Ухвала
від 18.07.2018 по справі 820/3002/18
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61004, м. Харків, вул. Мар'їнська, 18-Б-3, inbox@adm.hr.court.gov.ua, ЄДРПОУ: 34390710

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про повторне витребування доказів

18.07.2018р. справа № 820/3002/18 Харківський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Горшкової О.О.,

при секретарі судового засідання - Лук'янчук О.І.,

за участю: представника позивача - Громова Р.С., представника відповідача - не прибув,

розглянувши у відкритому судовому засіданні питання про повторне витребування доказів по адміністративній справі за адміністративним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Екотехнолайн" до Державної фіскальної служби України про скасування рішення та зобов'язання вчинити певні дії, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач, Товариство з обмеженою відповідальністю "Екотехнолайн", звернувся до Харківського окружного адміністративного суду із позовом, в якому просить суд:

- визнати протиправним та скасувати рішення комісії Державної фіскальної служби України №561253/38975922 від 17.01.2018;

- зобов'язати Державну фіскальну службу України зареєструвати податкову накладну №13 від 16.11.2017 і вважати її прийнятою та зареєстрованою датою направлення;

- зобов'язати Державну фіскальну службу України подати суду звіт про виконання судового рішення протягом одного тижня з дня набрання законної сили даним судовим рішенням;

- стягнути з Державної фіскальної служби України витрати на професійну правничу допомогу адвоката.

Представник відповідача, належним чином повідомлений про дату, час та місце розгляду справи у судове засідання не прибув, поважних причин не прибуття на виклик суду та не виконання вимог ухвали Харківського окружного адміністративного суду від 04.07.2018 року відповідачем до суду не надано.

У судовому засіданні 18.07.2018 року судом поставлено на обговорення питання щодо повторного витребування від Державної фіскальної служби України додаткових доказів по справі.

Представник позивача при вирішенні вказаного питання поклався на розсуд суду.

Відповідно до ч.ч. 1, 4 ст. 9 КАС України, розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості. Суд вживає передбачені законом заходи, необхідні для з'ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Статтею 72 КАС України передбачено, що доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Частиною 3 статті 77 КАС України визначено, що докази суду надають учасники справи. Суд може пропонувати сторонам надати докази та збирати докази з власної ініціативи, крім випадків, визначених цим Кодексом.

Приписами ч. ч. 1, 5-6 ст. 80 КАС України унормовано, що учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

В силу вимог ч. 8 ст. 80 КАС України, у випадку неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, визначені цим Кодексом.

Так, у відповідності до п. 3 ч.1 ст. 149 КАС України, суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід Державного бюджету України з відповідної особи штрафу у сумі від 0,3 до трьох розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб у випадку, зокрема, неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин суб'єктом владних повноважень.

Враховуючи наведене, з метою забезпечення повного, всебічного та об'єктивного вирішення справи, суд дійшов висновку про необхідність повторного витребування від Державної фіскальної служби України скріншот програми MEDOC та/чи скріншот з іншої інформаційної бази контролюючого органу щодо наявності /відсутності надходження від Товариства з обмеженою відповідальністю "Екотехнолайн" повідомлення для реєстрації зупиненої податкової накладної №13 від 16.11.2017 року з відповідним пакетом документів (із зазначенням переліку таких документів) на підтвердження реальності здійснення господарських операції; у разі неможливості виконання вимог суду надати до суду відповідні обґрунтовані пояснення з документальним підтвердженням наявності об'єктивних причин невиконання рішення суду.

Окрім того, з метою вжиття заходів щодо дотримання строків розгляду адміністративних справ, визначених КАС України, зобов'язати відповідача надати обґрунтовані письмові пояснення із зазначенням підстав невиконання вимог ухвали Харківського окружного адміністративного суду від 04.07.2018 року про витребування доказів, що суд оцінює як недобросовісне ставлення відповідача до виконання своїх обов'язків, що в свою чергу спричиняє відкладенню справи, затягування процесуальних строків вирішення адміністративної справи.

Суд вважає за необхідне звернути увагу Державної фіскальної служби України на те, що у разі не надання суб'єктом владних повноважень витребуваних судом документів, до відповідача буде вжито заходи процесуального примусу.

Відповідно до ст. 370 КАС України, судове рішення, яке набрало законної сили, є обов'язковим для учасників справи, для їхніх правонаступників, а також для всіх органів, підприємств, установ та організацій, посадових чи службових осіб, інших фізичних осіб і підлягає виконанню на всій території України.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 9, 72, 77, 80,149, 205, 241, 243, 248, 256, 370 КАС України, суд, -

У Х В А Л И В:

Повторно витребувати від Державної фіскальної служби України скріншот програми MEDOC та/чи скріншот з іншої інформаційної бази контролюючого органу щодо наявності /відсутності надходження від Товариства з обмеженою відповідальністю "Екотехнолайн" повідомлення для реєстрації зупиненої податкової накладної №13 від 16.11.2017 року з відповідним пакетом документів (із зазначенням переліку таких документів) на підтвердження реальності здійснення господарських операції; у разі неможливості виконання вимог суду надати до суду відповідні обґрунтовані пояснення з документальним підтвердженням наявності об'єктивних причин невиконання рішення суду.

Зобов'язати Державну фіскальну службу України повторно виконати вимоги ухвали Харківського окружного адміністративного суду від 04.07.2018 року та надати обґрунтовані письмові пояснення із зазначенням підстав невиконання вимог суду про витребування доказів.

Попередити відповідача про можливість застосування заходів процесуального примусу, звернувши увагу на те, що рішення суду є обов'язковим для учасників справи, для їхніх правонаступників, а також для всіх органів, підприємств, установ та організацій, посадових чи службових осіб, інших фізичних осіб і підлягає виконанню на всій території України.

Витребувані судом докази направити до Харківського окружного адміністративного суду за три дні до судового засідання.

Відкласти розгляд адміністративної справи № 820/3002/18 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Екотехнолайн" до Державної фіскальної служби України про скасування рішення та зобов'язання вчинити певні дії на 02.08.2018 року о 14:00 год.

Повідомити осіб, які беруть участь у справі, про місце, дату та час наступного судового засідання.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали виготовлено 18 липня 2018 року.

Суддя Горшкова О.О.

Дата ухвалення рішення18.07.2018
Оприлюднено23.07.2018
Номер документу75422571
СудочинствоАдміністративне
Сутьскасування рішення та зобов'язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —820/3002/18

Ухвала від 05.11.2018

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Спаскін О.А.

Ухвала від 05.11.2018

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Спаскін О.А.

Ухвала від 09.10.2018

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Спаскін О.А.

Ухвала від 17.09.2018

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Спаскін О.А.

Ухвала від 14.09.2018

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Горшкова О.О.

Ухвала від 14.09.2018

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Горшкова О.О.

Рішення від 09.08.2018

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Горшкова О.О.

Ухвала від 18.07.2018

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Горшкова О.О.

Ухвала від 04.07.2018

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Горшкова О.О.

Ухвала від 19.06.2018

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Горшкова О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні