Постанова
від 17.07.2018 по справі 383/129/18
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ПОСТАНОВА

Іменем України

17 липня 2018 року м. Кропивницький

справа № 383/129/18

провадження № 22-ц/781/1156/18

Апеляційний суд Кіровоградської області в складі колегії суддів судової палати у цивільних справах:

Мурашка С.І. (головуючий, суддя-доповідач), Дуковського О.Л., Карпенка О.Л.,

за участі секретаря - Тимошенко Т.О.

учасники справи:

позивач - ОСОБА_4,

відповідач - Приватне підприємство Агрофірма Славутич ,

розглянув у відкритому судовому засіданні в м.Кропивницькому цивільну справу за апеляційною скаргою ОСОБА_4 на рішення Бобринецького районного суду Кіровоградської області від 18 квітня 2018 року у складі судді Адаменко І. М. і

В С Т А Н О В И В:

У лютому 2018 року ОСОБА_4 звернулася до суду з позовом до Приватного підприємства Агрофірма Славутич та просила розірвати договір оренди землі від 07.08.2007, укладений між нею та ПП Агрофірма Славутич , зареєстрованого в Бобринецькому районному відділі КРФ ДП ЦДЗК 23.08.2007 року за №76.

Позовна заява мотивована тим, що позивач є власником земельної ділянки загальною площею 6,79 га, розташованої на території Червонодолинської сільської ради Бобринецького району Кіровоградської області, кадастровий номер НОМЕР_2, що підтверджується державним актом на право приватної власності на землю серії НОМЕР_1 від 25.10.2001 року.

07.08.2007 позивач уклала із ПП Агрофірма Славутич договір оренди землі належної їй на праві власності земельної ділянки загальною площею 6,79 га.

З 2007 року і по теперішній час розмір орендної плати відповідачем жодного разу не переглядався, що є порушенням п.13 оспорюваного договору.

Крім того, умови збереження стану земельної ділянки договором не визначено, що є порушенням п.17 договору.

В оренду передавалась земельна ділянка площею 6,79 га, яка у 2017 році була розділена на дві ділянки, які мають різні площі та кадастрові номери, а отже змінився об'єкт оренди, що є істотною умовою договору оренди та підставою для дострокового розірвання договору у відповідності до ст.652 ЦК України.

Рішенням Бобринецького районного суду Кіровоградської області від 18 квітня 2018 року в задоволенні позову відмовлено.

Рішення суду мотивовано тим, що позивач не надала належних та допустимих доказів порушення відповідачем умов договору про оренду землі.

Недосягнення сторонами договору оренди землі істотних умов не є підставою для розірвання договору оренди землі, а може бути підставою для визнання його недійсним.

В апеляційній скарзі ОСОБА_4 просить скасувати рішення суду першої інстанції та ухвалити нове рішення, яким позовні вимоги задовольнити.

Апеляційна скарга мотивована тим, що суд першої інстанції неповно з'ясував обставини, що мають значення для справи, не довів ті обставини, які були встановлені під час розгляду справи та зробив висновки, які не відповідають обставинам справи.

Починаючи з 20087 року відповідач жодного разу не переглядав розмір орендної плати, у договорі не визначені умови збереження стану земельної ділянки, 03.07.2017 державним реєстратором земельна ділянка площею 6,79 га була розділена на 2 земельні ділянки з присвоєнням їм кадастрових номерів.

В судовому засіданні апеляційного суду представник ПП Агрофірма Славутич адвокат ОСОБА_5 заперечувала проти доводів апеляційної скарги.

ОСОБА_6 в судове засідання не з'явилася про час і місце розгляду справи повідомлялася належним чином, що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення з судовою повісткою.

Відповідно до положень ч.1 ст.372 ЦПК України суд апеляційної інстанції відкладає розгляд справи в разі неявки у судове засідання учасника справи, щодо якого немає відомостей про вручення йому судової повістки, або за його клопотанням, коли повідомлені ним причини неявки буде визнано судом поважними.

Оскільки позивач про час і місце розгляду справи повідомлена належним чином, суд вирішив розглянути справу без її участі, що відповідає положенням ст.372 ЦПК України.

Заслухавши суддю-доповідача, дослідивши матеріали справи, перевіривши законність та обґрунтованість судового рішення у встановлених статтею 367 ЦПК України межах, суд вважає, що апеляційна скарга підлягає залишенню без задоволення з огляду на таке.

Судом першої інстанції встановлено, що згідно копії державного акта на право приватної власності на землю серії НОМЕР_1, виданого 25.10.2001 Червонодолинською сільською радою Бобринецького району, зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за №24-603ч, ОСОБА_4 є власником земельної ділянки НОМЕР_3, НОМЕР_4 площею 6,79 га, кадастровий номер НОМЕР_2, розташованої на території Червонодолинської сільської ради Бобринецького району Кіровоградської області (а.с.6).

07.08.2007 між орендодавцем ОСОБА_4 та орендарем Приватним підприємством Агрофірма Славутич в особі директора ОСОБА_7 укладено договір оренди землі (далі - Договір) терміном на п'ятнадцять років, за яким об'єктом оренди є земельна ділянка загальною площею 6,79 га згідно державного акту серії НОМЕР_1 зареєстрованого за №24-603ч від 25.10.2001 , номер ділянки на плані НОМЕР_3; 707-2, що підтверджується копією договору (а.с.5).

Вказаний договір оренди землі зареєстрований у Бобринецькому районному відділі Кіровоградської регіональної філії ДП Центр ДЗК , про що у Державному реєстрі земель вчинено запис від 23.08.2007 за №76.

Також сторонами договору підписано акт про передачу та прийом земельної ділянки в натурі від 07.08.2007 та акт визначення меж земельних ділянок в натурі від 07.08.2007 (а.с.69, 70).

Укладеним Договором сторони визначили, що нормативна грошова оцінка земельної ділянки становить 74877 грн. (п.5); орендна плата вноситься орендарем у розмірі 3% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки, що становить 2246 грн. 31 коп. у строки з 01.09 по 31.12 поточного року (п.9, п.11); розмір орендної плати переглядається раз в три роки у разі: зміни умов господарювання, передбачених договором; зміні розмірів земельного податку, підвищення цін, тарифів, зміни коефіцієнтів індексації, визначених законодавством; погіршення стану орендованої земельної ділянки не з вини орендаря, що підтверджено документами, та в інших випадках, передбачених законом (п.13).

Ухвалюючи рішення про відмову в задоволенні позову суд першої інстанції дійшов правильного висновку, що позовні вимоги задоволенню не підлягають у зв'язку з недоведеністю фактів порушення прав позивача.

Відповідно до положень ст. 2 Закону України Про оренду землі відносини, пов'язані з орендою землі, регулюються ЗК України, ЦК України, цим Законом, законами України, іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди землі.

Згідно ст. 13 Закону України Про оренду землі договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Статтею 31 Закону України Про оренду землі передбачено, що договір оренди землі може бути розірваний за згодою сторін. На вимогу однієї із сторін договір оренди може бути достроково розірваний за рішенням суду в порядку, встановленому законом.

Розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку не допускається, якщо інше не передбачено законом або цим договором.

Відповідно до ст. 32 Закону України Про оренду землі на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов'язків, передбачених статтями 24 і 25 цього Закону та умовами договору, в разі випадкового знищення чи пошкодження об'єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також на підставах, визначених ЗК України та іншими законами України.

Обов'язки орендаря визначені у ст. 25 ЗУ Про оренду землі , до яких належить: приступати до використання земельної ділянки в строки, встановлені договором оренди землі, зареєстрованим в установленому законом порядку; виконувати встановлені щодо об'єкта оренди обмеження (обтяження) в обсязі, передбаченому законом або договором оренди землі; дотримуватися режиму використання земель природно-заповідного та іншого природоохоронного призначення, оздоровчого, реєстраційного та історико-культурного призначення; у п'ятиденний строк після державної реєстрації договору оренди земельної ділянки державної або комунальної власності надати копію договору відповідному органу державної податкової служби.

Відповідно до ст.ст. 21,22 Закону України Про оренду землі орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою. Розмір, форма і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди. Обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням індексів інфляції, якщо інше не передбачено договором оренди. Орендна плата може справлятися у грошовій, натуральній та відробітковій (надання послуг орендодавцю) формах. Сторони можуть передбачити в договорі оренди поєднання різних форм орендної плати. Орендна плата за земельні частки (паї) встановлюється, як правило, у грошовій формі. За добровільним рішенням власника земельної частки (паю) орендна плата за земельні частки (паї) може встановлюватися у натуральній формі.

Однією із підстав для розірвання договору оренди землі позивач вказує на те, що починаючи з 2007 року відповідачем жодного разу не переглядався розмір орендної плати.

Відповідно до п.9 Договору орендна плата вноситься орендарем у розмірі 3% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки, що становить 2246 грн. 31 коп.

Пунктом 13 Договору визначено, що розмір орендної плати переглядається раз в три роки у разі: зміни умов господарювання, передбачених договором; зміні розмірів земельного податку, підвищення цін, тарифів, зміни коефіцієнтів індексації, визначених законодавством; погіршення стану орендованої земельної ділянки не з вини орендаря, що підтверджено документами, та в інших випадках, передбачених законом.

Таким чином, за умовами Договору зміна розміру орендної плати буде підставою для внесення змін до умов Договору.

У відповідності до п.36 Договору зміна умов Договору здійснюється у письмовій формі за взаємною згодою сторін. У разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору спір розв'язується у судовому порядку.

З огляду на викладене, якщо позивач бажає переглянути розмір орендної плати, вона повинна звернутися до відповідача та надати свої пропозиції, а у разі незгоди відповідача з наведеними позивачем пропозицією, позивач має право розв'язати спір у судовому порядку.

Належних та допустимих доказів про звернення до відповідача з пропозицією переглянути розмір орендної плати позивачем не надано.

За приписами ст. 15 Закону України Про оренду землі істотними умовами договору оренди землі є, зокрема, умови збереження стану об'єкта оренди.

Відсутність у договорі оренди землі однієї з істотних умов, передбачених цією статтею, а також порушення вимог статей 4 - 6, 11, 17, 19 цього Закону є підставою для відмови в державній реєстрації договору оренди, а також для визнання договору недійсним відповідно до закону (ч.2 ст.15 Закону України Про оренду землі ).

Позивач просила розірвати Договір оскільки в ньому не визначені умови збереження стану земельної ділянки, але відповідно до ст.15 Закону України Про оренду землі відсутність у договорі такої істотної умови може бути підставою для визнання Договору недійсним та не є підставою для його розірвання.

Позовних вимог про визнання Договору недійсним позивачем не заявлялось.

Безпідставними є доводи позивача, що Договір підлягає розірванню з підстав визначених ст.652 ЦК України.

Відповідно до ч.1 ст. 652 ЦК України у разі істотної зміни обставин, якими сторони керувалися при укладенні договору, договір може бути змінений або розірваний за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або не випливає із суті зобов'язання. Зміна обставин є істотною, якщо вони змінилися настільки, що, якби сторони могли це передбачити, вони не уклали б договір або уклали б його на інших умовах.

Відповідно до п.2 Договору в оренду передається земельна ділянка загальною площею 6,79 га в тому числі 6,79 га ріллі згідно Державного акту Серія НОМЕР_1, номера земельних ділянок 707-1,707-2.

Таким чином, в момент укладання Договору в оренду вже передавалося дві земельні ділянки, а присвоєння (зміна) земельним ділянкам кадастрових номерів не свідчить про зміну об'єкта оренди.

Рішення суду відповідає матеріалам справи та вимогам закону. В межах заявлених позовних вимог та доводів апеляційної скарги підстав для скасування або зміни рішення суду не встановлено.

Керуючись ст.ст. 374,375,376,381-384 ЦПК України, суд

П О С Т А Н О В И В :

Апеляційну скаргу ОСОБА_4 залишити без задоволення, а рішення Бобринецького районного суду Кіровоградської області від 18 квітня 2018 року без змін.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена протягом тридцяти днів з дня складення повного тексту постанови в касаційному порядку безпосередньо до Верховного Суду у випадку, передбаченому ст.389 ЦПК України.

Повний текст постанови складено 23.07.2018.

Головуючий суддя С.І.Мурашко

Судді О.Л. Дуковський

О.Л.Карпенко

СудАпеляційний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення17.07.2018
Оприлюднено26.07.2018
Номер документу75489533
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —383/129/18

Постанова від 17.07.2018

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Мурашко С. І.

Постанова від 17.07.2018

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Мурашко С. І.

Ухвала від 07.06.2018

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Мурашко С. І.

Ухвала від 29.05.2018

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Мурашко С. І.

Рішення від 18.04.2018

Цивільне

Бобринецький районний суд Кіровоградської області

Адаменко І. М.

Рішення від 18.04.2018

Цивільне

Бобринецький районний суд Кіровоградської області

Адаменко І. М.

Ухвала від 26.02.2018

Цивільне

Бобринецький районний суд Кіровоградської області

Адаменко І. М.

Ухвала від 16.02.2018

Цивільне

Бобринецький районний суд Кіровоградської області

Адаменко І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні