Рішення
від 25.07.2018 по справі 904/2951/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49600

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25.07.2018м. ДніпроСправа № 904/2951/18

Господарський суд Дніпропетровської області у складі судді Загинайко Т.В. за участю секретаря судового засідання Михайлової К.С., розглянувши справу

за позовом Приватного акціонерного товариства "ДТЕК Київські електромережі" (04080, м. Київ, вул. Новокостянтинівська, буд. 20; ідентифікаційний код 41946011)

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Опера плюс" (49020, м. Дніпро, вул. Шевченка, буд. 53, оф. 955; ідентифікаційний код 37994881)

про стягнення 5 778 грн. 97 коп.

Представники:

від позивача: не з'явився, про час і місце судового засідання був повідомлений належним чином;

від відповідача: не з'явився, про час і місце судового засідання був повідомлений належним чином.

СУТЬ СПОРУ:

Позивач - Приватне акціонерне товариство "ДТЕК Київські електромережі" звернулося до Господарського суду Дніпропетровської області з позовною заявою (вх.№2872/18 від 02.07.2018р.), в якій просить стягнути з відповідача - Товариства з обмеженою відповідальністю "Опера плюс" 5 778 грн. 97 коп., що складає 4 228 грн. 97 коп. - заборгованості за спожиту активну електричну енергію, що виникла на підставі умов договору про постачання електричної енергії від 26.02.2013р. №32735, 1 201 грн. 03 коп. - інфляційних нарахувань та 348 грн. 98 коп. - річних.

Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 03.07.2018р. прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі, вирішено здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження, справу призначено до розгляду по суті в засіданні на 25.07.2018р.

Сторони витребуваних господарським судом документів не надали, відповідач проти розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження не заперечив, представники сторін у судове засідання не з'явились, про час і місце судового засідання були повідомлені належним чином, а саме позивачем отримано поштове повідомлення суду про час і місце судового засідання 09.07.2018р., про що свідчить рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення, виплату поштового переказу (а.с. 78), поштвое повідомлення суду, спрямоване на зазначену у позовній заяві адресу відповідача (49020, м. Дніпро, вул. Шевченка, буд.53, офіс 955), повернулося з відміткою пошти з відміткою "фірми немає". Згідно безкоштовного витягу з Єдиного державаного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань (а.с. 51-53) місцезнаходженням відповідача зазначено таку саму адресу.

Оскільки у судове засідання всі учасники провадження у справі не з'явились, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось (стаття 222 Господарського процесуального кодексу України).

Дослідивши матеріали справи, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

26.02.2013р. між - Публічним акціонерним товариством "Київенерго", як енергопостачальником, та відповідачем - Товариством з обмеженою відповідальністю "Опера плюс", як споживачем, було укладено Договір №32735 про постачання електричної енергії (надалі - Договір).

Згідно пункту 2.3 статуту Приватного акціонерного товариства "ДТЕК Київські електромережі" (позивачв у справі) товариство є правонаступником Публічного акціонерного товариства "Київенерго" в частині переданих йому майна, прав та обов'язків згідно з розподільним балансом, а також в частині прав та обов'язків, що визначені частиною 13 розділу ХVІІІ "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про ринок електричної енергії".

Відповідно до розділу 1 Договору постачальник продає електричну енергію Споживачу для забезпечення потреб електроустановок споживача за об'єктами споживача згідно з умовами цього Договору та Додатків до Договору, що є його невід'ємною частиною, а споживач оплачує постачальнику вартість використаної (купленої) електричної енергії та здійснює інші платежі згідно цього Договору та Додатків до Договору, що є його невід'ємною частиною. Точка продажу електричної енергії: на межі балансової належності електроустановок споживача. Приєднана та дозволена потужність у точці підключення визначена в Додатку "Перелік об'єктів Споживача".

Постачальник зобов'язується постачати споживачу електроенергію як різновид товару в обсягах, визначених відповідно до розділу 5, та з урахуванням умов розділу 6 цього Договору за Додатком "Обсяги постачання електричної енергії споживачу та субспоживачу" (пункт 2.2.2 Договору).

Пунктом 2.3.3 Договору передбачено, що споживач зобов'язаний оплачувати постачальнику вартість електричної енергії згідно з умовами додатків "Порядок розрахунків" та "Графік зняття показів засобів обліку електричної енергії".

Згідно з частинами 1 та 4 пункту 5.1 Договору для визначення договірних величин споживання електричної енергії та потужності на наступний рік споживач не пізніше 1 жовтня поточного року надає постачальнику відомості про обсяги очікуваного споживання електричної енергії за формою додатку "Обсяги постачання електричної енергії споживачу та субспоживачу". У разі ненадання споживачем зазначених відомостей у встановлений термін обсяги очікуваного споживання електричної енергії (потужності) на наступний рік установлюється постачальником на рівні фактично спожитих обсягів відповідних періодів поточного року.

Пунктом 4.3 Порядку розрахунків встановлено, що обсяги електричної енергії, що підлягають сплаті споживачем за звітний розрахунковий період підтверджуються Актом про використану електричну енергію, який споживач надає постачальнику протягом доби після закінчення розрахункового періоду.

Відповідно до пункту 7.1 Договору облік електроенергії, спожитої споживачем та/або субспоживачами, приєднаними до електричних мереж споживача, здійснюється згідно з вимогами ПУЕ та ПКЕЕ; у разі порушення споживачем вимог нормативно-технічних документів щодо встановлення та експлуатації засобів обліку, їх покази не враховуються при розрахунках за спожиту електроенергію, а обсяги спожитої електроенергії визначаються постачальником згідно з вимогами Додатка "Порядок розрахунків".

Згідно з пунктом 4.2. Порядку розрахунків до Договору вбачається, що у разі неможливості отримання постачальником даних про спожиту електричну енергію в зазначений термін визначення обсягу спожитої електричної енергії за поточний розрахунковий період здійснюється за середньодобовим обсягом споживання за попередній розрахунковий період з подальшим перерахунком у разі надання даних протягом наступного розрахункового періоду. Тривалість періоду розрахунку за середньодобовим обсягом споживання електроенергії до отримання показань розрахункових засобів обліку має не перевищувати одного повного розрахункового періоду, після чого розрахунок обсягу спожитої електричної енергії здійснюється постачальником за величиною дозволеної потужності струмоприймачів та кількістю годин їх використання баз подальшого перерахунку.

На підставі показів засобів обліку електричної енергії та умов додатка "Графік зняття показів засобів обліку електричної енергії" оформлюється, в тому числі, акт про використану електричну енергію (пункт 7.5 Договору).

Як вбачається, на виконання умов Договору позивачем було поставлено відповідачу за червень 2015р. активну електричну енергію у кількості 4 182 кВт*г, про що свідчить підписаний сторонами Акт від 20.05.2015р.за червень 2015р. про використану активну електричну енергію (а.с.38).

На оплату поставленої активної електроенергії позивачем було виставлено відповідачу рахунок від 20.06.2015р. №32735013/6/1 на суму 5 109 грн. 18 коп. з датою отримання 26.06.2015р. (а.с.41).

Пунктом 1 Додатку 2 до Договору розрахунковим періодом для визначення обсягу спожитої електричної енергії приймається місяць з 20 числа попереднього місяця до того ж числа розрахункового місяця.

Згідно з пунктом 2 Порядку розрахунків споживач здійснює повну оплату вартості обсягу використання електричної енергії, заявленого на розрахунковий період, за формою попередньої оплати; попередня оплата здійснюється до 18 числа місяця, що передує розрахунковому місяцю в розмірі повної вартості договірної величини споживання електричної енергії згідно з додатками до договору "Обсяги постачання електричної енергії споживачам" на підставі самостійно отриманого у постачальника рахунка; остаточний розрахунок за активну електроенергію, за перевищення договірних величин споживання електричної енергії та потужності, оплата рахунків за надання послуг з компенсації перетікання реактивної енергії, пеня, 3% річних, індекс інфляції та інші платежі (за надання споживачу додаткових послуг, суми завданих споживачем збитків тощо), згідно з умовами цього договору, здійснюється на рахунки постачальника, вказані у розділі 10 Договору, на підставі самостійно отриманих у постачальника рахунка протягом п'яти операційних днів з дня отримання рахунку (пункт 2.2 Порядку розрахунків).

Відповідно до частини 1 статті 530 Цивільного кодексу України якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін); зобов'язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події.

Отже, відповідач повинен був оплатити електроенергію, спожиту у червні 2015р. на суму 5 109 грн. 18 коп. до 03.07.2015р. (включно).

У зв'язку з частковою оплатою поставленої активної електроенергії у червні 2015р. за відповідачем утворилася заборгованість у сумі 4 228 грн. 97 коп.

Згідно статті 526 Цивільного кодексу України зобов'язання повинні виконуватися належним чином відповідно до вимог договору та вимог Цивільного кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Частинами 1 та 2 статті 193 Господарського кодексу України передбачено, що суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору; не допускається одностороння відмова від виконання зобов'язань; кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу; порушення зобов'язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором.

Згідно статті 610 Цивільного кодексу України порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Статтею 625 Цивільного кодексу України передбачено, що боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання; боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Отже, згідно розрахунку річні складають 348 грн. 98 коп. (з 04.07.2015р. по 31.03. 2018р.), а інфляційні нарахування - 1 201 грн. 03 коп. (з липня 2015р. по березень 2018р.).

З урахуванням викладеного позовні вимоги підлягають задоволенню.

Згідно з частиною 2 статті 123 Господарського процесуального кодексу України розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

У відповідності до вимог пункту 2 частини 1 статті 129 Господарського процесуального кодексу України судовий збір покладається у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав, на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Таким чином, судові витрати у розмірі 1 762 грн. 00 коп. слід покласти на відповідача.

Керуючись пунктом 19.1 Розділу ХІ Перехідних положень, статтею 129, пунктом 2 частини 1 статті 231, статтями 232, 236, 237, 238, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Опера плюс" (49020, м. Дніпро, вул. Шевченко, буд. 53, оф. 955; ідентифікаційний код 37994881) на користь Приватного акціонерного товариства "ДТЕК Київські електромережі" (04080, м. Київ, вул. Новокостянтинівська, буд. 20; ідентифікаційний код 41946011) 4 228 (чотири тисячі двісті двадцять вісім) грн. 97 коп. - заборгованості за спожиту активну електричну енергію, 348 (триста сорок вісім) грн. 98 коп. - 3% річних, 1 201 (одна тисяча двісті одна) грн. 03 коп. - інфляційних нарахувань та 1 762 (одна тисяча сімсот шістдесят дві) грн. 00 коп. - витрат по сплаті судового збору.

Видати наказ.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення суду може бути оскаржене протягом двадцяти днів з дня підписання рішення шляхом подання апеляційної скарги до Дніпропетровського апеляційного господарського суду через господарський суд Дніпропетровської області.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Т.В. Загинайко

Дата підписання рішення,

оформленого відповідно до статті 238 ГПК України,

30.07.2018р.

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення25.07.2018
Оприлюднено01.08.2018
Номер документу75581368
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/2951/18

Судовий наказ від 21.08.2018

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Загинайко Тетяна Володимирівна

Рішення від 25.07.2018

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Загинайко Тетяна Володимирівна

Ухвала від 03.07.2018

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Загинайко Тетяна Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні