Рішення
від 04.07.2018 по справі 369/12920/17
КИЄВО-СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 369/12920/17

Провадження № 2/369/363/18

РІШЕННЯ

Іменем України

04.07.2018 м. Київ

Києво-Святошинський районний суд Київської області в складі:

головуючого - судді Усатова Д.Д.,

за участю секретарів Кузьменко П.О., Ярмак О.В.

представника позивача ОСОБА_1,

представника третьої особи ОСОБА_2,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві цивільну справу за позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_4 управління Держгеокадастру у Київській області, Відділу у Києво-Святошинському районі Міськрайонного управління у Києво-Святошинському районі та м. Ірпені ОСОБА_4 управління Держгеокадастру у Київській області, третя особа - Ритуальна служба спеціалізоване комунальне підприємство "Спеціалізований комбінат підприємств комунально-побутового обслуговування", про визнання незаконною та скасування державної реєстрації земельної ділянки в Державному земельному кадастрі, та скасування відповідного запису в поземельній книзі, -

В С Т А Н О В И В:

В листопаді 2017 позивачка звернулася до суду з вказаним позовом, мотивуючи свої вимоги тим, що звернулась із заявою про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність до ОСОБА_4 управління Держземагентства у Київській області.

Відповідно до наказу ОСОБА_4 управління Держземагентства у Київській області за №КИ/3222481200:05:002/00001689 від 27.06.2013 року, Позивач розробив проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність, площею 0,06 га, для ведення особистого селянського господарства, яка розташована на території Віто-Поштової сільської ради, Києво-Святошинського району, Київської області.

Розробленим проектом землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність Позивачу, було визначено фактичну площу земельної ділянки - 0,06 га, встановлено її межі в натурі (на місцевості), внесено інформацію про вказану земельну ділянку до Державного земельного кадастру та присвоєно індивідуальний кадастровий номер 3222481200:05:002:5026.

Згідно наказу ОСОБА_4 управління Держземагентства у Київській області №КИ/3222481200:05:002/00002402 від 10.07.2013 року, вказаний проект землеустрою було затверджено та у встановленому законом порядку передано у власність земельну ділянку кадастровий номер - 3222481200:05:002:5026. В наступному, Позивачем на підставі наказу ОСОБА_4 управління Держземагентства у Київській області №КИ/3222481200:05:002/00002402 від 10.07.2013 року та витягу з ДЗК, зареєстровано право приватної власності на вищевказану земельну ділянку в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та отримано Свідоцтво про право власності на нерухоме майно №6917783 віл 26.07.2013 року

Земельна ділянка Позивача була зареєстрована в Державному земельному кадастрі починаючи із 2013 року. 15.05.2017 , сертифікованим інженером-землевпорядником ТОВ НВФ ГЕОКАД ОСОБА_5, було розроблено технічну документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості), площею 37,2 га, яка розташована на території Віто-Поштової сільської ради, Києво-Святошинського району, Київської області, що належить на праві постійного користування Ритуальній службі спеціалізованого комунального підприємства Спеціалізований комбінат підприємств комунально-побутового обслуговування , відповідно до Державного акта на право користування землею серія Б № 086031 від 10.05.1985 року, який зареєстрований в книзі Записів державних актів на право користування землею за № 81.

27.07.2017 Державним кадастровим реєстратором Відділу у Києво- Святошинському районі Міськрайонного управління у Києво-Святошинському районі та м. Ірпені ОСОБА_4 управління Держгеокадастру у Київській області, на підставі вищевказаної технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості), було здійснено державну реєстрацію земельної ділянки в Державному земельному кадастрі і присвоєно кадастровий номер - 3222481200:05:002:5166, та відкрито відповідний запис у Поземельній книзі.

Дана обставина підтверджується витягом із Державного земельного кадастру №8000626182017 від 06.09.2017 року

Однак, незважаючи на вищеописані обставини, Державним кадастровим реєстратором Відділу у Києво-Святошинському районі Міськрайонного управління у Києво- Святошинському районі та м. Ірпені ОСОБА_4 управління Держгеокадастру у Київській області, при здійсненні державної реєстрації земельної ділянки в ДЗК від 27.07.2017, з подальшим присвоєнням кадастрового номера - 3222481200:05:002:516, за зверненням Ритуальної служби спеціалізованого комунального підприємства Спеціалізований комбінат підприємств комунально-побутового обслуговування , було проігноровано фактичне накладання меж земельної ділянки площею - 37,2 га, на частину вже сформованої та зареєстрованої земельної ділянки Позивача.

На підставі вищевикладеного, позивачка просила суд визнати незаконною та скасувати державну реєстрацію земельної ділянки від 27.07.2017 , в Державному земельному кадастрі, площею 37,2 га, з цільовим призначенням - для будівництва та обслуговування будівель закладів комунального обслуговування (03.12), за кадастровим номером - 3222481200:05:002:516, яка розташована на території Віто-Поштової сільської ради, Києво-Святошинського району, Київської області, та скасувати відповідний запис у поземельній книзі.

У судовому засіданні представник позивача позов підтримав у повному обсязі, просив задовольнити.

Представник відповідача ОСОБА_4 управління Держгеокадастру у Київській області в судове засідання не з'явився, надіслав на адресу суду відзив, в якому в задоволенні позову просив відмовити

Представник третьої особи в судовому засіданні заперечувала щодо задоволення позову та просила відмовити у його задоволенні.

Вислухавши пояснення сторін, дослідивши письмові докази по справі, суд вважає, що позов задоволенню не підлягає.

Відповідно до статті 12 ЦПК України кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, повязаних із вчиненням чи не вчиненням нею процесуальних дій.

За правилами статті 89 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, обєктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний звязок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Позивачем не надано належних та допустимих доказів на підтвердження обставин, якими вона обґрунтовувала свої вимоги, не доведено порушення її прав

Судом встановлено, що за Постановою Кабінету Міністрів України № 1051 від 17 жовтня 2012 року, затверджено Порядок ведення Державного земельного кадастру, який визначає процедуру та вимоги щодо ведення Державного земельного кадастру.

Відповідно до статті 1 Закону України Про державний земельний кадастр (далі - Закон), Державний земельний кадастр - єдина державна геоінформаційна система відомостей про землі, розташовані в межах державного кордону України, їх цільове призначення, обмеження у їх використанні, а також дані про кількісну і якісну характеристику земель, їх оцінку, про розподіл земель між власниками і користувачами.

Державна реєстрація земельної ділянки - внесення до Державного земельного кадастру передбачених цим Законом відомостей про формування земельної ділянки та присвоєння їй кадастрового номера.

Згідно з статтею 6 Закону України Про Державний земельний кадастр адміністратором Державного земельного кадастру є державне підприємство, що належить до сфери управління центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин, і здійснює заходи із створення та супроводження програмного забезпечення Державного земельного кадастру, відповідає за технічне і технологічне забезпечення, збереження та захист відомостей, що містяться у Державному земельному кадастрі.

Статтею 9 Закону визначено, що внесення відомостей до Державного земельного кадастру і надання таких відомостей здійснюються державними кадастровими реєстраторами центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин.

Втручання будь-яких органів, посадових і службових осіб, громадян чи їх об'єднань у діяльність Державного кадастрового реєстратора, пов'язану із здійсненням державної реєстрації земельних ділянок, забороняється.

Відповідно до статті 24 Закону, державна реєстрація земельної ділянки здійснюється при її формуванні шляхом відкриття Поземельної книги на таку ділянку.

Державна реєстрація земельних ділянок здійснюється за місцем їх розташування відповідним Державним кадастровим реєстратором центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин.

Державна реєстрація земельних ділянок здійснюється за заявою:

особи, якій за рішенням органу виконавчої влади, органу місцевого самоврядування надано дозвіл на розроблення документації із землеустрою, що є підставою для формування земельної ділянки при передачі її у власність чи користування із земель державної чи комунальної власності, або уповноваженої нею особи;

власника земельної ділянки, користувача земельної ділянки державної чи комунальної власності (у разі поділу чи об'єднання раніше сформованих земельних ділянок) або уповноваженої ними особи;

органу виконавчої влади, органу місцевого самоврядування ; у разі формування земельних ділянок відповідно державної чи комунальної власності).

Для державної реєстрації земельної ділянки Державному кадастровому реєстратору, який здійснює таку реєстрацію, подаються:

заява за формою, встановленою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері земельних відносин;

оригінал документації із землеустрою, яка є підставою для формування земельної ділянки;

документація із землеустрою, яка є підставою для формування земельної ділянки у формі електронного документа.

Заява з доданими документами надається заявником особисто чи уповноваженою ним особою або надсилається поштою цінним листом з описом вкладення та повідомленням про вручення.

Державний кадастровий реєстратор, який здійснює державну реєстрацію земельних ділянок, протягом чотирнадцяти днів з дня реєстрації заяви:

Перевіряє відповідність документів вимогам законодавства;

за результатами перевірки здійснює державну реєстрацію земельної ділянки або надає заявнику мотивовану відмову у державній реєстрації.

Згідно з статтею 25 Закону поземельна книга є документом Державного земельного кадастру, який містить такі відомості про земельну ділянку:

а) кадастровий номер;

б) площа;

в) місце знаходження (адміністративно-територіальна одиниця);

г) склад угідь;

ґ) цільове призначення (категорія земель, вид використання земельної ділянки в межах певної категорії земель);

д) нормативна грошова оцінка;

е) відомості про обмеження у використанні земельної ділянки;

є) відомості про межі частини земельної ділянки, на яку поширюється дія сервітуту, договору суборенди земельної ділянки;

ж) кадастровий план земельної ділянки;

з) дата державної реєстрації земельної ділянки;

и) інформація про документацію із землеустрою, на підставі якої здійснена державна реєстрація земельної ділянки, а також внесені зміни до цих відомостей;

і) інформація про власників (користувачів) земельної ділянки відповідно до даних про зареєстровані речові права у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно;

ї) дані про бонітування ґрунтів.

Постановою Кабінету Міністрів України № 1051 від 17.10.2012 року Про затвердження Порядку ведення Державного земельного кадастру державна реєстрація земельної ділянки здійснюється під час її формування за результатами складення документації із землеустрою після її погодження у встановленому порядку та до прийняття рішення про її затвердження органом державної влади або органом місцевого самоврядування (у разі, коли згідно із законом така документація підлягає затвердженню таким органом) шляхом відкриття Поземельної книги на таку земельну ділянку відповідно до пунктів 49-54 цього Порядку.

Відповідно до пункту 110 Порядку для державної реєстрації земельної ділянки Державному кадастровому реєстраторові, який здійснює таку реєстрацію, подаються: заява про державну реєстрацію земельної ділянки за формою згідно з додатком 22; оригінал погодженої відповідно до законодавства документації із землеустрою, яка є підставою для формування земельної ділянки (разом з позитивним висновком державної експертизи землевпорядної документації у разі, коли така документація підлягає обов'язковій державній експертизі землевпорядної документації);електронний документ.

Пунктом 111 порядку встановлено, що державний кадастровий реєстратор для здійснення державної реєстрації земельної ділянки протягом 14 календарних днів з дня реєстрації відповідної заяви перевіряє: відповідність поданих документів вимогам, передбаченим пунктом 67 цього Порядку; електронний документ відповідно до пункту 74 цього Порядку.

За результатами перевірки Державний кадастровий реєстратор за допомогою програмно-апаратного комплексу Національна кадастрова система здійснив державну реєстрацію земельної ділянки, що належить на праві постійного користування Ритуальній службі спеціалізоване комунальне підприємство Спеціалізований комбінат підприємств комунально- побутового обслуговування та присвоєно кадастровий номер 3222481200:05:002:5166.

Крім того, відповідно до Прикінцевих та Перехідних Положень Закону України Про Державний земельний кадастр земельні ділянки, право власності (користування) на які виникло до 2004 року, вважаються сформованими незалежно від присвоєння їм кадастрового номера.

У разі якщо відомості про зазначені земельні ділянки не внесені до Державного реєстру земель, їх державна реєстрація здійснюється на підставі технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) за заявою їх власників (користувачів земельної ділянки державної чи комунальної власності) або особи, яка подала заяву про визнання спадщини відумерлою, якщо така справа прийнята до провадження судом.

Рішенням Києво-Святошинського районного суду Київської області від 20.10.2017 залишеним без змін ухвалою апеляційного суду Київської області від 25 січня 2018 року по справі 369/4286/16-ц за позовом керівника Києво-Святошинської місцевої прокуратури Київської області в інтересах держави в особі Київської міської ради, Ритуальної служби спеціалізоване комунальне підприємство Спеціалізований комбінат підприємств комунально-побутового обслуговування до ОСОБА_3, ОСОБА_4 управління Держгеокадастру у Київській області про визнання недійсним наказів, скасування державної реєстрації права власності на земельну ділянку та відновити її стан, існував до порушення прав. Позов задоволено частково: визнано недійсними накази ОСОБА_4 управління Держземагенства у Київській області № КИ/3222481200:05:002/00001689 від 27 червня 2013 року та №КИ/3222481200:05:002/00002402 від 10 липня 2013 року,скасовано рішення Реєстраційної служби Києво-Святошинського районного управління юстиції Київської області про державну реєстрацію права власності на земельну ділянку з кадастровим номером 3222481200:05:002:5026 площею 0,06 га, (індексний номер 4372572 від 26.07.2013).

Відповідно до ст.153 Земельного кодексу України власник не може бути позбавлений права власності на земельну ділянку, крім випадків, передбачених цим Кодексом та іншими законами України.

Відповідно до ст. 317 ЦК України , власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном.

Відповідно до ч.1 ст.319 ЦК України , власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд.

Відповідно до ч.5 ст.319 ЦК України , власник не може використовувати право власності на шкоду правам, свободам та гідності громадян, інтересам суспільства, погіршувати екологічну ситуацію та природні якості землі.

Відповідно до ч.7 ст.319 ЦК України , діяльність власника може бути обмежена чи припинена або власника може бути зобов'язано допустити до користування його майном інших осіб лише у випадках і в порядку, встановлених законом.

Позивачем не доведено в судовому порядку наявність об'єктивної необхідності позбавити третю особу права власності на земельну ділянку шляхом визнання недійсним державного акту на земельну ділянку, враховуючи, що земельним законодавством передбачено врегулювання спорів між співвласниками домоволодіння щодо користування та розпорядження земельною ділянкою на якій розміщено їх житловий будинок, господарські будівлі та споруди.

Керуючись ст. Законом України Про землеустрій , ст. 16 , 21 , 256 , 257 , 261 , 268 , 317 , 319 ЦК України , ст.ст. 4 , 12 , 7681 , 141 , 223 , 258 , 259 , 264 - 265 , 268 , 354 , 355 ЦПК України , суд

У Х В А Л И В :

В задоволенні позову відмовити.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення, до Апеляційного суду Київської області через Києво-Святошинський районний суд Київської області.

Суддя Д.Д.Усатов

СудКиєво-Святошинський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення04.07.2018
Оприлюднено28.07.2018
Номер документу75538557
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —369/12920/17

Рішення від 04.07.2018

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Усатов Д. Д.

Рішення від 04.07.2018

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Усатов Д. Д.

Ухвала від 22.05.2018

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Усатов Д. Д.

Ухвала від 22.11.2017

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Усатов Д. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні