Рішення
від 19.07.2018 по справі 823/1985/18
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 липня 2018 року справа № 823/1985/18

Черкаський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Гайдаш В.А.,

за участю:

секретаря судового засідання - Баклаженко Н.В.,

розглянувши по суті у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження в залі суду адміністративну справу за позовом Головного управління ДФС у Черкаській області до товариства з обмеженою відповідальністю Торгівля глобал , треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача - ОСОБА_1, відділ реєстрації суб'єктів підприємницької діяльності управління з питань державної реєстрації Департаменту організаційного забезпечення Черкаської міської ради, про визнання недійсними установчі документи та припинення юридичної особи,

ВСТАНОВИВ:

До Черкаського окружного адміністративного суду звернулось Головне управління ДФС у Черкаській області (вул. Хрещатик, 235, м. Черкаси, 18002, далі - позивач) з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю Торгівля глобал (вул. Ярославська, 7, м. Черкаси, 18001, далі - відповідач), треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача - ОСОБА_1 (АДРЕСА_1, 18001, далі - третя особа 1), відділ реєстрації суб'єктів підприємницької діяльності управління з питань державної реєстрації Департаменту організаційного забезпечення Черкаської міської ради (вул. Благовісна, 170, м. Черкаси, 18007, далі - третя особа 2), в якому просить:

- визнати реєстраційні документи товариства з обмеженою відповідальністю Торгівля глобал недійсними з моменту реєстрації;

- припинити юридичну особа товариство з обмеженою відповідальністю Торгівля глобал .

В обґрунтування позовних вимог зазначено, що засновником та керівником даного товариства є ОСОБА_2, проте свою причетність до діяльності TOB Торгівля глобал вказана особа заперечує.

Позивач повідомлений про час, дату та місце судового розгляду справи, в судове засідання не з'явився, просив розгляд справи провести без участі свого представника.

Відповідач явку свого представника в судове засідання не забезпечив, хоча про час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином та завчасно, тому розгляд справи здійснюється за відсутності відповідача згідно п. 1 ч. 3 ст. 205 Кодексу адміністративного судочинства України.

Треті особи в судове засідання не прибули, явку своїх представників не забезпечили, хоча про дату, час та місце розгляду справи повідомлені належним чином.

Згідно ч. 4 ст. 229 Кодексу адміністративного судочинства України, у разі неявки у судове засідання всіх учасників справи або якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності учасників справи (у тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження), фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши наявні матеріали, всебічно та повно з'ясувавши всі обставини справи, об'єктивно оцінивши докази, що мають юридичне значення для вирішення спору по суті, суд зазначає наступне.

Товариство з обмеженою відповідальністю Торгівля глобал , як суб'єкт господарювання - юридична особа зареєстроване 04.09.2015 в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, ідентифікаційний код 39985344. Засновником та директором підприємства з моменту державної реєстрації є - ОСОБА_2, проте свою причетність до діяльності TOB Торгівля глобал вказана особа заперечує.

Надаючи правову оцінку спірним правовідносинам, суд враховує, що за статтею 42 Господарського кодексу України підприємництво як вид господарської діяльності - це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб'єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.

Мета одержання прибутку як одна з ознак (характерних рис) підприємництва, як правило, знаходить своє відображення в установчих документах суб'єкта підприємницької діяльності і простежується з характеру його діяльності.

Відповідно до ст. 56 Господарського кодексу України суб'єкт господарювання може бути утворений за рішенням власника (власників) майна або уповноваженого ним (ними) органу, а у випадках, спеціально передбачених законодавством, також за рішенням інших органів, організацій і фізичних осіб шляхом заснування нової господарської організації, злиття, приєднання, виділу, поділу, перетворення діючої (діючих) господарської організації (господарських організацій) з додержанням вимог законодавства.

Відповідно до вимог ст. 55-1 Господарського кодексу України ознаки фіктивності, що дають підстави для звернення до суду про припинення юридичної особи або припинення діяльності фізичною особою - підприємцем, в тому числі визнання реєстраційних документів недійсними:

- зареєстровано (перереєстровано) на недійсні (втрачені, загублені) та підроблені документи;

- не зареєстровано у державних органах, якщо обов'язок реєстрації передбачено законодавством;

- зареєстровано (перереєстровано) у органах державної реєстрації фізичними особами з подальшою передачею (оформленням) у володіння чи управління підставним (неіснуючим), померлим, безвісти зниклим особам або таким особам, що не мали наміру провадити фінансово-господарську діяльність або реалізовувати повноваження;

- зареєстровано (перереєстровано) та проваджено фінансово-господарську діяльність без відома та згоди його засновників та призначених у законному порядку керівників.

В силу пп. 20.1.37 п. 20.1 ст. 20 Податкового кодексу України посадові особи податкового органу вправі звертатися до суду щодо припинення юридичної особи та припинення фізичною особою-підприємцем підприємницької діяльності, та/або про визнання недійсними установчих (засновницьких) документів суб'єктів господарювання.

В свою чергу позивач, основною підставою для припинення юридичної особи - TOB Торгівля глобал за ознаками фіктивності зазначає надані засновником та директором пояснення.

Суд звергає увагу, що за змістом положень абзацу 4 ст. 55-1 Господарського кодексу України однією з підстав, яка вказує на фіктивність підприємства є його реєстрація з передачею особам, що не мали наміру провадити фінансово-господарську діяльність або реалізовувати повноваження, а тому вказані норми закону, з урахування обставин даної справи, вимагають з'ясування чи мала намір особа, якій після реєстрації передано в управління юридичну особу, здійснювати господарську діяльність.

Судом встановлено, що з наданих пояснень від 21.02.2018 вбачається заперечення засновника та директора підприємства ОСОБА_2 своєї причетності до господарської діяльності TOB Торгівля глобал та відсутність мети здійснення господарської діяльності.

Останній вказав, що підписував реєстраційні документи TOB Торгівля глобал з метою отримання винагороди на пропозицію невідомих йому громадян. Печатки підприємства не замовляв та не виготовляв, первинні бухгалтерські документи (накладні та податкові накладні) від свого імені не складав та не підписував. Угоди з іншими суб'єктами підприємницької діяльності не укладав, звітності до податкових органів не складав, не підписував та не подавав.

Отже, викладене підтверджує доводи податкового органу щодо передачі юридичної особи в управління особі, яка не мала наміру провадити фінансово-господарську діяльність.

Відповідно до правової позиції, яка викладена в постанові Верховного Суду України від 30.09.2015 у справі №21-1575а15 норми матеріального закону не пов'язують визнання ознак фіктивності юридичної особи з обов'язковим встановленням вини в діях особи (осіб), яка зареєструвала таку особу, чи попереднього кримінального провадження і постановлення обвинувального вироку щодо осіб, які вчинили фіктивне підприємництво, тобто злочин, передбачений частиною першою статті 205 Кримінального кодексу України.

Відповідно до частини 1 статті 77 Кодексу адміністративного судочинства України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

З урахуванням наведеного, виходячи з меж заявлених позовних вимог, системного аналізу положень чинного законодавства України та оцінки наявних у матеріалах справи доказів в сукупності, суд дійшов висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими та такими, що підлягають до задоволення повністю.

Підстави для розподілу судових витрат відсутні.

Керуючись статтями 6, 14, 77, 242, 243, 295, 370 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити в повному обсязі.

Визнати реєстраційні документи товариства з обмеженою відповідальністю Торгівля глобал (вул. Ярославська, 7, м. Черкаси, 18000, ідентифікаційний код 39985344) недійсними з моменту реєстрації.

Припинити юридичну особу - товариство з обмеженою відповідальністю Торгівля глобал (вул. Ярославська, 7, м. Черкаси, 18000, ідентифікаційний код 39985344).

Копію рішення направити особам, які беруть участь у справі.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, яка може бути подана до Київського апеляційного адміністративного суду через Черкаський окружний адміністративний суд протягом тридцяти днів з дня проголошення судового рішення.

Суддя В.А. Гайдаш

Рішення складено у повному обсязі 23.07.2018.

Дата ухвалення рішення19.07.2018
Оприлюднено23.07.2018
Номер документу75428104
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання недійсними установчі документи та припинення юридичної особи

Судовий реєстр по справі —823/1985/18

Рішення від 19.07.2018

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.А. Гайдаш

Ухвала від 22.06.2018

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.А. Гайдаш

Ухвала від 13.06.2018

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.А. Гайдаш

Ухвала від 23.05.2018

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.А. Гайдаш

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні