Постанова
від 27.06.2018 по справі 388/1248/17(2-а/388/53/2017)
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

і м е н е м У к р а ї н и

27 червня 2018 року м.Дніпро справа № 388/1248/17(2-а/388/53/2017)

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів:

головуючого судді: Уханенка С.А.,

суддів: Божко Л.А. Дадим Ю.М. ,

розглянувши в порядку письмового провадження в місті Дніпрі апеляційну скаргу Головного управління Пенсійного фонду України в Кіровоградській області на рішення Долинського районного суду Кіровоградської області від 20 березня 2018 р. (суддя Степанов С.В.) по справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 об`єднаного управління Пенсійного фонду України Кіровоградської області про визнання дій неправомірними та зобов'язання вчинити певні дії ,-

в с т а н о в и в:

У листопаді 2017 року ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом, в якому просила:

- визнати дії відповідача неправомірними щодо не виплати під час призначення пенсії за віком грошової допомоги, яка не підлягає оподаткуванню, у розмірі десяти місячних пенсій станом на день її призначення, передбаченої п.7-1 розділу XV Прикінцевих положень Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування ;

- зобов'язати Долинське об'єднане управління Пенсійного фонду України Кіровоградської області виплатити їй, як особі, які на день досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26 цього Закону, працювала в закладах та установах державної або комунальної форми власності на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років відповідно до пунктів "е"-"ж" статті 55 Закону України "Про пенсійне забезпечення", грошову допомогу, яка не підлягає оподаткуванню, у розмірі десяти місячних пенсій станом на день її призначення, передбаченої п. 7-І розділу XV Прикінцевих положень Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування .

Рішенням Долинського районного суду Кіровоградської області від 20 березня 2018 р. адміністративний позов задоволено.

Визнано протиправною бездіяльність ОСОБА_2 об`єднаного управління Пенсійного фонду України Кіровоградської області щодо не виплати ОСОБА_1 під час призначення пенсії за віком грошової допомоги, яка не підлягає оподаткуванню, у розмірі десяти місячних пенсій станом на день її призначення, передбаченої п.7-1 розділу XV Прикінцевих положень Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування .

Зобов'язано Долинське об'єднане управління Пенсійного фонду України Кіровоградської області виплатити ОСОБА_1 як особі, яка на день досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26 цього Закону, працювала в закладах та установах державної або комунальної форми власності на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років відповідно до пунктів "е"-"ж" статті 55 Закону України "Про пенсійне забезпечення", грошову допомогу, яка не підлягає оподаткуванню, у розмірі десяти місячних пенсій станом на день її призначення, передбаченої п. 7-І розділу XV Прикінцевих положень Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування .

Стягнуто за рахунок бюджетних асигнувань ОСОБА_2 об`єднаного управління Пенсійного фонду України Кіровоградської області на користь ОСОБА_1 1280,00 (одну тисячу двісті вісімдесят) гривень понесених судових витрат.

Не погодившись з рішенням суду, Головне управління Пенсійного фонду України в Кіровоградській області звернулося з апеляційною скаргою, в якій просить оскаржуване рішення скасувати та прийняти нове судове рішення, яким відмовити у задоволенні позовних вимог.

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 08.11.2017 року №821 Деякі питання функціонування органів Пенсійного фонду України , Головне управління Пенсійного фонду України в Кіровоградській області є правонаступником всіх прав та обов'язків припиненого ОСОБА_2 об`єднаного управління Пенсійного фонду України Кіровоградської області, у зв'язку з чим судом апеляційної інстанції допущено процесуальне правонаступництво ОСОБА_2 об`єднаного управління Пенсійного фонду України Кіровоградської області на Головне управління Пенсійного фонду України в Кіровоградській області.

Перевіривши законність та обґрунтованість рішення суду, дослідивши матеріали справи та доводи апеляційної скарги, суд апеляційної інстанції вважає, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом першої інстанції встановлено та матеріалами справи підтверджено, що 28 травня 2017 року ОСОБА_1 перебуває на обліку у відповідача та отримує пенсію за віком згідно із Законом України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування . Загальний трудовий стаж при призначенні пенсії становить 40 років 4 місяці 18 днів.

ОСОБА_2 об`єднаного управління Пенсійного фонду України Кіровоградської області від 07 листопада 2017 року відмовлено ОСОБА_1 у призначенні грошової допомоги у розмірі десяти місячних пенсій в звязку з тим, що при призначенні пенсії за вислуго років або виплати грошової допомоги, зараховується період роботи в музичній школі до 01.01.1992 року, посади директорів, які працюють в позашкільних навчальних закладах, Переліком не передбачені.

Задовольняючи позовні вимоги суд першої інстанції дійшов висновку, що спірний стаж підлягає зарахуванню до стажу роботи, який дає право на призначення пенсії за вислугу років та відповідно отримання грошової допомоги.

Суд апеляційної інстанції погоджується з висновком суду першої інстанції з наступних підстав.

Так, відповідно до п. 7-1 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" особам, які на день досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26 цього Закону, працювали в закладах та установах державної або комунальної форми власності на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років відповідно до пунктів "е"-"ж" статті 55 Закону України "Про пенсійне забезпечення", і мають страховий стаж (для чоловіків - 35 років, для жінок - 30 років) на таких посадах, а також якщо вони до цього не отримували будь-яку пенсію, при призначенні пенсії за віком виплачується грошова допомога, яка не підлягає оподаткуванню, у розмірі їх десяти місячних пенсій станом на день її призначення. Виплата зазначеної грошової допомоги здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України.

Таким чином, аналіз викладених положень п. 7-1 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" свідчить, що право на отримання грошової допомоги випливає з наявності права на призначення пенсії вислугу років відповідно до пунктів "е"-"ж" статті 55 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

В силу приписів п. 2 Прикінцевих положень Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на посадах, що дають право на призначення пенсій за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди. До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди пенсії за вислугу років призначаються за нормами цього закону при наявності трудового стажу, передбаченого Законом України Про пенсійне забезпечення .

Пунктом е статті 55 Закону України Про пенсійне забезпечення визначено, що право на пенсію за вислугу років мають працівники освіти, охорони здоров'я та соціального забезпечення при наявності спеціального стажу роботи від 25 до 30 років за переліком, що затверджується у порядку, який визначається Кабінетом Міністрів України, незалежно від віку.

Так, згідно записів у трудовій книжці позивача вона працювала:

- з 15.07.1983 р. по 20.08.1987 року на посаді викладача в музичному училищі (професійно - технічного навчального закладу) (4 р. 1 м. 5 дн.);

- з 26.08.1987 року по 10.08.1989 року на посаді педагог теоретических дисциплін і фортепіано в Криворізькій школі мистецтв (1 рік 11 місяців 15 днів);

- з 01.09.1991 року по 15.11.1998 року на посаді директор дитячої музичної школи (7 років 2 місяці 14 днів);

- з 16.11.1998 року по 14.04.2006 року на посаді директор школи - комплексу естетичного виховання (7 р. 4 м. 29 дн.);

- з 14.04.2006 року по 27.05.2017 року (дата виходу на пенсію за віком) на посаді директором районної дитячої музичної школи (11 років 1 м. 13 дн.)

При цьому, згідно листа відповідача від 07.11.2017 року підставою не виплати їй під час призначення пенсії за віком грошової допомоги визначено відсутність необхідного стажу з огляду на неможливість зарахування періоду роботи позашкільному навчальному закладі.

Перелік закладів і установ освіти, охорони здоров'я та соціального захисту і посад, робота на яких дає права на пенсію за вислугу років, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 04.11.1993 року №909.

Згідно зазначеного переліку в загальноосвітніх навчальних закладах, військових загальноосвітніх навчальних закладах, музичних і художніх школах передбачені посади: вчителі, логопеди, вчителі-логопеди, вчителі-дефектологи, викладачі, сурдопедагоги, тифлопедагоги, вихователі, завідуючі та інструктори слухових кабінетів, директори, завідуючі, їх заступники з навчально-виховної (навчальної, виховної), навчально-виробничої частини або роботи з виробничого навчання, завідуючі навчальною і навчально-виховною частиною, соціальні педагоги (організатори позакласної та позашкільної виховної роботи з дітьми), практичні психологи, педагоги-організатори, майстри виробничого навчання, керівники гуртків, секцій, студій та інших форм гурткової роботи.

Відповідно до Переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затвердженого ОСОБА_3 Кабінету Міністрів України №963 від 14 червня 2000 року до посад педагогічних працівників відноситься посада вчителів та викладачів усіх спеціальностей.

Відповідно до ОСОБА_3 Міністрів СРСР від 17 грудня 1959 р. N 1397 Про пенсії за вислугою років працівникам освіти, охорони здоров'я та сільського господарства передбачено, що право на пенсію за вислугою років мають директори музичних шкіл та викладачі середніх спеціальних учбових закладів . Приміткою 2 даної постанови визначено, що Работа по специальности в учреждениях, организациях и должностях, предусмотренньїх настоящим Перечнем, дает право на пенсию, независимо от ведомственной принадлежности учреждений или организаций .

Ті ж самі положення містяться також і в Переліку закладів і установ освіти, охорони здоров'я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 4 листопада 1993 р. N 909 яким також передбачено, що право на пенсію за вислугою років мають директори музичних шкіл та директори позашкільних навчальних закладів. Приміткою другою даного Переліку визначено, що робота за спеціальністю в закладах, установах і на посадах, передбачених цим переліком, дає право на пенсію незалежно від форми власності або відомчої належності закладів і установ.

Відповідно до п.6 ПЕРЕЛІКУ типів позашкільних навчальних закладів, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 6 травня 2001 р. N 433, до позашкільних навчальних закладів відносяться початкові спеціалізовані мистецькі навчальні заклади (школи естетичного виховання: музичні, художні, хореографічні, театральні, хорові, мистецтв та інші).

Таким чином, посада, на якій працювала позивач, дає право на призначення пенсії за вислугу років відповідно до п.п. "е" - "ж" ст. 35 Закону України "Про пенсійне забезпечення", а також на виплату грошової допомоги у розмірі 10 місячних пенсій станом на день її призначення.

З огляду на викладене, суд апеляційної інстанції вважає, що суд першої інстанції вірно встановив фактичні обставини справи, дослідив наявні докази, надав їм належну оцінку та прийняв законне і обґрунтоване рішення, з дотриманням норм матеріального і процесуального права, доводи апеляційної скарги висновки суду першої інстанції не спростовують, а тому підстав для його скасування не вбачається.

За таких обставин, суд апеляційної інстанції дійшов висновку апеляційну скаргу залишити без задоволення, а постанов суду першої інстанції без змін.

З огляду на положення ч. 5 ст. 328 КАС України не підлягають касаційному оскарженню судові рішення незначної складності, у зв'язку з чим постанова Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду оскарженню не підлягає.

Керуючись ст. ст. 315, 316, 321, 322, КАС України, суд, -

п о с т а н о в и в:

Допустити процесуальне правонаступництво ОСОБА_2 об`єднаного управління Пенсійного фонду України Кіровоградської області на Головне управління Пенсійного фонду України в Кіровоградській області.

Апеляційну скаргу Головного управління Пенсійного фонду України в Кіровоградській області - залишити без задоволення.

Рішення Долинського районного суду Кіровоградської області від 20 березня 2018 р. - залишити без змін.

ОСОБА_3 набирає законної сили з дати її прийняття, оскарженню не підлягає, крім випадків передбачених п.2 ч.5 ст.328 КАС України.

Головуючий суддя: С.А. Уханенко

Суддя: Л.А. Божко

Суддя: Ю.М. Дадим

СудДніпропетровський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення27.06.2018
Оприлюднено28.07.2018
Номер документу75541928
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —388/1248/17(2-а/388/53/2017)

Постанова від 27.06.2018

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Уханенко С.А.

Ухвала від 14.06.2018

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Уханенко С.А.

Ухвала від 14.06.2018

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Уханенко С.А.

Ухвала від 14.05.2018

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Уханенко С.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні