Рішення
від 19.07.2018 по справі 914/855/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014, м. Львів, вул. Личаківська, 128

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19.07.2018р. Справа №914/855/18

За позовною заявою: ОСОБА_1, м. Львів

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "Спільне українсько-німецьке підприємство "Скомекс", с. Перетоки, Сокальський р-н, Львівська обл.

про: визнання недійсним рішення загальних зборів учасників ТзОВ "Спільне українсько-німецьке підприємство "Скомекс" оформлене протоколом від 17.09.2016р. №17/09/16

Суддя Ділай У.І.

Секретар Куць М.Я .

За участі представників сторін:

від позивача: ОСОБА_3 - представник (довіреність № б/н від 03.10.2018р.);

від відповідача: Пилипяк О.П. - представник (довіреність № б/н від 05.07.2018р.)

Права і обов'язки роз'яснено. Запис розгляду судової справи здійснюється за допомогою технічних засобів, а саме: програмно-апаратного комплексу "Оберіг".

В судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частини.

На розгляд господарського суду Львівської області подано позовну заяву ОСОБА_5 до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "Спільне українсько-німецьке підприємство "Скомекс" про визнання недійсним рішення загальних зборів учасників ТзОВ "Спільне українсько-німецьке підприємство "Скомекс" оформлене протоколом від 17.09.2016 року №17/09/16.

Ухвалою від 15.05.2016р. позовну заяву залишено без руху, з підстав зазначених в ухвалі.

Ухвалою суду від 31.05.2018р. за даним позовом порушено провадження у справі та призначено її до розгляду на 19.06.2018р.

У судовому засіданні 19.06.2018р. розгляд справи відкладено на 19.07.2018р.

Представник позивача в судовому засіданні 19.07.2018р. підтримав позовні вимоги, просив їх задоволити з підстав наведених у позовній заяві та з посиланням на матеріали справи.

У судовому засіданні 19.07.2018р. представник відповідача позовні вимоги визнав .

У судовому засіданні 19.07.2018р. представники сторін подали спільну заяву про перехід до розгляду справи по суті.

В процесі розгляду матеріалів справи суд -

встановив:

Станом на 17.09.2016р. відповідно до Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, Товариство з обмеженою відповідальністю Спільне українсько-німецьке підприємство "Скомекс" включено до ЄДР в статусі юридичної особи (ідентифікаційний код юридичної особи: 14338889; місцезнаходження юридичної особи: 80023, Львівська область, Сокальський район, село Перетоки).

Учасниками юридичної особи є: ОСОБА_7, розмір внеску до статутного фонду 600000,00 грн.; ОСОБА_5, розмір внеску до статутного фонду 374803,75 грн.; ОСОБА_8, розмір внеску до статутного фонду 600000,00 грн.; Фірма "Унітер Хемі" ГМБХ, розмір внеску до статутного фонду 100000,00 грн.; ОСОБА_9 ОСОБА_10, розмір внеску до статутного фонду 1250000,00 грн.; ОСОБА_11 , розмір внеску до статутного фонду 250000,00 грн.; Приватна агрофірма "Селекціонер", розмір внеску до статутного фонду 325196,25 грн.; ОСОБА_12, розмір внеску до статутного фонду 600000,00 грн.; керівник (без обмежень) ОСОБА_13

17 вересня 2016 року відбулись загальні збори учасників Товариства з обмеженою відповідальністю Спільне українсько-німецьке підприємство "Скомекс" (ідентифікаційний код юридичної особи:14338889), прийняті рішення на яких оформлені Протоколом №17/09/16.

Як зазначено у Протоколі, на зборах 17 вересня 2016 року були присутні учасники Товариства з обмеженою відповідальність Спільне українсько-німецьке підприємство "Скомекс", що в сукупності володіють 56,5% голосів: Фірма "Унітер Хемі" ГМБХ, в особі представника ОСОБА_14, ОСОБА_9 в особі представника ОСОБА_14, ОСОБА_11 в особі представника ОСОБА_14, Приватна агрофірма "Селекціонер" в особі представника ОСОБА_15

У Протоколі зазначено: "Відповідно до ч.1 ст.60 Закону України "Про господарські товариства" загальні збори учасників вважаються повноважними, якщо на них присутні учасники (представники учасників), що володіють у сукупності більш як 50 відсотками голосів.

Враховуючи вищенаведене, загальні збори учасників Товариства з обмеженою відповідальністю Спільне українсько-німецьке підприємство "Скомекс" повноважні (правомочні)".

В порядок денний зборів були включені наступні питання :

1.Про обрання голови загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю Спільне українсько-німецьке підприємство "Скомекс" та секретаря зборів.

2.Про виключення учасників зі складу Товариства з обмеженою відповідальністю с Спільне українсько-німецьке підприємство "Скомекс".

3.Про розподіл часток між учасниками Товариства з обмеженою відповідальністю Спільне українсько-німецьке підприємство "Скомекс".

4.Про внесення змін до Статуту Товариства з обмеженою відповідальністю Спільне українсько-німецьке підприємство "Скомекс" у вигляді нової редакції.

5.Про звільнення директора Товариства з обмеженою відповідальністю Спільне українсько-німецьке підприємство "Скомекс" та виключення з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань відомостей про керівника та підписантів.

6.Про обрання директора Товариства з обмеженою відповідальністю Спільне українсько-німецьке підприємство "Скомекс" та включення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань відомостей про нового керівника та підписантів.

7.Про державну реєстрацію змін до Статуту Товариства та відомостей про Товариство з обмеженою відповідальністю Спільне українсько-німецьке підприємство "Скомекс", що містяться в Єдиному державному реєстрі.

8.Про скасування незаконних рішень Загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю Спільне українсько-німецьке підприємство "Скомекс" та надання відповідних повноважень директору Товариства на вчинення дій від імені Товариства.

Додаткові питання порядку денного, які запропоновані до розгляду представником ОСОБА_9 ОСОБА_10, в порядку ст.61 Закону України "Про господарські товариства".

9.Про обрання виконавчого директора Товариства з обмеженою відповідальністю Спільне українсько-німецьке підприємство "Скомекс" та заступника директора Товариства з обмеженою відповідальністю Спільне українсько-німецьке підприємство "Скомекс".

10.Про зобов'язання ОСОБА_16 та ОСОБА_7 передати новообраному керівнику за Актом приймання-передачі документів всю наявну документацію Товариства з обмеженою відповідальністю Спільне українсько-німецьке підприємство "Скомекс", що стосується фінансово-господарської діяльності Товариства, печатки та штампи Товариства.

11.Про зобов'язання Головного бухгалтера Товариства з обмеженою відповідальністю Спільне українсько-німецьке підприємство "Скомекс" (або особи, яка виконує повноваження Головного бухгалтера) передати новообраному керівнику наявні документи товариства.

По першому питанню слухали: ОСОБА_14, яка запропонувала обрати головою загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю Спільне українсько-німецьке підприємство "Скомекс" ОСОБА_15, а секретарем зборів - ОСОБА_14.

Голосували: "за" - 100% голосів від загальної кількості голосів присутніх учасників Товариства на загальних зборах, "проти" - немає, "утримались" - немає.

Вирішили: Обрати головою загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю Спільне українсько-німецьке підприємство "Скомекс" ОСОБА_15, а секретарем зборів - ОСОБА_14.

По другому питанню слухали: ОСОБА_15, який запропонував зняти друге питання порядку денного, а саме: "Про виключення учасників зі складу Товариства з обмеженою відповідальністю Спільне українсько-німецьке підприємство "Скомекс" з розгляду порядку денного даних загальних зборів учасників ТОВ СП "Скомекс".

Голосували: "за" - 100% голосів від загальної кількості голосів присутніх учасників Товариства на загальних зборах", "проти" - немає, "утримались" - немає.

Вирішили: Зняти друге питання порядку денного, а саме: "Про виключення учасників зі складу Товариства з обмеженою відповідальністю Спільне українсько-німецьке підприємство "Скомекс" з розгляду порядку денного даних загальних зборів у часників ТОВ СП "Скомекс".

По третьому питанню слухали : ОСОБА_15, який запропонував зняти третє питання порядку денного, а саме: "3. Про розподіл часток між учасниками Товариства з обмеженою відповідальністю Спільне українсько-німецьке підприємство "Скомекс" з розгляду порядку денного даних загальних зборів учасників ТОВ СП "Скомекс".

Голосували: "за" - 100% голосів від загальної кількості голосів присутніх учасників Товариства на загальних зборах, "проти" - немає, "утримались" - немає.

Вирішили: Зняти третє питання порядку денного, а саме: "3.Про розподіл часток між учасниками Товариства з обмеженою відповідальністю Спільне українсько -німецьке підприємство "Скомекс" з розгляду порядку денного даних загальних зборів учасників ТОВ СП "Скомекс".

По четвертому питанню слухали: ОСОБА_15, який запропонував зняти четверте питання порядку денного, а саме: "4.Про внесення змін до Статуту Товариства з обмеженою відповідальністю Спільне українсько-німецьке підприємство "Скомекс" у вигляді нової редакції" з розгляду порядку денного даних загальних зборів учасників ТОВ СП "Скомекс".

Голосували: "за" - 100% голосів від загальної кількості голосів присутніх учасників Товариства на загальних зборах, "проти" - немає, "утримались" - немає.

Вирішили: Зняти четверте питання порядку денного, а саме: "4. Про внесення змін до Статуту Товариства з обмеженою відповідальністю Спільне українсько-німецьке підприємство "Скомекс" у вигляді нової редакції" з розгляду порядку денного даних загальних зборів учасників ТОВ СП "Скомекс".

По п'ятому питанню слухали: Представника ОСОБА_9 ОСОБА_10 - ОСОБА_14, яка повідомила, що відповідно до підпункту в) пункту 8.2 чинного статуту Товариства з обмеженою відповідальністю Спільне українсько-німецьке підприємство "Скомекс", зареєстрованим Державним реєстратором Сокальської районної державної адміністрації Львівської області 08.04.2010р. за номером запису 14081050013000533 до компетенції Загальних зборів учасників ТОВ СП "Скомекс" віднесено створення (обрання) та відкликання директора Товариства.

Крім того, нагадала присутнім про те, що рішенням господарського суду Львівської області від 01 червня 2016 року по справі №914/754/16, яке набрало законної сили 01.08.2016р. було, зокрема, визнано недійсними рішення Загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю Спільного українсько-німецького підприємства "Скомекс", оформлені протоколом від 17 березня 2014 року щодо обрання ОСОБА_16 на посаду директора ТОВ СП "Скомекс" з 01.04.2014р.

Також довела до відома присутніх, що станом на 17 вересня 2016 року відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань директором Товариства з обмеженою відповідальністю Спільного українсько-німецького підприємства "Скомекс" відображено ОСОБА_13.

У відповідності до ч. 3 ст. 99 Цивільного кодексу України, повноваження члена виконавчого органу можуть бути в будь-який час припинені або він може бути тимчасово відсторонений від виконання своїх повноважень.

У зв'язку із вищенаведеним, ОСОБА_14 запропонувала припинити повноваження ОСОБА_13 та всіх членів (члена) виконавчого органу Товариства з обмеженою відповідальністю Спільне українсько-німецьке підприємство "Скомекс", які входили до складу членів виконавчого органу Товариства з обмеженою відповідальністю Спільне українсько-німецьке підприємство "Скомекс" до моменту проведення даних загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю Спільного українсько-німецького підприємства "Скомекс" на підставі ч.3 ст.99 Цивільного кодексу України. Уповноважити новообраний виконавчий орган (директора) Товариства з обмеженою відповідальністю Спільне українсько-німецьке підприємство "Скомекс" у випадку відсутності фактів припинення трудових правовідносин з вищенаведеними особами, до дати проведення даних загальних зборів учасників Товариства, припинити їх у встановленому чинним законодавством України порядку. Виключити з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань відомості про ОСОБА_13, як керівника ТОВ СП "Скомекс" та особу, яка має право вчиняти дії від імені товариства без довіреності, у тому числі підписувати договори, подавати документи для державної реєстрації тощо.

Голосували: "за" - 100% голосів від загальної кількості голосів присутніх учасників Товариства на загальних зборах, "проти" - немає, "утримались" - немає.

Вирішили: Припинити повноваження ОСОБА_13 та всіх членів (члена) виконавчого органу Товариства з обмеженою відповідальністю Спільне українсько-німецьке підприємство "Скомекс", які входили до складу виконавчого органу Товариства з обмеженою відповідальністю Спільне українсько-німецьке підприємство "Скомекс" до моменту проведення даних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю Спільне українсько-німецьке підприємство "Скомекс" на підставі ч.3 ст.99 Цивільного кодексу України. Уповноважити новообраний виконавчий орган (директора) Товариства з обмеженою відповідальністю Спільне українсько-німецьке підприємство "Скомекс" у випадку відсутності фактів припинення трудових відносин з вищенаведеними особами, до дати проведення даних загальних зборів учасників товариства, припинити їх у встановленому чинним законодавством України порядку. Виключити з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань відомості про ОСОБА_13, як керівника ТОВ СП "Скомекс" та особу, яка має право вчиняти дії від імені товариства без довіреності, у тому числі підписувати договори, подавати документи для державної реєстрації тощо.".

По шостому питанню слухали: ОСОБА_14, яка запропонувала у зв'язку з прийняттям рішення по п'ятому питанню порядку денного даних Загальних зборів учасників Товариства та необхідністю обрання виконавчого органу Товариства, який буде забезпечувати оперативне управління діяльністю Товариства наступне:

-обрати (призначити) ОСОБА_14 (паспорт серії КВ №397284, виданий Червоноградським МВ ГУМВС України у Львівській області 13.04.2000р., ідентифікаційний номер НОМЕР_1) на посаду Директора Товариства з обмеженою відповідальністю Спільне українсько-німецьке підприємство "Скомекс" з "18" вересня 2016 року із посадовим окладом в розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої чинним законодавством України.

Голосували: "за" - 100% голосів від загальної кількості голосів присутніх учасників Товариства на загальних зборах, "проти" - немає, "утримались" - немає.

Вирішили: Обрати (призначити) ОСОБА_14 (паспорт серії КВ №397284, виданий Червоноградським МВ ГУ МВС України у Львівській області 13.04.2000р., ідентифікаційний номер: НОМЕР_1) на посаду Директора Товариства з обмеженою відповідальністю спільне українсько-німецьке підприємство "Скомекс" з 18 вересня 2016 року із посадовим окладом в розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої чинним законодавством України.

По сьомому питанню слухали: ОСОБА_14, яка повідомила присутніх про необхідність державної реєстрації змін до відомостей про товариство з обмеженою відповідальністю Спільне українсько-німецьке підприємство "Скомекс", що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань у зв'язку із зміною керівника Товариства. ОСОБА_17 ОСОБА_14 запропонувала уповноважити Директора Товариства або іншу, уповноважену нею особу, вчинити всі необхідні дії, пов'язані із державною реєстрацією змін до відомостей про Товариство з обмеженою відповідальністю Спільне українсько-німецьке підприємство "Скомекс", що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, а також, внести до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань відомості про ОСОБА_14, як керівника Товариства та особу, яка має право вчиняти дії від імені Товариства без довіреності, у тому числі підписувати договори, подавати документи для державної реєстрації тощо, а також повідомити всі необхідні державні органи про зміну керівника Товариства.

Голосували: "за" - 100% голосів від загальної кількості голосів присутніх учасників Товариства на загальних зборах, "проти" - немає, "утримались" - немає.

Вирішили: Провести державну реєстрація змін до відомостей про Товариство з обмеженою відповідальністю Спільне українсько-німецьке підприємство "Скомекс", що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань, у зв'язку із зміною керівника товариства.

Уповноважити Директора Товариства, або іншу уповноважену ним особу, вчинити всі необхідні дії, пов'язані з державною реєстрацією змін до відомостей про Товариство з обмеженою відповідальністю Спільне українсько-німецьке підприємство "Скомекс", що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, у зв'язку із зміною керівника товариства".

По восьмому питанню слухали: Представника ПАФ Селекціонер , який повідомив, що надає присутнім на ознайомлення, нещодавно отримані ПАФ Селекціонер наступні документи: копію протоколу загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю Спільне українсько-німецьке підприємство "Скомекс" від 18 вересня 2013 року, копію Акта приймання - передачі майна від 01 листопада 2013 року, копію протоколу № 6 Загальних зборів укісників Товариства з обмеженою відповідальністю "Скомекс" від 26 листопада 2013 року, копію Акту приймання - передачі майна від 02 січня 2014 року, копію протоколу № 2 Загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю "Скомекс" від 25 вересня 2013 року, копію протоколу № 2 Загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю "Скомекс" від 27 листопада 2013 року.

Також представник ПАФ Селекціонер повідомив, що з огляду на незаконність вищенаведених рішень загальних зборів учасників ТОВ СП "Скомекс" та ТОВ СП "Скомекс", ПАФ Селекціонер звернувся в господарський суд Львівської області з позовом до ТОВ СП "Скомекс" про визнання недійсними рішень загальних зборів учасників ТОВ СП "Скомекс", оформлені протоколами загальних зборів учасників ТОВ СП "Скомекс" від 18 вересня 2013 року, від 26 березня 2013 року, від 17 серпня 2013 року.

Голосували: "за" - 100% голосів від загальної кількості голосів присутніх учасників Товариства на загальних зборах, "проти" - немає, "утримались" - немає.

Вирішили: Погодитись із недійсністю рішень Загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю спільного українського - німецького підприємства Скомекс , оформлених протоколом від 18 вересня 2013 року.

Уповноважити директора Товариства з обмеженою відповідальністю спільного українського - німецького підприємства Скомекс взяти участь в судовій справі ініційованій ПАФ Селекціонер в господарському суді Львівської області та визнати позов ПАФ Селекціонер до ТОВ СП Скомекс про визнання недійсними рішень загальних зборів учасників ТОВ СП Скомекс , оформлені протоколом загальних зборів учасників ТОВ СП Скомекс від 18 вересня 2013 року, оскільки такий спосіб захисту найбільш відповідає інтересам ТОВ СП Скомекс та є способом повернення нерухомого майна, яке незаконно вибуло із власності товариства.

По дев'ятому питанню слухали: ОСОБА_15, який запропонував створити в структурі Товариства з обмеженою відповідальністю спільного українського - німецького підприємства Скомекс посаду Виконавчий директор та посаду Заступник директора .

ОСОБА_14 запропонувала також наступне:

-обрати (призначити) на посаду виконавчого директора ОСОБА_18 (ідентифікаційний номер НОМЕР_2) з 18 вересня 2016 року із заробітною платою згідно штатного розпису.

Представник ПАФ СЕЛЕКЦІОНЕР запропонував наступне:

-обрати (призначити) на посаду заступника директора ОСОБА_19 (ідентифікаційний номер НОМЕР_3) з 18 вересня 2016 року із заробітною платою згідно штатного розпису.

Голосували: "за" - 100% голосів від загальної кількості голосів присутніх учасників Товариства на загальних зборах, "проти" - немає, "утримались" - немає.

Вирішили: Обрати (призначити) на посаду виконавчого директора Товариства з обмеженою відповідальністю спільне українсько - німецьке підприємство Скомекс ОСОБА_18 (ідентифікаційний номер НОМЕР_2) з 18 вересня 2016 року із заробітно платою згідно штатного розпису.

Обрати (призначити) на посаду заступника директора Товариства з обмеженою відповідальністю спільне українсько - німецьке підприємство Скомекс ОСОБА_19 (ідентифікаційний номер НОМЕР_3) з 18 вересня 2016 року із заробітною платою згідно штатного розпису.

По десятому питанню слухали: ОСОБА_14, яка запропонувала зобов'язати ОСОБА_16 та ОСОБА_7 з'явитись 05 жовтня 2016 року в період з 11 год. 00 хв. до 12 год. 00 хв. за адресою: 79014, м. Львів, вул. Некрасова, 36 (офіс ПП ЮФ АМІДА ) та передати ОСОБА_14, як Директору Товариства з обмеженою відповідальністю спільне українсько - німецьке підприємство Скомекс за Актом приймання - передачі документів та атрибутів ТОВ СП СКОМЕКС печатки, штампи Товариства, усі установчі документи, усі протоколи Загальних зборів учасників Товариства, усю наявну документацію, що стосується фінансово-господарської діяльності Підприємства (в тому числі, первинні бухгалтерські документи, зведені бухгалтерські документи, реєстри бухгалтерського обліку, звітності).

Голосували: "за" - 100% голосів від загальної кількості голосів присутніх учасників Товариства на загальних зборах, "проти" - немає, "утримались" - немає.

Вирішили: зобов'язати ОСОБА_16 та ОСОБА_20 з'явитись 05 жовтня 2016 року в період з 11 год. 00 хв. до 12 год. 00 хв. за адресою: 79014, м. Львів, вул. Некрасова, 36 (офіс ПП ЮФ Аміда ) та передати ОСОБА_14, як директору Товариства з обмеженою відповідальністю спільного українського - німецького підприємства Скомекс , за актом приймання - передачі документів та атрибутів ТОВ СП Скомекс печатки, штампи Товариства, усі установчі документи, усі протоколи Загальних зборів учасників товариства, усю наявну документацію, що стосується фінансово- господарської діяльності Підприємства ( в тому числі, первинні документи, зведені бухгалтерські документи, реєстри бухгалтерського обліку, звітності).

Уповноважити директора товариства - ОСОБА_14 довести дане рішення до відома ОСОБА_16 та ОСОБА_7.

По одинадцятому питанню слухали: ОСОБА_14, яка запропонувала зобов'язати Головного бухгалтера Товариства (або особу, яка виконує обов'язки Головного бухгалтера) з'явитись 05 жовтня 2016 року в період з 11 год. 00 хв. до 12 год. 00 хв. за адресою: 79014, м. Львів, вул. Некрасова, 36 (офіс ПП ЮФ АМІДА ), та передати ОСОБА_14, як Директору Товариства з обмеженою відповідальністю спільного українського - німецького підприємства Скомекс за Актом приймання - передачі документів та атрибутів ТОВ СП Товариства з обмеженою відповідальністю спільного українського - німецького підприємства Скомекс печатки, штампи Товариства, усі установчі документи, усю наявну документацію, що стосується фінансово-господарської діяльності Підприємства (в тому числі, первинні документи, зведені бухгалтерські документи, реєстри бухгалтерського обліку, звітності).

Уповноважити Директора Товариства - ОСОБА_14 довести дане рішення до відома Головного бухгалтера Товариства (або особи, яка виконує обов'язки Головного бухгалтера).

Голосували: "за" - 100% голосів від загальної кількості голосів присутніх учасників Товариства на загальних зборах, "проти" - немає, "утримались" - немає.

Вирішили: зобов'язати головного бухгалтера Товариства з обмеженою відповідальністю спільного українського - німецького підприємства Скомекс (або особи, яка виконує повноваження головного бухгалтера) з'явитись 05 жовтня 2016 року в період з 11 год. 00 хв. до 12 год. 00 хв. за адресою: 79014, м. Львів, вул. Некрасова, 36 (офіс ПП ЮФ Аміда ) та передати ОСОБА_14, як директору Товариства з обмеженою відповідальністю спільного українського - німецького підприємства Скомекс , за актом приймання - передачі документів та атрибутів ТОВ СП Скомекс печатки, штампи Товариства, усю наявну документацію, що стосується фінансово-господарської діяльності Підприємства (в тому числі, первинні документи, зведені бухгалтерські документи, реєстри бухгалтерського обліку, звітності).

Уповноважити директора товариства - ОСОБА_14 довести дане рішення до відома головного бухгалтера Товариства з обмеженою відповідальністю спільного українського - німецького підприємства Скомекс (або особи, яка виконує повноваження головного бухгалтера).

Саме рішення, прийняті загальними зборами учасників Товариства з обмеженою відповідальністю Спільне українсько-німецького підприємства "Скомекс" 17 вересня 2016 року (оформлені протоколом №17/09/16) по першому, восьмому, дев'ятому, десятому, одинадцятому питанню порядку денного зборів оскаржує позивач.

По п'ятому, шостому та сьомому питанню Господарський суд Львівської області вказаного рішення учасників прийняв рішення від 14 грудня 2016 року у справі №914/2467/16 за позовом ОСОБА_5 до товариства з обмеженою відповідальністю спільного українсько-німецького підприємства "Скомекс" про визнання недійсним рішення загальних зборів учасників товариства. Відповідно до вказаного рішення суду позов задоволено повністю. Визнано недійсним рішення загальних зборів учасників товариства з обмеженою відповідальністю спільне українсько-німецьке підприємство "Скомекс", оформлене протоколом від 17 вересня 2016 року №17/09/16 у частині названих пунктів (п'ятому, шостому та сьомому).

Також, суд визнав недійсним запис в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань про проведення реєстраційної дії відносно товариства з обмеженою відповідальністю Спільне українсько-німецьке підприємство "Скомекс" (ідентифікаційний код юридичної особи: 14338889), а саме: "Внесення змін до відомостей про юридичну особу, що не пов'язані зі змінами в установчих документах; 19.09.2016 14191070069001357; ОСОБА_21; Управління державної реєстрації Львівської міської ради; зміна керівника юридичної особи, зміна складу підписантів".

За повідомленням позивача у справі господарського суду Львівської області №914/2467/16 прийняті на загальних зборах учасників ТзОВ СУНП Скомекс 17.09.2016р. рішення оскаржувались не в повному обсязі виключно внаслідок відсутності у позивача на момент подання позову копії відповідного протоколу. А державному реєстратору був поданий лише витяг, який містив п.5,6 та7 порядку денного, що і був використаний позивачем для написання і подання позову. Представником ТзОВ СУНП Скомекс ОСОБА_6 було подано копію повного протоколу загальних зборів учасників від 17.09.2016р. № 17/09/2016 вже під час розгляду справи № 914/2467/16. За вказаних обставин позивач мав право збільшити розмір позовних вимог, однак не скористався зазначеним правом, оскільки, це б мало наслідком відкладення розгляду справи. А на той момент позивач був зацікавлений в якнайшвидшому її розгляді задля позбавлення можливості незаконно призначених осіб здійснювати керівництво товариством. Однак, обставини, встановленні рішенням суду у № 914/2467/16 щодо порушення вимог закону при проведенні загальних зборів учасників є спільними і для даного позову, адже мова йде про ті самі збори. ОСОБА_14 предметом позову виступають інші рішення, що прийняті на таких зборах відповідно до порядку денного. У даній справі позивачем та відповідачем є ті самі особи, що і у справі № 914/2467/16.

Позивач не надав суду оригінал протоколу загальних зборів учасників від року № 17/09/16, долучивши до позовної заяви копію такого, отриманого з матеріалів справи № 914/2467/16. Водночас, зазначив, що за наявними у позивача відомостями, ТзОВ СУНП Скомекс також відсутній оригінал протоколу, оскільки такий не надавався ні учасниками (їх представниками), що брали участь у згаданих зборах, ні особою, що здійснювала керівництво товариством з 17.09.2016р. по 15.03.2017р. В матеріалах справи № 914/2467/16 є копія протоколу загальних зборів учасників від 17.09.2016р. № 17/09/16 завірена представником ТзОВ СУНП Скомекс . Вказаний представник залучався ОСОБА_14 - особою, яка представляла на зборах учасників, що володіють 50% в статутному капіталі, була обрана секретарем зборів та керівником ТзОВ СУНП Скомекс .

Також позивач зазначив, що питання 2, 3 та 4 порядку денного по суті не розглядались й відповідно жодних рішень не було прийнято, тому рішення про зняття вказаних питань з розгляду не можуть бути предметом оскарження в суді так як фактично не порушують жодних прав позивача. Відповідно у даному спорі вимоги про визнання недійсними рішень зборів про зняття з розгляду питань 2, 3 та 4 порядку денного позивачем не висуваються. Також позивачем не висуваються вимоги про визнання недійсними рішень, прийнятих за результатами розгляду питань 5, 6 та 7 порядку денного, тому що такі рішення вже визнані судом недійсними.

Станом на дату скликання та проведення Загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю Спільне українсько-німецьке підприємство "Скомекс" діяла чинна редакція Статуту Товариства, зареєстрованого Державним реєстратором Сокальської районної державної адміністрації Львівської області 08.04.2010 року за номером запису 14081050013000533.

Відповідно до п.п.5.1.1 Статуту для забезпечення діяльності Товариства створений Статутний капітал у розмірі 5 000 000,00 грн., частки учасників у якому розподілені наступним чином:

-частка ОСОБА_5 складає 7,5%, що становить 374 803,75 грн.;

-частка ОСОБА_7 складає 12%, що становить 600 000,00 грн.;

-частка ОСОБА_8 складає 12%, що становить 600 000,00 грн.;

-частка ОСОБА_12 складає 12%, що становить 600 000,00 грн.;

-частка ОСОБА_9 складає 25%, що становить 1 250 000,00 грн.;

-частка ОСОБА_22 складає 5% , що становить 250 000,00 грн.

-частка Фірма "Унітер Хемі" ГМБХ, складає 25%, що становить 1 000 000,00 грн.

-частка ПАФ "Селекціонер" складає 6,5%, що становить 325 196,25 грн.

Вищенаведене підтверджується судовими рішеннями, зокрема рішенням господарського суду Львівської області від 01.06.2016р. у справі №914/754/16, що було залишене без змін постановою Львівського апеляційного господарського суду від 29.06.2016р.

Відповідно до п.7.1 Статуту органами управління Товариства, які здійснюють управління та контроль за діяльністю Товариства є: Збори часників - вищий орган Товариства ; Директор - виконавчий орган Товариства; Ревізор - контролюючий орган Товариства.

Відповідно до п.8.1 Статуту вищим органом товариства є Збори Учасників. Збори Учасників складаються з Учасників Товариства або їх повноважних представників.

Порядок підтвердження повноважень представника Учасника визначають Збори Учасників, відповідно до чинного законодавства. Представники Учасників можуть бути постійними або призначеними на певний строк. Учасники мають кількість голосів, пропорційну розміру їх часток у Статутному капіталі Товариства.

Відповідно до п.8.2 Статуту до компетенції Зборів Учасників належить: а)визначення основних напрямків діяльності Товариства, затвердження його планів та звітів про їх виконання; б) внесення змін і доповнень до Статуту Товариства, зміну розміру його Статутного капіталу; в) створення (обрання) та відкликання Директора та Ревізора Товариства; г) визначення форм контролю за діяльністю виконавчого органу, створення та визначення повноважень відповідних контрольних органів; д) затвердження річних звітів та бухгалтерських балансів, розподіл прибутку та збитків Товариства; е) вирішення питання про придбання Товариством частки Учасника; є) виключення Учасника із Товариства; ж) прийняття рішення про продаж і ліквідацію Товариства, призначення ліквідаційної комісії, затвердження ліквідаційного балансу; з)затвердження річних звітів про результати діяльності Товариства, включаючи його дочірні підприємства, затвердження звітів і висновків Ревізійної комісії (ревізора), порядку розподілу прибутку та покриття збитків; д) створення, реорганізація та ліквідація дочірніх підприємств, філій та представництв, затвердження їх Статутів і положень; е)винесення рішень про притягнення до майнової відповідальності службових осіб органів управління Товариства; є)встановлення розміру, форми і порядку внесення Учасниками додаткових вкладів; ж) рішення про прийом у Товариство нових Учасників; з) визначення умов оплати праці працівників Товариства, його дочірніх підприємств, філій, представництв та інших підрозділів; и) прийняття рішень про участь Товариства в інших Товариствах та організаціях; й) затвердження правил процедури та інших внутрішніх документів товариства, визначення операційної структури Товариства.

Питання, визначені п.п. а)-ж) п.8.2 цього Статуту, відносяться до виключної компетенції Зборів Учасників і не можуть бути передані ними для вирішення виконавчому органу Товариства.

З питань, визначених п.п. а). б), є) та ж) п.8.2 цього Статуту, рішення вважаються прийнятими, якщо за нього голосують Учасники , що володіють у сукупності більш як 66 відсотками загальної кількості голосів Учасників Товариства.

З решти питань рішення приймаються простою більшістю голосів Учасників (їх представників), що беруть участь у Зборах Учасників.

Відповідно до п.8.4 Статуту Збори Учасників визнаються правомочними, якщо в них беруть участь Учасники (представники Учасників), що володіють у сукупності більш як 60 відсотками від загальної кількості голосів Учасників Товариства.

Збори Учасників скликаються не рідше двох разів на рік. Позачергові Збори можуть скликатися: директором, якщо цього вимагають інтереси Товариства в цілому; Ревізором; Учасниками, які володіють у сукупності більш як 20% голосів.

Відповідно до п.8.6 Статуту порядок скликання Зборів Учасників визначається чинним законодавством. У випадку присутності всіх Учасників на Зборах Учасників вважається, що повідомлення про Збори Учасників зроблено.

Позивач в обґрунтування заявлених вимог посилається на те, що оспорювані ним рішення загальних зборів ТзОВ СУНП "Скомекс" від 17.09.2016р., оформлені протоколом №17/09/16, суперечать Закону України "Про господарські товариства" та положенням Статуту товариства, оскільки позивача не було повідомлено у встановленому порядку про їх проведення, під час проведення загальних зборів був відсутній кворум для прийняття рішень, порушено процедуру скликання зборів, оскільки, такі скликались не головою товариства ОСОБА_5, який був обраний рішеннями загальних зборів Товариства від 17.08.2013р. (яке в цій частині є чинним), а учасниками які попередньо не звертались із відповідною вимогою про скликання загальних зборів до позивача, як голови Товариства, чим порушено права позивача як учасника товариства.

Відповідач з підстав, наведених у відзиві, позовні вимоги визнав повністю.

При прийнятті рішення суд виходив із наступного.

Факт недійсності оскаржуваних рішень загальних зборів учасників ТОВ СП "Скомекс", оформлені протоколом №17/09/16 від 17 вересня 2016 року, прийнятих за відсутності кворуму необхідного для проведення загальних зборів встановлено рішенням господарського суду Львівської області від 14.12.2016р. у справі № 914/2467/16. Постановою Львівського апеляційного господарського суду від 22.02.2017р. рішення господарського суду Львівської області від 14 грудня 2016 року у справі №914/2467/16 залишено без змін.

В силу положень ч. 4 ст. 75 Господарського процесуального кодексу України, обставини, встановлені рішенням суду в господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді іншої справи, у якій беруть участь ті самі особи або особа, стосовно якої встановлено ці обставини, якщо інше не встановлено законом.

Як встановлено судом, відповідно до рішення загальні збори учасників ТОВ СП "Скомекс" 17 вересня 2016 року не були повноважними, оскільки, у них брали участь учасники (представники учасників), що володіють у сукупності 56,5 відсотками від загальної кількості голосів учасників товариства. Тому прийняті зборами учасників рішення є недійсними.

Відповідно до ч. ч.1,2 ст. 60 Закону України "Про господарські товариства" (в редакції, яка діяла на момент прийняття оскаржуваних рішень) загальні збори учасників вважаються повноважними, якщо на них присутні учасники (представники учасників), що володіють у сукупності більш як 50 відсотками голосів.

Установчими документами товариств, у статутному капіталі яких відсутня державна частка, може бути встановлений інший відсоток голосів учасників (представників учасників), за умови присутності яких загальні збори учасників вважаються повноважними.

Таким чином, норма ч.1 ст.60 Закону України "Про господарські товариства" (в редакції Закону України від 24.11.2015р., що набрав чинності 13.12.2015р.) передбачає, що Загальні збори учасників вважаються повноважними, якщо на них присутні учасники (представники учасників), що володіють у сукупності більш як 50 відсотками голосів.

Однак, ч.2 ст.60 Закону України "Про господарські товариства" вказує, що установчими документами товариств, у статутному капіталі яких відсутня державна частка, може бути встановлений інший відсоток голосів учасників (представників учасників), за умови присутності яких загальні збори учасників вважаються повноважними.

На час скликання і проведення 17 вересня 2016 року зборів товариство з обмеженою відповідальністю Спільне українсько-німецьке підприємство "Скомекс" діяло на підставі нової редакції статуту, затвердженої загальними зборами товариства 20 березня 2010 року. Державну реєстрацію змін до установчих документів проведено 08 квітня 2010 року, номер запису 14081050013000533. Згідно з п.1.1. статуту скорочена назва товариства - ТзОВ СП "Скомекс".

Згідно з п.7.1 статуту , органами управління товариства, які здійснюють управління та контроль за діяльністю товариства є збори учасників - вищий орган товариства, директор - виконавчий орган товариства, ревізор - контролюючий орган товариства.

Згідно з п. 8.4. статуту , збори учасників визнаються правомочними, якщо в них беруть участь учасники (представники учасників), що володіють у сукупності більш як 60 відсотками від загальної кількості голосів учасників товариства.

Як зазначено у протоколі № 17/09/16 від 17 вересня 2016 року, на загальних зборах були присутні учасники товариства, що в сукупності володіють 56,5% голосів, а саме: ОСОБА_9 ОСОБА_10 в особі представника ОСОБА_14, ОСОБА_11 в особі представника ОСОБА_14, Фірма "Унітер Хемі" ГМБХ в особі представника ОСОБА_14 та приватна агрофірма "Селекціонер" в особі представника ОСОБА_15, які володіють наступними частками в статутному капіталі товариства: ОСОБА_9 ОСОБА_10 -1250000,00 гривень, що становить 25%, ОСОБА_11 -250000,00 грн., що становить -5%, Фірма "Унітер Хемі" ГМБХ - 1000000,00 гривень, що становить 20%, Приватна агрофірма "Селекціонер" - 325196,25 гривень, що становить 6,5%.

Частиною 2 Прикінцевих положень закону України "Про внесення змін до статті 60 Закону України "Про господарські товариства" щодо зменшення кворуму загальних зборів учасників товариства з обмеженою відповідальністю установлено, що статути товариств з обмеженою відповідальністю до приведення їх у відповідність із цим Законом застосовуються в частині, що не суперечить цьому Закону.

У пункті 2.13 Постанови пленуму Вищого господарського суду України від 25.02.2016 №4 "Про деякі питання практики вирішення спорів, що виникають з корпоративних правовідносин" зазначено, що прийняття загальними зборами рішення за відсутності кворуму для проведення загальних зборів чи прийняття рішення є безумовною підставою для визнання недійсними рішень загальних зборів , у зв'язку із порушенням прямих вказівок закону.

Забезпечення кворуму на зборах залежить від присутності учасників, що володіють відповідною кількістю голосів, отже наявність чи відсутність інших обставин та причин не має правового значення для визначення кворуму.

Таким чином, загальні збори учасників ТОВ СП "Скомекс" 17 вересня 2016 року не були повноважними, оскільки, у них брали участь учасники (представники учасників), що володіють у сукупності 56,5 відсотками від загальної кількості голосів учасників товариства. Тому прийняті зборами учасників рішення є недійсними.

Судовий збір покладається на відповідача, оскільки, спір виник з його вини.

Керуючись статтями 4, 7 ,13, 14, 73, 74, 76-79, 91, 96, 120, 123, 129, 233, 236, 238, 240, 241, 327 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1.Позов задоволити.

2.Визнати недійсним рішення загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю Спільне українсько-німецьке підприємство "Скомекс", ідентифікаційний код 14338889, оформлене протоколом від 17 вересня 2016 року №17/09/16 в частині :

- пункту першого порядку денного, а саме: "Обрати головою загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю Спільне українсько-німецьке підприємство Скомекс ОСОБА_15, а секретарем зборів - ОСОБА_14".

- пункту восьмого порядку денного, а саме: "Погодитись із недійсністю рішень Загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю спільного українського - німецького підприємства Скомекс , оформлених протоколом від 18 вересня 2013 року.

Уповноважити директора Товариства з обмеженою відповідальністю спільного українського - німецького підприємства Скомекс взяти участь в судовій справі ініційованій ПАФ Селекціонер в господарському суді Львівської області та визнати позов ПАФ Селекціонер до ТОВ СП Скомекс про визнання недійсними рішень загальних зборів учасників ТОВ СП Скомекс , оформлені протоколом загальних зборів учасників ТОВ СП Скомекс від 18 вересня 2013 року, оскільки такий спосіб захисту найбільш відповідає інтересам ТОВ СП Скомекс та є способом повернення нерухомого майна, яке незаконно вибуло із власності товариства.".

- пункту дев'ятого порядку денного, а саме: "Обрати (призначити) на посаду виконавчого директора Товариства з обмеженою відповідальністю спільне українсько - німецьке підприємство Скомекс ОСОБА_18 (ідентифікаційний номер НОМЕР_2) з 18 вересня 2016 року із заробітною платою згідно штатного розпису.

Обрати (призначити) на посаду заступника директора Товариства з обмеженою відповідальністю спільне українсько - німецьке підприємство Скомекс ОСОБА_19 (ідентифікаційний номер НОМЕР_3) з 18 вересня 2016 року із заробітною платою згідно штатного розпису . ".

- пункту десятого порядку денного, а саме: "Зобов'язати ОСОБА_16 та ОСОБА_20 з'явитись 05 жовтня 2016 року в період з 11 год. 00 хв. до 12 год. 00 хв. за адресою: 79014, м. Львів, вул. Некрасова, 36 (офіс ПП ЮФ Аміда ) та передати ОСОБА_14, як директору Товариства з обмеженою відповідальністю спільного українського - німецького підприємства Скомекс , за актом приймання - передачі документів та атрибутів ТОВ СП Скомекс печатки, штампи Товариства, усі установчі документи, усі протоколи Загальних зборів учасників товариства, усю наявну документацію, що стосується фінансово-господарської діяльності Підприємства ( в тому числі, первинні документи, зведені бухгалтерські документи, реєстри бухгалтерського обліку, звітності).

Уповноважити директора товариства - ОСОБА_14 довести дане рішення до відома ОСОБА_16 та ОСОБА_7."

- пункту одинадцятого порядку денного, а саме: "Зобов'язати головного бухгалтера Товариства з обмеженою відповідальністю спільного українського - німецького підприємства Скомекс (або особи, яка виконує повноваження головного бухгалтера) з'явитись 05 жовтня 2016 року в період з 11 год. 00 хв. до 12 год. 00 хв. за адресою: 79014, м. Львів, вул. Некрасова, 36 (офіс ПП ЮФ Аміда ) та передати ОСОБА_14, як директору Товариства з обмеженою відповідальністю спільного українського - німецького підприємства Скомекс , за актом приймання - передачі документів та атрибутів ТОВ СП Скомекс печатки, штампи Товариства, усю наявну документацію, що стосується фінансово-господарської діяльності Підприємства ( в тому числі, первинні документи, зведені бухгалтерські документи, реєстри бухгалтерського обліку, звітності).

Уповноважити директора товариства - ОСОБА_14 довести дане рішення до відома головного бухгалтера Товариства з обмеженою відповідальністю спільного українського - німецького підприємства Скомекс (або особи, яка виконує повноваження головного бухгалтера)."

3. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Спільне українсько-німецьке підприємство "Скомекс" (80023, Львівська область, Сокальський район, с.Перетоки, ідентифікаційний код 14338889) на користь ОСОБА_5 (АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_4) 1762,00 грн. судового збору.

4.Наказ видати після набрання судовим рішенням законної сили в порядку ст. 327 ГПК України.

Рішення суду набирає законної сили в порядку та строки передбачені ст.ст. 241, 256, 257 ГПК України.

Інформацію по справі, яка розглядається можна отримати за наступною веб-адресою: http://lv.arbitr.gov.ua/sud5015.

Повний текст складено 27.07.2018р.

Суддя Ділай У.І.

СудГосподарський суд Львівської області
Дата ухвалення рішення19.07.2018
Оприлюднено26.07.2018
Номер документу75500039
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —914/855/18

Рішення від 19.07.2018

Господарське

Господарський суд Львівської області

Ділай У.І.

Ухвала від 31.05.2018

Господарське

Господарський суд Львівської області

Ділай У.І.

Ухвала від 15.05.2018

Господарське

Господарський суд Львівської області

Ділай У.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні