Ухвала
від 19.07.2018 по справі 805/3526/18-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

про закриття провадження

19 липня 2018 р. Справа №805/3526/18-а

приміщення суду за адресою: 84122, м.Слов'янськ, вул. Добровольського, 1

Донецький окружний адміністративний суд у складі:

Головуючого судді - Шинкарьова І.В.,

при секретарі судового засідання - Заїченко Я.В.

розглянувши адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до голови Миколаївської міської ради Покровського району Донецької області про визнання дій протиправними та зобов'язання вчинити певні дії,-

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 (місце проживання: 85000, АДРЕСА_1) звернулась до суду з адміністративним позовом до голови Миколаївської сільської ради Покровського району Донецької області (85347, Донецька область, Покровський район, сел. Миколаївка, вул. Центральна, 43, код ЄДРПОУ 03331482), в якій просить:

- визнати протиправною відмову голови Миколаївської сільської ради Покровського району Донецької області у підключенні домоволодіння до центрального водоводу сел. Калинове Покровського району Донецької області;

- зобов'язати голову Миколаївської сільської ради Покровського району Донецької області підключити домоволодіння за адресою: Миколаївська міська рада Покровського району Донецької області , сел. Калинове, вул. Воронцова, буд. 85 до центрального водоводу сел. Калинове.

Ухвалою Донецького окружного адміністративного суду від 18 травня 2018 року позовна заява позивача залишена без руху, для усунення виявлених судом недоліків.

30 травня 2018 року позивачем усунуті недоліки позовної заяви.

Згідно ухвали про відкриття провадження у справі від 04 червня 2018 року вирішено, що питання про поновлення строку звернення з адміністративним позовом до адміністративного суду, буде вирішуватися під час проведення підготовчого судового засідання. Для чого було призначено підготовче засідання в приміщенні Донецького окружного адміністративного суду за адресою: 84122, Донецька область, м. Слов'янськ, вул. Добровольського, 1.

Суд, вивчивши доводи позову, дослідивши зібрані по справі докази в їх сукупності, проаналізувавши зміст норм матеріального і процесуального права, які врегульовують спірні правовідносини, доходить наступного.

Положеннями п. 1 ч. 1 ст. 4 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що адміністративна справа - переданий на вирішення адміністративного суду публічно-правовий спір.

Згідно з п. 2 ч. 1 ст. 4 Кодексу адміністративного судочинства України, публічно-правовий спір - спір, у якому: хоча б одна сторона здійснює публічно-владні управлінські функції, в тому числі на виконання делегованих повноважень, і спір виник у зв'язку із виконанням або невиконанням такою стороною зазначених функцій; або хоча б одна сторона надає адміністративні послуги на підставі законодавства, яке уповноважує або зобов'язує надавати такі послуги виключно суб'єкта владних повноважень, і спір виник у зв'язку із наданням або ненаданням такою стороною зазначених послуг; або хоча б одна сторона є суб'єктом виборчого процесу або процесу референдуму і спір виник у зв'язку із порушенням її прав у такому процесі з боку суб'єкта владних повноважень або іншої особи.

Відповідно до ч. 1 ст. 19 Кодексу адміністративного судочинства України, юрисдикція адміністративних судів поширюється на справи у публічно-правових спорах, зокрема: спорах фізичних чи юридичних осіб із суб'єктом владних повноважень щодо оскарження його рішень (нормативно-правових актів чи індивідуальних актів), дій чи бездіяльності, крім випадків, коли для розгляду таких спорів законом встановлено інший порядок судового провадження.

Вжитий у цій процесуальній нормі термін суб'єкт владних повноважень означає орган державної влади, орган місцевого самоврядування, їх посадова чи службова особа, інший суб'єкт при здійсненні ними публічно-владних управлінських функцій на підставі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень, або наданні адміністративних послуг (п. 7 ч. 1 ст. 4 Кодексу адміністративного судочинства України).

Отже, до компетенції адміністративних судів належать спори фізичних чи юридичних осіб з органом державної влади, органом місцевого самоврядування, їхньою посадовою або службовою особою, іншим суб'єктом при здійсненні ними публічно-владних управлінських функцій, предметом яких є перевірка законності рішень, дій чи бездіяльності цих органів (осіб), відповідно, прийнятих або вчинених ними при здійсненні владних управлінських функцій.

Суд зазначає, що спір набуває ознак публічно-правового за умов не лише наявності серед суб'єктів спору публічного органу чи посадової особи, а й здійснення ним (ними) у цих відносинах владних управлінських функцій.

Як встановлено судом, позивач звернулася до суду з приводу визнання протиправною відмову голови Миколаївської сільської ради Покровського району Донецької області у підключенні домоволодіння до центрального водоводу сел. Калинове Покровського району Донецької області.

З матеріалів справи вбачається що спір виник з приводу права підключення до системи центрального водопостачання.

Суд зазначає, що при наданні відповіді на звернення позивача не вбачається виконання відповідачем публічно-владних управлінських функцій.

Такі ознаки притаманні цивільним правовідносинам (які з урахуванням суб'єктного складу можуть бути предметом судового розгляду у відповідному суді загальної юрисдикції або господарському суді), а не адміністративним.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 238 Кодексу адміністративного судочинства України суд закриває провадження у справі, якщо справу не належить розглядати за правилами адміністративного судочинства.

Виходячи із підстав та предмету заявлених вимог та враховуючи вказані норми суд прийшов до висновку, що спір не є публічно-правовим та підлягає розгляду у порядку цивільного судочинства.

Керуючись ст.ст. 238,248,256,294,295 КАС України,суд,-

У Х В А Л И В :

Закрити провадження у справі за адміністративним позовом ОСОБА_1 (8500, АДРЕСА_1 до голови Миколаївської міської ради Покровського району Донецької області (85347, Донецька область, Покровський р-н., с. Миколаївка, вул. Центральна, 43) про визнання дій протиправними та зобов'язання вчинити певні.

Роз'яснити позивачу право на звернення до суду з позовом в порядку цивільного судочинства.

Вступна та резолютивна частини ухвали проголошено у судовому засіданні 19 липня 2018 року.

Повний текст ухвали складено 25 липня 2918 року.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Ухвала суду про залишення позову без розгляду може бути оскаржена. Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п'ятнадцяти днів з дня її проголошення. Якщо справу було розглянуто в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

У відповідності до пп. 15.5 п. 15 Перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди.

Суддя Шинкарьова І.В.

Дата ухвалення рішення19.07.2018
Оприлюднено27.07.2018
Номер документу75506167
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання дій протиправними та зобов'язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —805/3526/18-а

Ухвала від 19.07.2018

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Шинкарьова І.В.

Ухвала від 03.07.2018

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Шинкарьова І.В.

Ухвала від 04.06.2018

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Шинкарьова І.В.

Ухвала від 18.05.2018

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Шинкарьова І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні