Рішення
від 12.06.2007 по справі 43/123пд
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

43/123пд

                                ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ  

                                  83048, м.Донецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

                                                             Р І Ш Е Н Н Я   

                                                            іменем України

12.06.07 р.                                                                               Справа № 43/123пд                               

Господарський суд Донецької області у складі судді І.В.Зубченко

При секретарі Максимовій В.В.

Розглянув у відкритому судовому засіданні справу:

за позовом: Прокурора Волноваського району в інтересах держави в особі Новотроїцької селищної ради смт. Новотроїцьке

до відповідача:  Товариства з обмеженою відповідальністю „Ново троїцький завод „Буддеталь” смт. Новотроїцьке

про зобов'язання укласти договір оренди земельної ділянки

В судовому засіданні брали участь:

Від прокурора: Кілійчук Т.В. за посв. № 2373

Представники сторін:

Від позивача: Самарський В.Л. за дов. б/н від 11.05.2007р.

Від відповідача: Бунджа Г.О. за дов. № 42 від 11.06.2007р.

СУТЬ СПРАВИ:

Прокурор Волноваського району в інтересах держави в особі Новотроїцької селищної ради смт. Новотроїцьке звернувся до господарського суду з позовом до відповідача, Товариства з обмеженою відповідальністю „Ново троїцький завод „Буддеталь” смт. Новотроїцьке, про зобов'язання укласти договір оренди земельної ділянки загальною площею 3,9368 га.

В обґрунтування позовних вимог прокурор посилається на те, що на теперішній час відповідач не має підстав для використання земельної ділянки під будівлями та промисловим майданчиком без укладання договору оренди, яку фактично використовує.

Відповідач надав суду пояснювальну записку директора підприємства, який повідомив про конфліктну ситуацію між сторонами щодо розміру орендної плати за землю. В судовому засіданні представник відповідача проти позову заперечив.

Перед початком розгляду справи по суті представників позивача, відповідача було ознайомлено з правами та обов'язками у відповідності із ст.22 ГПК України.

Судом, відповідно до вимог ст.81-1 ГПК України складено протокол, який  долучено до матеріалів справи.

Розглянувши матеріали справи, вислухавши висновок прокурора, доводи позивача, відповідача, господарський суд

ВСТАНОВИВ:

Листом б/н та б/д відповідач звернувся до Новотроїцької селищної ради з заявою про затвердження проекту землеустрою і передачу земельної ділянки за адресою: смт. Новотроїцьке пров. Центральний, буд. 1-а, в оренду для обслуговування виробництва по виготовленню будівельних конструкцій з земель промисловості.

24.03.2005р. між Товариством з обмеженою відповідальністю „Ново троїцький завод „Буддеталь” смт. Новотроїцьке та Донецькою регіональною філією Державного підприємства „Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах” укладено договір № 30 на виготовлення проекту землеустрою щодо земельної ділянки загальною площею 3,9368 га для обслуговування виробництва по виготовленню будівельних конструкцій із земель промисловості Новотроїцької селищної ради по пров. Центральний смт. Новотроїцьке.

Виготовлений проект землеустрою разом з технічною документацією передано замовнику, до Новотроїцької селищної ради та до архіву Волноваського районного відділу земельних ресурсів.

Рішенням Новотроїцької селищної ради № У/УІ-147 від 29.11.2006р. затверджено зазначений проект землеустрою, земельну ділянку площею 3,9368 га визначено в оренду відповідачеві терміном на 5 років, відповідача зобов'язано в місячний термін оформити та зареєструвати відповідний договір оренди у встановленому порядку.

Проте, як свідчать надані прокурором докази, відповідач в односторонньому порядку ухиляється від укладання договору оренди зазначеної земельної ділянки, сплачуючи тільки податок на землю, що підтверджено платіжними дорученнями на перерахування податку на землю за листопад, грудень 2006р., січень 2007р.

Одночасно, договір оренди земельної ділянки до цього часу не укладений, що підтверджується зверненням ради до прокуратури.

Згідно зі ст. 16 Цивільного кодексу України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Порядок укладення господарських договорів передбачений ст. 181 Господарського кодексу України.

За приписом ст. 187 Господарського кодексу України спори, що виникають при укладанні господарських договорів за державним замовленням, або договорів, укладення яких є обов'язковим на підставі закону та в інших випадках, встановлених законом, розглядаються судом.

Обов'язковість укладення договору оренди земельної ділянки при користуванні існуючою забудовою визначено приписами Земельного кодексу України.

За приписом ст. 125 Земельного кодексу України право власності та право постійного користування на земельну ділянку виникає після одержання її власником або користувачем документа, що посвідчує право власності чи право постійного користування земельною ділянкою, та його державної реєстрації. Право на оренду земельної ділянки виникає після укладення договору оренди і його державної реєстрації. Приступати до використання земельної ділянки до встановлення її меж у натурі (на місцевості), одержання документа, що посвідчує право на неї, та державної реєстрації забороняється.

Згідно зі ст. 126 Земельного кодексу України право оренди землі оформляється договором, який реєструється відповідно до закону.

Відповідно до ст. 14 Закону України „Про оренду землі” договір оренди землі укладається у письмовій формі і за бажанням однієї із сторін може бути посвідчений нотаріально. Типова форма договору оренди землі затверджується Кабінетом Міністрів України.

Як встановлено вище, відповідний договір оренди земельної ділянки, як встановлено вище, відповідачем не укладено, тобто на теперішній час відповідач не має підстав для її використання, що є порушенням приписів чинного законодавства.

Одночасно слід зазначити, що конфліктна ситуація, на яку посилається відповідач,  відносно розміру орендної плати може бути предметом іншого спору про врегулювання спірних відносин між сторонами по розгляду протоколу розбіжностей.

З урахуванням вищевикладеного, враховуючи обґрунтованість позову прокурором, неспроможність заперечень з боку відповідачів, позов Прокурора Волноваського району в інтересах держави в особі Новотроїцької селищної ради смт. Новотроїцьке до Товариства з обмеженою відповідальністю „Новотроїцький завод „Буддеталь” смт. Новотроїцьке, про зобов'язання укласти договір оренди земельної ділянки загальною площею 3,9368 га. підлягає задоволенню.

Судові витрати підлягають стягненню з відповідача в повному обсязі, оскільки прокурор звільнений від їх сплати у встановленому порядку.

Беручи до уваги вищевикладене, керуючись ст. 187 Господарського кодексу України, ст. 120 Земельного кодексу України, ст.ст. 4, 33, 34,  47, п. 5 ст. 49, 82-85 ГПК  України, суд

                                                                 ВИРІШИВ:

Позов Прокурора Волноваського району в інтересах держави в особі Новотроїцької селищної ради смт. Новотроїцьке до Товариства з обмеженою відповідальністю „Новотроїцький завод „Буддеталь” смт. Новотроїцьке, про зобов'язання укласти договір оренди земельної ділянки загальною площею 3,9368 га. задовольнити.

Зобов'язати Товариство з обмеженою відповідальністю „Новотроїцький завод „Буддеталь” (85733, смт. Новотроїцьке Волноваського району Донецької області, пров. Центральний, 1-а, код ЄДРПОУ 32501088) укласти з Новотроїцькою селищною радою (85733, смт. Новотроїцьке Волноваського району Донецької області. Пров. Комсомольський, 6, код ЄДРПОУ 24164858) договір оренди земельної ділянки загальною площею 3,9368 для обслуговування виробництва по виготовленню будівельних конструкцій із земель промисловості Новотроїцької селищної ради по пров. Центральний смт. Новотроїцьке.

Стягнути з Товариство з обмеженою відповідальністю „Новотроїцький завод „Буддеталь” (85733, смт. Новотроїцьке Волноваського району Донецької області, пров. Центральний, 1-а, код ЄДРПОУ 32501088) в доход державного бюджету України державне мито в сумі 85 грн. 00 коп.

Стягнути з Товариство з обмеженою відповідальністю „Новотроїцький завод „Буддеталь” (85733, смт. Новотроїцьке Волноваського району Донецької області, пров. Центральний, 1-а, код ЄДРПОУ 32501088) на користь державного бюджету України (р/р 31216259700004 в ГУ ДКУ Донецької області, МФО 834016, код ЄДРПОУ 34686537) витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу в сумі 118 грн. 00 коп.

Видати накази після набрання рішенням законної сили.

У судовому засіданні 12 червня 2007р. оголошено вступну та резолютивну частини рішення. Повний текст рішення за правилами ст. 84 Господарського процесуального кодексу України підписано 25 червня 2007р.

          

Суддя                                                                                                        

СудГосподарський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення12.06.2007
Оприлюднено22.08.2007
Номер документу754368
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —43/123пд

Рішення від 12.06.2007

Господарське

Господарський суд Донецької області

Зубченко І.В.

Ухвала від 23.04.2007

Господарське

Господарський суд Донецької області

Зубченко І.В.

Ухвала від 14.05.2007

Господарське

Господарський суд Донецької області

Зубченко І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні