

Відтак, після проведення державної реєстрації Товариства з обмеженою відповідальністю «ОПТІМА АЙРОН» (код ЄДРПОУ 41569162) на ім`я ОСОБА_5 , виступивши засновником та директором підприємства, самостійно підприємницьку діяльність не здійснював, ніколи не укладав правочини з суб`єктами господарювання - резидентами України, які в свою чергу не мали на меті настання реальних наслідків, не користувався печаткою підприємства, не використовував банківські рахунки підприємства, не здійснював перерахування безготівкових грошових коштів на рахунки підприємств, не формував податкові зобов`язання та податковий кредит прикриваючись фактом державної реєстрації ТОВ «ОПТІМА АЙРОН» (код ЄДРПОУ 41569162), а реєстраційні та установчі документи зазначених підприємств передав невстановленим слідством особам.

Надання ОСОБА_5 копії свого паспорту та реєстраційного номеру облікової картки платника податків, невстановленій досудовим розслідуванням особі для перереєстрації ТОВ «ОПТІМА АЙРОН» (код ЄДРПОУ 41569162) дало змогу невстановленим слідством особам здійснювати незаконну діяльність, в тому числі: укладати правочини з суб`єктами господарювання - резидентами України, які в свою чергу не мали на меті настання реальних наслідків, користуватися печатками підприємств, використання банківських рахунків підприємств, здійснювати перерахування безготівкових грошових коштів по рахункам підприємств, формувати податкові зобов`язання та податковий кредит, що в свою чергу є фіктивним підприємством.

Дії ОСОБА_5 , які виразились у вчиненні фіктивного підприємництва, тобто придбанні суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) з метою прикриття незаконної діяльності, за попередньою змовою групою осіб, органом досудового розслідування кваліфіковані за ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 205 КК України.

28.02.2018 року між прокурором відділу процесуального керівництва та підтримання державного обвинувачення Департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генеральної прокуратури України ОСОБА_10 , якому на підставі ст. 37 КПК України надані повноваження прокурора у даному кримінальному провадженні, та підозрюваним ОСОБА_5 в порядку, передбаченому ст. 468, 469, 472 КПК України, укладено угоду про визнання винуватості.

Згідно з даною угодою, прокурор та підозрюваний ОСОБА_5 дійшли згоди щодо формулювання обвинувачення, всіх істотних для даного кримінального провадження обставин та правової кваліфікації дій підозрюваного ОСОБА_5 за ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 205 КК України, підозрюваний ОСОБА_5 у повному обсязі сформульованого обвинувачення беззастережно визнав свою винуватість у вчиненні даного кримінального правопорушення. Також, сторонами угоди визначено узгоджене ними покарання, яке ОСОБА_5 повинен понести за вчинене кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 205 КК України у виді 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 8500 грн.

Розглядаючи в порядку п. 1 ч. 3 ст. 314 КПК України питання про можливість затвердження даної угоди про визнання винуватості, суд виходить з наступного.

Відповідно до правил ст. 468, 469 КПК України у кримінальному провадженні щодо кримінальних проступків, злочинів невеликої чи середньої тяжкості, тяжких злочинів, внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам, може бути укладена угода між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим про визнання винуватості.

Прокурор в підготовчому судовому засіданні, вважаючи, що при укладенні даної угоди дотримані вимоги і правила КПК України та КК України, просив цю угоду затвердити і призначити обвинуваченому ОСОБА_5 узгоджену в угоді міру покарання.

Обвинувачений ОСОБА_5 в підготовчому судовому засіданні також просив затвердити угоду про визнання винуватості і призначити узгоджену в ній міру покарання, при цьому ОСОБА_5 беззастережно визнав себе винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 205 КК України за викладених в обвинувальному акті обставин.

Захисник адвокат ОСОБА_4 в підготовчому судовому засіданні проти затвердження угоди про визнання винуватості не заперечував.

Таким чином, суд вважає доведеним вчинення ОСОБА_5 кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 205 КК України.

ОСОБА_5 вчинив кримінальне правопорушення невеликої тяжкості, від якого потерпілих немає.

Суд, шляхом заслуховування пояснень сторін кримінального провадження, переконався, що укладення угоди сторонами є добровільним, при цьому судом встановлено, що ОСОБА_5 повністю усвідомлює зміст угоди про визнання винуватості, характер обвинувачення, щодо якого визнає себе винним, вид покарання, яке буде до нього застосовано у разі затвердження угоди, цілком розуміє свої права, передбачені п. 1 ч. 4 ст. 474 КПК України, а також наслідки укладення, затвердження даної угоди, передбачені ч. 2 ст. 473 КПК України, та наслідки її не виконання, передбачені ст. 476 КПК України.

Покарання сторонами угоди визначено у відповідності до положень ст. 50, 65-67 КК України, з урахуванням характеру та тяжкості висунутого ОСОБА_5 обвинувачення, даних про його особу, обставин, що пом`якшують та обтяжують покарання.

Враховуючи викладене, оскільки умови угоди про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним ОСОБА_5 відповідають вимогам КПК та КК України, суд дійшов висновку про наявність правових підстав для затвердження цієї угоди.

Цивільний позов не заявлявся.

Судові витрати по даній справі відсутні.

Питання щодо речових доказів вирішити у відповідності до ст. 100 КПК України.

Враховуючи викладене, керуючись ст. 314, 373, 374, 475 КПК України, суд,

З А С У Д И В :

Затвердити угоду від 28.02.2018 року між прокурором відділу процесуального керівництва та підтримання державного обвинувачення Департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генеральної прокуратури України ОСОБА_10 та підозрюваним ОСОБА_5 про визнання винуватості.

ОСОБА_5 визнати винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 205 КК України та призначити йому покарання, у виді 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 8500 грн.

Речові докази по справі: документи, що приєднані до матеріалів досудового розслідування залишити в матеріалах досудового розслідування.

Вирок може бути оскаржений з підстав, передбачених ст.394 КПК України, до Апеляційного суду м. Києва, через Печерський районний суд м. Києва, шляхом подачі апеляції протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Обмеження права оскарження даного вироку визначені ч. 2 ст. 473 Кримінального процесуального кодексу України.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення20.07.2018
Оприлюднено24.02.2023
Номер документу75418056
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —757/11616/18-к

Вирок від 20.07.2018

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Смик С. І.

Ухвала від 23.06.2018

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Смик С. І.

Ухвала від 20.06.2018

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Остапчук Т. В.

Ухвала від 07.03.2018

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Карабань В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні