Ухвала
від 23.07.2018 по справі 915/743/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

======================================================================

УХВАЛА

23 липня 2018 року Справа № 915/743/18

м. Миколаїв

Господарський суд Миколаївської області у складі судді Смородінової О.Г.,

розглянувши матеріали

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю “Текстиль-Контакт” (02081, м. Київ, вул. Сортувальна, 2)

до відповідача: Державного підприємства “Науково-виробничий комплекс газотурбобудування “Зоря” – “Машпроект” (54018, м. Миколаїв, пр. Богоявленський, 42-А)

про: стягнення 78884,12 грн.,

В С Т А Н О В И В:

16 липня 2018 року Товариство з обмеженою відповідальністю “Текстиль-Контакт” звернулось до Господарського суду Миколаївської області з позовною заявою № 715 від 12.07.2018 про стягнення з Державного підприємства “Науково-виробничий комплекс газотурбобудування “Зоря” – “Машпроект” заборгованості за договором № 2520 від 07.08.2017 у загальному розмірі 78884,12 грн., з яких: 70622,28 грн. – основний борг, 7696,86 грн. – пеня, 564,98 грн. – інфляційні.

Предметом даного позову виступають майнові вимоги позивача щодо стягнення з відповідача сум основного боргу, пені та інфляційних внаслідок порушення останнім договірних зобов'язань по оплаті поставленого позивачем товару.

Підставою – договір № 2520 від 07.08.2017 та застосування норм статей 526, 530, 549 Цивільного кодексу України, статей 193, 218, 265 Господарського кодексу України, статті 1 Закону України “Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань”.

Досліджуючи вищевказану позовну заяву, судом встановлено, що остання має деякі недоліки, викликані недотриманням позивачем вимог ч. 3 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України, які, проте, не тягнуть за собою наслідків у вигляді залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження, а саме:

- в ній відсутні відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися (п. 7 ч. 3 ст. 162);

- в ній відсутнє зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви (п. 8 ч. 3 ст. 162);

- вона не містить попереднього (орієнтовного) розрахунку суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв'язку із розглядом справи (п. 9 ч. 3 ст. 162),

тому суд витребовує зазначені відомості у позивача.

Отже, враховуючи відсутність підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження, суд відкриває провадження у даній справі, яка буде розглядатися за правилами загального позовного провадження.

При цьому, враховуючи, що суддя Смородінова О.Г. у період з 13.08.2018 по 21.09.2018 перебуватиме у запланованій щорічній відпустці, виявляється об'єктивно неможливим призначення та проведення підготовчого засідання в даній справі у визначений статтею 177 Господарського процесуального кодексу України мінімальний процесуальний строк.

За приписами ч. 3 ст. 177 Господарського процесуального кодексу України підготовче провадження має бути проведене протягом шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі. У виняткових випадках для належної підготовки справи для розгляду по суті цей строк може бути продовжений не більше ніж на тридцять днів за клопотанням однієї із сторін або з ініціативи суду.

Таким чином, для належної підготовки справи для розгляду по суті, суд дійшов висновку про продовження з власної ініціативи строку проведення підготовчого провадження на 30 днів.

Керуючись ст. ст. 165-167, 176, 177, 181 Господарського процесуального кодексу України, суд

У Х В А Л И В:

1.          Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі № 915/743/18, яка буде розглядатися за правилами загального позовного провадження.

2.          Продовжити строк проведення підготовчого провадження на 30 днів (до 21 жовтня 2018 року включно).

3.          Підготовче засідання у справі призначити на 2 жовтня 2018 року о 09 год. 30 хв.

          Засідання відбудеться у приміщенні господарського суду

          за адресою: м. Миколаїв, вул. Адміральська, 22, 9 поверх.

4.          ПОЗИВАЧУ в 5-денний строк від дня отримання даної ухвали надати суду письмову заяву з дотриманням вимог, передбачених ст. 170 ГПК України, в якій вказати:

          - відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися (п. 7 ч. 3 ст. 162);

          - щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви (п. 8 ч. 3 ст. 162);

          - попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв'язку із розглядом справи (п. 9 ч. 3 ст. 162).

5.          ПОЗИВАЧУ в 5-денний строк від дня отримання даної ухвали надати суду письмову заяву з дотриманням вимог, передбачених ст. 170 ГПК України, до якої додати довіреність серії 12 ААЕ № 907920/235 від 14.02.2012, на які міститься посилання у видатковій накладній № 3456 від 15.02.2018.

6.          ВІДПОВІДАЧ має право в 15-денний строк від дня отримання даної ухвали надати суду відзив на державній мові з посиланням на номер справи, оформлений у відповідності до вимог ст. 165 Господарського процесуального кодексу України, з доданням до нього: доказів, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, якщо такі докази не надані позивачем; документів, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи.

          Попередити відповідача, що у разі ненадання відповідачами відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами (ч. 9 ст. 165 Господарського процесуального кодексу України).

          Роз'яснити відповідачу право, передбачене ст. 180 Господарського процесуального кодексу України на пред'явлення зустрічного позову в строк, встановлений судом для подання відзиву.

7.          ПОЗИВАЧ має право в 5-денний строк від дня отримання відзиву подати до суду відповідь на відзив з дотриманням правил, встановлених статтею 166, частинами 3-6 статті 165 Господарського процесуального кодексу України.

8.          ВІДПОВІДАЧ має право в 5-денний строк від дня отримання відповіді на відзив подати до суду заперечення з дотриманням правил, встановлених статтею 167, частинами 3-6 статті 165 Господарського процесуального кодексу України.

Звернути увагу учасників справи на наступне:

- заяви і клопотання у справі необхідно оформлювати згідно вимог ст. 170 Господарського процесуального кодексу України і надавати їх суду лише у письмовій формі та завчасно до судових засідань (ст. 169 Господарського процесуального кодексу України);

- згідно з п. 3.5.6 Інструкції з діловодства в господарських судах України справа формується з документів, які пройшли реєстрацію службою діловодства суду;

- докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов'язків щодо доказів (ч. ч. 3, 4 ст. 74 Господарського процесуального кодексу України);

- якщо доказ не може бути поданий у встановлений законом строк з об'єктивних причин, учасник справи повинен про це письмово повідомити суд та зазначити: доказ, який не може бути подано; причини, з яких доказ не може бути подано у зазначений строк; докази, які підтверджують, що особа здійснила всі залежні від неї дії, спрямовані на отримання вказаного доказу. Докази, не подані у встановлений законом або судом строк, до розгляду судом не приймаються, крім випадку, коли особа, яка їх подає, обґрунтувала неможливість їх подання у вказаний строк з причин, що не залежали від неї. Копії доказів (крім речових доказів), що подаються до суду, заздалегідь надсилаються або надаються особою, яка їх подає, іншим учасникам справи. Суд не бере до уваги відповідні докази у разі відсутності підтвердження надсилання (надання) їх копій іншим учасникам справи, крім випадку, якщо такі докази є у відповідного учасника справи або обсяг доказів є надмірним, або вони подані до суду в електронній формі, або є публічно доступними (ч. ч. 4, 8-9 ст. 80 Господарського процесуального кодексу України);

- копії письмових доказів, які подаються до суду, оформлюються відповідно до вимог ст. 91 Господарського процесуального кодексу України та п. 5.27 “Національного стандарту України. Державна уніфікована система документації. Уніфікована система організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлювання документів. ДСТУ4163-2003”, затвердженого наказом Держспоживстандарту України № 55 від 07.04.2003. Відмітку про засвідчення копії документа складають зі слів "Згідно з оригіналом", назви посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів та прізвища, дати засвідчення копії;

- на веб-сторінці Господарського суду Миколаївської області на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за посиланням: http://mk.arbitr.gov.ua/sud5016/ учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається;

- у разі направлення у судове засідання уповноважених представників учасників справи, останнім слід мати при собі відповідно до ст. 60 Господарського процесуального кодексу України документи, що підтверджують їх повноваження, а також документи, що посвідчують особу.

Повідомити учасників справи про відсутність у суду технічної можливості забезпечення учасникам справи права брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду до затвердження Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

          Суддя                                                                      О.Г. Смородінова

Дата ухвалення рішення23.07.2018
Оприлюднено25.07.2018

Судовий реєстр по справі —915/743/18

Ухвала від 26.07.2019

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Смородінова О.Г.

Ухвала від 19.07.2019

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Смородінова О.Г.

Судовий наказ від 25.02.2019

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Смородінова О.Г.

Постанова від 05.02.2019

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Колоколов С.І.

Ухвала від 05.12.2018

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Колоколов С.І.

Рішення від 26.10.2018

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Смородінова О.Г.

Ухвала від 17.10.2018

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Смородінова О.Г.

Ухвала від 01.10.2018

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Смородінова О.Г.

Ухвала від 24.09.2018

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Смородінова О.Г.

Ухвала від 23.07.2018

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Смородінова О.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні