Рішення
від 23.07.2018 по справі 636/2777/18
ЧУГУЇВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 325 / 2777 / 18

№ 2 / 636 / 1601 / 18

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23 липня 2018 року Чугуївський міський суд Харківської області у складі :

головуючого - судді Ковригіна О.С.

при секретарі - Фатєєвої С.М.

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Чугуєві справу за позовом ОСОБА_1 до Леб'язької сільської ради Чугуївського району Харківської області про визнання права власності в порядку спадкування за законом,

В С Т А Н О В И В :

Позивач звернувся з позовом до Леб'язької сільської ради Чугуївського району Харківської області, в якому просить суд визнати за ним право власності на земельну ділянку площею 4,10 га, кадастровий номер НОМЕР_2, розташовану на території Леб'язької сільської ради Чугуївського району Харківської області, з цільовим призначенням - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, державний акт на право приватної власності на землю серії НОМЕР_3.

В обґрунтування своїх вимог пояснив, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла його мати ОСОБА_2. Після її смерті залишилося спадкове майно у вигляді вище вказаної земельної ділянки. Спадкоємцем першої черги після смерті спадкодавця є її син - позивач по справі. У встановлений законом строк ОСОБА_1 звернувся до Чугуївської державної нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2, однак у видачі свідоцтва про право на спадщину йому було відмовлено, у зв'язку з відсутністю оригіналу правовстановлюючого документа на землю. У зв'язку з тим, що позивач не може оформити свої спадкові права через нотаріальну контору він вимушений звернутися до суду з даним позовом.

Позивач в судове засідання не з'явився, від нього надійшла заява в якій він позовні вимоги підтримав, просив їх задовольнити та розглянути справу у його відсутність (а.с. 17).

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, звернувся до суду з заявою, в якій проти задоволення позовних вимог позивача не заперечував, просив розглядати справу за його відсутності (а.с. 16).

Якщо всі учасники справи заявили клопотання про розгляд справи у їх відсутність, суд вважає можливим здійснити судовий розгляд на підставі наявних у суду матеріалів, що відповідає вимогам ч. 3 ст. 211 ЦПК України, та враховуючи визнання позову відповідачем ухвалити рішення по справі, що передбачено ч. 3 ст. 200 ЦПК України.

Дослідивши та перевіривши письмові докази по справі, суд вважає позов обґрунтованим і таким, що підлягає задоволенню в повному обсязі.

Судом встановлені такі факти та відповідні ним правовідносини.

ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_2, що підтверджується свідоцтвом про смерть серія НОМЕР_4, виданим виконавчим комітетом Леб'язької сільської ради Чугуївського району Харківської області (а.с. 7).

Після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина на належну їй земельну ділянку площею 4,10 га, кадастровий номер НОМЕР_2, розташовану на території Леб'язької сільської ради Чугуївського району Харківської області, з цільовим призначенням - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, Державний акт на право приватної власності на землю серії НОМЕР_3 виданий на підставі розпорядження Чугуївської райдержадміністрації від 22.10.2002 року № 254 (а.с. 11-13).

Відповідно до ст. 1261 ЦК України, у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, той з подружжя, який його пережив та батьки.

Єдиним спадкоємцем першої черги за законом після смерті ОСОБА_2 є ОСОБА_1, оскільки є її сином, що підтверджується свідоцтвом про народження НОМЕР_5 виданим 28.05.1957 року Базаліївською сільською радою Печенізького району Харківської області (а.с. 6), інших спадкоємців не має.

Спадщину позивач прийняв шляхом звернення до держнотконтори з відповідною заявою, крім того він був зареєстрований та проживав разом з матір'ю за однією адресою.

Згідно ст. 1268 Цивільного кодексу України спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину.

Згідно ч. 1 ст. 1297 ЦК України, спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов'язаний звернутися до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно.

Згідно ч.1 ст. 1298 ЦК України, свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям після шести місяців з часу відкриття спадщини.

ОСОБА_1 у встановлений законодавством строк звернувся до Чугуївської державної нотаріальної контори Харківської області, про що свідчить його заява від 20.04.2011 року, реєстровий № 55 (а.с. 8), однак у видачі йому свідоцтва про право на спадщину за законом йому було відмовлено у зв'язку з відсутністю оригіналу Державного акту на право власності на землю.

Порядком вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженим Наказом Міністерства юстиції України №296/05 від 22.02.2012, не передбачено оформлення спадкових прав за відсутності оригіналу правовстановлюючого документа.

Згідно з Листом Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ №24-753/0/4-13 від 16 травня 2013 року Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування , якщо документи, що засвідчують право власності на нерухоме майно, існували, проте були втрачені власником та не можуть бути відновлені в передбаченому законом порядку, застосуванню підлягає ст. 392 ЦК, відповідно до якої позов про визнання права власності може бути пред'явлений, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати власником документа, який засвідчує його право власності.

Згідно з частиною 3 статті 1296 Цивільного кодексу України відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

Відповідно до п. 27 Постанови Пленуму Верховного України Про судову практику у справах про спадкування від 30.05.2008 №7, отримання спадкоємцем, який прийняв спадщину, свідоцтва про право на спадщину відповідно до статті 1296 Цивільного кодексу України є правом, а не обов'язком спадкоємця.

Відповідно до ст. 41 Конституції України, право приватної власності набувається в порядку, визначеному законом, крім того, право приватної власності є непорушним.

Згідно ст. 16 Цивільного кодексу України, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Способом захисту цивільних прав та інтересів може бути - визнання права.

Згідно ст. 328 Цивільного кодексу України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Відповідно до ст. 1218 Цивільного кодексу України до складу спадщини входять всі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Пункт 22-1 Постанови Пленуму Верховного Суду України „Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ" № 7 від 16.04.2004 року та статті 1225 ЦК України і 131 ЗК України вказують, що право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Оцінивши наявні докази, прийнявши визнання позову відповідачем, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню повністю, як такий, що знайшов своє повне підтвердження.

Згідно Наказу Міністерства юстиції України № 914/5 від 26.05.2009 року Про затвердження Методичних рекомендацій щодо державної реєстрації прав власності на об'єкти нерухомого майна на підставі рішень судів , Рішення судів про визнання права власності на об'єкти нерухомого майна, про встановлення факту права власності на об'єкти нерухомого майна, про передачу безхазяйного нерухомого майна до комунальної власності є правовстановлюючими документами, на підставі яких проводиться державна реєстрація прав власності на об'єкти нерухомого майна.

Керуючись ст. ст. 10, 11, 200, 211, 258, 259, 263-265, 268, 272, 273 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 до Леб'язької сільської ради Чугуївського району Харківської області про визнання права власності в порядку спадкування за законом - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, право власності на земельну ділянку площею 4,10 га, кадастровий номер НОМЕР_2, розташовану на території Леб'язької сільської ради Чугуївського району Харківської області, з цільовим призначенням - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, Державний акт на право приватної власності на землю серії НОМЕР_3, в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_2, померлої ІНФОРМАЦІЯ_2.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до апеляційного суду Харківської області шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга може бути подана до або через Чугуївський міський суд Харківської області.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя -

СудЧугуївський міський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення23.07.2018
Оприлюднено24.07.2018
Номер документу75443411
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —636/2777/18

Рішення від 23.07.2018

Цивільне

Чугуївський міський суд Харківської області

Ковригін О. С.

Ухвала від 06.07.2018

Цивільне

Чугуївський міський суд Харківської області

Ковригін О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні