Рішення
від 12.07.2018 по справі 904/1555/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49600

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12.07.2018м. ДніпроСправа № 904/1555/18

Господарський суд Дніпропетровської області у складі судді Бєлік В.Г. за участю секретаря судового засідання Єпік А.М.

за позовом Публічного акціонерного товариства "ДТЕК Дніпрообленерго", м. Дніпро

до Житлово-будівельного кооперативу №90 "ТЕМП", м. Дніпро

про стягнення заборгованості у сумі 31 014,36 грн. за недовраховану електроенергію за договором про постачання електричної енергії від 10.11.1997 № 1031

Представники:

від позивача: не з'явився;

від відповідача: не з'явився.

СУТЬ СПОРУ:

Публічне акціонерне товариство "ДТЕК Дніпрообленерго" звернулось до Господарського суду Дніпропетровської області з позовною заявою до Житлово-будівельного кооперативу № 90 "ТЕМП" про стягнення заборгованості за недовраховану електроенергію у сумі 31 014,36 грн. Судовий збір позивач просить покласти на відповідача.

Позовні вимоги позивач обґрунтовує неналежним виконанням відповідачем умов договору постачання електричної енергії від 10.11.1997 № 1031 (у новій редакції договір № 023073).

Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 17.04.2018 позовну заяву залишити без руху, зобов'язано позивача протягом 10 днів з дня вручення ухвали суду усунути недоліки позовної заяви, а саме надати:

- докази оплати судового збору у сумі 1 762, 00 грн.;

23.04.2018 від позивача до канцелярії суду надійшли докази оплати судового збору за платіжним дорученням № НОМЕР_1 від 21.03.2018 на суму 1 762,00 грн., відтак позивачем було усунуто недоліки позовної заяви.

Ухвалою суду від 24.04.2018 відкрито провадження у справі. Справа розглядатиметься за правилами загального позовного провадження. Підготовче засідання призначити на 15.05.2018 о 10:00год.

В підготовче засідання 15.05.2018 з'явився представник позивача, представник відповідача в судове засідання не з'явився. Сторони витребуваних судом документів не надали, що є підставою для відкладення розгляду справи на стадії розгляду справи в порядку підготовчого провадження.

Ухвалою суду від 15.05.2018 відкладено розгляд справи до 14.06.2018 об 10:00год.

У судовому засіданні 14.06.2018 представник позивача зазначив, що ними були надані всі можливі та допустимі докази.

На день розгляду справи у судовому засіданні від 14.06.2018 будь-яких письмових заяв та клопотань від відповідача щодо відкладення судового засідання до суду не надходило.

Судом були визначені всі необхідні обставини у справі та зібрані відповідні докази, що є підставою для закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

Ухвалою суду від 14.06.2018 закрито підготовче провадження. Призначено справу до судового розгляду по суті на 12.07.2018 о 12:00год.

Представник позивача у судове засідання не з'явився, але 15.06.2018 подав до канцелярії суду клопотання про доручення документів до матеріалів справи.

Представник відповідача у судове засідання не з'явився, причини неявки суду не повідомив

Завданням розгляду справи по суті є розгляд та вирішення спору на підставі зібраних у підготовчому провадженні матеріалів, а також розподіл судових витрат (ст. 194 Господарського процесуального кодексу України).

Так, справа розглядається за наявними в ній матеріалами, визнаними судом достатніми, в порядку, вищевизначеному чинними правовими нормами.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши докази в їх сукупності, господарський суд

ВСТАНОВИВ:

Між Публічним акціонерним товариством "ДТЕК ДНІПРООБЛЕНЕРГО" (далі-позивач, постачальник) та Житлово-будівельним кооперативом №90 "ТЕМП" (далі-відповідач, споживач) укладено додаткову угоду № 2/599 від 29.08.2007 до договору про постачання електричної енергії № 1031 від 10.11.1997р.

Предметом Договору є продаж Постачальником електричної енергії Споживачу для забезпечення потреб електроустановок Споживача з приєднаною потужністю 1,68 кВт, величини якої по площадках вимірювання та точках продажу визначені додатком "Графік зняття показів засобів обліку електричної енергії", а споживач оплачує постачальнику вартість використаної (купленої) електричної енергії та здійснює інші платежі згідно з умовами цього договору.

Точка (точки) продажу електричної енергії - межа балансової належності, на якій відбувається перехід права власності на електричну енергію визначена додатками "ОСОБА_1 розмежування балансової належності електромереж та експлуатаційної відповідальності сторін" між постачальником та споживачем, та "Загальна схема електропостачання", які є невід'ємною частиною даного договору або інша межа обумовлена окремим додатком до договору.

В силу ст. 712 Цивільного кодексу України, продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов'язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов'язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов'язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму.

Правовідносини, що склалися між сторонами, є правовідносинами поставки, які регулюються нормами законодавства про поставку товару в тому числі параграфом 3 глави 54 Цивільного кодексу України.

Відповідно до п.2.3.3. договору споживач зобов'язується оплачувати Постачальнику вартість електричної енергії згідно з умовами додатку "Порядок розрахунків" та додатку "Графік зняття показів засобів обліку електричної енергії".

Згідно п. 7.6. договору на підставі показів засобів обліку електричної енергії та умов Додатка "Графік зняття показів засобів обліку електричної енергії" оформлюється ОСОБА_1 про використану електричну енергію та ОСОБА_1 контролю електричної потужності.

Відповідно до ст. 26 Закону України "Про електроенергетику" та п. 1.3 Правил користування електричною енергією (далі - Правила/ПКЕЕ), дія яких поширюється на всіх юридичних та фізичних осіб - підприємців, споживання енергії можливе лише на підставі договору з енергопостачальником.

18.03.2017 було здійснено перевірку дотримання споживачем Правил користування електричною енергією (далі - ПКЕЕ) на об'єкті позивача за адресою: м. Дніпро, вул. Ю. Савченко, 97б.

За результатами перевірки складено акт про порушення № 117572 від 18.03.2017 (далі - ОСОБА_1), в якому зазначено, що споживачем порушено, в тому числі, ст.ст. 26, 27 Закону України "Про електроенергетику", п.п. 1.3., 5.1. ПКЕЕ, а саме: самовільне підключення струмоприймачів до електричної мережі, які не являються власністю електропостачальної організації без наявності договору про постачання електричної енергії з метою без облікового споживання електроенергії. Самовільне підключення виконано проводом ПВ 2*2,5мм 2 (мідь). Точки та місце самовільного підключення в розподільчій коробці підвального приміщення.

ОСОБА_1 був складений представником Публічного акціонерного товариства "ДТЕК Дніпрообленерго" ОСОБА_2, в присутності споживача (уповноваженої особи) - ЖБК №90 "ТЕМП" ОСОБА_3 (а.с.13).

Відповідно до п. 3.31. ПКЕЕ, розрахунковий засіб обліку електроенергії має бути опломбований на кріпленні кожуха лічильника пломбою з тавром Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики, а на затискній кришці -пломбою електропередавальної організації.

Пломби з тавром електропередавальної організації мають бути встановлені також на пристроях, що закривають первинні і вторинні кола живлення засобу обліку, приводи і кнопки управління комутаційних апаратів та кришки автоматів, встановлених у цих колах, двері комірок трансформаторів напруги, кришки на зборах і колодках затискачів, випробувальних блоках, лінії зв'язку автоматизованих систем обліку та всі інші пристрої і місця, що унеможливлюють доступ до струмоведучих частин схеми обліку.

Відповідно до п. 3.3. ПКЕЕ, відповідальність за збереження і цілісність розрахункових засобів обліку електроенергії та пломб (відбитків їх тавр) відповідно до акта про пломбування покладається на власника (користувача) електроустановки або організацію, на території (у приміщенні) якої вони встановлені.

Пунктом 1.2. Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами ПКЕЕ, затверджених постановою НКРЕ України від 4 травня 2006 р. № 562 (далі - ОСОБА_2), передбачено, що методика застосовується постачальником електричної енергії за регульованим тарифом (електропередавальною організацією) (далі - енергопостачальник) при визначенні обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення правил користування електричною енергією та/або виявлення фактів крадіжки електричної енергії, самовільного підключення до об'єктів електроенергетики і споживання електричної енергії без приладів обліку. У разі своєчасного (до виявлення порушення представниками енергопостачальника) письмового повідомлення споживачем енергопостачальника про виявлені ним пошкодження приладів (систем) обліку, пошкодження або зрив пломб та за відсутності явних ознак втручання в роботу приладів (систем) обліку ОСОБА_2 не застосовується.

Статтею 26 Закону України "Про електроенергетику" та пунктом 1.3. Правил користування електричною енергією встановлено, що споживання електричної енергії можливе лише на підставі договору з енергопостачальником.

Згідно п. 6.40 Правил користування електричною енергією, у разі виявлення представниками електропередавальної організації або представниками постачальника електричної енергії пошкоджень чи зриву пломб, установлених у місцях, указаних в акті про пломбування, або пошкоджень відбитків тавр на цих пломбах, пошкодження розрахункових засобів обліку, явних ознак втручання в параметри розрахункових засобів (систем) обліку з метою зміни їх показів перерахунок обсягу електричної енергії, який підлягає оплаті, здійснюється відповідно до ОСОБА_2 визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією, затвердженої постановою НКРЕ від 04.05.2006 № 562, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 04.07.2006 за № 782/12656.

Відповідно до п. 6.41 Правил користування електричною енергією, у разі виявлення під час контрольного огляду або технічної перевірки уповноваженим представником постачальника електричної енергії, від якого споживач одержує електричну енергію, або електропередавальної організації порушень цих Правил або умов договору на місці виявлення порушення у присутності представника споживача оформляється акт порушень.

Пунктом 6.42. Правил користування електричною енергією передбачено, що на підставі акта порушень уповноваженими представниками постачальника електричної енергії (електропередавальної організації) під час засідань комісії з розгляду актів про порушення визначаються обсяг недоврахованої електричної енергії та сума завданих споживачем збитків.

Комісія з розгляду актів порушень створюється постачальником електричної енергії (електропередавальною організацією) і має складатися не менше ніж з трьох уповноважених представників постачальника електричної енергії.

Споживач має бути повідомлений про час і дату засідання комісії не пізніше ніж за 5 робочих днів до призначеного дня засідання і має право бути присутнім на засіданні комісії.

Рішення комісії оформляється протоколом і набирає чинності з дня вручення протоколу споживачу. Разом з протоколом споживачу надаються розрахунок величини вартості та розрахункові документи для оплати недоврахованої електричної енергії та/або збитків.

Споживач має право оскаржити рішення комісії в суді. У разі звернення до суду впродовж 10 робочих днів з дня вручення протоколу споживачу останній має право не оплачувати виставлені рахунки до вирішення спірних питань у судовому порядку.

Постачальник електричної енергії (електропередавальна організація) під час вручення протоколу споживачу зобов'язаний ознайомити споживача з його правом щодо можливості оскарження рішення комісії.

У разі звернення споживача до суду щодо оскарження рішення комісії споживач впродовж 10 робочих днів з дня вручення протоколу повідомляє про це постачальника електричної енергії (до прийняття постачальником електричної енергії рішення про обмеження або відключення електропостачання) та надає копію зареєстрованої в канцелярії суду позовної заяви. У разі неотримання постачальником електричної енергії ухвали про відкриття провадження у справі впродовж 20 робочих днів з дня реєстрації позовної заяви канцелярією суду постачальник електричної енергії може звернутись до суду щодо встановлення факту порушення провадження у справі.

На період розгляду судом спірних питань щодо порушення споживачем цих Правил обмеження та відключення електропостачання такого споживача, пов'язане з оскаржуваним фактом порушення, не здійснюється.

У разі задоволення судом скарги споживача постачальник електричної енергії (електропередавальна організація) скасовує відповідний акт про порушення. Оплачені споживачем за рішенням комісії кошти постачальник електричної енергії (електропередавальна організація) має право зарахувати як погашення існуючої заборгованості цього споживача з найдавнішим терміном її виникнення (який не перевищує трьох років), у разі відсутності заборгованості - зараховує ці кошти в рахунок майбутніх розрахункових періодів або, за заявою споживача, повертає оплачені ним кошти.

В ОСОБА_1 № 117572 про порушення споживачем Правил користування електричною енергією та/або умов договору від 18.03.2017 зазначено, що комісія постачальника електроенергії з розгляду по складеному акту порушень буде проводити засідання 28.03.2017 р. На засідання запрошується уповноважена особа споживача для участі у розгляді питань по складеному акту порушень. У разі неявки уповноваженої особи Споживача на засідання комісії, цей акт розглядається без участі Споживача.

З ОСОБА_1 № 117572 про порушення споживачем Правил користування електричною енергією та/або умов договору від 18.03.2017 відповідач був ознайомлений, що підтверджується відміткою про ознайомлення.

На засіданні комісії прийнято рішення провести про розрахунок обсягу та вартості недоврахованої електричної енергії згідно пункту 2.9 за формулою 2.7 ОСОБА_2 визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами ПКЕЕ.

Згідно розрахунку відповідачу нараховано 31 014,36 грн.

На оплату активної електроенергії по акту № 117572 від 18.03.2017 на суму 31 014,36 грн. позивачем виставлений рахунок № 1031/23-73/3/№117572л акт № 117572 від 18.03.2017.

Копія протоколу № 3-64 від 30.03.2017 засідання комісії з розгляду акта про порушення правил користування електричною енергією та рахунок № 1031/23-73/3/№117572л вручені представнику відповідача, про що мається відмітка з номером реєстрації вхідної кореспонденції.

Матеріали справи не містять доказів оскарження або скасування оперативно-господарської санкції оформленої протоколом № 3-64 від 30.03.2017 засідання комісії з розгляду акта про порушення правил користування електричною енергією.

Пунктом 10.2. Правил визначено, що споживач електричної енергії зобов'язаний оплачувати обсяг спожитої електричної енергії, а також здійснювати інші платежі відповідно до умов договору та рахунків, виставлених на підставі актів про порушення цих Правил та умов договору.

Отже рахунок № 1031/23-73/3/№117572л на суму 31 014,36 грн. підлягає оплаті.

Згідно ст. 13 Господарського процесуального кодексу України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін.

Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов'язків, передбачених цим Кодексом.

Відповідач не скористався своїм правом надати відзив на позовну заяву, представника в судове засідання не направив.

Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

На підставі ст. 86 Господарського процесуального кодексу України господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об'єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Відповідачем не надано належних та допустимих доказів оплати рахунку № 1031/23-73/3/№117572л на суму 31 014,36 грн. в повному обсязі або частково

За таких обставин, позовні вимоги Публічного акціонерного товариства "ДТЕК Дніпрообленерго" про стягнення з Житлово-будівельного кооперативу №90 "ТЕМП" 31 014,36 грн. недоврахованої електричної енергії підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 129 Господарського процесуального кодексу України судовий збір покладається на відповідача.

Враховуючи викладене та керуючись нормами статей Цивільного кодексу України, керуючись ст.ст. 13, 73, 74, 76-79, 86, 91, 129, 130, 178, 233, 238, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд-

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги задовольнити.

Стягнути з Житлово-будівельного кооперативу №90 "ТЕМП" (49006, м. Дніпро, вул. Ю. Савченка, 97-Б, код ЄДРПОУ 23065966) на користь Публічного акціонерного товариства "ДТЕК Дніпрообленерго" (49107, м. Дніпро, шосе Запорізьке, 22, код ЄДРПОУ 23359034) - 31 014,365 грн. - основного боргу та 1 762,00 грн. витрати по сплаті судового збору.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили у відповідності до статті 241 Господарського процесуального кодексу України.

Рішення суду може бути оскаржено до Дніпропетровського апеляційного господарського суду протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повний текст рішення складено та підписано 23.07.2018

Суддя ОСОБА_4

Дата ухвалення рішення12.07.2018
Оприлюднено23.07.2018
Номер документу75425637
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/1555/18

Судовий наказ від 14.08.2018

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бєлік Вікторія Геннадіївна

Рішення від 12.07.2018

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бєлік Вікторія Геннадіївна

Ухвала від 14.06.2018

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бєлік Вікторія Геннадіївна

Ухвала від 15.05.2018

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бєлік Вікторія Геннадіївна

Ухвала від 24.04.2018

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бєлік Вікторія Геннадіївна

Ухвала від 17.04.2018

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бєлік Вікторія Геннадіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні